Graupner Varioprop Segelwinde 3 op huidige ontvanger ?

Beste forumleden,

Ik heb voor mij liggen een Graupner Varioprop Segelwinde 3 artikelnummer 3771. (dus niet 3772)

Ik heb de volgende vragen; kan ik deze normaal gebruiken op mijn ontvanger, een Robbe Futaba R137F. Er staat mij iets van bij dat je een Variaprop ontvanger dient te hebben of is dit alleen bij de Segelwinde met bestelnummer 3772 ?

Aan de zeilservo zit een normaal ministekker, oranje- rood-bruin die naar de ontvanger gaat.
Daarnaast zit er ook een tweepolige stekker die mij lijkt om hier aan de accu aan te sluiten.

Wil dat zeggen indien ik deze servo kan gebruiken dat de stroomvoorziening niet via de ontvanger gaat maar rechstreeks dient te geschieden en dat ik nog een accupack dien aan te schaffen voor mijn roerservo.Dus ministekker van de servo in de ontvanger, een accupack van bijvoorbeeld 6 volt als stroomvoorziening van de servo en daarnaast een accupack van 4.8 volt moet aansluiten op de ontvanger en aan de ontvanger dan de roerservo.
Roept dan weer de vraag op of dan de zeilservo niet teveel aan voltage krijgt. 6 rechtstreeks en nogmaals 4.8 volt via de ontvanger.

Of zal het e.e.a. ook werken indien ik de zeilservo aansluit op de ontvanger, geen accupack rechstreeks op de zeilservo aansluit maar de accu op de normale manier aansluit op de ontvanger.
Ik heb nu een 6 volt accupack, mag deze op de ontvanger of kan de ontvanger hier niet tegen. Ik heb dan maar 1 accupack nodig.

Zeilservo heeft een bereik van 4 t/m 9 volt.

Pendelaar
 
De Varioprop 'Segelwinde' is bruikbaar met alle huidige ontvangertypen, dus ook met de Futaba R137F.

De winch is niet uitgerust met een bec-systeem, dus de ontvanger moet apart worden gevoed.

De motor van de winch wordt gevoed via de twee-aderige kabel. De voedingsspanning mag (dacht ik) 9 Volt zijn. Het spanningsbereik staat in ieder geval op de type-sticker.
De elektronica van de winch wordt gevoed via de ontvanger. Hiervan mag de spanning 4,8 - 6 Volt bedragen.

Als je zowel de ontvanger als de servo uit één en dezelfde 6 Volt accu wil voeden, heb je kans dat dit niet helemaal stabiel wil werken. Je kunt dit wel proberen, want stuk gaat het er niet van. Je bent echter wel verplicht om zowel de twee-aderige kabel van de winch op de accu aan te sluiten als de ontvanger via z'n aan-uit schakelaar.
 
@Corrien,

Zoals altijd een duidelijk en uitgebreid antwoord.
Het is me nu duidelijk dat motor en electronica gescheiden zijn.

Bedankt

Pendelaar
 
Uche uche, overal stofffff!

Deze hele oude thread komt op als ik zoek naar de Graupner segelwinde, alleen heb ik de nr 2 #3769

Ik heb uren gezocht naar documentatie van dit ding, maar niets te vinden, ik begrijp dat dit een heel oud beestje is [tientallen jaren?].

Heeft Jan misschien een vergeeld archief waar dit in staat?
Hij is[zoals ik begrijp uit het bovenstaande] ook voorzien van een accu aansluitpunt, en de oude, a-symmetrische ontvangerstekker.
Gaat dit werken op een 2,4Ghz ontvanger?

Of hoef ik dit niet eens te proberen?

Mijn dank is groot.
Groet,
Cor
 
Bestelnummers zeggen mij niets en dit is in ieder geval een zeilwinch van vóór mijn tijd. De Graupner service doe ik namelijk pas sinds een jaar of tien. Ik neem echter aan, dat dit er nog eentje is met een grijze servosteker. Deze werkt uitsluitend op Graupner Grundig apparatuur, die met negatieve puls werkt. Je kunt deze alleen op de huidige ontvangers aansluiten d.m.v. een zogenaamde puls inverter of door 'm te verbouwen.

Als het goed is, zit er een voor die tijd erg modern smd IC in met de type aanduiding SAK150. Dit IC heeft een ingang voor zowel negatieve als voor positieve puls. Zo uit het hoofd weet ik het niet helemaal zeker, maar volgens mij zit de negatieve puls ingang op pin 3 van het IC. Pin 1 en 2 van het IC zijn dan nergens op aangesloten. Volg het groene draadje van het servosnoer en je weet het zeker. Ombouwen naar positieve puls doe je dan door pootje 2 en 3 met elkaar door te verbinden en de groene draad van het servosnoer te verbinden met pootje 1. [edit]dit klopt niet, zie een posting hieronder.[/edit]

Als ik het niet vergeet zal ik morgen even nakijken of dit helemaal klopt. Ik heb vast nog wel ergens documentatie liggen van dit IC.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt Jan,

de servo stekker is bijna zwart, aan een ronde, grijze draad; die stekker is haaks en heeft de pennen [niet de bussen dus] a-symmetrisch, zoals ik al zei.
Maar goed, ik ga me je informatie de servo open peuteren en kijken wat er in zit; als het mogelijk en zinvol is, zal ik dan nog wel een paar plaatjes posten
Tot later.
Cor
 
Bedankt Jan,

de servo stekker is bijna zwart, aan een ronde, grijze draad; die stekker is haaks en heeft de pennen [niet de bussen dus] a-symmetrisch, zoals ik al zei.
Maar goed, ik ga me je informatie de servo open peuteren en kijken wat er in zit; als het mogelijk en zinvol is, zal ik dan nog wel een paar plaatjes posten
Tot later.
Cor

Dat is in elk geval de oude Graupner/Grundig aansluiting, met negatieve puls, die niet compatible is met Futaba en andere merken....

Groet, Bert
 
Zojuist de servo uit elkaar gehaald, en dit is het resultaat:

IMG_3707_zps19163828.jpg


Even een paar details, op de bovenzijde zit geen chip, alleen een aantaal transistoren e.d.:

IMG_3708_zpsacd769f9.jpg


Maar een nadere inspectie van de soldeerzijde toont weldegelijk een SMD IC, op dit plaatje links boven:

IMG_3709_zps9b27debc.jpg


Toen kwam het kunstje: mijn compact camera kon nooit zover inzoomen en de zaak scherp houden. Omdat ik dit met het blote oog, noch bril ook niet kon zien, maar wel met mijn horlogemakers loep, heb ik een paar foto's genomen met die loep voor de lens; het is niet mooi, maar wèl duidelijk (genoeg)!

IMG_3711_zps13f4baa1.jpg


Er staat geen enkele identificatie op die IC, en ook is er niet de gebruikelijke 'notch' om de eerste pen aan te geven. Maar:
Zoals het nu zit, is zoals Jan beschreef, wat nodig zou zijn voor een ombouw naar een sturing met een positieve puls.

Als de foto niet alles zegt, dan even dit
De groene draad zit aan pin 1 [althans, als ik hem zo bekijk, niet als ik hem omdraai]
en pin 2 en 3 zijn met elkaar verbonden.
Het ziet er echt wel origineel uit, en als iemand dit ooit achteraf, zelf heeft gedaan, dn is het heel netjes.

Dus nu graag verder commentaar
Jan, ik moet zeggen dat je een geweldig geheugen hebt, te meer omdat dit ding van voor je tijd is, zoals je zelf zegt.
Bedankt zover

Cor
 
Hoe zit het met de voeding, 1x4cellen of 2x2cellen met midden-aftakking?
Sorry Ron, ik snap je vraag even niet.

Op de bovenstaande foto's is wel te zien dat de servo een aparte voeding heeft voor de motor, ( maar dat is niets bijzonder voor een 'zwaardere' winch servo) en OOK alle 3 de draden van de electronica zijn aangesloten op de print.
De motor aansluiting is 6 volt, volgens het label op de behuizing.
Cor
 
:( Zó goed is mijn geheugen dus toch niet :(. Ik heb hier een zelf-opgetekend schema van een Microprop servo, waarin het zelfde SAK 150 IC zat. Daarbij is pootje 14 (waar nu de groene draad aan vastzit) niet aangesloten, zijn pin 12 en 13 niet met elkaar doorverbonden en is pin 13 de signaal ingang (positieve puls).

Wat je dus moet doen is de doorverbinding tussen pin 12 (massa) en pin 13 (signaal) verwijderen en het groene draadje één pootje opschuiven van pin 14 naar pin 13.

Het servosnoer wijst verder eigenlijk zichzelf. Bij gebruik van een Graupner servosnoer komt zwart aan bruin, rood aan rood en oranje aan groen.


Zelf had ik indertijd blijkbaar ook het probleem, dat niet te zien was wat de boven- en onderkant van het IC was. Ik heb namelijk later de nummering van de pinnetjes gecorrigeerd.

[edit] De opmerking van Ron heeft te maken met de toenmalige servo's, die vier draadjes in het servosnoer hadden. Je gebruikte daarbij een 4,8 Volt accu met een middenaftakking. De servomotortjes draaiden daarbij op 2,4 Volt. Gerekend vanuit de middenaftakking was + 2,4 Volt dan rechtsom draaien en - 2,4 Volt linksom draaien. Eén aansluiting van het motortje was daarbij altijd verbonden met de middenaftakking.[/edit]
 
Allemaal duidelijk Jan!
Dat gaan we proberen.

Weet je toevallig ook wat de functie is van de instelbare weerstand, die op het eerste plaatje in de bovenhoek staat?
Je kijkt dus naar een 'staande' instelweerstand.
Mogelijk is die voor een gevoeligheid afstelling of zo?

Hij is niet toegankelijk vanaf de buitenkant, maar als je het achter deksel loshaalt, dan is die direct bereikbaar, zonder verdere demontage.

En van die vraag van Ron: dat is dus van vóór mijn modelbouw hobby, nooit van servo's met 4 draden in de stekker, gehoord of gezien, maar nu duidelijk
Bedankt alweer!
Cor
 
Leuke puzzel, dit. Ook de zeilwinch heeft een terugkoppeling nodig, tenminste als het een proportionele "servo" betreft. Kan het niet zijn dat, na het in elkaar zetten, de uitgaande as ingrijpt op het tandwieltje van de instelweerstand, en zo de terugkoppeling bewerkstelligt?
 
Ja, zo is dat precies: je hebt de foto's goed bekeken!

Maar dat is niet de weerstand waarover ik het had in mijn laatste post
Wat jij bedoelt is die meer-slagen pot die door het tandwiel op de motor [na de planetaire vertraging die daar weer aan vast zit] , wordt aangedreven.
Cor
 
Ah, juist. Dan zal het waarschijnlijk de potmeter zijn die de tijdbasis van de terugkoppelpuls kan veranderen, om zo de middenstand/ruststand van de winch te kunnen afstellen. Vergeet niet dat de oudere zenders vaak geen mogelijkheid hadden om dat te doen, behalve dan met de mechanische trimschuif bij de knuppels (bij mijn Microprop van 1975 was dat zo tenminste). Bij de Microprop servo's kon je de terugkoppelpotmeter verdraaien t.o.v. het uitgaande tandwiel, waar de potmeteras met wrijving ingeklemd zat.
 
Goed, weer een klusje geklaard, dankzij Jan (Corrien) :D

Precies gedaan wat geschreven stond; de verbinding tussen 12 en 13 was in feite een spoor op de print, deze weggesneden, groene draadje los geknipt en op pin 13 gesoldeerd....Pfff.. dat is priegelwerk, aan een smd solderen, maar goed, het is gelukt; wel eerst nog even gecontroleerd of ik geen sluiting heb gemaakt met een ander spoor, en toen de handel weer in elkaar gezet.

Dat lukt trouwens alleen maar als je de motor eerst los-soldeert, en dan eerst de print in het "la'tje" schuiven, dan de motor op z'n plek en de draden weer bevestigen.
Andere stekker er aan, en hij werkt!
Slechts 1 1/2 slag elke kant op, maar dat kon ik bijstellen door de slag in de zender op 150% te zetten, toen had ik 2 slagen naar rechts, en 2 1/2 naar links [terwijl de trim op nul staat]
Wel gecontroleerd of ik nog dode slag in de knuppel heb, wat zou kunnen wijzen op het oversturen van de lier, en dat was een heel klein beetje het geval aan de rechterkant.

Laatste vragen: weet je ook waarvoor die trim pot dient, welke aan de zijkant van de print zit?
Is die misschien bedoeld voor een midden-instelling op de lier zelf, zodat hij precies evenveel linksom als rechtsom draait?
En hoe essentieel is de motor spanning? Ik zou bij voorkeur een kleine 2S-Lipo willen gebruiken, die geeft wat hogere spanning natuurlijk; de motor die er in zit is een Mabuchi RS36, dat staat ingegoten in het motor achterschild.
Bedankt alweer!
Groet,
Cor
 
Kijk, dat mag je nu een Helicor topprestatie noemen ;). Het doet me deugd, dat-ie het doet.

Op de nummering van de IC pootjes kom ik bij nader inzien terug. Ik houd het er toch op, dat de nummering 1, 2 en 3 moet zijn.

De instelpotmeter kan wel eens zijn om het aantal omwentelingen in te stellen. Vermoedelijk loopt ook je nulpunt enigszins weg als je er aan draait, maar dat is niet erg van belang. Bij Graupner-Grundig apparatuur was namelijk de nulstand 1,6 ms en dat is tegenwoordig bij alle mij bekende merken 1,5 ms.

Of de winch het op een 2s LiPo uithoudt is grotendeels afhankelijk van de belasting, die 't ie krijgt te verwerken. Alleen de motor en de relais kontakten krijgen deze spanning, dus voor de elektronica maakt het niet uit.

Ik zou 'm zelf in het begin met wat liefde behandelen en 'm een tijdje onbelast heen en weer laten draaien. Na al die jaren niet-gebruiken zit er gegarandeerd wat aanslag op de collector van de motor en op de kontakten van de relais en dat moet er niet met geweld van af worden gebrand.
 
Nou, hij loopt lekker Jan, maar maakt wel aardig wat lawaai; de tandwieloverbrenging is helemaal van kunststof, en er zat een klein kloddertje Molycoat in, dus daar ligt het niet aan; ik denk dat dat ding gewoon lawaaierig is door het ontwerp.

Maar goed, dat geeft verder niet.

Ik heb nog één gerelateerde vraag, betreffende die negatieve puls.

Bij die lier zaten ook 2 Robbe servo's ,en asymmetrische stekkers met pennen, de nummers zijn: RS 100S en RS800.
Zijn die ook met dat negatieve puls systeem? Dan vervang ik die gelijk, want die zullen dan wel niet om te bouwen zijn :confused:
Ik kan er verder nergens info over vinden [net als over die lier trouwens, en daar wist je toch het nodige van]
;)
Groet,
Cor
 
Robbe heeft bij mijn weten altijd positieve puls gebruikt, en van de RS serie servo's en later weet ik het zeker. Ik gebruikte ze op met Multiplex zender en ontvanger, anderen op idem Simprop en Robbe.
 
In dat geval is het dus een kwestie van een ander stekkertje [ ik gebruik Spectrum]
Enig idee van de capaciteit [koppel: kg.cm?]

Bedankt.
Cor
 
Back
Top