bouwprobleempjes serpent 747 (+ tips gevraagd)

Discussie in 'Brandstof auto's' gestart door fransrs, 1 okt 2012.

  1. fransrs

    fransrs

    Lid geworden:
    1 okt 2012
    Berichten:
    15
    Allereerst even voorstellen: ik ben frans, 32j en als hobby heb ik dus ook het rc gebeuren.
    Tot nu toe heb ik enkel RTR modellen gehad (on-road en ook wel eens een off-road). Ik heb daar altijd zonder al te grote problemen mee kunnen rijden.

    Maar nu heb ik voor de eerste keer een competitiegericht on-road model gekocht in kit vorm: serpent 747. Dit is dus de eerste auto dat ik volledig zal moeten bouwen.

    Voor onder andere mijn diffs heb ik al wat hulp gekregen van een kennis (freebutterflyx hier op het forum).

    Maar nu kom ik nog enkele andere "probleempjes" tegen. Misschien vrij simpel op te lossen maar ik vraag het toch maar even.

    Wanneer ik de onderarmen vooraan monteer en zonder dat ik de "casterclipjes" al plaats, dan valt de ene arm mooi los terwijl de andere arm steeg blijft staan. Als ik die clipes (voor de wielbasis in te stellen denk ik) er ook op plaats, dan valt geen van beide netjes. Het spant te veel.
    Hetzelfde eigenlijk voor de bovenarmen vooraan. Zonder die "clipjes" vallen de armen al bijna niet. Met die clipjes vallen ze helemaal niet.
    Nu had ik al ergens gelezen dat de draagarmen mooi moeten vallen. Is dit ook zo bij een nieuwe auto of moet ik die draagarmen eerst wat "inrijden" zodat ze los komen.
    Ik heb er nu al voorzichtig met een 3mm boor doorgeen geweest om het gat een beetje op te ruimen maar dat maakte maar weinig verschil. Misschien moet ik wat meer ruimen?
    Of misschien moet ik de armen (en misschien ook die clipjes) wat bijschuren zodat ze korter/dunner zijn en dus niet meer spannen tussen begin en einde van het asje waar ze op zitten?
    Iemand tips hiervoor?

    En eventueel nog wat algemene bouwtips voor een serpent 747?
     
  2. Thybaut

    Thybaut

    Lid geworden:
    1 mrt 2005
    Berichten:
    374
    Locatie:
    Delft
    Welkom op het forum!

    Soms zitten er nog wat bramen/randjes aan de clipjes en draagarmen dit komt van het spuitgieten. Deze kun je er met een vijltje of mesje afhalen. Als het dan nog te strak zit kun je nog wat materiaal afvijlen.
    Wanneer de asjes te stroef lopen kun je het gat inderdaad wat opruimen met een boortje.

    Let wel op dat je er niet te veel afhaalt, je kunt beter na een keer rijden kijken hoe het dan is.

    Succes met de 747 het schijnt een erg goede auto te zijn. Waar ga je er mee rijden?
     
  3. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.812
    Locatie:
    Sassenheim
    Mogelijk zit je al te ver dan dat je met je downstops gaat instellen.
     
  4. fransrs

    fransrs

    Lid geworden:
    1 okt 2012
    Berichten:
    15
    Ik zal de armen en asjes nog eens controleren en nog eens voorzichtig wat bijvijlen en opruimen en dan zien hoe het gaat.

    Tot nu toe reed ik op een parking. Ik vermoed dat ik bij Racing Club Roeselare zal gaan rijden. Dat is denk ik het dichtste circuit. Ik heb daar nog eens gereden met een daglicentie. Er zou ook nog een circuit in Noord-Frankrijk zijn die niet al te ver is (werd me verteld).


    De inbusjes voor de downstops vormen zeker nog geen probleem.
    Daarenboven heb ik de stuurblokken nog niet gemonteerd. De bovenarmen zouden dus vrij moeten kunnen vallen.
     
  5. fransrs

    fransrs

    Lid geworden:
    1 okt 2012
    Berichten:
    15
    Zijn er zaken die ik standaard beter al zou vervangen door bvb een optie onderdeel?
    Iemand melde me ook dat de standaard lagers zwak zijn en snel kapot gaan waardoor ze schade kunnen veroorzaken aan andere onderdelen zoals het diff. Klopt dit en zo ja moet ik dan nu al betere lagers voorzien?

    Zijn er daarnaast zaken die ik beter altijd als reserve heb? Ik denk dan aan riemen, tandwielen, eventueel draagarmen,....
     
  6. Thybaut

    Thybaut

    Lid geworden:
    1 mrt 2005
    Berichten:
    374
    Locatie:
    Delft
    De 747 heeft geen opties nodig. Misschien de chassisgewichten als hij te licht is.

    Ik gebruik de lagers van de 733 al 2 seizoen en ze zijn nog steeds goed genoeg. Ik maak ze wel regelmatig schoon en olie ze dan opnieuw in.

    Het is inderdaad verstandig om de genoemde onderdelen als reserve te hebben.
     
  7. fransrs

    fransrs

    Lid geworden:
    1 okt 2012
    Berichten:
    15
    Ondertussen heb ik nog wat verder gebouwd.

    Bij de armen die niet mooi vielen (1 onderarm vooraan en 1 achteraan en beide bovenarmen vooraan) heb ik er nog eens doorgegaan met een 3mm boor. Alle onderarmen vallen nu mooi maar de bovenarmen vallen nog altijd niet geheel mooi als de casterclipjes er tussen zitten. Het is precies alsof alles net wat te veel spant tussen de alu blokken.

    Als ik dan echter de stuurblokken er ook bij monteer, dan valt alles wel mooi. (door het gewicht van de stuurblokken zeker) Ik veronderstel dat dit voldoende is en dat na wat rijden alles mooi zal vallen zoals het moet.

    Verder moet ik ook nog een motor er servo's aanschaffen. Ik ga dit deze week halen. Ik ga ervan uit dat alle courante motoren (met SG schaft en achteruitlaat) op een serpent 747 passen. Welke motor ik zal nemen weet ik nog niet maar vermoedelijk een basismotor om te beginnen.

    Servo's zal ik dan ook halen en ook hier ga ik ervan uit dat alle normale servo's erop passen en dat er dus niet specifiek low-profile servo's op iets dergelijks nodig zijn. Op welke specs van de servos moet ik letten (welke kracht en snelheid? analoog of digitaal?) En welk merk (en eventueel type) is aan te raden?
     
    Laatst bewerkt: 8 okt 2012
  8. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.812
    Locatie:
    Sassenheim
    Soms moet je gewoon een auto bowen zoal die is want kunstoffen zullen onder de hoge druk en vibraties onder het rijden nog vervormen en inslijten waardoor het allemaal wel soepel gaat.

    Als motor is de N12T1 een aanbeveling. een betaalbaar motortje met goede prestaties en levensduur. Ook wordt deze motor in div (club)competities gebruikt.

    Servo's... Een veel gesproken iets met ook veel onzin. Uiteindelijk de vraag wat je wilt uitgeven. Het lijkt mij dat lowprofile niet verplicht is in de huidige 1:10 modellen maar vaak geeft het wel meer ruimte.
    Metalen tandwielen is wel een must, zeker op het stuur.
    Digitaal is geen must maar als je wat ervaren bent voel je wel verschil tov analoog.
    Kracht hoeft niet overdreven groot te zijn. vanaf 6kg is vaak goed genoeg maar de meeste zitten toch op 8 of hoger.
    Steltijd is wel belangrijk voor een snelle reactie en een prcieser sturen, 0.1 sec over 60 graden is in mijn ogen minimaal een vereiste (pas op, sommige servo's geven snelle specs maar dan over 45 graden of soms zelfs minder)

    Veel gebruikt zijn de Savox servo's, die zijn redelijk licht en goed betaalbaar. De 1257 is populair in de onroad wereld.
     
  9. KweetNiet

    KweetNiet

    Lid geworden:
    22 feb 2008
    Berichten:
    341
    De motor die Roelof noemt is zeker een aanrader. Wij rijden er bij de MACH nu al 2 seizoenen mee.

    Afhankelijk van je budget kun je natuurlijk kiezen wat je wilt. De Savox die Roelof noemt is zeker een goede servo. Zelf zou ik wel voor low-profile kiezen, de balans van de auto is er op berekend. Rijdt nu rondt met de Ko-Propo One 1/10 en ben er uiterst tevreden mee.
     
  10. fransrs

    fransrs

    Lid geworden:
    1 okt 2012
    Berichten:
    15
    De savox 1251MG is dan zo'n low-profile servo. Zijn er ook nadelen aan zo'n low-profile servo? bvb mindere kwaliteit omdat hij minder hoog is?
    Ik veronderstel dat een standaard-size servo ook gewoon past in een serpent 747 en dat een low-profile niet absoluut noodzakelijk is.

    Ik merk ook dat de ontvanger niet in een box of iets dergelijks zit. Deze zit hangt gewoon open en bloot aan de radioplaat. Is dit niet ietwat gevaarlijk voor vuil en zo. Je kan hem natuurlijk wel in een ballon steken maar toch.
     
  11. KweetNiet

    KweetNiet

    Lid geworden:
    22 feb 2008
    Berichten:
    341
    Er kleven steeds minder nadelen aan een low profile, ze worden steeds meer gebruikt en worden daardoor ook beter. Ja je kunt ook kiezen voor standaard size servo's, die gaan ook passen.

    Het nadeel van gewone servo's (zowel low profile als standaard formaat) in combinatie met een lipo is dat eer lipo regulator (stroom regelaar van 8.44 naar 6v) nodig kan zijn. Afhankelijk van de ontvanger, en het risico wat je wilt lopen, schijnt het wel gewoon te kunnen. Maar ik ken een hoop mensen die voor ca. €20-30 dit risico vermijden door toch maar een regulator er tussen te zetten.

    Ontvanger boxen zijn gewicht en dat wil je niet op een race auto. Ik heb al een aantal modificaties gezien waarmee er mensen toch een box voor hun ontvanger hebben gemaakt maar ikzelf heb m niet. Ja je loopt meer risico, niet vwb vuil want dit spuit je er met lucht zo weer af, maar meer in geval van een aanrijding, en dan moet de ander je wel precies daar raken wil er echt iets stuk gaan.
     
  12. petertjes

    petertjes

    Lid geworden:
    9 apr 2009
    Berichten:
    486
    Locatie:
    Belgie (Bocholt)
    Ik zou toch gewoon je ontvanger in een box plaatsen.
    Zeker als je nog redelijk nieuw op het circuit bent, zal je iets meer crashen als een ervaren rijder. En dan is je ontv. toch beter beschermd.

    En geen lipo gebruiken in het begin, maar een gewone accu pak.
    Dit om minder kans op storingen.
    Het gewicht is toch minder belangrijk in het begin, beter betrouwbaar

    gr.
    Peter
     
  13. fransrs

    fransrs

    Lid geworden:
    1 okt 2012
    Berichten:
    15
    Ik zal wel willen mijn ontvangen in een box plaatsen maar standaard zit er geen ontvanger box bij. En ik zie ook bij option parts geen ontvanger box staan.
    Past dan bvb de box van een serpent 733 zonder zaag en boorwerk? of eventueel van een ander merk zoals Xray NT1?
     
  14. fransrs

    fransrs

    Lid geworden:
    1 okt 2012
    Berichten:
    15
    Ondertussen heb ik nog wat verder gebouwd aan mijn 747.

    Servo's, ontvanger en batterij (gewone 5 cellen 2/3A) zijn geplaatst. Wat ik wel nog zou willen is mijn ontvanger in een ontvanger box plaatsen. Maar past dan bvb de box van een serpent 733 zonder zaag en boorwerk? of eventueel van een ander merk zoals Xray NT1?

    De bekabeling moet ik ook nog eens bekijken. Dat ziet er momenteel niet uit.
    Heeft iemand soms foto's van de bekabeling voor een serpent 747 zodat ik wat weet in welke zin ik het het best aanpak.

    Dan heb ik ook nog een probleempje met de servo saver. Als ik de radioplaat monteer dan kan het stuurarmpje die bovenop de servosaver zit niet boven de radioplaat draaien. Dit komt niet hoog genoeg. Moet ik dan op een of andere manier de servosaver hoger plaatsen?
     
  15. KweetNiet

    KweetNiet

    Lid geworden:
    22 feb 2008
    Berichten:
    341
    Of je servosaver is niet goed gebouwd, of je radioplaat ligt er niet goed in.

    Bekabeling is iets persoonlijke, sommige vinden dit mooi meet een hoop ti-rips, andere korten de draden in. Deze (van een 733) is een mooi voorbeeld:

    [​IMG]

    Ik heb ooit gelezen dat de box van een MTX5 het makkelijkst om te bouwen is. Zonder zagen/snijden/boren is er helaas niets mogelijk. Ik ben nog steeds van mening dat het ook niet nodig is. Hier het bewijs:

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  16. fransrs

    fransrs

    Lid geworden:
    1 okt 2012
    Berichten:
    15
    Ik heb het nogthans goed nagezien. De servoarm komt precies te laag en zit dus tegen de radioplaat.
    Zal het nog maar eens demonteren.


    Ik besteedde tot nu toe weining aandacht aan de bekabeling omdat het RTR auto's waren. Voor deze wil ik het wel eens in orde doen en dan is een voorbeeld wel handig.

    Mijn ontvanger is nog een gewone ontvanger met christal en dus geen spectrum. Ik zou toch graag mijn ontvanger wat beschermd zien zitten. Ik zal dus nog moeten zien wat ik hiermee kan doen.

    Heeft iemand nog tips voor het bouwen van de RCM shocks?
    Ik eindig altijd met een zekere hoeveelheid rebound. Ik had ooit gelezen dat je dit beter niet hebt omdat de olie dan teveel onder druk staat (of zoiets).
    Ik heb ze nu diverse keren opnieuw gevuld (zowel tot aan de rand of iets minder), lucht met zo'n pompje eruit gezogen, nog wat laten rusten en dichtgedaan. Ik eindig altijd met een zekere rebound. Als ik dan eindelijk eens geen rebound heb, dan hoor ik nog lucht erin en is het eigenlijk weer niet goed.
    Ik heb ze nu uiteindelijk alle 4 gebouwd waarbij er 2 praktisch gelijk zijn wat betreft de hoeveelheid en snelheid van de rebound en waarbij de andere 2 ook wel evenveel rebound hebben maar de ene komt sneller terug dan de andere. Beter krijg ik het niet.
     
  17. KweetNiet

    KweetNiet

    Lid geworden:
    22 feb 2008
    Berichten:
    341
    Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
  18. fransrs

    fransrs

    Lid geworden:
    1 okt 2012
    Berichten:
    15
    In het filmpje van Salven worden blijkbaar een ander type shocks gebruikt. Een ouder type denk ik want ze worden op een andere manier gebouwd.

    Het filmpje van Jilles is wel interessant.
     
  19. KweetNiet

    KweetNiet

    Lid geworden:
    22 feb 2008
    Berichten:
    341
    Salven bouwt de RCC shocks, diegene die er tot aan de 747 op hebben gezeten. Die uit het filmpje van Jilles lijken (ondanks dat hij ze van Tamiya bouwt) het meest op de huidige van Serpent.

    Ik dacht dat je meer tips voor het bouwen wilde, vandaar dat ik beide filmpjes noem. Als je op Youtube kijkt zul je nog veel meer van dit soort filmpjes vinden. Leuk om te begrijpen wat je aan het doen bent, ondanks dat het niet altijd voor je huidige auto van toepassing kan zijn.
     
  20. fransrs

    fransrs

    Lid geworden:
    1 okt 2012
    Berichten:
    15
    De filpmjes waren zeker interessant. Niet dat ik ze nu al direct zo netjes en perfect kan bouwen maar dat zal wel nog beter worden. Ik heb ze nu zo goed als mogelijk gebouwd.

    Nu nog op een deftige manier de bekabeling wegwerken en dan ben ik bijna klaar.

    Waar plaats je eigenlijk best een transponder in een 747? Er is al niet zoveel plaats voor de electronica laat staan dat er nog een transponder bijkomt.
    Ik heb een transponder overgekocht van iemand. Dit is nog het "oude" type en niet het nieuwe kleine type. (Ik zal nog niet direct wedstrijden rijden maar het is wel leuk om je eigen rondetijden te zien)
     

Deel Deze Pagina