VOR bouwverslag; plug, mal, romp, dek, zeilen, kiel en klaar

@zinnia: naar mijn weten kan je epoxy wel met gelcoat gebruiken, en epoxy is altijd beter dan polyester omdat het zo krimpvrij is, nadelen van epoxy zijn dat de mengverhouding zeer strikt is en dat het dus duurder is.

nog een nadeel van polyester is de krimp.

mvg Robert
 
Ik hoor hier nog over krimp praten, de ervaringen verschillen dus. Als ik van een origineel van 90cm, een mal, en daarin een polyesterboot bouw, dan is het totale lengteverschil minder dan 3mm. Daar kan ik mee leven. Ik heb op epoxy al een afwerkingslaag gezien, maar is het dan geen gelcoat speciaal afgestemd op epoxy? Veel modelboten worden toch geschilderd, mijn visie is dan om de gelcoat gewoon weg te laten. Het is een kostbaar produkt, en onze bootjes liggen kortstondig in het water. http://home.tiscali.be/gilbertvl/pagina5.html
 
I made some calculation about forces on various canting keel configuation, due to the fact that the explanation are in italian, i'm translating all in english for you.....then i'll put all into the forum....so i think that there are much people interested in this....

Ah, my hull photos are here:
http://www.micromagicwerf.nl/francesco/DaviWB/Pagina1.html
Ciao
Francesco
 
nog even over epoxy en polyester dan:

polyester:
-is goedkoop
-stinkt
-krimpt (korter worden is nog niet eens zo het probleem, maar een krimpende mal kan de volgende problemen geven: pre-release en ongelijkmatige krimp. Beide resulterend in een plug (moedermodel) die wel strak is, maar een mal die al een stuk minder strak is. En doortekening van de glasvezelmatten is een probleem. (loop op de Hiswa of Boot Dusseldorf maar eens ONDER de rompen door...)
-is bros (rek bij breuk onder 2%)

epoxy:
-is duurder
-mengverhouding is kritischer dan polyester
-is niet UV bestendig (geen gelcoats op epoxybasis dus)
-hogere rek bij breuk (tot 7%)

Mallenbouw:
Voor een mal is UV stabiliteit niet belangrijk, krimp wel. Er zijn epoxy gelcoats welke zeer krasvast zijn, maar wel kunnen vergelen. Maar wel geschikt voor het maken van mallen dus. Ook de krimp-arme eigenschappen van epoxy zijn natuurlijk welkom.
De polyesterjongens hebben natuurlijk niet stilgezeten, en hebben gewerkt aan een mallenbouwsysteem waaraan aan de polyesterhars een toevoeging is gedaan, welke tijdens het uitharden door de warmte net zoveel uitzet als de polyester krimpt. Hiervoor moet er wel minimaal 5mm tegelijk aangebracht worden, omdat je anders de juiste temperatuur niet bereikt.
Er zijn goede mallenbouwgelcoats te verkrijgen in polyester, dat is het probleem niet.

Producten:
Om goedkoop een product te maken, is polyester de keus. Je kan een gelcoat gebruiken, waardoor verdere afwerking niet noodzakelijk is. Verder is CSM (chopped strand mat, kriskrasmat) bruikbaar, wat goedkoop is, en dikte geeft. (en dus ook veel hars opneemt).
Voor de VOR70 denk ik dat 2 lagen CSM450 (450 gr/m2) voldoende is. Dit geeft een laminaat van 2mm. (er gaat 2 kg hars in, per m2)

Wil je een lichter product, dan kan je beter epoxy nemen. waarbij gezegd is dat je schaal (uitgaande van ook 2x 450 gr glas (weefsel of legsel, CSM is niet bruikbaar met epoxy)) dan ook dunner wordt, en dus wel slapper. (dikte creert stijfheid). Maar dus ook minder epoxyverbruik (bij gebruik van 2x 450 gr biaxiaal legsel zal er ongeveer 900 gram hars in gaan, per m2).

Epoxy in combinatie met glasvezel is ook nuttig, je hoeft geen koolstof te gebruiken. Voordeel van epoxy tov polyester is dat de epoxy een hogere rek bij breuk heeft dan de vezels (glas, aramide, koolstof) die gebruikt worden. De sterkte van de vezel wordt dus volledig benut. Bij polyester andersom: De polyesterhars gaat al kapot als de vezel pas op 50% van zijn kunnen zit. (we hebben eens trektesten gedaan met breukstaafjes polyester / aramide/koolstof laminaat. Lang voordat het staafje bezweek, hoorde je de polyester al kapot springen.)

Over de spookverhalen van epoxy, autoclaven, verhitten, etc:
Epoxy kan je (o.a) onderverdelen in 3 types:
-koudhardend (komt tot optimale eigenschappen bij kamertemperatuur, verwerkingstijd tot max een uur)
-warmhardend (hardt uit bij kamertemperatuur, maar heeft een warmtebehandeling nodig om tot optimale eigenschappen te komen). Verwerkingstijden van 20 minuten tot meer dan 10 uur.
-heethardend. Hardt bij kamertemperatuur niet uit, is in sommige gevallen niet eens vloeibaar bij kamertemperatuur. Voor ons niet bruikbaar.
 
kleine update over de boot zelf ......... de neus komt in vorm! Het valt nog niet mee om alles symetrisch te krijgen, en strokend, en scherp....veel plamuur opzetten en in vorm schuren om alles kloppend te krijgen, maar we komen er wel!
vor%20059small.jpg

vor%20060small.jpg
 
hoi, het is idd zo veel werk dat plamuren en schuren ik kan er van mee spreken. maar het ziet er goed uit hoor ! gaan jullie een mal maken zonder flens?

mvg Robert
 
Een flens of een rib op het houten origineel, zorgen dat je een 2-delige mal kunt maken. Maar dat ging Matthijs dus niet doen, hopelijk loopt het goed af.
 
Ik denk dat Matthijs bedoelt, dat als je op de plug een houten rand lijmt ( daar waar normaal het dek komt) , die uitsteekt en een hoek van 90° met de model maakt. zodat de mal sterker wordt.

mvg Robert
 
Zinnia schrijft dat Matthijs geen flens wil maken.
In een eerdere posting staat dat Jeroen wel een flens gaat maken.
Zij werken toch aan hetzelfde project ?

Ben benieuwd wat ze gaan doen en wat we nu weer verstaan onder een flens, dit gezien de verschillende meningen van Robert en Zinnia.

Ik blijf het draadje met bewondering volgen en vraag me af of men deze moeite allemaal getroost voor 1 romp of voor meerdere.
Ik bedoel: is het nu de bedoeling dat men over deze mal glasmatten gaan aanbrengen met epoxy/polyester en dat is dan de uiteindelijke romp of gebruikt men deze laatste romp weer om de uiteindelijke romp te maken met loswas-gelcoat- epoxy/polyester.

Ben zelf aan het bouwen met Roofmate als mal en ga daar met matten en epoxy een romp maken. Ik weet dus niet of het dan slimmer is om juist deze romp weer als mal te gebruiken door het aanbrengen van gelcoat etc.
Ik weet nog niet of dat 1 stap te ver is of dat ik genoegen neem met de eerste romp.
Kunnen jullie het nog volgen......

Pendelaar
 
Inderdaad Pendelaar, ik ben even in de war met een andere topic, die werkt met een schuimvorm.
Ik ben nu ook wel benieuwd welke flens ze bedoelen.
 
Er komt een flens aan de mal zoals Robert hem beschrijft in zijn laatste bericht.
Deze flens maakt de mal een stuk stijver en je kan de romp mooi afschuren langs de mal (over de flens) waardoor het een stuk makkelijker wordt om de dekrand mooi recht te krijgen.
Als het niet duidelijk is moet je even wachten op de foto's die van die bouwstap gemaakt worden. Dat maakt het hele verhaal een stuk duidelijker.
 
vandaag dan toch eindelijk klaar met plamuren en schuren. De neus is nu mooi symetrisch, de rondingen lopen mooi door en er zitten geen vlakke stukken meer in:
vor%20062small.jpg


Na het verwijderen van al het stof tijd om de plug los te maken van de bouwplank:
vor%20063small.jpg


en vervolgens netjes de rand recht en strak maken:
vor%20064small.jpg


Deze week weer verder, meteen nadenken over het dek en de flens.......
 
ziet er goed uit, gaan jullie de boot op een bouwplank lijmen , of een flens eraan plakken? En hoe ga je de plug verder afwerken, zelf spuiten? met spuibussen ?

met het plamuren blijf ik met van die kleine richeltjes zitten, die krijg ik niet weggeschuurt zonder teveel weg te schuren?

mvg Robert
 
@Robert,
We gaan de romp verder afwerken met spuitplamuur en een paar lagen hoogglans lak die we er zelf opspuiten. We gaan nu eerst het dek er voor een deel op maken. We laten het dek een stuk uitsteken zodat we gelijk een flens krijgen voor de romp mal.

We hebbe voor het plamuren plamuur rubbers gebruikt. Deze kun je mooi in de vorm van de romp buigen en krijg je dus (bijna) geen randjes.
 
vanavond de scherpe randje van de rand geschuurd, gedremeld en gesneden. Tevens voorbereidingen om de dek opbouw te plaatsen:
vor%20065small.jpg


het wordt steeds beter zichtbaar wat voor schip het nu eigenlijk gaat worden:
vor%20066small.jpg


en zeker met een paar laagjes spuitplamuur begint het echt ergens op te lijken:
vor%20069small.jpg


Volgende stap is het plaatsen van het dek.........
 
Man wat wordt dat mooi. Jammer dat ik dit jaar geen tijd heb om mee te doen. Zou heeeel graag een hull willen kopen als ik weer terug "op" aarde ben.

Blijf dit topic met veel spanning volgen.
 
ziet er echt super uit!!! , ik denk dat we een mooie wedstrijdveld krijgen met realistische Volvo 70's.
Ik vind het echt leuk dat er zoveel enthouiaste mensen zijn!

keep up the good work

mvg Robert
 
Back
Top