Beste lezers, Ik heb vandaag de Easystar uitgelaten met 2 jaar oude Zippies. Die kunnen hun spanning amper vasthouden en zelfs bij (bijna) volle lading vermindert de ESC de throttle als ik 100% probeer te bereiken. Dat ik die moet vervangen is duidelijk. Maar ik wil ook uitzoeken of de conditie van mijn LIPO's te maken kan hebben met een 5 seconden durende storing die ik kreeg tijdens een zweefvlucht. Ik zet wat gegevens op een rij en hoop de elektronica experts het probleem kunnen vaststellen of mij wat adviezen geven. Perfect weer, OAT -2 graden Celsius . LIPO: Zippy 3S 2200mah 20C, 2 jaar oud. Kunnen spanning onder belasting amper vasthouden zoals eerder beschreven. Kunnen zelfs na laden 12.6V niet vasthouden maar kakken meteen in tot 12.55V. Ontvanger: Orangerx 6ch DSM2 + satelliet. Range check volle accu 80 passen. Range check na storing (spanning per cel 3.74V in rusttoestand) niet meer dan 30 passen, veel haperingen. De storing: - LIPO was beetje aan het protesteren, bij 80% throttle voelde ik de ESC ingrijpen, was van plan te landen. In rust spanning nog altijd net boven nominaal per cel (3.74V) - Vloog zonder draaiende motor (accuspanning zal dus rond nominaal geweest zijn) zo'n 50-100 meter van me af. Dichtbij dus. - Had ongeveer vijf seconden geen controle. Servo's en motor deden niks. - NA landing bleek de receiver niet te knipperen, alsof ik nooit de verbinding had verloren. Ik zie nogal wat tegenstrijdigheden in de feiten dus vraag daarom hulp. De accu's worden sowieso vervangen door nano-techs, maar ik twijfel nu ook aan de betrouwbaarheid van m'n ontvanger. Of is het gewoon de accu en klopt het hierboven beschreven gedrag helemaal? Alvast bedankt voor de hulp. Groet, Erik
Hey Die orange ontvangers gaan niet knipperen bij storingen! Dat doen alleen de echte spektrum ontvangers! Groeten
Als ik alles aansluit, vervolgens de accu loskoppel en daarna weer aansluit, gaan de ontvanger en de satelliet knipperen. Iemand nog een idee over de accu in verband met de storing (zie post 1)?
Ik weet dat dit heel ondankbaar gaat klinken. Er staan veel details in en tegenstrijdigheden waar het om gaat. Kan iemand post # 1 goed doorlezen en vervolgens denken en eventueel antwoorden. Vooral in dit geval heb ik er weinig aan als er slechts op één klein detail gereageerd wordt. Het gaat om het geheel.
Ik ga ook maar op 1 detail reageren. Tot welke minimum temperatuur kun je dat type ontvanger gebruiken? Oh ik zie dat die vraag al gesteld is, maar het is echt heel belangrijk. Bij onze a merk ontvangers is het temperatuurbereik waar binnen de ontvanger probleemloos werkt gegeven. Wat is die bij zo'n low budget ontvangertje?
Temperatuur is bijlange geen ondergeschikt gegeven hier. Lipos die inkakken en geen OEMPF hebben kan ook temperatuur gebonden zijn. Het is geweten dat ze gewoon minder presteren bij koud weer. Orange DSM ontvangers zijn in principe (zonder satelliet) GEEN full range ontvangers.... ESC? Doet weinig naar de voeding van de ontvanger toe, het BEC gedeelte van de ESC echter des te meer....Wat is het uitgangsvoltage van je BEC? Stevo
Idd eerste wat me opvalt relatief oudere lipo's en deze zijn bekend met temperatuur.. Onder de 7 graden worden ze beduidend minder! Bij - waardes is het schrikbarend.. Nieuwen hebben btw ook flink last van de kou!
De oplossing ligt minder voor de hand dan ik dacht... - Ik kan de toegestane temperatuur voor de rx niet vinden. De temperatuur in de romp is ongeveer 10 graden Celsius bij de accu (die tegen de ontvanger aan ligt). In de ruimte waar de motor en de ESC zitten is de temperatuur rond de 20 graden Celsius. - BEC: 5V - 2A linear. stuurt 4x HS-55 aan die samen bij volle belasting niet over de 2A gaan. Ook was ik nauwelijks met de servo's bezig. Maar stel dat het een brown-out betreft, klopt dit (qua tijdsduur en het niet knipperen van de rx) met de storing zoals in post # 1? - Ik heb de LIPO's bij kamertemperatuur getest. Bij volle belasting worden de ledjes op m'n voltage tester rood. Deze prestaties lijken identiek aan de prestaties in de kou. Helaas heb ik geen nauwkeuriger meetapparatuur. Maar kan het dat een accu van in deze conditie ervoor zorgt dat een range check eerst 80 passen oplevert, maar vervolgens na wat rondvliegen er nog geen 30 passen mogelijk zijn zonder verbinding te verliezen? Het lijkt me wat onlogisch. De LIPO levert niet opeens <5V en levert nog een geschikte spanning. Bedankt en alvast bedankt... Groet, Erik
Lees onderstaande link eens en bedenk dan eens op welke manier ze bij Orange het DSM2 protocol ge-reverse-engineered zouden kunnen hebben om je Orange2 DSM2 ontvangertje protocol chipje mee te proggen: Chinesisches Roulette / Warnung !! Als je een beetje zoekt dan kan je op YouTube filmpjes vinden die re-bind tijd tussen Futaba originele FASST ontvangers en Orange FASST klonen laten zien. Het verschil is spectaculair, ogenblikkelijk (FASST orig) tov enkele seconden tot al helemaal niet (FASST kloon). Het zou me verbazen mocht dat bij Orange Spektrum klonen anders zijn. Als je degelijk materiaal gebruikt van de originele makers, Spektrum dus in dit geval, dan heb je gewoon geen storingen. Als lid van een club met meer dan 100 leden weet ik uit ervaring dat zij die besparen op ontvangers (of zend/ontvangst materiaal in het algemeen), altijd de rekening betalen. Dat was vroeger al zo en dat is nu nog altijd zo. In onze club wordt er ook in de winter gewoon doorgevlogen en staan/liggen de heli's/vliegtuigen ook gewoon buiten en de LIPO's in de auto of binnen. Er zijn gewoon geen storingen. Wat wel zo is: bij ons vliegt niemand met goedkope Chinese rommel, niet bij de zenders en niet bij de ontvangers. Grtn, Ralf
Ik sluit me bij de vorige post aan. Je openingspost staat vol van elementen in je opzet die verre van optimaal zijn. - Ranzige accu, - Ranzige ontvanger, - Verre van optimale omstandigheden. Alles bij elkaar opgeteld kan het dan wel eens teveel zijn. Het enige model dat ik ooit verloren heb met Spektrum (een Blizzard notabene) had ook een OrangeRX (met satelliet) aan boord. Gelukkig is de kist neergeklapt zonder verdere schade te veroorzaken. Ik ben me toen wel kapot geschrokken. Sindsdien bespaar ik niet meer op elektronica. Ik heb nog wel een sporadisch OrangeRX ontvangertje in een indoor schuimpje oid zitten, als het me niet kan schelen dat hij neerdondert. Dus... Zorg dat je spullen voor elkaar zijn, en als en dan nog problemen zijn horen we het wel.
Wat ik in het hele verhaal niets over lees dat is de zender. Lijkt ondergeschikt maar is het niet. Die orangex ontvangers zijn volgens mij uitsluitend DSM2 en niet DSMX. Als je nu een zender hebt die DMSX is en dan op een orangex ontvanger dan zou ie over het (her)binden beduidend langer over kunnen doen, weet ik uit eigen ervaring en gelukkig vloog ik toen niet! DSM2 en DSMX hebben beide volgens mij andere bindings protocollen. Men heeft bij Spektrum het 'downwards compatible' gehouden. Dus kunnen beide systemen met elkaar overweg. Maar dat kan ook best wel eens invloed hebben op de bindings tijden. Verder denk ik dat slimmer is om originele Spektrum ontvangers te gebruiken. En dat is altijd goedkoper dan een crash. Verder van die lipo's weet ik niet zoveel, ik ben nitroverslaafd.
Ik weet niet hoe jij hebt vastgesteld dat 4x HS-55 niet over de 2A gaan? En wat voor ESC is het? ESC's van de goedkopere merken staan er om bekend dat ze hun specs niet waar kunnen maken. 2A voor 4 kleine servo's is erg krap bemeten, zelfs met een dure kwaliteits BEC. Verder ter overdenking: Die kleine servo's zoals HS-55's trekken vaak griezelig veel stroom als ze het moeilijk hebben. Als je Easystar scharnieren van Elapor heeft: in de kou worden die véél stugger en worden je servo's veel zwaarder belast. Verder zijn er wel eens servo's die in de kou ineens vast gaan zitten (ik weet niet hoe het komt maar heb het in de loop der jaren een aantal keren meegemaakt). En tot slot: Spektrum/Orange ontvangers staan er om bekend dat ze zeer gevoelig zijn voor te lage spanning. Ik denk dat je probleem niet in je aandrijfaccu zit maar in de BEC van je regelaar. Als die even overbelast wordt zal hij kort uitschakelen - ontvanger moet opnieuw starten. Dat duurt inderdaad enkele seconden bij elkaar.