Het tweede gedeelte van de review van de XRC RC-2, deze wordt nog gepubliceerd op RC-Junkies.com ...
Helaas was de auto al gesneuveld voordat de test coureur actie foto's kon nemen
Review XRC RC-2
Het tweede gedeelte van het review van de XRC RC-2.
Ik heb de accu’s opgeladen, de batterijen in de zender gedaan en naar een nabij gelegen bouwterrein gereden. De motor start in 1 keer en laat een luid knetterend geluid horen. Na even de motor warm te laten gelopen worden de eerste meters gemaakt en over een zandvlakte gereden. Ik wilde de auto eerder testen maar bij het controleren viel mij het op dat er ergens in de aandrijflijn iets niet lekker soepel liep. Na controle bleek dat de as van het grote tandwiel scheef was. Hierdoor loopt de rem iets aan. Om grotere schade te voorkomen hebben wij de importeur verzocht een asje op te sturen. Na een maand wachten is er nog geen asje geleverd. Voor het leveren van reserve onderdelen is e.a. door de fabrikant nog niet op de rit gezet. Na een maand wachten hebben we besloten om toch test te rijden.
Motor:
De motor, welk in eigen beheer door XRC is ontworpen en gefabriceerd, heeft genoeg trekkracht bij de lage toeren. Tijdens het rijden in het zand valt op dat hij niet snel in toeren klimt. Ik heb de motor wat armer afgesteld dan de fabrieksinstelling. Hij trekt hierdoor wat beter maar toch enigszins teleurstellend. De motor heeft ongeveer de 60% (inschatting) van de kracht van een vergelijkbare Zenoah of Chung Yang hobby motor. Doordat de motor een maximaal aantal toeren heeft van 13000 p/m is de topsnelheid niet zo hoog als vergelijkbare rc modellen. 35 minuten rijden op het 0,6 liter tankje leeg is haalbaar. Hij rijd dus zuinig. Een van de aspecten wat ik leuk vind aan de achterwiel aangedreven auto is het uitaccelereren uit een bocht. De achterkant heeft niet de neiging de voorkant in te halen. Dit vind ik toch een gemis. Ik wil niet zeggen dat de auto totaal niet vooruit komt maar hier is toch verbetering vatbaar. Ik mis hier de felheid. Ik ben van mening dat beginnende rijders hier snel op uitgekeken zijn.
Elektronica:
De stuurservo is niet de sterkste en snelste maar doet zijn werk redelijk voor een fun auto. De gas/rem servo doet het prima. Deze is krachtig genoeg om de achterwielen te laten blokkeren in het mulle zand. Doordat de de servo’s niet de snelste zijn moet ik toch even wennen om de auto te laten rijden waar ik wil. Er zit toch enige vertraging in. Op zich is het niet zo heel erg, het is immers geen wedstrijdbuggy. Wat opviel was dat de elektronica gevoelig is voor storingen, Op verschillende plekken waar we aan het rijden waren constateerde we “clitches” in de elektronica. Na 10 meter traden de storingen op. Waarschijnlijk ergens een probleem in de elektronica. Niet netjes dit kan altijd gebeuren. Laten we het er maar op houden dat het toeval is en niet bij alle auto’s het geval is.
De zender ligt lekker in de hand en voelt robuust aan. De gevoeligheid van de servo en de trim is eenvoudig in te stellen.
Wegligging:
De schokbrekers doen hun werk redelijk. Op een stuk waar de oneffenheden wat hoger zijn worden de hobbels worden niet meer goed geabsorbeerd. De auto krijgt hierdoor een stuiterige wegligging. Na het vering wat soepeler af te stellen is het al wat beter. De schokbrekers krijgen vanaf de fabriek met vet gevulde schokbrekers. Naar mijn mening is dit eenvoudig te verbeteren door dunner vet in de schokbrekers te doen. De achterbanden met het zachte compound hebben voldoende grip in het zand. De voorbanden hebben wat minder grip als de achterwielen waardoor de auto eerder onderstuur heeft dan overstuur. De auto ploegt rustig door het zware terrein, eenmaal op toeren lijkt de motor weinig moeite te hebben met het zware zand. Echter net toen het eerste tankje leeg was zakte de auto door een achterwiel. Er was een e-clip los getrild waardoor de bovenste achterdraag arm los schoot. Natuurlijk was het onderdeel niet meer te vinden. Dit betekende dus ook het einde van de testrit.
Conclusie:
Qua niveau zit de auto zoals de eerste bigscale modellen van de begin jaren negentig. Wil je als rijder op meetings of andere bash plekken met andere rijders rond rijden zal deze auto te kort schieten. De XRC RC-2 is voor beginnende bigscale rijders een leuke auto om een paar keer per jaar rondjes te rijden. De auto is niet agressief en je hebt niet veel rij ervaring nodig om hem rond te sturen. Wil je meer liters verbranden en meer uitdaging dan raad ik aan nog even door te sparen voor een bigscale van de merken die langer bestaan.