Nog vóór de Graupner Butterfly trimaran op de markt kwam, heeft Ferrero een actie gehad in Duitsland waar je een 'Trimaran' mee kon winnen/sparen, ik heb geen idee hoe of wat, maar er zijn dus een aantal onder de mensen gekomen, die je hoofdzakelijk op eBay terugvond, want het bleek geen zeilend model, maar een soort windvaan te zijn... In 2006 kreeg ik er eentje te pakken, maar ik heb nooit tijd gehad me er goed in te verdiepen, dus de doos verdween onder het bed. De laatste maanden lees ik veel op het mini40 deel van een Duits forum, en daardoor heb ik de boel weer eens opnieuw bekeken. In de doos een middenromp en twee floats, een meter lang, verbonden door twee ovale aluminium profielen die met boutjes aan de rompen worden verbonden. Samen met een aluminium mast, een kruisstuk met 'fokkeboom en giek' (een soort swingrig, wat niet kan draaien...) ziet het er zo uit: Dat dit verre van zeilklaar is, zal iedereen duidelijk zijn. Ik ben inmiddels begonnen met het maken van nieuwe beams uit schuim, bekleed met glasweefsel en epoxy, met zo'n mooie welving er in, zodat de beams niet door het water slepen als de tri op één romp wil gaan varen. Ik zeg met opzet 'wil', want dit model is een voorloper van de Butterfly; na het produceren van de Ferrero rompen is er door Thomas Drayer (inderdaad, dezelfde) nog aan de rompvormen gesleuteld (o.a. meer volume in het voorschip en, als ik me niet vergis, verlengd tot 1.20m), vóór die als Butterfly door Graupner op de markt werd gebracht, dus het is nog maar zeer de vraag of deze tri goed wil zeilen. Komend weekend ga ik kijken bij de Flevo Cup (zie topic hier over) en kan ik hopelijk méér te weten komen betreffende afmetingen maten en tuig formaten. Wordt vervolgd. Groeten, Jan.
Afgelopen zondag met dat mooie weer schuim wezen zagen voor de beams, onder m'n figuurzaagmachine past 50 mm nét: Ik had graag Styrodur (groen, blauw, rood) willen hebben, maar dat kan ik alleen in kubieke meter verpakking bij de lokale groothandel krijgen... Zoveel boten wil ik nu ook weer niet bouwen. Het schuim komt van een bevriende timmerman, die een zolder vol afval stukken heeft. Goedkoper kun je het niet krijgen. Er zit alleen isolatiemateriaal aan weerskanten, maar een sessie met de verfstripper maakt daar korte metten mee. De foto's zijn gemaakt bij stralende zonneschijn, vijf minuten later maakte ik de laatste zaagsneden in de regen... Volgende stap; in model schuren en lamineren. Groeten, Jan.
Als vorm heb ik 6 mm Depron gebruikt, dat liet zich met POR goed verlijmen aan het schuim. De bovenzijde zag er na het verwijderen van de aluminium laag niet zo best uit, dus heb ik een zaagblad (+beugel) opgesteld op een paar blokjes en de lelijke laag er af gezaagd, een 'poor man's' vlakbank als het ware: Vervolgens een middenlijn er op gezet en een lijn hoever ik richting Depron schuim wilde wegsnijden. Het snijden ging eenvoudig, evenals het schuren (met een blok), ik was alleen even kwijt, hoe ontiegelijk dit werkje stuift, wat een bende... Inmiddels is er een beam voor 80% in vorm, de andere is nog rechthoekig. Als die ook in vorm is, moet ik eerst de aansluiting op de rompen maken voor ik de definitieve vorm er aan kan schuren. Groeten, Jan.
Prachtig Jan, Weer eens een ouderwets bouwverslag op het 'Zeilschepen' forum met de details van de bouw. Leuk en interessant om te lezen. Succes, Jan-Willem
Dat ziet er al netjes uit. Mooie oplossingen ook voor je 'problemen'. Ben benieuwd naar het eindresultaat.