zelf propellor maken

  • Topicstarter Topicstarter imported_Ruben_
  • Startdatum Startdatum
I

imported_Ruben_

Guest
kan dat? zelf een propellor maken?

ideeën, tips, trucs of ervaringen zijn van harte welkom
 
Waarom zou je dat willen? Je haalt je heel wat op de hals.
Ik heb het één keer gedaan, met hulp van mijn vader... een jaar of 50 geleden :) voor mijn eerste modelvliegtuig, met rubbermotor.
Zogauw een zelfgesneden propeller sneller moet draaien dan met rubbermotor krijg je op zeker last van onbalans, hetzij statisch hetzij dynamisch. (beide helften niet in evenwicht, en/of hebben verschilend rendement).
Bart
 
waarom?
nou waarschijnlijk om dezelfde reden als u 50 jaar geleden: ik ben aan het expirimenteren met vrije vlucht modelletjes met elastiekmotor en een propje zou wel handig zijn...

maarjah... kopen heb ik ook weer geen zin in.
 
Dan probeer eens de bouwmap van de KNVvL te pakken te krijgen, daar staan enkele methodes in om vrije vlucht props te maken. Daarnaast is bij de diverse vrije vlucht verenigingen de kennis nog wel in huis om zelf props te maken voor de diverse klassen.
 
Hey,

Quote van mezelf 8) uit een eerder draadje. Let wel, dit is een simpele, snelle en spotgoedkope methode. Verwacht dus niet superprestatie i.c.m. met een vrijevluchtrubbermotormodel ( 8O lang woord :wink: ).
Aaalie zei:
Hoi hoi,

Zelf props maken, echter dan van hout. Gewoon uitzagen, snijden, schuren, lakken. Ze vliegen allemaal, echter je merkt wel duidelijk verschil, de één doet het gewoon beter dan de ander. De slowflyerprops wil verreweg het beste.
afb19883.jpg

vlnr: 8*xx in aanbouw, 10*8 gewicht 0,8 gram 8O , 10*4,7 gewicht 1,6 gram, 10*7 gewicht 2 gram. (Alle props zijn gelakt)
Ze zijn best stevig, echter een tikje op de grond, en ze breken. Je kan ze dan heel gemakkelijk met een drupje ca weer repareren. De lichtste is een geweldige prop op de Robbe Bucker Jungmeister, i.c.m. een zelfbouwbuitenlopertje.
De 2 grams prop heeft veel gedraaid op een Hacker B20-15L+maxon 4:1, met 8 celletjes 500AR (dit vermogen verwerkte de prop probleemloos).

De reden voor zelfbouw was het uiterlijk (houten prop), moest heel licht zijn, en zeker niet zo duur als een carbon prop. Voor mij een geslaagd projectje.

Succes. Gr.A.
 
dat ziet er wel mooi uit!!

maakt het nog uit wat voor hout je gebruikt?
 
Het hangt er van af voor wat voor soort rubbermodel je de prop nodig hebt. Indoor of Outdoor?

Voor lichte indoormodellen worden props bijna altijd zelf gemaakt. Bladen van dun balsa, de bladen weken in water en dan onder een hoek (bijvoorbeeld 30 graden) op een glazen pot (waar groente, appelmoes of mayonaise in heeft gezeten, bijvoorbeeld 1 liter inhoud) leggen en het omwikkelen met een strip stof (bijvoorbeeld 4cm breed van een oud laken gescheurd) en laten zitten tot het droog is. Zo krijg je de draaiing in de bladen die je na een week drogen op een propelleras lijmt.

Als je iets minder eisen stelt kun je ook bladen knippen uit een plastic yoghurtbeker of zo (bladen weer onder een hoek aftekenen met een stift en dan uitknippen). Voor grotere buiten modellen moet je de prop snijden uit balsa en dat is behoorlijk moeilijk en de prop kwetsbaar. Geen ander hout gebruiken, dat is waarschijnlijk te zwaar.

Heb je het nodig voor een simpel model voor binnen of buiten: koop voor enkele euro's een elastiekmodel in een speelgoed of modelbouwzaak en gebruik daar de prop van. Afgelopen zomer hadden ze bij de Action (helaas zitten die niet door heel Nederland) speelgoed rubbermodellen voor € 1,-. het stelde niet veel voor, maar de propeller was goed te gebruiken voor een eenvoudig model.
 
gebruik ook eens de zoek functie :wink:

http://www.modelbouwforum.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=46023

was al een topic over geopend

Beste,

iemand van onze vliegclub vliegt met een Stampe - Dubbeldekker.
Bouwdoos Toni Clark, Spanwijdte 2 m 70.
Toen ik hem vertelde dat sommigen zelf hun propellor uit hout
snijden geloofde hij me niet maar hij was wel geïnteresseerd.

Bovenstaande link werkt niet bij mij.

Kan iemand mij de juiste link opgeven aub naar het draadje om zelf een
propellor te maken ?

dank U !!!
 
is het niet mogelijk om een giet mal te maken en deze vol gieten met een verdikte epoxy.
dan heb je een mooie epoxy prop

mvg david
 
is het niet mogelijk om een giet mal te maken en deze vol gieten met een verdikte epoxy.
dan heb je een mooie epoxy prop

mvg david

zelf een propellor maken is wel leuk maar dan heb je denk ik altijd een probleem dat die niet 100% semetrisch is.
hierdoor krijg je trilling en sloop je je motor:(
en denk dat het ook goedkoper is om zelf een prop te kopen.

Groeten, Niek
 
ik weet niet of het goedkoper is, maar ik wil het gewoon een keer proberen.
en als je de gietmalen van een soort klei of gips maakt (eerst een stuk klei en dan een echte propeller een beetje erin drukken en dan iets want dun is en niet op klei plakt erop doet, en dan een ander stuk klei daar op doet. de klei laten drogen en de prop er uit halen) heb je een mooie giet mal. ik denk dat nog redelijk precies kan zijn, na wat proefjes.

mvg david
 
@David... Je moet nauwkeurig werken, maar het kan. Doe eens een speurronde op RC-Groups en RC-Network. Er is voldoende info te vinden.

Zomaar epoxy gieten? Nee dat werkt niet. Pure epoxy heeft geen sterkte, ook niet met verdikkingsmiddel... wat dat ook moge betekenen.
Zijn de met epoxy doordrenkte glas, kevlar of carbonvezels die het em doen. Epoxy sec heeft geen sterkte. Wel is het een stabiel bindmiddel.
Dat goed doordrenken en compact aanleggen is nog het grootste probleem, maar het is te doen.

Ralf Metkemijer. NL Speed kampoen (bij regelmaat) die ook z'n eigen motoren produceert, maakt ook z'n eigen props. Ook die spatten nog wel eens uiteen door de extreme toerentallen. Prachtige props overigens. Volledig doorgerekend, volledig in balans... ook dat is alleen al een kunst. Ook voor de F5B zijn er jongens die ze zelf geproduceerd hebben... klapprops... en zelfs productie zijn opgestart. (Mirov) Verlies je echter niet in de hoeveelheid werk en kosten van de juiste grondstoffen voor matrijzen, losmiddelen etc.. De kosten zullen schrikbarend zijn.

Eenvoudige opstart is een scherpe kopie te maken van een APC. Moet deze wel kaars recht zijn. Het kan bijvoorbeeld de enige manier zijn om een niet bestaande 3-blads prop te maken.

Klei is niet het gewezen materiaal. Dat krimpt enorm bij droging. Ook gips is niet stabiel, ook niet als je acrylaten toevoegt om het te verduurzamen. Enige wat werkt zijn stalen of aluminium matrijzen, of afgietsels uit versterkt epoxy die een kortstondiger levensduur hebben.

Propjes maken voor indoorflyers zal allemaal wel lukken. Maar zodra er enig vermogen om de hoek gaat kijken is het oppassen geblazen. Op exploderende props zit niemand te wachten.
 
Het is mogelijk al vind het zelf maken van een prop wel een risico inhouden omdat je nooit kunt zeggen bij welk toerental het gevaarlijk gaat worden, b.v als je prop bij 10.000 Rpm uitelkaat spat zijn de bladen dodelijke projectielen dan wil ik niet in de buurt staan.
 
Zomaar epoxy gieten? Nee dat werkt niet. Pure epoxy heeft geen sterkte, ook niet met verdikkingsmiddel... wat dat ook moge betekenen.
Zijn de met epoxy doordrenkte glas, kevlar of carbonvezels die het em doen. Epoxy sec heeft geen sterkte. Wel is het een stabiel bindmiddel.
Dat goed doordrenken en compact aanleggen is nog het grootste probleem, maar het is te doen.

ik heb trouwens epoxyhars (ik weet niet of er verschil inzit)
en ik heb een keer een laag van 2 cm in een beker gedaan, hard laten worden en eruit gehaald. en die is tog behoorlijk hard en sterk. ik zou hem kunnen gebruikn als ijshocky puk.
en ik verdik die hars met glass bubbles ander is het maar net iets dikker als water, en ik vind wel fijn als het een beetje dik is.
maarja, ik ga eerst maar eens kijken hoe ik een goede mal ga maken.
iemand suggesties?

mvg david
 
Epoxy is puur een bindmiddel de glasvezels geven de sterkte. glassbubbels is werkelijk glas stof. je kunt dan beter kortevezels toevoegen.

je kun wel een epoxymal maken van een apcprop door deze met lossing te behandelen en epoxy erover te gieten.
 
Een propeller van kunsthars zonder de glas- of koolstofvezels die de trekktachten opnemen is levensgevaarlijk. Die spat bij de eerste keer draaien uit elkaar en dat kan tot ernstige verwondingen leiden.

Absoluut niet doen! Ook niet in jeugdige overmoed!
 
ik zal erg voorzichtig zijn en goed testen op een grootte afstand, oke?
en ik vraag ook alles hier zodat ik ook een beetje wat een goede materiaal keuze is enzo, dus komt allemaal goed.

je kun wel een epoxymal maken van een apcprop door deze met lossing te behandelen en epoxy erover te gieten.

oke, maar 1 ding snap ik dan nog niet. hoe haal je de prop weer uit de epoxy als die droog is. want de prop is tog helemaal opgesloten?
moet je die dan open snijden?

en stel je voor je gaat zelf een een prop maken en je zou hier bestellen:
Alles op het gebied van kunstharsen, glasvezels, kitten, lijmen en coatings in de webwinkel van Poly-Service. wat zou je dan precies allemaal bestellen?

mvg david
 
Back
Top