wiebelende staart Trex 450

  • Topicstarter Topicstarter Bjiwke
  • Startdatum Startdatum
B

Bjiwke

Guest
Hallo,

deze morgen mijn heli aangepast met enkele onderdelen:

- nieuwe verticale stabilisator
- nieuwe align tail boom
- nieuwe tape onder de gyro (schokabsorberend)
- nieuwe horizontale stabilisator
- nieuwe, metalen, tail boom mount

Nu alles geïnstalleerd was en gecheckt heb ik hem even meegenomen naar buiten voor een test. Blijkt de staart ongeveer 5 cm links en rechts te slaan... Geen idee hoe het komt... Iemand?

Kevin
 
hoi begin bij servo linkage: staat de hevel op 90 graden? loopt de aansturing van de staart heel soepel zonder weerstand ergens?
controleer de draairichting van de tailbladen, draaien ze naar achter met de stuur aansluiting volgend?
zoja , heb je de orinele futaba gyro tape gebruikt? dit kan veel uitmaken.
verder de limits goed zetten van de gyro, opstarten in heading hold mode, daarna omschakelen naar gyro mode en staart afstellen door servo te verschuiven of stang lengte te veranderen, geen trim gebruiken!
als laatste kun je de gevoeligheid van de gyro terug regelen om het zwaaien te stoppen.
gr rinie
 
probeer eens je gyro gain enkele procenten terug te zetten. Kan zijn dat door ander gewicht van de staart je gain nu te hoog staat.
 
wat ook een probleem veroorzaakt is je govenermode van je esc (RCE-BL35X) zet je govener eens uit (esc opnieuw programmeren), de align govenermode werkt niet zo best waardoor je gyro een hoop (teveel) te verwerken krijgt.
 
Heb ondertussen de gain verlaagt en nog steeds hetzelfde probleem. Wat betreft de governormode moet ik op zoek. De winkel waar ik hem kocht heeft hem geprogrammeerd, hoe hij ingesteld is weet ik niet... Maar ik zoek het uit.
Bij laag toerental doet hij het niet, bij hoog toerental begint hij te wiebelen (als hij omhoog moet dus). Gezocht achter mogelijke trillingen maar voorlopig geen gevonden...

Strange...
 
Wat betreft de governormode moet ik op zoek. De winkel waar ik hem kocht heeft hem geprogrammeerd, hoe hij ingesteld is weet ik niet...

Topicstarter... dit is niet kwaad bedoeld.... maar het illustreert de problemen binnen deze hobby wel levensgroot....

Een T-Rex 450 is al een apparaat wat levensgevaarlijke verwondingen kan veroorzaken.

In mijn tijd, begon je met helivliegen zonder kennis, maar voordat je je heli vliegklaar was werd je GEDWONGEN om kennis te verzamelen...

Nu koop je een heli en hij word voor je afgesteld....
Er is er een probleem mee, en het blijkt opeens: jij weet NIKS!!!!!

Forgive me for saying.... jouw winkel zou jou niet op pad mogen sturen met een "afgestelde heli", maar gewoon jou een heli moeten verkopen met bijbehorende voorlichting, en informatie over wáár jij je kennis vandaan kunt halen... Op die manier had je geweten waar je aan begon, en gedurende de bouw, had je kennis verzameld en nu geweten waar het probleem of de oplossing daarvan te vinden.

Je probleem kan ik je niet mee helpen, daarmee ben je te ver van mij vandaan... Maar met goede voorlichting en info over wáár jij je kennis vandaan kunt halen, had ik je niet HOEVEN helpen om mee te beginnen...

Groet, Bert
 
Er is er een probleem mee, en het blijkt opeens: jij weet NIKS!!!!!

Bert,

Ik kan je volgen en dan ook weer niet. Na 26 jaar van gewone vliegtuigen te hebben gevlogen met veel vallen (letterlijk dan) en opstaan ben ik uiteindelijk ook voor heli's gegaan. Ik heb een RTF set gekocht die vanuit de fabriek werd afgesteld. Mijn kennis terzake op technisch vlak is dus ook nihil. Ik weet dus ook niets van heli's af en zo zijn er heel veel. Door dit forum heb ik heel wat kennis opgedaan. En na een smerige crash waar ook een draadje van loopt de heli zelf van de grond terug opgebouwd met vallen, testen, vallen testen en weer doorgaan.

Om nog eens terug te komen op vroegeuh, er zijn veel meer mensen die afgehaakt hebben vroegeuh dan nu. De reden daarvoor is dat er veel te veel trail and error aan te pas kwam waardoor sommigen het opgaven. Nu kun je voor een schijntje een goed vliegende kist of heli aanschaffen die garrant staat voor plezier en waarvan het ontwerp foullproof is(en waardoor je de technische kant jammergenoeg niet zo heel erg meer nodig hebt).

De evolutie is in die zin dat we dichter bij een moderne 1/1 auto staan met onze hobby dan 20 jaar geleden ooit zouden durven denken. Je geeft gas en hij gaat vooruit. Doet hij het niet ga je naar het servicestation. 20 jaar geleden sleutelde ik zelf aan mijn kar met carburator en mechanische ontsteking en lieten we zelf de olie af. Dat zie ik met mijn moderne kar niet meer gebeuren. (beetje abstracte vergelijking maar het komt daar wel op neer volgens mij).

Vroegeuh had je alleen diehard freaks en mensen met te veel tijd zoals wij;)



Maar ik zoek het uit.

Hij is bereidt het uit te zoeken en aldus kennis op te doen....(als hij morgen ochtend niet bij het krieken van de dag met zijn heli gemakshalve bij de hobbyboer staat uiteraard)

Stevo
 
Laatst bewerkt:
Dag Brutus & Bert,

ik kan akkoord gaan met jullie opmerkingen, gelukkig ben ik altijd een knutselaar en prutser geweest. Mijn heli heb ik opgebouwd vanaf nul tot vliegklaar, uiteraard heb ik met het afstellen van de elektronica hulp gehad van mijn serviceteam!
Toe ik enkele weken geleden problemen had met mijn staart, hoofdzakelijk mijn mount, heb ik een metal mount besteld. Deze is momenteel gemonteerd en blijkt dat sindsdien ik problemen heb.
Bij de tip met de gain ben ik op zoek gegaan naar een oplossing en gevonden (waarvoor dank finless bob), ik weet ondertussen ook hoe je de gain berekend en hoe je deze instelt op een Spektrum/JR en Futaba.
Wat betreft de govenor heb ik er nog geen kaas van gegeten, al las ik al diverse topics en mijn handleiding door. Die heli is geen prikje voor mij, ik kies bewust om steeds wat geld opzij te leggen en mijn heli goed te onderhouden. Waarschijnlijk is de heli hier voor sommigen een heiligdom en gaan er serieuze bedragen naartoe. Ik wil er alles omtrent leren, zo ben ik nu eenmaal, maar voorzichtigheidshalve laat ik het me graag correct uitleggen. Dit is dan meestal door mijn serviceteam.
Stel dat ik de govenor verkeerd afstel en het toestel crashed kan ik serieus wat kosten hebben, doe ik het goed dan leer ik bij en kan ik veilig vliegen.

Wees gerust Brutus en Bert ik heb vroeger ook aan brommertjes gesleuteld, fietsen uit elkaar gehaald en zelfs een opleiding elektromechanica en later mechanica genoten. Mijn handen en verstand staan goed, maar ik leer het liefst op een correcte manier.

Voor de mensen die me op dit forum reeds heel wat correct info verschaft hebben, bedankt! Want uiteraard is dit waarover het forum gaat, elkaar helpen met informatie en me dunkt dat je zo wel wil leren. Anders was ik wel gewoon bij mijn serviceteam langsgegaan en had me de moeite van het posten en opvolgen uitgespaard.

Zonder wroeging en met vriendelijke groet ;)
 
De bedragen die er naartoe gaan vallen best mee
Alleen brandstof, en af en toe de broodnodige lagertjes

Punt is dat er steeds meer mensen komen die voldoen aan de beschrijving van brutus
Niets proberen, ieder probleem bij een ander neerleggen , maar wel eigenwijs genoeg om van internet een ander zijn instellingen in te programmeren (en dan weer iemand anders de schuld geven als hij daardoor crasht)

Betreft governor, in theorie heb je van de regelaar een handleiding
Daar staat ergens een tabelletje op, wat de piepjes betekenen tijdens het opstarten
Je hoort als het goed is 5 series van piepjes, iedere serie is een instelling
1 piep is optie 1, 2 piepjes is optie 2 etc
Volgens mij zoek je serie 4, weet alleen ff niet meer wat governor uit was.

Maar op voorhand was je probleem er niet
Dus blijkbaar is er tijdens de werkzaamheden iets verandert waardoor dit gebeurt
-gaat alles extreem soepel?
-zit er ergens speling
-draait de staartrotor de goede kant op?
 
Nu kun je voor een schijntje een goed vliegende kist of heli aanschaffen die garrant staat voor plezier en waarvan het ontwerp foullproof is(en waardoor je de technische kant jammergenoeg niet zo heel erg meer nodig hebt).

Als dit werkelijk waar was, had je volledig gelijk.
Echter: als dit waar was, waren vragen zoals van TS ook niet hier op het forum aanwezig, niet?

Om je eigen voorbeeld over auto's er bij te halen: hoeveel vragen zie je op autoforums in de trant van "mijn nagelnieuwe auto rijd niet rechtuit, wat moet ik doen?" of "als ik op het meest rechtse pedaal trap gaat mijn auto harder.... klopt dat wel?"

Mijn post was niet zozeer een sneer naar de vraagsteller, eerder een sneer naar het op de markt komen van modellen die voor inderdaad een heel mooie prijs de indruk wekken perfect en beginnersvriendelijk te zijn, terwijl dat in de praktijk nogal tegenvalt. Maar hierdoor worden er dus wél meer mensen verrast door het feit dat het toch niet zo makkelijk is als het lijkt.

Dit word een beetje gecompliceerd doordat bijvoorbeeld een T-rex 450 een performance heli is (waar op zich niks mis mee is) maar hierdoor een HK-450 en andere klonen qua vermogen en stuureigenschappen redelijk in de buurt komen, echter zonder de bijbehorende kwaliteit.

Het zou mooi zijn, als er goede, "low performance" heli's op de markt waren die weinig instelwerk verlangen, simpel van constructie zijn maar wél goed vliegen zonder poespas. Dat was er vroeger helaas niet, en tegenwoordig nog steeds niet blijkbaar.

Ik ben zelf indertijd begonnen met de Graupner Bell47G van Helmut Berhnard (HB) en dat was een afschuwelijke draak om mee te vliegen, en technisch een volkomen ramp. Maar het was wél een heli waarbij je met één schroefje het bladspoor instelde, de rotorbladen van zowel hek als hoofdrotor met een kliksysteem kon wisselen, en hoewel het in die vorm dus duidelijk niet denderend functioneerde denk ik dat het met huidige techniek al jáááren mogelijk moet zijn om iets te construeren wat wél goed vliegt. Iets in de geest van de Multiplex Funcopter, maar dan CP.

Als dat er was, gaf ik je 100% gelijk. zoals het nu is, KUN je niet stellen dat de huidige RC heli dicht bij de auto staat, omdat je met je heli wél nog steeds "olie moet aflaten en carburateur stellen" als er wat mee is.

Groet, Bert
 
ondertussen is de topic starter nog niet geholpen!
begrijp best wat jullie met jullie postings bedoelen maar denk dat iedereen het heeft moeten leren!
ik geloof NOOIT dat er iemand met deze hobby begonnen is en gelijk alles van helis af weet je koopt ook een auto omdat deze je vervoeren moet ,wil toch ook niet zeggen dat je gelijk een auto monteur bent;)
daar is dit forum ook voor bedoeld om elkaar te helpen en elkaar zo slimmer te maken.

topic starter:
ik heb ook onlangs hetzelfde probleem gehad,heb je je lagers gecheckt van de staart unit waar het asje in zit van de staart roter.
bij mij liep er eentje niet meer fijn resultaat slaande staart.
kijk ook voor eventuele speling op het staart mechanisme en de mainblade houders dit kun je testen door de blade houders vast te pakken en beetje buigen zo voel je als er speling op zit.
en verder de limit (uitslag)controleren deze moet maximaal zijn zodat de gyro ook de ruimte heeft om te corigeren
mischien riem te strak (maar denk ik niet)
succes ermee

m.v.g Nick
 
Laatst bewerkt:
wat zou kunnen is dat door de nieuwe metalen tailboom mount er meer trillingen in de gyro komen. kunststof absorbeerd nog iets van de trilligen terwijl metaal dit doorgeeft. Er worden regelmatig twee shockabsorber foampjes onder de gyro geplakt om de trillingen te dempen.

Ik ga er verder vanuit dat je alles hebt nagelopen op afwijkingen.
ik heb zelf een jaar dit probleem gehad en dat bleek de govener te zijn, maar omdat jouw helie goed vloog denk ik niet dat dit je probleem is.

zoek de problemen altijd in hetgeen je het laatste aangepast hebt je metal mount dus
 
Het probleem is haast opgelost. Ik had het basisprobleem van de wobble over het hoofd gezien. Een roulement die kapot was waardoor de tail wat ongelijk stond.
De wobble blijft nog bestaan maar is heel miniem, hooguit 5 mm. Erg irritant maar haalbaar om te vliegen.

Bedankt voor de tips! Ondertussen weeral een 6-tal vluchten achter de rug met die kleine wobble.

Misschien het toerental opdraaien om het er uit te krijgen. Iemand een suggestie?
 
kleine vraag... hoe vast/los heb je je hoofdrotor bladen en tail bladen?
Te strak aangedraaide rotor bladen kunnen trillingen ook wel eens veroorzaken.
 
kleine vraag... hoe vast/los heb je je hoofdrotor bladen en tail bladen?
Te strak aangedraaide rotor bladen kunnen trillingen ook wel eens veroorzaken.

Wel nogal strak aangespannen, op aanraden van de hobbyboer ;) Ik probeer even met ze te lossen, misschien lost dit het probleem wel op...
Momenteel nog een heel lichte wiebel, merk het al niet meer als ik aan het vliegen ben.

Greetings,

kevin
 
Rotor bladen vast zetten zodat je als je de heli op zij kanteld de bladen nog recht blijven staan, maar wanneer je de heli kort schud dat ze iets inklappen
 
Back
Top