waar mag ik vliegen zonder club?

Discussie in 'Algemeen modelvliegen' gestart door wim22, 20 mrt 2010.

  1. wim22

    wim22

    Lid geworden:
    16 okt 2007
    Berichten:
    34
    Locatie:
    sliedrecht
    zijn er ook plekken in nederland waar ik ook buiten de club om mag vliegen? zo ja waar?
     
  2. pascall

    pascall

    Lid geworden:
    8 mrt 2008
    Berichten:
    1.547
    Locatie:
    Zeeland
    Niet in de bebouwde kom en stilte gebieden.<O:p</O:p
    Je gezond verstand gebruiken en je kunt bijna overal vliegen.<O:p</O:p
    <O:p</O:p

    Gr Pascal.<O:p</O:p
    <O:p</O:p
     
  3. pierre v z

    pierre v z

    Lid geworden:
    21 jul 2008
    Berichten:
    282
    Locatie:
    etten leur
    is het met brandstof of eletro
    hier zit volgens mijn ook verschil in.
     
  4. ultim@te

    ultim@te Guest

    alles boven de 500 gram mag je officieel niet buiten een vereniging vliegen omdat je wa verzekering tot 500 gram over speelgoed spreekt en boven de 500 gram is het een modelvliegtuig welke alleen op daarvoor aangewezen club locaties mag worden gevlogen .
    dit is wat ik meerdere malen heb gehoord van diverse personen ( dus als ik het fout heb mogen jullie mij volmondig tegenspreken )
    het gaat erom dat je als je met een stuk ``speelgoed`` schade maakt dan wordt dit geregeld via de verzekering ( als je bijvoorbeeld tegen een auto aanvliegt ) en met zwaardere ( brandstof) modellen bijvoorbeeld gaan ze moeilijk doen en zeggen ze dat je dit op een vereniging moet vliegen daar de meeste verenigingen via de knvvl of via een clausule in je eigen polis verzekerd zijn.
     
  5. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    9.470
    Locatie:
    Harderwijk
    Waar zijn deze cijfers eigenlijk te vinden? Volgens mij niet in het BVR van de KNVvL en ook niet in de Regeling Modelvliegen...?
     
  6. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    29.170
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ik kan het ook fout hebben, maar voor zover ik weet, is in de luchtvaartwet, regeling modelvliegen, het gewicht van 500 gram genoemd
    als zijnde boven de 500 gram een modelvliegtuig, onder de 500 gram "speelgoed". De aanhalingstekens om niemand tegen het hoofd te stoten van mijn kant, want ik denk dat parkflyers ook modelvliegtuigen zijn, maar je mag er letterlijk vrijwel overal mee vliegen, vandaar ook de naam parcflyers.

    Je WA verzekering zou ook bij wildvliegen moeten en kunnen gelden, maar het KAN zijn dat jouw verzekering wildvliegen uitsluit. Dat is iets zakelijks, en heeft niks met het feit dat wildvliegen verboden is of niet, te maken. Volgens mij is dat iets wat je naar believen in je WA verzekering kunt laten opnemen, al zal er uiteraard een prijskaartje aan kunnen hangen.

    Er is inderdaad een korte tijd (ik meen tussen 2000 en 2005, maar pin me daar niet op vast) geweest dat modelvliegtuigen alleen vanaf "een daartoe aangewezen inrichting" ofwel een modelvliegveld gebruikt mocht worden. In die periode was officieel ook een brevet wettelijk verplicht. Dat is echter al snel weer teruggedraaid, en wildvliegen mag, met toestemming van de landeigenaar op alle plekken waar je geen overlast of gevaar voor anderen veroorzaakt.

    Het volgt namelijk uit het feit dat modelvliegen zelf een activiteit is die niet vergunningplichtig is. Je bent dus aan de algemene regel gebonden die voor iedere activiteit geld van hardlooptraining via openlucht-kantklossen tot figuurzagen met een kettingzaag: toestemming van de landeigenaar, geen overlast, geen gevaar voor anderen.
    Er zijn zonder vergunningsplicht ook geen milieu en geluidseisen, want die zitten per definitie aan een vergunning vast. Al kun je uitgaan van een geluidsniveau van max 100 dB, want dat is weer de wettelijke limiet die geldt voor de verkoop van mechanich angederven gereedschappen zoals grasmaaiers, bladblazers, kettingzagen etc etc.

    Het verandert als je met meer mensen bent: vanaf dat moment geldt het feit dat je voor de wet gezien een vereniging bent. Een vereniging is gewoon per definitie vergunningplichtig. Ook al ben je nergens in geschreven als vereniging, dan geld nog die vergunningplicht. En uit die vergunningplicht volgt weer dat je een vergunning aan moet vragen. Die krijg je alleen als je je ingeschreven hebt bij KvK, en om een vergunning te krijgen moet je weer aan milieu en geluidseisen voldoen. Een vergunning krijg je alleen voor één bepaalde locatie, en hij staat op naam van een persoon of vereniging. Vanaf dat moment mag je dus als vereniging alleen og maar op die ene locatie vliegen. Echter, als lid van een vereniging is nergens bepaald dat je dan ook per sé bij die club moet vliegen. Zolang je in je eentje als privé-persoon handelt, mag je daarnaast ook gewoon wildvliegen, op andere locaties. Zodra er een modelvliegclub binnen een gemeente actief is, KAN de gemeente als lokale regelgeving echter wel vastleggen dat er binnen die gemeente NIET op andere locaties gevlogen mag worden. Kan, hoeft niet, en dit zul je dus moeten uitzoeken op het gemeente huis. Want hoewel wildvliegen dus bij wet niet verboden is, kan het wel lokaal verboden zijn, en hang je alsnog als oom agent je een prent geeft.

    Nogmaals, ik KAN er best naast zitten, maar dit is wat ik drie jaar geleden als meest recente informatie boven water kreeg toen ik zelf een vergunning aanvroeg (met succes gelukkig). Ik heb het als mondelinge uitleg gekregen van de desbetreffende ambtenaren, ik kan helaas niet vertellen waar je deze info zwart op wit vind. De ambtenaren hadden het als uittreksel gekregen van de juridische afdeling van de gemeente, want zelf kwamen ze er ook maar met moeite uit.

    Groet, Bert
     
    Laatst bewerkt: 20 mrt 2010
  7. Kenny_W

    Kenny_W

    Lid geworden:
    7 jul 2008
    Berichten:
    101
    Locatie:
    Sint niklaas (Belgie)
    als ik het goed heb mag je buiten de bebouwde kom "vrijwel overal" vliegen waar je de geschikte ruimte hebt enkel met nitro mag er in een straal van 100 m (dacht ik) geen behuizing of dergelijke staan

    mvg kenny
     
  8. wim22

    wim22

    Lid geworden:
    16 okt 2007
    Berichten:
    34
    Locatie:
    sliedrecht
    oke harstike bedankt voor jullie reakties ik weet verlopig genoeg denk ik ik dank jullie
     
  9. Gera

    Gera

    Lid geworden:
    17 dec 2009
    Berichten:
    202
    die 500 gram grens is er volgens mij niet meer dus ook je parkflyer is een echt modelvliegtuig tegenwoordig.
     
  10. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    29.170
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Er worden bij mijn weten nergens afstanden genoemd. Het enige waar ik afstanden heb kunnen ontdekken is in de geluidsrapportage die nodig is voor het verkrijgen van een vergunning. Vaste getallen kan ik je niet geven, maar ga uit van een in de geluidsreportage meestal aangenomen max geluidsproductie van 81 dB (logaritmisch gemiddelde van 8 metingen, genomen langs de omtrek van een cirkel met een radius van 7 meter, met gelijke afstanden tussen de meetpunten van 45 graden) en dan kom je voor vliegtuigen uit op een afstand van ongeveer 450 meter, en voor heli's ongeveer 350 meter, maar die afstanden hangen ook een beetje van de omstandigheden af. Daarover kun je O.A. bij de KNVvL navraag doen als je lid bent. Nogmaals, dit is ALLEEN van toepassing in geval van een vereniging , en ten behoeve van een vergunningsaanvraag.

    Als wildvlieger geld er geen minimum afstand, alleen het basisbeginsel van geen gevaar en geen overlast. Maar als je bovengenoemde afstanden aanhoud, zit je wat dat betreft meestal wel goed....

    Let wel: wildvliegers hebben géén rechten. Klaagt er iemand, dan is er overlast en moet je stoppen, al zit je 5 kilometer van de dichtstbijzijnde bewoonde bebouwing.
    Als vergunninghouder heb je wél rechten: er is een vergunning afgegeven mét een geluidsrapportage, waarin vastesteld is dat het naar verwachting wel meevalt met de overlast, en moet de klager éérst aantonen dat er wérkelijk sprake is van overlast.

    Groet, Bert
     
  11. pascall

    pascall

    Lid geworden:
    8 mrt 2008
    Berichten:
    1.547
    Locatie:
    Zeeland
    Broodje aap verhaal.
    Wa verzekering dekt tot 25 kilo.
    Vrij vliegen is toegestaan tot 25 kilo.

    Gr Pascal.
     
  12. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    29.170
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Je hebt principieel helemaal gelijk.
    Echter het is zeer goed mogelijk, dat je verzekering in geval van schade bijvoorbeeld opeens aankomt met het argument dat er in jouw gemeente ook een modelvliegclub is, en dat ze weigeren uit te betalen, omdat men stelt dat je niet alle mogelijke maatregelen genomen hebt om schade te voorkomen door wild te gaan vliegen. Ik zeg niet DAT dit gebeurt, ik zeg dat dit mogelijk is. Een verzekeringsmaatschappij is er niet voor jou, maar om zelf geld te verdienen, en ze zullen dus alles doen om onder uitkering van schade uit te komen. Het is iets waar je je van te voren toch wel even in dient te verdiepen.

    Groet, Bert
     
  13. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.118
    Er bestaat geen 500 gram grens. Dat is iets uit het verleden.

    Alles wat zich in het luchtruim bevindt is volgens de Luchtvaartwet een luchtvaartuig. Een modelvliegtuig is dat ook. Er worden alleen andere eisen aan gesteld. Er hoeft geen gezagvoerder aan boord te zijn (), er is geen transponderplicht en zo zijn er nog een paar.

    In veel gemeenten wordt iets in de APV geregeld t.a.v. modelvliegen, lees het is niet toegestaan.
     
  14. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    29.170
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ik kan inderdaad die 500 grams grens niet meer vinden. Dat zette me aan het denken omdat simpel speelgoed zoals de Silverlit toestelletjes of bijvoorbeeld de simpele speelgoed rubbermotor modellen dan dus ook onder de regeling modelvliegen gaan vallen, en da's vreemd, want dat zou betekenen dat je daar dus ook mee naar het platteland moet.

    Dit is echter niet zo: Het vliegen boven de bebouwde kom blijkt namelijk als je de regels goed leest, helemaal niet expliciet verboden! Het is verboden om boven de bebouwde kom te vliegen ALS je dan geen veilige noodlanding meer kan maken zonder personen of goederen in gevaar te brengen. Extreem uitgelegd zou dat betekenen dat je met een model waarmee dit vanwege de afmetingen van het model geen probleem is, bijvoorbeeld op een voetbalveld binnen de bebouwde kom zou mogen vliegen van de wetgever, omdat je een veilige noodlanding zou kunnen maken, mits je binnen zodanige afstand en op zodanige hoogte blijft, dat het veld in glijvlucht te bereiken is. Tenminste, dat is zoals ik het interpreteer.

    LET WEL: ik zeg niet dat dit verstandig is!!!!! En ik zeg ook niet dat dit zomaar mag, daarvoor moet uiteraard allereerst de beheerder/eigenaar toestemming geven, en ook de gemeente moet niet modelvliegen als zodanig verbieden. Maar de wet verbied dit niet, dus het is in beginsel niet per definitie illegaal. De wet verbied het vliegen op zodanige wijze dat het maken van en noodlanding NIET meer mogelijk is.....

    Inderdaad vermelden veel gemeentes iets in de APV over modelvliegen, echter zolang je niet weet WAT er in die APV staat, is het te kort door de bocht om te stellen dat het verboden is, en het is per gemeente weer verschillend OF er wat in de APV staat, en WAT daar dan in staat.

    Groet, Bert
     
    Laatst bewerkt: 20 mrt 2010
  15. pierre v z

    pierre v z

    Lid geworden:
    21 jul 2008
    Berichten:
    282
    Locatie:
    etten leur
    ik sluit me helemaal bij Bert aan.
     
    Laatst bewerkt: 20 mrt 2010
  16. Dirk

    Dirk Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 aug 2002
    Berichten:
    5.032
    Locatie:
    Baarn
    Buiten de APV's, is er nog de Provinciale regelgeving (die expliciet, het modelvkiegen verbied in bepaalde gebieden) ... en vergeet de Flora en Fauna wet niet ... het is ten strengste verboden om broedende vogels te verstoren, dus blijf van half maart tot eind mei maar uit een weiland/gebied waar weidevogels broeden, tenzij je natuurlijk bekeuringen spaart ;-) ...
     
  17. Gera

    Gera

    Lid geworden:
    17 dec 2009
    Berichten:
    202
    volgens mij hebben we het aan de knvvl te danken dat die 500 grams grens weg is.
     
  18. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    29.170
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Wat de provinciale regelgeving betreft, daar heb ik weinig tot geen ervaring mee, ik zou dit dus niet kunnen bevestigen of ontkennen. Maar volgens mij gaat dat meer over het vaststellen wáár precies natuurgebied ligt en waar niet, dan over het expliciete verbieden van modelvliegen in bepaalde gebieden....

    Wat het verstoren van broedende vogels betreft: Dit valt heel erg mee. En dit weet ik als feit, ons toenmalige clubvliegveld grensde nl aan een vogelbroedgebied (je kon letterlijk met een voet op de gemaaide, gedraineerde en geëgaliseerde baan staan, en met de andere voet in een beschermd broedgebied) We hebben altijd het hele jaar door gevlogen, en er was vrijwel altijd iemand van de Vogelwacht aanwezig. Die heeft ons nooit een stroobreed in de weg gelegd, met dien verstande, dat je in het broedseizoen beter niet in dat broedgebied moest crashen, want je mag dan eigenlijk je model niet meer gaan ophalen.... Dat geld voor beschermd broedgebied, weilanden liggen iets anders.
    Want ook boeren mogen op het land aan het werk zijn tijdens de broedtijd, zolang ze rekening houden met de broedende vogels. Ze mogen bijvoorbeeld niet een akker omploegen, maar wel in gedeeltes en met vodoende tussenpozen, gras maaien.

    Wat mijn eigen natrekkingen betreft toen ik met de vergunning bezig was: Als je niet vergunning plichtig bent, ben je niet gebonden aan geluidseisen of minimum afstanden. Tot er geklaagd word, mag je aan de rand van een natuurgebied vliegen, en klagen mag in principe alleen door omwonenden, NIET door een milieufreak die tien kilometer verderop woont. Een boete kun je pas krijgen als je geen gehoor geeft aan het verzoek te stoppen met je activiteit. Het word anders als je in de buurt van een z.g.n. "stiltegebied" vliegt, dan kun je wél gelazer krijgen. Dat zijn o.a. de Natura2000 gebieden. Echter, deze moeten door duidelijke borden of andere middelen aangegeven/gemarkeerd zijn, en zo niet, dan is het geen stilte gebied, en kun je alleen een boete krijgen als je zelf dwars gaat liggen. Het word óók anders als je niet in je eentje bezig bent, kijk maar:

    Ik heb als wildvlieger met een aantal vrienden staan vliegen in de nabijheid (plm 200 meter) van een natuurgebied, en het land waar we vlogen had als bestemmingsplan landbouw/toekomstig natuurgebied. Broedende vogels waren er, ook op "ons" veld, zelfs fouragerende zwanen op het moment van bezoek van de milieufreaks.
    "It Fryske Gea" (en dat zijn écht bloedzuigers als ze iemand willen dwarszitten) is achter ons aangekomen, en alles en iedereen is er bij gehaald, van staatsbosbeheer, lokale politie (milieuafdeling), gemeente, tot en met de provinciale politiebobo's (ook milieuafdeling), maar de enige poot die ze hadden om op te staan, was het feit dat we vergunningplichtig waren en zelfs daar hebben ze ons geen bekeuring voor kunnen geven. De gemeente waar het gebeurde heeft ons alle medewerking verleend om uiteindelijk op een ander stuk land een vergunning te verkrijgen. Maar tot op de dag van vandaag vlieg ik op exact datzelfde stuk land nog wel eens in mijn eentje, de politie vraagt, als ze al stoppen, vriendelijk of het een beetje wil lukken, en de Fryske Gea-pipo kijkt wat chagrijnig als hij me bezig ziet, maar hij weet dat hij me niks kan maken zolang ik alleen ben, en brand zijn vingers er ook niet aan. Hij is er nl van de landeigenaar de toestemming voor excursies op zijn overige terrein door kwijtgeraakt.

    Wellicht zijn er kleine dingen veranderd, maar dit was in elk geval de stand van zaken een jaar of drie geleden.

    Groet, Bert
     
    Laatst bewerkt: 20 mrt 2010
  19. ultim@te

    ultim@te Guest

    ik had het ook van horen zeggen dus als het i.d.d een broodje aap is leg ik mij hierbij neer.
    ik weet wel dat verzekerings maatschappijen er in geval van schade alles aan zullen doen om de aansprakelijkheid bij jou als modelvlieger neer te leggen.
    en zij zullen ten alle tijden opperen dat je je bij een vereniging aan moet sluiten ,zeker als er in jouw regio èèntje te vinden is .
    verder heb ik nogmaals mijn eerstgenoemde beschrijving van horen zeggen .
     
  20. razor

    razor Guest


    men kan je niet verplichten tot het lid worden van een vereniging, ook de verzekering niet.
    Lid van een club betekent niet automatisch dat je verzekering je dan opeens wel dekt, dat stellen zij niet als eis, anders zou dat in de voorwaarden moeten zijn opgenomen.
    Als je de polis er op na leest, is men verzekerd voor modellen met een max van 25kg ,
    Een vereniging is gezellig en leerzaam, maar niet verplicht, evenals het knvvl brevet, ook niet verplicht. tot voor kort was brommer en trekker rijden ook zonder rijbewijs toegestaan, en in dat stadium zit de modelvliegsport nog steeds. maak je schade, ben je verzekert. ongeacht of je wel of niet op een daarvoor aangewezen modelvliegtuig vliegt...

    en de verzekering kan dan wel "ja, maar" roepen, het staat niet beschreven in de voorwaarden dus betalen ze, ( heb het hier meegemaakt!!_)
     

Deel Deze Pagina