nog even over epoxy en polyester dan:
polyester:
-is goedkoop
-stinkt
-krimpt (korter worden is nog niet eens zo het probleem, maar een krimpende mal kan de volgende problemen geven: pre-release en ongelijkmatige krimp. Beide resulterend in een plug (moedermodel) die wel strak is, maar een mal die al een stuk minder strak is. En doortekening van de glasvezelmatten is een probleem. (loop op de Hiswa of Boot Dusseldorf maar eens ONDER de rompen door...)
-is bros (rek bij breuk onder 2%)
epoxy:
-is duurder
-mengverhouding is kritischer dan polyester
-is niet UV bestendig (geen gelcoats op epoxybasis dus)
-hogere rek bij breuk (tot 7%)
Mallenbouw:
Voor een mal is UV stabiliteit niet belangrijk, krimp wel. Er zijn epoxy gelcoats welke zeer krasvast zijn, maar wel kunnen vergelen. Maar wel geschikt voor het maken van mallen dus. Ook de krimp-arme eigenschappen van epoxy zijn natuurlijk welkom.
De polyesterjongens hebben natuurlijk niet stilgezeten, en hebben gewerkt aan een mallenbouwsysteem waaraan aan de polyesterhars een toevoeging is gedaan, welke tijdens het uitharden door de warmte net zoveel uitzet als de polyester krimpt. Hiervoor moet er wel minimaal 5mm tegelijk aangebracht worden, omdat je anders de juiste temperatuur niet bereikt.
Er zijn goede mallenbouwgelcoats te verkrijgen in polyester, dat is het probleem niet.
Producten:
Om goedkoop een product te maken, is polyester de keus. Je kan een gelcoat gebruiken, waardoor verdere afwerking niet noodzakelijk is. Verder is CSM (chopped strand mat, kriskrasmat) bruikbaar, wat goedkoop is, en dikte geeft. (en dus ook veel hars opneemt).
Voor de VOR70 denk ik dat 2 lagen CSM450 (450 gr/m2) voldoende is. Dit geeft een laminaat van 2mm. (er gaat 2 kg hars in, per m2)
Wil je een lichter product, dan kan je beter epoxy nemen. waarbij gezegd is dat je schaal (uitgaande van ook 2x 450 gr glas (weefsel of legsel, CSM is niet bruikbaar met epoxy)) dan ook dunner wordt, en dus wel slapper. (dikte creert stijfheid). Maar dus ook minder epoxyverbruik (bij gebruik van 2x 450 gr biaxiaal legsel zal er ongeveer 900 gram hars in gaan, per m2).
Epoxy in combinatie met glasvezel is ook nuttig, je hoeft geen koolstof te gebruiken. Voordeel van epoxy tov polyester is dat de epoxy een hogere rek bij breuk heeft dan de vezels (glas, aramide, koolstof) die gebruikt worden. De sterkte van de vezel wordt dus volledig benut. Bij polyester andersom: De polyesterhars gaat al kapot als de vezel pas op 50% van zijn kunnen zit. (we hebben eens trektesten gedaan met breukstaafjes polyester / aramide/koolstof laminaat. Lang voordat het staafje bezweek, hoorde je de polyester al kapot springen.)
Over de spookverhalen van epoxy, autoclaven, verhitten, etc:
Epoxy kan je (o.a) onderverdelen in 3 types:
-koudhardend (komt tot optimale eigenschappen bij kamertemperatuur, verwerkingstijd tot max een uur)
-warmhardend (hardt uit bij kamertemperatuur, maar heeft een warmtebehandeling nodig om tot optimale eigenschappen te komen). Verwerkingstijden van 20 minuten tot meer dan 10 uur.
-heethardend. Hardt bij kamertemperatuur niet uit, is in sommige gevallen niet eens vloeibaar bij kamertemperatuur. Voor ons niet bruikbaar.