Hoi Normaal gebruik ik altijd 60/40 tin om te solderen. Maar ik zag in de winkel 40/60 tin en er stond bij dat dat goed was voor elektro connectors enzo. Bij de 60/40 tin staat er normaal dat dat voor printplaten is... Kan ik die 40/60 ook gebruiken om connectors te solderen? Bedankt, Andreas
soldeer voor elektronica en kabels herken je aan het feit of er een harskern in zit. kan zijn dat ze lood en tin op het etiket hebben omgedraaid. mijn soldeertin: S-Sn 60 pb 40 (60 tin 40 lood) 3 core 2.2% flux
Ja, gaat uitstekend. Beter/makkelijker zelfs dan het moderne loodvrije soldeer. Connectorsoldeervideo's, -tips en -gereedschapjes in S39 / S65 en soldeer-vet/pasta zijn grote bagger!!!
Het is al even geleden maar ik heb een heel stukje geschreven over soldeertin en solderen. Je kan het bij de Modelbouw FAQ vinden. Extra punt wat daar niet genoemd wordt. Soldeertin met een mengsel van 40% tin en 60% lood is NIET geschikt voor de elektronica. Het smelt niet in één keer, het heeft dus een smelttraject en het hoge loodgehalte maakt het soldeer gevoeliger voor corrosie. Het wordt wel gebruikt door de loodgieter om lood te solderen. Natuurlijk zijn er nog meer verhoudingen met allemaal hun eigen toepassingen. Één toepassing wil ik wel noemen omdat er volgens mij maar weinig jonge mensen zijn die dit nog weten. Tegenwoordig wordt een deukje in je auto plaatwerk met polyesterplamuur weggewerkt. "Vroeger" gebeurde dit met soldeer! Er werd dan soldeer gebruikt met veel lood, b.v. 50/50 tot wel 70/30 (lood/tin) en stearine (kaarsvet) als vloeimiddel. Dat soldeer smelt niet in één keer maar wordt eerst een soort smeerbare substantie en kan zo in de deuken en krassen "gesmeerd" worden. Daarna vlak en glad maken (vijlen en schuren), primer erop en spuiten. Beter dan die polyester troep van nu.
En ik zat daar te suffen, las de vraag als: "60/40 gebruik ik voor printen, kan het (60/40) ook voor connectoren gebruikt worden?".
Je hebt 60/40 liggen, dat is zeer geschikt, en Ernst schrijft dat 40/60, op zijn minst, minder praktisch is. Waarom dan iets anders willen gebruiken? Ik heb nooit 40/60 gebruikt.
Allemaal goed en wel maar laten we nu eerst een kijken op die "tube" soldeer, wat is de werkelijke verhouding? Er staat 60/40 op maar als ze daarmee 60% tin en 40% lood bedoelen dan is dit prima soldeer voor de elektronica. Ik heb alleen duidelijk willen maken dat 60% lood en 40% tin niet echt het meest ideale soldeer is voor elektronica. Het vloeit beroerd en het hecht minder goed aan sommige (ijzeren) pootjes van onderdelen en de kans op corrosie is groter, maar dat had ik al genoemd dacht ik.