Victoria met Regner machine

Discussie in 'Stoom techniek' gestart door Roel van Essen, 9 nov 2011.

  1. John33

    John33

    Lid geworden:
    13 sep 2005
    Berichten:
    1.254
    Locatie:
    Geldrop
    Eigenwijs.......

    geloof me... het werkt.

    Denk nu eens verder wat er in het smeertoestel gebeurt.
    Het reservoir kan wel vol zitten met een mengsel van stoomolie/water emulsie en er zou in jou gedachten niks meer in of uit kunnen.
    Maar er vind continue condensatie plaats in het reservoir, er zakt dus water naar onderen en daarmee wordt ook weer wat smeer nevel naar boven gedrukt.
    Er zal wel eens soort in/uit beweging zijn maar die is zo miniem.
    Waar het om gaat, het werkt, en niet een paar slagen.

    en nu zeg ik er niets meer over.
    Ik bouw al 20 jaar stoommachines en stoom ze ook al zo lang dus ik heb wel een beetje ervaring met het onderwerp.

    en jij "rattaplan" ?
     
  2. Puffin

    Puffin Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 dec 2006
    Berichten:
    5.812
    Locatie:
    Eck en Wiel
    Ken dit smeer apparaatje niet zelf maar heb met genoeg varianten gewerkt. De meeste zitten in lijn met de stoom leiding. Zoals john zegt klopt het verhaal. De oude cheddar's werken door een middel van een klein gaatje in de leiding boven de olie. Deze van regner lijkt buiten de leiding te zitten maar dat is niet zo. Het gaatje zit eigenlijk 90 graden aan de zijkant van de olie. Het principe blijft gelijk dat de olie zich mengt en dus meegaat met de stoom. Zou er een zuigende werking zijn, dan is na 10 seconden voluit draaien het toestel leeg. De opening naar de leiding is juist zo gemaakt dat het niet te hard gaat. Bovendien moet de stoom olie mix onderin iets afkoelen om water en olie te scheiden en zo de rest van de olie naar boven te drukken. Komt er teveel stoom in, mixt alle olie en gaat de werking achteruit.

    Bovendien is het zo dat bij hogere stoom afname minder olie meegaat dan bij lage afname. Bij dit soort kleine modellen is het verwaarloosbaar maar het idee is juist. Het gaat erom over de duur olie te gebruiken niet om de hoeveelheid stoom. Bij lage toerentallen is de smering beter dan bij hoge.
     
  3. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.933
    Locatie:
    Salland
    Kijk, nu komen we ergens...
    De grap bij deze smeertoestellen is juist dat je 'm NIET helemaal af moet vullen met olie.
    Vullen tot het niveau van de stoomleiding (of, in het geval van de Regner, het niveau van de naald) zodat er nog ruimte bovenin het smeertoestel in.
    Dan gaat de de dop erop.
    Ketel opstoken, stoom erop.
    De stoom gaat door de leiding langs het smeertoestel, een beetje stoom gaat IN het smeertoestel, een beetje olie wordt ERUIT geperst, verder de stoomleiding in, richting cylinders. Het beetje stoom in het smeertoestel condenseert (wordt dus water). Water is zwaarder dan olie en zakt dus naar onderen. De olie blijft dus bovenop drijven en het proces blijft zich herhalen tot het gehele smeertoestel gevuld is met gecondenseerd water.
    En ja, op dat moment heb je geen smering meer.

    Na een aantal keteltjes te hebben (bijna) leeggestookt en elke keer kritisch gekeken te hebben als het smeertoestel geleegd moest worden, constateer ik het volgende:
    a) de machine loopt (met smering) duidelijk soepeler dan zonder (geconstateerd door de smeerkraan tijdens het lopen dicht te draaien en kijken wat er gebeurt)
    b) Telkens na het (bijna) leegstoken van een ketel het smeertoestel geleegd. Het eerste wat eruit komt is water, daarna even niets en dan een paar druppels (nog niet gebruikte) olie. Met name als het apparaat tot kamertemperatuur is afgekoeld, is het verschil tussen het water en de olie duidelijk zichtbaar.

    Zo heeft elke fabrikant blijkbaar z'n eigen systeem.
    Ook ik ben (misschien gevoelsmatig) meer voorstander van het systeem waarin het smeertoestel "in lijn zit" met de stoomleiding.
    Waarom? Minder koppelingen in de leiding. Het systeem met het smeertoestel "in de lijn" had ik in mijn "Otto Laufer" die ik 5 jaar geleden al eens gebouwd heb, met een Graupner machine. (Een Cheddar-kloon)
    Maar dit systeem werkt ook.

    Verder ga ik er geen woorden meer aan vuil maken; als iemand meent te moeten denken dat dit niet werkt: prima. Let's agree to disagree.

    Maar ga niet de deskundigheid van iemand als Henk Bunte in twijfel trekken door opmerkingen als "Wij van WC-eend adviseren... WC-eend."
    Als Henk alleen maar Euro's voor ogen had gehad, had hij met een stalen gezicht geroepen: "Nee, dát werkt nooit.... Daar moet een heel ander smeersysteem op zetten... Zal ik het voor je doen? Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat..." Nu heeft hij alleen advies gegeven en er geen cent aan verdiend.
     
  4. Puffin

    Puffin Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 dec 2006
    Berichten:
    5.812
    Locatie:
    Eck en Wiel
    Zucht...... kan het weer on-topic, de veilgheid vliegt dadelijk open!

    Bij nader inzien even de stookplaat schoon geveegd!
     
    Laatst bewerkt: 19 nov 2011
  5. Manus

    Manus

    Lid geworden:
    18 sep 2011
    Berichten:
    3.214
    Locatie:
    Noord-Holland
    Tja ,dan rest slechts snel de vuren doven...
     
  6. Puffin

    Puffin Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 dec 2006
    Berichten:
    5.812
    Locatie:
    Eck en Wiel
    Vuren doven, of de machine wat harder laten lopen. Wat dat betreft hoop ik dat de telemetrie techniek in de toekomst toepasbaar zal zijn op stoom. Zou mooi zijn als je druk, temperatuur en ketel niveau zou kunnen zien op je zender.

    Roel: Je kunt gerust afvullen tot boven de naald, de temperatuur is daar snel hoog genoeg om die olie mee te nemen. Bovendien heb je bij het inlopen van een koude machine toch veel condenswater in de leidingen en machine en dat wil je eruit hebben en niet onder de olie in het smeertoestel. Bovendien is de olie nog te dik om zijn werking goed te doen. Het teveel aan olie gaat dan wat langzamer mee. En tegen de tijd dat alles goed warm is, is het niveau precies goed. Een beetje olie bij de draaipunten van de cilinders zorgt voor de eerste smering.
     
    Laatst bewerkt: 19 nov 2011
  7. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    Lijkt me ook wat eenvoudiger dan alles automatiseren.
    Nog 14 weken min wat losse dagen dan ga ik weer verder met die klus.
     
  8. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.933
    Locatie:
    Salland
    @Maarten: dank voor het vegen.

    @Allen: als we het hier over bepaalde zaken niet eens zijn, zou ik het op prijs stellen om daar op een normale wijze, liefst mét argumenten onderbouwd, over te discussieren. Wellicht leest ooit wat jeugd hier in het stoomhoekje mee... ze zouden zomaar eens wat kunnen leren.
     
  9. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.330
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Ooit? Maak je geen zorgen Roel, ik leer hier genoeg :D
     
  10. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    29.193
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Leuk simpel principe, dat smeertoestelletje.

    Ik vroeg me alleen een ding af (nee, niet of het wel/niet werkt....) moet je dat smeertoestel ook ontluchten bij opstoken?

    Het principe is namelijk gelijk aan de "constant niveau pot" ( of ook wel "koude buis") die in "echte" installaties gebruikt word als referentieniveau voor de meting van het ketelwaterpeil. Die hebben er vaak last van dat als de ketel van druk is geweest en de leidingen naar de dP cel gedraind om sludge weg te blazen, zich in de koude buis een ingesloten volume lucht bevind. En lucht condenseert niet waardoor de meting niet op gang komt.

    Vroeg me af of zich, als er lucht in die smeerpot zit, je ook last van hebt dat het lang duurt voor de smering op gang komt? Gewoon uit interesse/vergelijk met de "grote" installaties....

    Groet, Bert
     
  11. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.933
    Locatie:
    Salland
    Hoi Bert.

    Nee, hoeft niet. Bovendien: het toestel zit rechtstreeks op de stoomleiding; als je zou moeten ontluchten heb je meteen de stoomdruk te pakken. Of je zou weer een ontluchtingskraan op het smeertoestel moeten plaatsen.
    Zodra er druk in de stoomleiding komt, passeert hij het smeertoestel.
    Dan ook stoomdruk in het toestel die de olie eruit perst.

    Vandaag twee dingen op de ketel gemonteerd:
    1) Een voedingsaansluiting van Regner. Een leiding komt bovenaan de peilbuis te zitten en gaat aan de buitenzijde van de ketel naar een messing vulopening. In die vulopening zit een ventiel wat de druk binnen houdt. Je kan daar een knijpfles met een soort plantenspuit op zetten en d.m.v. een aantal keren knijpen de ketel bijvullen. Ook als de ketel onder druk staat. Het is natuurlijk maar een kleine machine, dus een vaste voedingspomp er op zetten leek me wat teveel van het goede.

    2) Stoomfluit geplaatst. Dat was even puzzelen waar die zou moeten komen, maar aangezien ik de vul-opening bovenop de ketel niet meer nodig heb (althans: minder vaak) heb ik de aansluiting daarop geplaatst. Van daaruit gaat een koperen leiding naar beneden en weer omhoog naar de fluit.
    Als de ketel onder 1,5 Bar druk staat begint hij aardig te fluiten, bij 2,5 Bar is het een goed geluid. Onder de 1,5 Bar een boel gespetter en weinig gefluit. Komt uiteraard omdat er gecondenseerd water in de leiding achter blijft. Misschien dat ik de locatie nog verander; eerst maar eens in de praktijk kijken hoe deze opstelling bevalt.
     
  12. F.van.Gent

    F.van.Gent In Memoriam

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    7.800
    Leidingen goed isoleren Roel scheelt een Jas
    mvg
    Frederik:D
     
  13. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.933
    Locatie:
    Salland
    Letterlijk...:) Ga ik ook doen, Frederik. eerst zeker weten dat alles naar wens zit.
     
  14. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.933
    Locatie:
    Salland
    De afgelopen tijd wat tegenslag gehad. Op een gegeven moment liep de machine niet meer soepel; haperde op één punt en stond op een gegeven moment zelfs stil. De zuigerstang van een van de cylinders niet meer in beweging te krijgen en een boel water wat langs de zuigerstang omlaag kwam. Nadat ik de cylinder gedemonteerd had, bleek het euvel: de pakking tussen zuigerstang en cylinder defect en de zuiger los van de zuigerstang. :mad: Op aanraden van Henk Bunte de cylinder met zuiger ter reparatie of vervanging opgestuurd naar Regner.

    Toch nog wat dingen kunnen doen:
    - Een ander smeertoestel gekocht. De reden: de plaats van het originele smeertoestel was erg lastig te bereiken.
    Smeertoestel nu iets meer naar buiten geplaatst zodat je er makkelijker bij kunt en makkelijker (schoner) kunt aftappen.
    - Uit messingplaat een hevel gemaakt zodat ik de stoomfluit met een servo kan bedienen. Hevel op de machineplaat geplaatst.
    - De leidingen van de stoomfluit, vultoestel en de leiding tot het smeertoestel geïsoleerd met dun touw.
    - Dunne latjes Abachi in de lak gezet en de ketel hiermee bekleed.
    - Drie spanbanden gemaakt om rond de ketel te zetten.

    Ik zit nu nog te denken over de manier hoe ik de afgewerkte stoom afvoer. Regner laat de stoom via een pijpje gewoon uit de condensor komen. Ik zou het mooier vinden om de stoom via de schoorsteen te laten ontsnappen. Maar de schoorsteen is afneembaar om de ketel aan te kunnen steken... En een gat in de schoorsteen boren om een messing pijp door te voeren zie ik ook niet zo zitten....:confused:
    Moet ik nog eens rustig over nadenken. Als iemand een briljant idee heeft... Ik hou me aanbevolen!
     
  15. F.van.Gent

    F.van.Gent In Memoriam

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    7.800
    Roel met een fototje zou het wat gemakkelijker zijn he
    Om iets uiteen tezetten
    mvg
    Frederik
     
  16. Ratteplan

    Ratteplan

    Lid geworden:
    30 jul 2011
    Berichten:
    54
    Een nieuw smeertoetstel, dat snap ik even niet.
    Volgens de "expert(s)" werkt dat ding wat je had - heb perfect.
     
  17. wiggie

    wiggie

    Lid geworden:
    21 jul 2003
    Berichten:
    2.116
    Locatie:
    Hillegom
    @ratteplan:
    Kwestie van lezen?
    Roel omschrijft toch vrij duidelijk waarom hij een ander smeertoestel heeft gebruikt.
     
  18. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    Roel welkom bij de (stoom)club.

    Zonder tegenslagen zou je ook de keren dat het eens mee zit minder waarderen. :p

    Bij 1 op 1 bootjes heb ik ook al gehoord van een losgelopen moer die de zuiger op de stang moet houden.
    Dat geeft een hele nare en bijna niet te lokaliseren "bonk".
    Gelukkig zaten er geen stootranden in de cilinder, anders kan dat tot een total loss leiden als de veren op die randen breken en overal tussen tot puin worden gemalen.
     
  19. F.van.Gent

    F.van.Gent In Memoriam

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    7.800
     
    Laatst bewerkt: 3 dec 2011
  20. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    Frederik, de SS Hugo heeft geen condensor en blaast de afgewerkte stoom ook door de schoorsteen.
    Het kan dus wel.
     

Deel Deze Pagina