Emma Maersk 1:65

Ondanks dat ik Delftship niet het beste programma vind om rompen te stroken, zit de vorm er perfect in! Super Marco, drijft ze al met de WSD?:)

Gr.
Pim
 
Dit is weer zo'n gevalletje "Huh? Waar staat de bestuurder nou? OH, HIJ ZIT ER IN!!!":D:D:D

Wat een schip. Knap hoor. Wel een hoop werk. En op zo'n grootte worden de details steeds moeilijker (is mijn ervaring met grote schepen) maar dat is jou wel toevertrouwd.
 
Juist op grote schepen is de kunst van het weglaten heel belangrijk. Omdat je alles kunt laten zien heb je al snel een model dat door zijn grootte, gecombineerd met fragiele details eigenlijk niet handelbaar meer is zonder iets te beschadigen bij het in en uit het water halen.
Maar ook daar is Marco een meester in weet ik uit ervaring. Op 2 meter afstand zie je 99% van de details niet meer.
 
Heren, dank voor jullie commentaar.

Wiggie, bedankt voor je compliment, ik vind juist dat jij de boel zo mooi gedetailleerd afwerkt tot en met de joint voor de kapitein aan toe als ik het me correct herinner......

Ik verwacht niet dat ze bij WSD al drijft. Het casco is nu grotendeels klaar maar er is nog enorm veel te doen voordat ze het blauw mag dragen. Bovendien wil ik op de WSD varen en meerdere van dit soort reuzen meenemen wordt lastig. Hierbij trouwens de opmerking dat mijn vader een poosje terug mee is gaan doen en zich heeft opgeworpen om een manier van transport te regelen naast nog een aantal andere zaken die hij oppakt. Leuk om het zo een beetje samen te gaan doen. Dat maakt dit onbenullige project wat handelbaarder.

Ondertussen wel een mijlpaal gepasseerd! De tweede romphelft is van de bouwplank gehaald. Opnieuw is ze keurig recht en strak gebleven. Aan de kop is nog veel werk te doen zoals te zien is, de bulb moet er op, de neus van massief hout en tot slot moet de scheepswand nog een stuk hoger worden opgetrokken.
Ook moet ik de voorste helft nog verder verstevigen, de weerstand tegen torsie is minder groot dan bij het achterschip. Dat is ook logisch aangezien het dek nog volledig ontbreekt. Als dat allemaal klaar is kan ik gaan schuren en voor het eerst beide romphelften op elkaar passen.

Nu ze recht op staat is de slanke lijn al weer beter te zien, merkwaardig eigenlijk dat zo'n groot schip toch zo'n slanke en snelle lijn heeft.

Toch even een paar fotootjes.

full


full


full


Groeten maar weer,

Marco
 
Laatst bewerkt door een moderator:
pracht werk!

Ja torsie is bij zo'n schepen wel een probleem. Op zich wordt de bovenbouw tegenwoordig ook gebruikt als dwarsscheepse stevigheid en versterking tegen torsie. Gedeeltelijk ook door de grote "gaten" in het dek voor de luiken. Die zijn wel verstevigd rondom, en het luik is zelf ook een deel van de sterkte.
Het bovenstaande is ook de reden waarom de bovenbouw meer en meer naar voor geschoven wordt. Nadeel is uiteraard dat de machinekamer eronder moet en dat de as te lang wordt. Bij de MSC container reuzen hebben ze daarom de bovenbouw nog meer naar voor geschoven en een apart machinekamer blok achteraan gezet.
De andere reden om de bovenbouw meer naar voor te zetten is de IMO regel die zegt dat je vanaf 500m voor de boeg moet kunnen zien. Dit brengt met zich mee dat je de containers in een trap vanaf de brug naar de boeg moet zetten en dus minder containers kan meenemen. Achter de bovenbouw kun je echter gewoon op dezelfde hoogte blijven en als je de bovenbouw naar voor schuift win je dus veel aan capaciteit.
Die slanke romp was een eis voor containerschepen vroeger. Vandaag de dag is dat achterhaald. Er is zo'n overcapaciteit aan schepen dat ze gewoon al trager gaan varen om dat een stuk te compenseren. Het nieuwe Maersk schip, de Triple-E komt in Juni in de vaart en die is iets dikker. Ontworpen om een stukje trager te zijn, maar uiteraard een nog grotere capaciteit.

Met je model heb je een groot voordeel: je kan verstevigingen zetten waar je wil, je moet geen exact aantal containers kunnen plaatsen. De enige limiet die je hebt is waarschijnlijk gewicht.
Echt een schitterend resultaat, zeker als je zonder echte plannen moet werken!
 
Ondanks de kou in de schuur toch weer een stapje verder.

Doordat de romp de afgelopen tijd dwars in mijn schuur op de bouwplank heeft gestaan was het een enorme bende geworden omdat ik nergens goed bij kon om schoon te maken of op te ruimen. Ik heb dus afgelopen weekend eerst maar eens goed opgeruimd.
Daarna heb ik het voordek er in gelegd. Ik merk dat ik al aardig aan de afmetingen ga wennen, even een stukje triplex er in lijmen als dekje dacht ik. Later realiseerde ik me dat dat stukje dek langer is dan de Happy Hunter die ik ooit gebouwd heb.

Enfin, na het dek ben ik begonnen de boeg verder op te bouwen met steeds een stuk massief vuren van 27 mm. Na elke plank heb ik het overtollig materiaal weg geschaafd en er vervolgens weer een plank op gelijmd.

Na de boeg heb ik een soort vuren huls opgebouwd rond het stuk hardhout dat de basis was van de bulb. Nadat ook daarvan de lijm was uitgehard heb ik er met de schaaf de ruwe vorm van de bulb in gemaakt. Ik kan de hele bulb er nu dus nog vanaf halen om te schuren. Het ding is nogal groot, ongeveer 23 cm hoog, 30 lang en ruim 10 dik. Ik heb het eens vergeleken met een aantal foto's maar het lijkt toch wel te kloppen.

Nu ben ik dus toe aan het verder opbouwen van de scheepswanden en daarna moet de verschansing van de boeg er nog op. Die wordt nog vrij hoog en waaiert ver uit. Dat moet ook wel, het ziet er nu nog erg iel uit vind ik.

Een paar foto's:

full


full


full


Tot een volgende keer. Marco
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Als je de workmate eronder ziet realiseer je je pas hoe groot dit gaat worden. Ongelooflijk Marco maar ook zo interessant om te zien groeien.

De uitdaging is mega maar de voldoening straks idem !
 
Heren,

Een update, Gisteren heb ik de voorste helft van de romp voor het eerst naar buiten gedragen en geschuurd. Een koud klusje maar goed.

Daarna heb ik de beide romphelften voor het eerst tegen elkaar aan gezet en dus voor het eerst kunnen kijken hoe het wordt en of het past.

Gelukkig blijkt het prima te passen en bovendien is de romp kaarsrecht over alle assen.

Hieronder de foto's met als laatste een tevreden bouwer aan boord van z'n bootje.

Nu komt het plamuren en schuren.

full


full


full


full


full


full


full


full


full


Tot de volgende keer. Marco
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Knap werk, zo een schip uit 2 delen laten passen en recht houden over alle assen dat moet je in je vingers hebben, meten, meten en meten en de goede bouwmethode volgen ;) . Mijn zeilsloep heeft ook met ballast een gewicht van 800 kg en 6.98 X 2.49 m , van 1991 tot 1995 aan gebouwd, dus denk dat je ook klaar bent voor het 1/1 werk :thumbsup:
 
Zo zo wat een mooi schip zeg..

Een paar roeiriemen en je hebt echt een leuke kano die niemand heeft :D

Wat voor een motor komt er in het schip? electro of een brandstof motor?
je kan hier makkelijk een dieselmotor in kwijt, heb je meteen geen geluidsmodule meer nodig haha.

Prachtig werk ik volg je op de voet

Groeten Dyon.
 
Back
Top