OS MAX 40 FP valt uit bij Volgas.

Discussie in 'Brandstof vliegtuigen' gestart door Brainloos, 31 jan 2012.

  1. Brainloos

    Brainloos Guest

    Goedenavond,

    Ik heb een OSMAX 40 FP motortje, maar bij volgas valt hij langzaam uit: Eerst draait ie wel lekker, maar daarna zakt hij terug in toeren totdat de motor uitvalt. Wat moet ik nu doen? Moet ik hem rijker/armer laten lopen? Luchtschroef anders zetten?

    Alvast bedankt !
     
  2. CEN TR4

    CEN TR4

    Lid geworden:
    9 mei 2005
    Berichten:
    1.300
    Locatie:
    Sint-Oedenrode
    klinkt in mijn oren als véél te arm,
    Zet hem eens wat rijker (dus verder open/tegen de klok in) en kijk wat hij dan doet.
     
  3. Huibert

    Huibert

    Lid geworden:
    5 sep 2005
    Berichten:
    3.034
    Locatie:
    IJsselstein
    Luchtschroef is alleen in het laagtoeren gebied effectief, jij moet het dus zoeken in de hoofdsproeier. Ga er voor het gemak vanuit dat de brandstof toevoer goed is, geen luchtbellen ed. Makkelijkste vind ik om eerst de hoofdsproeier zover uit te draaien tot de motor erg rijk gaat lopen, viertacten veel roken en brandstof uit de uitlaat gaat spetteren. Hierna draai je de sproeier met kleine stapjes in tot de motor zo hoog mogelijk in toeren draait, natuurlijk alles met volgas :) heb je dit punt gevonden dan draai je de sproeier ongeveer 1/8 slag verder open, dit zal de goede afstelling moetern zijn. Lukt het zo niet kun je het beste hulp van een ervaren iemand vragen, afstellen blijft altijd iets wat het makkelijkste te leren is door het af te kijken.
     
  4. defik

    defik

    Lid geworden:
    8 dec 2007
    Berichten:
    120
    Locatie:
    Almkerk (noord brabant)
    1. Zet hem volgas en draai hem rijker tot ie begint te 4takten.

    2. Ga nu langzaam terugdraaien totdat hij op het gehoor het meeste toeren draaid.

    3. Laat hem zon 3x 20sec stationair draaien en weer naar volgas.

    4. Als hij goed blijft lopen staat hij perfect afgesteld en haal je alles eruit.
    Het is een oude methode maar blijft gewoon het makkelijkst. Indien jeje motor wat wilt sparen zet je hem 2 of 3 klikjes rijker vanaf het punt dat je het meeste toeren behaalde.
     
  5. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    29.193
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Punt vier moet je dus NIET doen, da's vragen om problemen: het toerental loopt in de lucht nog op, de brandstoftoevoer (nagenoeg) niet en dan staat je motor in de lucht dus te schraal!

    De beste manier die ik ken: motor armer zetten tot hij zijn toptoerental haalt, dan een paar tandjes rijker, waardoor het toerental weer lichtjes daalt. De motor moet net zo ver rijker gezet worden, tot de motor, wanneer je het model met de neus recht omhoog houd, hij vanzelf weer naar dat toptoerental klimt, of zelfs net één tandje vetter dan dat.
    Dan weet je zeker dat je in de lucht wat "reserve" in je mengsel hebt, en dat de motor niet te schraal loopt bij verticale (of zo steil als je motor maar trekken wil) stijgvlucht.

    Groet, Bert
     
  6. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.835
    Locatie:
    Woerden
    Bert, lees eens goed wat defik bij zijn punt 4 schrijft! ;);)

     
  7. defik

    defik

    Lid geworden:
    8 dec 2007
    Berichten:
    120
    Locatie:
    Almkerk (noord brabant)
    Jij snapt hem;)
     
  8. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    29.193
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Nou, dat is wat kort door de bocht...

    Defik schrijft: "Als hij goed blijft lopen staat hij perfect afgesteld en haal je alles eruit.
    Het is een oude methode maar blijft gewoon het makkelijkst."

    Daaruit kan een argeloze beginner destilleren dat max toeretal optimaal is
    Daarna schrijft hij, alsof het van minder belang is: "Indien jeje motor wat wilt sparen zet je hem 2 of 3 klikjes rijker vanaf het punt dat je het meeste toeren behaalde."

    Met name het woordgebruik "Indien" drukt uit, dat dit een keuze is en van ondergeschikt belang....

    Terwijl JUIST deze paar tandjes rijker, van levensbelang zijn voor je motor, niet een "minder belangrijke optie"

    Niet een kwestie van gelijk of ongelijk, maar gewoon van woordkeuze en hoe dat mogelijk door de beginner opgevat kan worden....

    Groet, Bert
     
  9. CEN TR4

    CEN TR4

    Lid geworden:
    9 mei 2005
    Berichten:
    1.300
    Locatie:
    Sint-Oedenrode
    Ik ben van mening dat iedereen zijn eigen manier van het fijne afstellen heeft. Als men de grote lijnen/basis pakt die omschreven worden op sites en deze gebruikt bij de basisinstelling ben ik van mening dat over het finetunen vele methodes beschikbaar zijn. De ene heeft weer andere tips dan de ander. en sommige tips vind de ene weer goed en de ander weer waardeloos. weet voordat je ergens aan begint wel waar alle schroeven voor zijn die men op de carb vindt. Deze kun je uiteraard vinden in de stickies bovenaan de forumpagina.
     
    Laatst bewerkt: 2 feb 2012
  10. Ella de Wildt

    Ella de Wildt

    Lid geworden:
    4 feb 2005
    Berichten:
    1.752
    Locatie:
    City of Oss
    Eigen manier van afstellen? Tuurlijk!
    Dus voorbij gaan aan het feit dat voor elke methanol motor de verhouding lucht/brandstof volgens natuurwetten vastligt?
    Zelf ontdekken als in: eerst een aantal motoren naar zijn moer helpen en dan tot een nieuw inzicht komen?
    "Eigen manier" is op zijn minst....nou... laat ik het blijmoedig zeggen: bullshit!
    Er is een goede en een slechte manier.

    Bij de goede manier gaat de motor lang mee en combineert dat met betrouwbaarheid en een continue goede vermogensafgift en loop.
    De slechte manier leidt tot vroege slijtage, onbetrouwbare motorloop en onverwacht afslaan of inhouden. Bovendien leidt die "eigen methode" tot de slechte reputatie die de meeste onwetenden de methanolmotor toedichten.

    Bij de goede manier hanteert iedereen de methode die Defik (met de verfijning van Bertus) aangeeft, andere zijn er niet.

    En tot die uitspraak ben ik niet gekomen door voorschrijdend inzicht, ik heb het afstellen en luisteren geleerd van mensen die iets van techniek wisten en met motoren konden omgaan. Werktuigbouwkundigen (ik heb er een hele familie vol van), mensen met ervaring, dat soort mensen.
    Mensen die tegen mij zeiden dat ik het fout deed toen ik ook met mijn "eigen manier van afstellen" bezig was (heel lang geleden) Ze zeiden dat tegen mij omdat ze kennis hadden van wat er in motoren gebeurd, en die kennis wilden delen.
    Net zoals Bertus en anderen hier hun kennis delen en dan vervolgens met een simpel soort "wat maakt het uit, doe het gewoon lekker op je eigen manier" opmerking aan de kant worden gezet. (en dat is in veel draadjes het geval)
    Als iedereen met dat soort "voorschrijdende kennis" nou voortaan eerst eens nadenkt en dan pas een mening opschrijft, dan komt dit forum een stuk verder.

    99 van de 100 beginners doen zomaar wat. En vaak is de schale "kennis" die gebruikt wordt dan via een forum van de lamme op de blinde overgegaan. Hallelujah!
    Forum als baken in de mist....Nou proost! Veel succes met het uitvissen van de juiste profeet om achterna te lopen, dat is het grote probleem.
    Maar ja, we kunnen altijd nog onze "eigen" methode ontwikkelen.

    Sorry CEN, maar het moest me effe van het hart.

    EDIT: Heb je PB gelezen, en jou edit gezien. Punt blijft staan omdat het afstellen van een motor niet naar eigen inzicht te doen is, er leiden in dit geval niet meerdere wegen naar Rome, een motor staat goed of hij staat niet goed.
    En nee ik ben niet, zoals jij in de PB schrijft: "meneer weet het allemaal" want ik kom pas net kijken met 35 jaar modelbouwervaring, de echte motordeskundingen weten er veel meer van. Die beginnen met een blok aluminium en een foto en maken schijnbaar uit de losse pols een motor. Dat ze uiteindelijk zwaar gefrustreerd een eigen pagina opzetten zegt veel over het commentaar wat dat soort specialisten over zich heen krijgt.
    Verder is het ook zo dat helaas te vaak, misschien goed bedoelde, stukjes foute informatie de goede informatie in een draadje verhullen.
    Dat is helaas vaak op dit en andere fora te zien, het zal wel een "sign of the times" zijn.
    Net als in de draaimolen, iedereen heeft een stuurtje.
     
    Laatst bewerkt: 3 feb 2012
  11. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.835
    Locatie:
    Woerden
    Robke, wat je hierboven schrijft kan ik alleen maar volledig onderschrijven. Het is zo frappant dat steeds weer het wiel opnieuw uitgevonden lijkt te moeten worden. Een leraar van mij zei al meer dan 40 jaar geleden, "Jongen luister nu eens naar wat de ouderen zeggen en leer van hun fouten. Jij leeft niet lang genoeg om al die fouten zelf te maken en er van te leren." Hieruit kan je opmaken dat ik destijds ook een soortgelijke instelling had. :oops:
    Die leraar had echter één ding mee, het was een zeer geschikte en aimabele man die ook nog eens zeer goed les kon geven. Hij is de gene geweest die mij aan het denken heeft gezet en vooral aan het lezen!
    De techniek was toen al iets dat mij mateloos interesseerde. Via een beetje vreemde omweg ben ik in de elektronica terecht gekomen maar de stoommachines, treinen, boten en vooral de vliegtuigen bleven mij interesseren. Wanneer je dan veel leest, tekeningen bekijkt en techniek musea bezoekt in binnen en buitenland dan kom je al vrij snel tot de ontdekking dat wat wij nu MODERNE techniek noemen al 100 jaar geleden bedacht is. Dat het toen niet altijd is toegepast komt meestal omdat men er de juiste materialen nog niet voor had.
    Een paar voorbeelden:
    Meerdere kleppen per cilinder, begin 1900 had men dat al! (Ja echt toen al.)
    Variabele kleptiming, die bestond al in 1800 zoveel, in de stoommachines!
    Turbo laders, die had men ook al vroeg bedacht alleen waren de materialen die toen beschikbaar waren niet tegen de enorme hitte bestand.
    De elektrische auto, die reden al rond in de 20tiger jaren van de vorige eeuw.
    Hybride auto, zie hierboven.
    En zo zijn er nog veel meer zaken.
    Mijn eigenwijsheid maakte plaats voor verwondering over wat men TOEN AL kon maken en bedenken. Daar leven wij nu nog steeds van en dingen die toen zijn uitgedacht gelden tot op de dag van vandaag nog steeds.
    Hoewel het een menselijk eigenschap is die kennelijk iedereen door moet maken zou ik iedereen willen aanraden om eens wat meer naar de ouderen te luisteren. Leer van hun fouten! Waarom zou je alle fouten zelf ook nog willen maken. Ook nu nog geldt dat een mens echt niet lang genoeg leeft om alle fouten zelf te maken. Doe je voordeel met de kennis van anderen en leer zo zelf bij.
    Wil je toch eens iets anders proberen? Prima doe dat vooral want zonder experimenteren wordt er nooit iets nieuws ontdekt. Maar stop met het afdoen van de "oude kennis" als oude kennis en dus niet meer relevant! Denk er goed aan dat zeer veel oude technieken nog tot op de dag van vandaag worden gebruikt ook al lijkt het misschien heel modern te zijn. Zeer veel dingen zoals de werking van de computer berusten op zaken die soms al eeuwen geleden zijn ontdekt. Het was Einstein die er een soort universele wet voor opstelde. Hij was het die buiten het standaard raamwerk dacht. Het resultaat is niet iets nieuws maar een uitleg voor iets dat al bestaat sinds de oerknal.
    De zaken die Einstein "uitlegde" waren voer voor zeer veel andere geleerden die er mee aan de slag gingen. Zo is de atoombom maar ook de laser "uitgevonden". Het waren mensen zoals Oppenheimer die zeiden, als Einstein gelijk heeft dan zou dit en dit ook moeten kloppen. Dat zou dan weer dat tot gevolg moeten hebben wat uiteindelijk tot de eerste atoombom leidde. Groot was de verbazing, zelfs bij Oppenheimer, toen bleek dat het nog klopte ook. De eerste nucleaire explosie was zelfs nog veel sterker dan men verwacht had.

    Een motortje afstellen is echter iets veel simpeler. Dat kan je eigenlijk maar op één manier goed doen. Als de motor dan goed is afgesteld is bijstellen maar zelden echt noodzakelijk. Meestal zal je de afstelling alleen moeten aanpassen als je andere brandstof gaat gebruiken of een andere plug of prop. Ook hebben de weersomstandigheden een beetje invloed. De instelling zal op een koude winterdag wel iets anders zijn dan op een warme zomerdag.
    Dus op het veld aangekomen en na de eerste keer de motor starten hem eerst goed op temperatuur laten komen! Dan eventueel iets bijstellen en gaan vliegen. Daarna zal je hem de rest van de dag niet meer bij hoeven te stellen.
    Ze zijn er op iedere club, mensen die op het veld komen en hun motor starten. Direct na het starten volgas en afstellen. Naar de baan taxiën en tijdens die rit slaat de motor af. Kist oppakken en weer naar de pits om de motor te starten. Het hele gebeuren herhaalt zich zo een keer of twee misschien wel drie. Dan eindelijk vliegt de kist om na een paar rondjes een deadstick landing te moeten maken. Foeterend loopt de eigenaar met het model naar de pits en vult de tank weer bij. Start de motor en is dan een half uur aan het klooien met de afstelling van de motor. Steeds maar weer scheldend op die rot motor, "het is dan wel een OS maar hij heeft nog nooit zo'n rot motor gehad".
    Ooit heb ik toen de euvele moed gehad om zo'n persoon aan te spreken en hem te vertellen dat HIJ een beetje verkeerd bezig was. Als hij wilde zou ik zijn motor goed voor hem kunnen afstellen en kon hij de rest van de middag vliegen. Wel als ik het allemaal zou wist moest ik dat maar eens doen.
    Na 5 minuten liep de motor als een zonnetje en kon hij de rest van de tank in de lucht leeg vliegen. Toen die vlieger terug liep na een lange succesvolle vlucht vertelde ik hem dat hij de rest van die middag NIET aan de afstelling van de motor moest komen, dan zouden de volgende vluchten ook prima verlopen. De eerstvolgende vlucht hield hij zich eraan en vloog hij voor de tweede keer die dag zijn tank helemaal leeg. Helaas ging hij toch weer zitten schroeven toen hij voor de derde vlucht weg wilde gaan met als resultaat dat de motor tijdens de start uitviel en het model in de sloot terecht kwam.
    Toen kreeg ik de wind van voren want ik had hem toch zo goed afgesteld, nu lag zijn model in de plomp en kon hij de rest van die middag niet meer vliegen. Een man of 4 riepen toen tegelijk naar hem "Jij heb toch aan die afstelling zitten draaien dus jij hebt het zelf gedaan." Je zult begrijpen dat ik die persoon niet vaak meer heb geholpen.

    Goed een lang verhaal waarvan ik hoop dat het "de jeugd" een beetje aan het denken zet. "Die oudjes zijn lang niet zo gek als jullie misschien wel denken". Het heeft mij ook enige tijd gekost om tot dat inzicht te komen en nu ik zelf tot die oudjes begin te behoren wordt dat inzicht alleen maar sterker.
    Veel hobby plezier want de modelbouw is en blijft fantastisch.
     
  12. j.weel

    j.weel

    Lid geworden:
    2 feb 2009
    Berichten:
    3.853
    Ik ben het voledig met Ernst eens
     
  13. Ger Kovacs

    Ger Kovacs Guest

    @Ernst.

    Klinkt zo bekend allemaal, echter die fase, dat ik op een hulpbehoevende afstap, die ben ik ook al voorbij want deze mensen vliegen niet lang en blijven te zijnertijd weg want zij zullen het nooit begrijpen.
    Degene die wel het intellect en doorzettingsvermogen heeft komt vanzelf wel naar je toe.

    Just my two cents.

    Groet Ger.
     
  14. Brainloos

    Brainloos Guest

    Ik heb een paar dagen niet op dit topic gekeken, en meteen zie ik een heleboel handige tips. Bedankt!
     
  15. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.835
    Locatie:
    Woerden
    Dat is ook zo Ger. Gelukkig zijn de meeste leden bij ons niet zo als ik heb beschreven. Helaas zijn er altijd wel één of twee op elke club te vinden.
    Het is al weer een paar jaar geleden maar ik heb veel les gegeven bij ons op de club en dit jaar hoop ik daar dit jaar weer aan toe te komen. Het is heerlijk om mensen die echt willen en er voor gaan te kunnen helpen.
    Er zijn leden bij ons op de club die, zoals alle beginners (en dat geldt dus ook voor mij toen in 1977), met knikkende knieën op het veld stonden toen hun model voor het eerst de lucht in ging. Nu zijn het goede en in sommige gevallen zelfs zeer goede vliegers die zelf ook instructeur zijn geworden.

    Het is voor mij als ik les geef een grote voldoening om die mensen vooruit te zien gaan. Dat gaat in veel gevallen best snel vooral als ze luisteren willen en doen wat je zegt. ;) Wanneer zo'n leerling dan aan het eind van z'n middag naar je toe komt en zegt dat hij heerlijk gevlogen heeft en vraagt of ik de volgende week er weer ben, tja dan heb ik ook een fijne middag gehad ook al heb ik misschien maar één vluchtje met m'n eigen model gemaakt.
    Gelukkig komt dit veel vaker voor waarvoor ik dankbaar ben. :worship: Dan kan zo'n azijnpisser eigenlijk niet veel meer verpesten. Hij zit zelf met de grootste problemen en daar kan ik dan stiekem wel eens om lachen zelfs. ;)
     
  16. CEN TR4

    CEN TR4

    Lid geworden:
    9 mei 2005
    Berichten:
    1.300
    Locatie:
    Sint-Oedenrode
    Ik denk dat ik mijn lesje wel geleerd heb door deze boekdelen van oude wijze mensen. Wanneer komt deel 4 uit :roll: :p
     
  17. Ger Kovacs

    Ger Kovacs Guest

    Wij zitten al bij deel 7 :wink: wel een beetje doorlezen hoor.

    Ger. ( ouwe 'wijze'. Rc vlieger )
     
  18. droopy0025

    droopy0025

    Lid geworden:
    20 jul 2009
    Berichten:
    837
    Locatie:
    leiden
    Ik weet ondertussen wel hoe ik een motor redelijk moet afstellen. toch is mij opgevallen dat er een aantal mensen op de club veel meer kijk op hebben dan ik.
    de Hoofdnaald afstellen doe ik zelf en is inderdaad 1x 1 of twee klikjes verstellen. bij nieuwe motoren laat ik toch liever de "experts" even de 2e naald afregelen om hierna nooit meer hier aan te komen. (na wat geklooi kom ik er wel uit maar heb liever dat het gelijk goed loopt)

    mijn ervaring is dan ook dat deze motoren het altijd goed doen (plugjes wel af en toe vervangen maar das al)
     
  19. Student

    Student Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jan 2008
    Berichten:
    16.436
    Locatie:
    Rotterdam
    De achterliggende theorie van een motor afstellen is overal gelijk, of je nu een vliegtuig of heli hebt..
    Alleen een heli is wat moeilijker om de "volgas" af te stellen als je nog niet zo lekker kunt vliegen (houd zo lastig vast met 2paar gehaktmolens:D)

    Nu ben ik zelf een jaartje of wat met die dingen bezig, en begin nu eindelijk een beetje "gehoor" voor de motortjes te ontwikkelen.
    Erg prettig, scheelt veel gezeur met de motortjes :D
    Hoef nu bijna niet meer te draaien aan de afstelling

    Maar ook bij ons, een vlieger waarvan de motor erg regelmatig afsloeg
    Ik vroeg hem of ik alles even mocht bekijken, maar dit mocht niet aangezien ik 1: jong was en 2: ik geen verstand van vliegtuigmotoren zou hebben.

    De opvolgende vlucht viel de motor dus weer uit in de lucht..
     
  20. Dakota

    Dakota

    Lid geworden:
    26 mei 2005
    Berichten:
    95
    Locatie:
    Woerden
    Of ik lees er over heen of hij is nog niet genoemd.
    Ik heb al eens gehad dat het slangetje van de uitlaat naar de tank verstopt was. Hierdoor zal de motor goed lopen op de grond tot je volgas gaat. Na een minuut of sneller zal er vacuüm in de tank ontstaan en valt de motor uit. Dan kan hij nog zo goed afgesteld staan hij valt uit na een minuut...
     

Deel Deze Pagina