Onlangs heb ik een partij modelbouwspullen overgenomen van een oud-modelbouwer. Hierbij zaten een aantal Webra motortjes (zie foto) Nu vraag ik mezelf af hoe ik deze moet starten??? Zit nergens een gloeiplug op voor zover ik kan ontdekken zoals op mijn andere motortjes... Kan iemand me uitleggen hoe dit werkt? en welk soort brandstof ik hiervoor kan gebruiken?
Aangezien er bovenaan een stelschroef zit ipv een gloeiplug, is dit hoogstwaarschijnlijk een dieseltje ! Start dus zonder plug, start gewoon door zelfontbranding bij een bepaalde compressiedruk. De brandstof is een ander mengsel dan je gewoon bent van je methanolmotoren, ik denk dat het iets te maken heeft met ether en olie, maar ik laat de meer deskundige uitleg over aan de specialisten hier op't forum. Persoonlijk zou ik het niet gebruiken ,maakt een boel herrie en is gevaarlijk voor je vingers ! Ik ben voorstander van electro voor kleine kistjes! groet, Kurt
Hoeft ook niet want dit is een dieselmotor Geen voorgloeien, start door de hoge compressie dmv zelfontbranding. Met de schroef stel je de compressie bij/af en dus het ontstekingsmoment enz. Netjes schoonmaken en in de vitrine zetten of doorverkopen aan een verzamelaar dit zijn echte authentieke stukjes nostalgie ! Of je moet van veel herrie, knoeien met diesel en afstel gedoe houden
@Crashingbird.. Bedankt voor de info!! Een dieseltje, wist niet dat die bestonden.... Bedankt voor de informatie! Motortje is nog wel goed al ziet hij er niet uit!. Heeft compressie genoeg iig. Heb ook nog deze liggen: Weet alleen niet wat merk voor motor dit is. Staat Taifun Blizzard 25 op. EDIT: Blijkt idd een merk te zijn. Motortje zou uit 1959 zijn!! Zal ze van de week eens goed schoonmaken en dan kijken of ik er een verzamelaar blij mee kan maken....
Dit Webra 2.5 cc Diesel motortje is minstens 50 jaar oud. Ik heb de 1.5 cc versie hiervan en heb hiermee in 1979 een lijnvliegtuigje gevlogen (ook gekregen en weer aan de praat gemaakt). Maken serieus herrie, er zijn dempertjes voor gemaakt maar die zul je niet snel meer vinden. Brandstof kun je bij de aphotheek halen (ether) na een aantal moeilijke vragen (leg maar eens uit dat je met ether wil vliegen ). Zo te zien mis je de sproeiernaald of is deze afgebroken, onderdelen kun je vinden bij onze oosterburen waar met deze motoren soms nog gevlogen wordt. De rode koelkop kun je eraf draaien (eerst warm maken met een fohn) maar pasop de schroefdraad is erg fijn. Onder de koelkop zit de hardstalen cilinder met bovenin een schijfje die je met de stelschroef naar beneden/boven kan stellen (compresie verhogen/verlagen = toerental icm sproeier). Als je het leuk vindt kun je de motor weer draaiend krijgen, maar ik zou hem opknappen en als display/vitrine model houden. Ik heb mijn 1.5 cc ongeveer 10 jaar geleden voor het laatst laten lopen maar nu staat hij op de plank met een klein houten propje erop.
Lijkt me op zich best leuk om deze motortjes weer een keer te laten lopen. Heb nog iets gevonden wat op een uitlaatje lijkt ook: Verder vond ik nog wat houten propjes, handgemaakt door de vorige eigenaar en een 2 tal handvatten voor lijnbesturing. Is toch wel leuk om dozen met oude modelbouw spullen door te spitten... Sproeiernaald heb ik overigens ook nog. is niet afgebroken maar had ik er even uitgedraaid om te kijken of alles nog los zat en vergeten terug te stoppen voor ik de foto maakte... Bedankt voor de uitleg! Fijn dat er forumleden zijn met de nodig kennis over dit soort onderwerpen..
Leuk spul! Zijn idd dieseltjes. Ik heb zelf nog een 1,5cc webra op een lijnvliegtuig zitten. Die ether is vaak rond sinterklaas veel bij de apotheek, deze gebruiken ze om de baarden bij de sinterklaasen los te weken ofzo. Als dat ding een uitlaatje is, vraag ik me af waarom er dan geen demper(s) opzit(ten) en waarom ze zo naar de zijkant gericht staan... (miss om buiten een romp uit te komen???) Trouwens, het starten en afstellen is echt een vak appart, je moet namelijk de compressie en de dieseltoevoer regelen. Succes ermee! Gr Ruud
Helaas is bij het motortje na het demonteren gebleken dat de zuigerstang (drijfstang) gescheurd is. Is het verstandig om te proberen een nieuwe drijfstang te kopen ergens of is dat het niet waard? Het is niet mijn bedoeling ermee te gaan vliegen maar was leuk geweest om hem een keertje te laten draaien en daarna in de vitrine of verkopen aan verzamelaar.
Het 'uitlaatje' is een onderdeel van een uitlaat heb ik door gekregen. Schijnt niet compleet te zijn zoals ik hem heb liggen.. Groet, Theo
Bij Cox zie je ook wel eens dit soort uitlaatjes, echter met 1 uitlaatpoort. Dat er geen demper opzit klopt, ze zijn ook niet bedoeld voor geluidreductie, maar om onverbrande olie niet over de motor zelf te krijgen. Ik denk dat er nog een afdekring bij hoort die tegen de cillinder aan zou drukken?
Om het uitlaatje te bevestigen moet je de aluminium koelkop eraf draaien (wel voorzichtig doen zoals PTWollie al heeft aangegeven). Als de kop eraf is schuif je de "uitlaat" om de stalen cilinder waarna je de kop er weer opschroeft. Door de kop aan te draaien klem je de "uitlaat" tussen het carter en de koelkop. Deze uitlaatjes geven wel enige demping maar stel je daar niet te veel van voor! Deze motortjes maken een behoorlijke hoeveelheid geluid want ze draaien ook een flink hoog toerental. Je moet niet gek opkijken als ze tot wel 18000 omw/min komen. Ikzelf heb ook nog een 1,5cc Webraatje die ik ooit in een speedboot heb gehad. Dat motortje maakte toen met gemak 20000 omw/min. Die speedboot ging als een veneinig snerpende "vlieg" over het water. Wanneer je weet hoe en wat zijn dieseltjes echt niet veel moeilijker te starten en af te stellen als een "gewone" gloeiplug motor. Helaas is veel kennis en ervaring langzaam maar zeker verloren gegaan gelukkig zijn nog wel mensen die het kunnen en weten.
een diesel maakt minder herrie dan een gloeiplug motor,de samen stelling van de brandstol voor een diesel is 20% wonderolie 39% petroleum 40%ether 1% IPN maar zoek eerst het ontbrandings punt op van de motor ,dit kan je het beste doen om elke keer de motor te primen en de compressie schroef meer of minder te geven ,ontbrand het en de motor wil aanspringen zit je vrij goed. nooit een electrostarter gebruiken dan is die zeker snel stuk Het beste is iemand te vinden die er ervaring mee heeft.
webra 1.5 Ik heb laatst nog een webra 1.5cc van zolder gehaald. Het motortje komt uit 1975 en is van mijn vader. Ik ga nu zelf een vliegtuig bouwen met een 1.5cc webra erin. Mijn vader deed altijd de brandstof maken van ongeveer een derde ether, een derde petrolium en een derde wonderolie. Ik zou trouwens de motortjes nog gewoon gebruiken als ze nog werken. Je kan er een hoop plezier mee beleven. Afstellen is niet heel moeilijk maar als je er nog geen verstand van hebt is het inderdaad slim op iemand op te zoeken die er wat van af weet.
Dat is wel moddervet. Webra record loopt goed met 30% ether, 25% wonderolie en de rest (45%) petroleum. 1% IPN (Iso Propyl Nitraat) of DII (diesel ignition improver) maakt het afstellen wat makkelijker. Ga even naar het lijnbesturingsforum en vraag daar even verder.
Ik denk dat er geen nieuwe exemplaren meer te vinden zullen zijn, maar het namaken is altijd mogelijk. Drijfstangen zijn zowat het makkelijkste onderdeel. Zelfs in deze staat is het nog wat waard. Niet veel, maar toch.... In ieder geval niet weggooien!!!
isopropyl nitraat Maar waar is dat iso propyl nitraat dan te krijgen? Ik heb al een beetje op internet gezocht maar niks kunnen vinden.
Hallo, Wat je ook doet, het is inderdaad leuk als zo'n oud ding nog loopt. Maar verwacht er niet teveel van qua praktische toepasbaarheid. Buiten de enorme herrie die deze motortjes produceren (mijn buren waren absoluut "not amused" toen ik vol trots mijn dieseltje voor het eerst startte), baggeren ze je model er ook op een onvoorstelbare manier onder de olie en vet. Ik heb er destijds kort mee gevlogen omdat ik het zo lekker "nostalgisch" vond, maar ben er rap weer mee opgehouden vanwege de vieze smeerbende. Een moderne gloeiplugmotor blaast vrijwel alle afgewerkte olie uit de uitlaat, en een miniem beetje uit het voorste lager, maar bij deze motortjes komt de olie er aan alle kanten uit, in grote hoeveelheden langs de propmeenemer, vanwege de rondomgelegen uitlaatpoort daar ook aan alle kanten, en zelfs via de compressieschroef kruipt de olie omhoog. Maar ze hebben wel een voordeel: als ze eenmaal lopen, lopen ze tot de brandstof op is (tenzij de borg van de compressieschroef losgetrild is) Groet, Bert