heb een pc voeding van ibm. wil deze gebruiken om mijn lader te voeden. deze geeft echter geen spanning af als je er 220V opzet. mijn vraag: moet er soms een doorverbinding gemaakt worden op de meervoudige stekker? zo ja, weet iemand welke pennen dat moeten xijn. bij voorbaat mijn dank. bbr
Er moet een bepaalde weerstand op 1 van de lijnen, Ook dient de weerstand zwaar genoeg te zijn om vermogen te kunnen trekken
gebruik de zoekfunctie van het forum eens, zou ik zeggen ;-) (Zijn zoveel topics over te vinden) Groet, Theo
Als je 220v op een computer steekt start deze toch ook niet automatisch op. Je moet eerst nog een draadje met een ander draadje verbinden welke het zijn weet ik niet.
de groene en de zwarte dacht ik, maar er is hier pas ook een topic over voorbijgewaaid. Zoek anders eens op google. En trouwens, je moet een weerstand aan de 5v hangen, anders zakt de 12v teveel in (kan het je niet uitleggen, is zo) Succes, Robert
Pas op met zo maar een paar draden aan elkaar te knopen. Het kan een groene draad zijn maar ook een grijze of een roze en misschien nog wel meer. Het is belangrijk te weten wat voor voeding het is. Dan de hand van het type nummer moet het mogelijk zijn om te achterhalen welke draad met welke andere draad verbonden moet worden om de voeding aan te schakelen. Zoek even verder op dit forum want er zijn minstens 2 lange draadjes met heel veel info over het hoe en wat bij het ombouwen van een computervoeding. Allemaal belangrijk om dat ombouwen goed en vooral VEILIG te doen! Denk er heel goed aan dat er 220V netspanning in die voedingen aanwezig is.
PC Voeding zakt teveel in. Ik heb afgelopen week een PC voeding omgebouwd om deze als 12V voeding te gaan gebruiken voor mijn lader. Nu heb ik netjes twee banaan stekker aansluitingen in de behuizing geplaatst en een bundel van 8 gele (+12V) en 8 zwarte (-) bij elkaar gesoldeerd aan deze aansluitingen. De groene draad is van de aan/uit knop en deze netjes met een zwarte min verbonden en nu gaat de voeding aan als de schakelaar wordt omgehaald. So far so goed. De aansluiting meet 11,8V (niet precies 12V, maar gelijk aan mijn huidige HK 5A voeding die ik nu gebruik). De lader gaat dan ook netjes aan, maar bij het starten van het laden van een 2200mah 3s lipo zakt de voedingsspanning zo ver in, dat de lader uitslaat. Via het display kon ik nog net zien dat hij richting de 10,7 volt was teruggezakt. Nu is bij mij de vraag wat er nu precies het probleem is en of ik dit kan oplossen. De voeding levert 500W en max 24A. Dit zou toch ruimschoots voldoende moeten zij voor het laden van 3 tot 4s lipo's!? Nu lees ik in dit draadje de onderstaande opmerking: En tevens: Kan iemand mij dit uitleggen? Betekend dit dat ik een 5V weerstand tussen een +5V en een zwarte - draad moet hangen? Ik kom er na het lezen van verschillende draadjes nog niet helemaal uit.
Weerstand tussen de 5V lijn : Het komt hierop neer en hele kort door de bocht dat de 5V lijn de "master" is (maar die gebruiken wij niet). Al de rest van de spanningen (dus ook de 12 V uitgang) volgen de 5V lijn. Als daar geen "ballast" aanhangt zakken de rest van de spanningen ook. Dit is wat je nu ervaart. Mijn weerstand heb ik ten andere van een defect powerpanel voor methanolmotoren vandaan Stevo
Bedankt voor de info. Ik heb als test even een 12V lampje van mijn halogeenverlichting aan de 5V gehangen. Direct steeg mijn 12V output van 11,8V naar 12,4V. Dit lijkt dus te lukken. Morgen rij ik even langs de elektronicawinkel in de stad voor een weerstandje. Echt een snoepwinkel met honderden bakjes vol gekleurde elektronische componenten .
Het is belangrijk dat de 5V lijn ook belast wordt. Dat lampje werkt ook goed dus er is niet direct een noodzaak om daar een weerstand voor te gaan kopen. Een lampje heeft zelfs nog een klein voordeel ten opzichte van een weerstand. Wanneer de spanning iets inzakt zal hij minder fel gaan branden. Daardoor zakt de weerstand iets en zal hij iets meer stroom gaan trekken. Daardoor zal de belasting van de 5V iets toenemen wat er voor zorgt dat de voeding beter regelt. De 12V zal dus ook iets stabieler blijven. Dat effect is maar klein maar het is er wel!
Ik heb de lamp er nog steeds tussen zitten . Wat ik wel merk is dat het mij niet lukt de lader optimaal te laten functioneren. Wellicht dat dit met de 12V uitgangsspanning te maken heeft, maar een 3s 2200mah nanotech kan ik niet met de maximale 5A van de lader laden (een andere lader idem trouwens). Hij blijft bij 4,2A laadstroom hangen. Is dit een logisch gevolg? Kan ik alleen meer amp halen als de voedingspanning ook omhoog gaat? Beide laders kunnen sowieso 14V hebben.
Als de 12volt van de voeding niet in zakt tijdens het laden, is voeding goed/geschikt. Het vermogen van de lader is waarschijnlijk, zoals zo vaak, de beperkende factor. Wil je 3s met 5A laden dan heb je vermogen nodig van 60watt. Tel daar nog wat laadverliezen bij op en je komt aan minstens 70watt. Hoe hoger het aantal cellen, hoe lager de maximale laadstroom die regelaar kan leveren. Je ziet vaak lader Xyz, max.6s LiPo, max 5A. Er staat dan niet bij dqt die twee maxima niet tegelijk kunnen. Semi-oplichterij, het vermogen is ook belangrijk. Ik (o.a.)heb er uitgebreider over geschreven, zoek maar eens op vermogen OR laadvermogen, geschreven door mij, in dit subforum Modelbouwforum.nl - Zoeken in forums Welk merk/type laders heb je?
De voeding is een pc voeding van 500W. De voedingsspanning zakt wel in nadat het laden is gestart. Van 12,4V naar 11,7V. Kan het zijn dat hij sowieso niet onder de 12V mag zakken? Een zwaardere weerstand zou dan wellicht uitkomst bieden of niet?
Dat klopt helemaal, je zal in dit geval de belasting van de 5V wat moeten verhogen. Je kan er een tweede of misschien zelfs een derde lamp bij hangen. Geeft wel wat veel licht. Natuurlijk kan een weerstand ook maar een lampje is nog steeds het makkelijkste. Nou ja, als je drie lampjes parallel moet zetten??? Als je een weerstand wilt gaan gebruiken dan zou ik een 3,3Ohm weerstand nemen. Het vermogen zal minimaal 10Watt moeten zijn. Pas wel op, die weerstand wordt best warm, misschien zelfs heet!!!
4.2A * 12v = ca. 50W. je lader is hier vrij wel zeker de beperkende factor. 50W zijn bijna alle standaard laders. Of je moet heel zeker zijn dat je een zwaarder exemplaar hebt dan 50W anders heeft je actie weinig effect. de meeste laders kunnen vanaf 10V nog een accu opladen. dus jouw 11,7 zou geen probleem mogen zijn.