Zeil al jaren een MicroMagic maar kwam onlangs de Phoenix tegen op marktplaats. Met mijn zeilersachtergrond viel ik meteen voor het racy uiterlijk van de boot. Aangezien de prijs vrij laag is voor een complete kit met 2,4 Ghz zender het risico aangegaan ondanks de wetenschap dat het Chinese import is. Filmpjes op youtube laten al zien dat de boot overtuigd is. Ben begonnen met de verstaging te vervangen door dyneema want de bijgeleverde lijntjes rekken als elastiek. Ook al 15 centimeter van de mast afgezaagd want je kunt zo al zien dat dat de zeileigenschappen ten goede zal komen. Het bijgeleverde zeil ziet er prachtig uit maar kan eigenlijk zo de prullenbak in. Ga het dekbeslag vervangen door aluminium in plaats van plastic en de kiel met epoxy fixeren. En waarschijnlijk nog meer aanpassingen..... Kortom; er valt best iets van te maken denk ik. Ben benieuwd of er al meer "Phoenix" eigenaren zijn.....
Ik ben benieuwd wat je ervan gaat maken. Misschien kun je in het 1e bericht ook wat meer info zetten, zoals de afmetingen, etc?
Voor afmetingen en prijs zie Yacht Consultants Asia (HK) Ltd. - Yacht Representation,Sourcing,Yacht Models,Jobs Ard
Ik zou toch nog even goed nadenken voordat je de kiel gaat vastzetten met epxoy. Een demontabele kiel is wel makkelijk voor vervoer en opslag. Ik heb een S70 (NL-ontwerp van een aantal jaren terug), en hierbij is de kiel ook vastgezet. Het model is erg lastig mijn zolder op te krijgen met z'n lange kiel. Mijn Marblehead heeft wel een losse kiel, en is makkelijk te vervoeren. Goed zover mijn tip. Veel plezier en succes met je zielboot.
Bedankt voor de tip. ik zal eerst eens kijken of ik de bevestiging op een andere manier stabieler kan maken. Een mogelijkheid is om het draadeind vlak voordat het boutje erop gaat te fixeren. Nu kan dat door de koker waardoor het heen loopt te veel bewegen.
Ik heb soortgelijk van iemand gekregen en dit kwam bij hobbyking vandaan. Dan heb ik het over de Legend. Na wat modificaties heb ik hier al de hele zomer erg veel plezier van. Dan heb ik alleen de verstaging vervangen voor Pikewire, een schakelaar buitenop gemaakt en een kleine waterdichte voltmeter ingebouwd.
Ik heb onlangs een Phoenix verkocht en mijn klant heeft kennelijk problemen om de draad in de gleuf van het wiel op het op winchservo te houden wanneer deze niet onder spanning staat. In de beschrijving staat dat de overbrenging is aangepast van een z.g. 'lever' op de servo naar dit wiel waar de draad beweegt tussen een wieltje gemonteerd nabij het roer. Hoe is jouw ervaring met dit systeem?
Omdat ik momenteel bezig ben zeilen te maken heb ik dat nog niet kunnen testen. Wat ik me kan voorstellen is dat de spanning op de draad te laag is om te voorkomen dat hij er van af loopt.
Er loopt een gesloten lijn van de zeilwinch naar het geleidewieltje achter. In die lijn zit een lusje. Daar aan is zowel de grootschoot als de fokkeschoot bevestigd. De afstand tussen de zeilwinch en het geleidewieltje is dus de lijnuitslag. De doorgaande lijn staat bij mij erg strak gespannen zodat ik me haast niet kan voorstellen dat die er af kan lopen. Het is natuurlijk wel een beetje rare constructie. De zeilwinch rolt de lijn dus niet op maar geleid enkel de doorgaande lijn.
ik kan me wel voorstellen dat de schoot uit het kleine wieltje op de foto wil lopen als er weinig spanning op komt omdat er weinig druk in het zeil zou staan. Maar aan de halve achterzijde van dit wieltje zit een rand die dat zou moeten tegen gaan. Door de doorgaande lijn te spannen (zie knoopjes in het zeilwinch wiel) kan het misschien worden voorkomen. Nogmaals; bij mij staat die snaarstrak. Als de doorgaande lijn gespannen moet worden zou ik het achterste geleidewieltje loshalen en in het winchwiel een extra knoopje leggen. Vervolgens onder spanning het geleidewieltje weer bevestigen. Zo te zien is bij mij de boel ook opgespannen omdat ik twee knoopjes zie in het winchwiel. Het kan zijn dat er een chinees dat heeft verzuimd te doen...ze zien ook niet alles met die oogjes.
Het systeem van de " doorlopende lijn" is op zich prima. Wordt heel veel gebruikt in schepen van deze grootte en groter. (Yamaha, Seawind, Smaragd, of in cata- en trimarans waar je de ruimte niet hebt voor een servo-met-lange-arm. Maar de pulley (de initiele draad die door de winch bediend wordt) moet niet " snaarstrak" staan. Dat gaat op enig moment fout: hetzij de de draad die toch gaat rekken, hetzij de winch die naar z'n grootje gaat) Die draad moet onder spanning gehouden worden door een veersysteem. Veel zeilers gebruiken daar zo'n oprolmechanisme voor wat rozenkwekers gebruiken om de roos te dwingen recht naar boven te groeien. Ik ben even de naam kwijt. Of een skipashouder. Een keerrol waar de lijn doorheen loopt, en die op zijn beurt aan een veel bevestigd is, kan ook. Zo'n systeem is flexibel, houdt de zaak wel onder spanning, maar kan enigszins toegeven als de wind hard aan de zeilen rukt.
Je hebt idd een veer/rekker nodig om het geheel op spanning te houden. Bij oprollen/afrollen van het spoel is de diameter immers niet constant (kan een touw onder zitten). Je moet die veer in de retour van de loop zetten, zeker niet aan de kant waar je schoten een trekkracht vormen. Rechtstreeks trekkracht van schoten enkel op winch laten uitkomen. Groeten, Kris
Halve dag op lopen broeden... Hoe heeft zo'n ***ding ook alweer Zojuist schoot het me te binnen: De Nicorol. schrik niet van de prijs: 0,95 euro per stuk.... o.a. te koop hier: Nico Rol (JOJO) Voordeel van deze dingen: je kunt ze vrij simpel demonteren waardoor je de stelkracht strakker kan zetten.