T9cp ehh, hoe werkt dat

Discussie in 'Model elektronica' gestart door ArnoS, 17 dec 2024.

  1. ArnoS

    ArnoS

    Lid geworden:
    14 dec 2024
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Wijjhe
    Dag, na 40 jaar geen modelbouw weer terug in deze mooie wereld. Uit mijn werk een robbe futaba t9cp over houden, met 4(!) ontvangers, en 4 servos en wat aan uit schakelaars op de ontvanger aan te sluiten. Ik snap dat 4 servo s bij de 2 knuppels horen. Echter heb ik ook nog 3 draaiknoppen en 2 x 4 schakelaars op de zender zitten. Hoe werkt dat? In een andere draad al een engelstalige manual gekregen, maar dat lost het nog niet op. Ik ga een chinese vessel bouwen (vanaf bouwtekening) die deels moet kunnen afzinkel. Plannen genoeg...
     
  2. ArnoS

    ArnoS

    Lid geworden:
    14 dec 2024
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Wijjhe
    Misschien heb mijn vraag niet goed gesteld; kan iemand mij duiden waar ik kan vinden hoe een 16? Kanaals zender via een 8(9?) kanaals ontvanger kan werken?
     
  3. Mad Monster

    Mad Monster

    Lid geworden:
    5 jun 2006
    Berichten:
    571
    Locatie:
    Stein, Limburg
    De ontvanger is hier de beperkende factor. Als je zender 16 kanalen kan zenden maar je ontvanger er slechts 8 kan ontvangen dan kun je uiteindelijk alleen de eerste 8 kanalen van je zender gebruiken (wat voor veel eenvoudige modellen al voldoende is). Pas als je een 16 kanaals ontvanger gebruikt kun je alle kanalen van de zender benutten.
     
  4. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.117
    De T9CP is een 9 kanalen zender. Het gebruik van 16 kanalen is niet mogelijk.
     
  5. ArnoS

    ArnoS

    Lid geworden:
    14 dec 2024
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Wijjhe
    Hallo, ik heb de zender als avatar geplaatst, dat T9 naar 9 kanalen verwijst snap ik, maar naast de stuurknuppels (4 kanalen) nog 3 zwarte draaiknoppen (mbv servo's achterhaald dat die op kanaal 7, 8 en 9 'luisteren') nog 2 x 4 schakelaars. Ik vind op internet iets over SBus, is dat iets wat op een ontvangerpoort moet worden aangesloten??
    (en aan de zijkant onder aan nog links en rechts elk een draaiknop
    ??)
     
  6. ArnoS

    ArnoS

    Lid geworden:
    14 dec 2024
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Wijjhe
    heb al wat gevonden; Klopt het dat deze ontvanger (zie afbeelding) IMG_20241220_092254.jpg op poort 9 een S Bus kan plaatsen?
     
  7. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.743
    Locatie:
    Woerden
    Helaas voor jouw een negatief antwoord. Op poort 9 is geen S-Bus signaal aanwezig of kan je er op aansluiten. De S-Bus is iets wat toen nog niet bestond.
    Dit is een 9 kanaals PCM ontvanger. Op de uitgangen 1 t/m 9 sluit je servo's en/of motorregelaars aan. De accu/batterij sluit je aan op de DSC aansluiting of via een Y kabeltje op kanaal 9, vandaar die /B naast het nummer 9.

    Waar dient die DSC aansluiting (nog meer) voor of wat betekend "DSC"?
    "DSC" staat voor Direct Servo Control. Je kan het PPM signaal afkomstig van de leerling / leraar aansluiting op de zender rechtstreeks op deze pennen aansluiten. Op die manier kan je de servo's bedienen zonder dat de zender een signaal uitzend. Dat is handig om te kunnen testen op het veld zonder dat je de overige vliegers stoort. Dat klink misschien vreemd maar de "ouderen" onder ons weten nog heel goed dat je een zender nooit mocht aanzetten als jouw kanaal in gebruik was door iemand anders. Wij hadden er een knijperbord voor op het veld. Als je wilde gaan vliegen ging je naar dat bord, pakte de knijper met het kanaalnummer dat jij gebruikt en deed die op je antenne. Als die knijper niet op het bord aanwezig was betekende het dat iemand anders dat kanaal al in gebruik had dus mocht jij je zender niet aanzetten. Deed je dat toch en stortte dat ander vliegtuig neer dan had je een groot probleem!
    Met de komst van de 2,4GHz is dat probleem helemaal verdwenen en "weten" veel mensen het niet eens meer.

    Maar werd die DSC aansluiting veel gebruikt?
    Eerlijk gezegd nee, zelden. Ik heb het wel regelmatig gebruikt maar dan thuis tijdens het inbouwen van de apparatuur. Het was echt wel handig om op die manier alle roeren goed in het midden te zetten, de uitslagen te controleren en af te stellen en zo nog meer. Al die tijd hoefde m'n zender dan niet aan te staan en had ik geen last van die lange antenne. Hoewel, de zender stond wel aan maar ik had het zend module uit de zender gehaald. Voordeel dus geen ongewenst signaal en geen antenne, tevens veel minder stroom gebruik dus gaat de accu veel langer mee.

    Bij de meeste de Futaba ontvangers is de DSC aansluiting de uitgang van de FM decoder / ingang van de signaal versterker. Dat signaal kan worden gebruikt om de ontvanger optimaal af te regelen. Doe dat alleen als je weet wat je doet en hoe je het doen moet en over de juiste apparatuur beschikt!
     
  8. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    826
    Bladzijde 11-14 vertellen met plaatjes waar de schakelaars voor dienen en welk kanaal waar uit komt. Elk kanaal heeft zijn eigen primaire input en de schakelaars maken dat in de war door signalen bij elkaar te mixen op een door Futaba gekozen manier of door de gebruiker ingestelde manier.

    Kwestie van accu aansluiten op de ontvanger met een servo op kanaal 1 en dan potje roeren en schakelaars flippen om te kijken wat er gebeurt. Opschrijven welke input kanaal 1 is en dan de volgende.

    DSC is een poort om zender en ontvanger aan elkaar te verbinden zodat je kunt testen zonder de zender aan te zetten.
    Sbus zit er niet op, die is voorbehouden aan de moderne Futaba zenders.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  9. ArnoS

    ArnoS

    Lid geworden:
    14 dec 2024
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Wijjhe
    dank Ernst en F2B! Als ik het goed begrijp heeft mijn zender dus wel de schakelaars, maar kan deze ontvanger niet alle schakelaar signalen ontvangen. Komt de vraag op; bestaan er (nog) ontvangers die wel alle schakelaars (en natuurlijk stuurknuppels) kunnen 'verwerken'? Of is het helaas pindakaas en wordt het een nieuwe set (als ik meer dan 9 kanalen nodig heb?
     
  10. ArnoS

    ArnoS

    Lid geworden:
    14 dec 2024
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Wijjhe
    Ah nee, ik lees het in uitleg. Nogmaals dank. Ik weet nu waar ik aan toe ben, Als ik meer kanalen nodig heb weet ik dat het een nieuwe zender wordt.
     
  11. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.446
    Locatie:
    Boskoop
    Zorg dus dat je zender in PCM mode zend, lees pag.30 in de handleiding.
     
  12. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.743
    Locatie:
    Woerden
    Klopt helemaal Max. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik de vraag krijg "waarom werkt deze ontvanger niet op mijn zender". Even in de set-up van de zender kijken en ja hoor hij staat op PPM. ;);)
     
  13. nico v kooten

    nico v kooten

    Lid geworden:
    2 nov 2003
    Berichten:
    2.806
    Locatie:
    Middelburg (zeeland)
    En de zender uit/aan zetten als je hebt gewisseld van ppm naar pcm en vice versa
     
    Bruno van Hoek vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina