Hallo allemaal, Voor Quadcopter X8 heb ik een graupner MZ-18 met 9 kanalen. Nu kom ik 1 kanaal tekort. 4 kanalen voor besturing van de Quad. 1 voor failsafe. 1 voor vliegmodus(homelock, courselock) 1 voor videoswitch(vliegcamera en opname camera) 1 voor gimbal 1 voor SXM 4 kanaals switch(bediening verlichting) En voor het 10de kanaal had ik een oplossing in de vorm van arduino met sonar om landingsgestel in- en uittrekken. Helaas is de sonar niet betrouwbaar in werking met verschillende ondergronden(gras geeft slecht resultaat) Nu zoek een methode om meerdere functies op 1 kanaal te koppelen. Op de SXM heb ik nog 1 kanaal beschikbaar en zou dmv een relay bijvoorbeeld de ene 'aan' kunnen zetten en vervolgens de andere 'uit'. En dit op de 'signaal' draad. Na wat testjes blijkt dit niet te werken. Heeft iemand hier ervaring mee? Alvast bedankt, Tjitse
Ik heb een poosje geleden voor iemand met een voerboot een moduletje gemaakt om met één kanaal 2 servo's te kunnen bedienen. Hiermee werden twee verschillende voerbakken geleegd in het water. Knuppel naar links vanuit het midden en de ene servo beweegt proportioneel, knuppel naar rechts en de andere servo beweegt. Hierop zijn later weer varianten ontstaan zoals bijvoorbeeld. Knuppel even naar links en het eerste kanaal schakelt van de ene uiterste servopositie naar de andere uiterste sevopositie. Knuppel even naar rechts en het tweede kanaal schakelt van de ene uiterste servopositie naar de andere uiterste sevopositie. je hebt dan in feite een dubbele toggleswitch op één kanaal zitten. Hier werd dan een driewegschakelaar op de zender aan het kanaal toegewezen, waarmee je dan 2 functies apart in- en uit kunt schakelen.
Klinkt aannemelijk, maar zou dit ook kunnen via een driewegschakelaar die vervolgens in de 3 posities een andere 'afnemer' toewijst? Voorbeeld: Positie hoog: vliegmodus Positie midden: videoswitch Positie laag: gimbal Al deze posities worden dan bediend vanaf 1 kanaal die is toegewezen aan een potmeter. Dus eigenlijk 2 kanalen benut en operationeel 3 beschikbaar. Om kanalen te besparen had ik het liefst dit principe te realiseren via de reeds gebruikte SXM. Dit is een 4 kanaals schakelaar op een vrij kanaal en via een driewegschakelaar te bedienen. Deze doet de min verbreken of maken. Op deze wijze hoef ik maar 2 functies te schakelen. Gedacht 2x een relay (1x NO, 1x NC) zodat in ruststand functie 1 actief is en bij inschakelen van de relais de andere actief wordt. En dit schakelen van de relais uitvoeren op het signaaldraad van de afnemer. Maar dit werkt niet.
Dat zou wel kunnen, maar ik meende dat je gimbal alleen proportioneel bediend wordt en de vliegmodus en videoswitch eigenlijk of-of keuzeschakelaars zijn. Het leek me dan handiger om de gimbal op de potmeter te houden en alleen de twee keuzeswitches samen te voegen tot één kanaal. Je kunt dan met één handeling meteen van vliegmodus of videoinput(?) wisselen. Bij jouw voorgestelde moet je dan eerst de driewegschakelaar in de juiste positie zetten en dan de potmeter verzetten om bijvoorbeeld van vliegmode te wisselen?
Je hebt gelijk, waarschijnlijk zie ik het nog niet helemaal helder. Zoals ik je begrijp heb je 2 kanalen nodig om vervolgens 2 verschillende functies op 1 kanaal te krijgen. Kun je mij nog eens uitleggen hoe je nu van 9 kanalen een 10 kanalen maakt?
Het leek me handig om bijvoorbeeld de kanalen voor videoswitch en vliegmodus samen te voegen op één kanaal. Daarmee maak je één kanaal vrij voor je landingsgestel. Aan het samengevoegde kanaal wijs je een 3 standen schakelaar toe. In de drone komt zo'n splitter module die het samengevoegde kanaal in twee aparte kanalen A en B omzet. De driewegschakelaar staat normaal in de middenstand, maar als je hem even omhoog beweegt en weer terugzet dan schakelt kanaal A zich om (servo puls gaat van 1100 microseconden naar 1900 microseconden). Beweeg je de schakelaar nogmaals even omhoog en weer terug naar midden dan schakelt kanaal A zich weer terug (servo puls gaat van 1900 microseconden naar 1100 microseconden). Als je de schakelaar naar beneden beweegt en weer terug zet gebeurt hetzelfde, maar dan met kanaal B. De module geeft zowel kanaal A als B twee keer, één keer gewoon en één keer servo-reversed. Hij heeft dus één ingang vanaf je ontvanger en 4 uitgangen. Laat even weten of deze poging het uit te leggen duidelijkheid verschaft.
Dat is eigenlijk precies wat ik probeerde te bereiken met het vrije kanaal wat ik nog heb op de SXM. Klinkt super. Dit Kun jij voor mij realiseren? Nu zou ik graag willen weren wat de kosten hiervoor zijn. Het is ook goed om te weten dat ik mijn huidige zender te koop heb aangeboden en overweeg een (occasion)12 kanalen zender aan te schaffen. Hiermee los ik natuurlijk het probleem verreweg het mooist op. Maar bijkomende kosten zijn hierbij doorslaggevend.
Is het makkelijker als de module in plaats van twee servo signalen als uitgang twee schakelende min polen heeft? Die heb ik nog liggen, de andere moet ik even maken. Kosten zijn €10,- incl. verzenden. Allemaal hobby-handwerk, dus duurt een paar dagen voor ik het af heb. Hieronder een paar voorbeelden van soortgelijke moduletjes die ik maak
Ja lijkt voor dat geld zeker de moeite waard te proberen. Stuur me even mail met rekeningnummer dan kan ik overmaken. Ben heel benieuwd.
Je module is klaar getest en werkend. Hieronder de aansluitingen: De bovenste rij sluit je aan op het kanaal van je ontvanger waar je een 3-weg schakelaar aan hebt gekoppeld. Daaronder de 2 uitgangskanalen, waarbij je per kanaal nog kunt kiezen uit een gewoon of omgekeerd signaal. Dit voor als een aan te sluiten apparaat een niet te wijzigen inputsignaal voor aan/uit heeft. Zo kun je dus met één handeling schakelen tussen twee apparaten, die beide aangesloten zijn op kanaal A. De servo signalen gaan van 0 naar 180 (of 180 terug naar 0) graden bij een korte beweging vanuit de middenstand van de 3-weg schakelaar. Om stoorpulsen of onzuiverheden vanuit de ontvanger weg te filteren neem ik het gemiddelde van de laatste 8 servopulsen vanuit je RC-ontvanger. In de praktijk betekent dat, dat je de schakelaar ongeveer 0,2 seconde omhoog of omlaag moet houden, voordat de module schakelt. Je moet hem daarna ook 0,2 seconden in de middenstand houden, waardoor de module weer de neutraalstand herkent en klaar is voor de volgende schakelopdracht.
Ik zie net je reactie, mijn excuses dat ik niet op je bericht heb gereageerd. Heb idd gekeken naar de mogelijkheden van multiswitch en multiprop. Helaas werken voorgestelde niet op de graupner hott serie. Nogmaals excuses.
FIlmpje van de werking van bovenstaande module. Door het rollend gemiddelde te nemen van de laatste 8 servo pulsen zit er een demping op tegen stoorsignalen of sevo jitter vanuit de ontvanger.
Waar heb je eigenlijk dat failsafe kanaal voor nodig? Is alleen om de failsafe (eenmalig) in te stellen? Je zou trouwens ook het landingsgestel kunnen combineren met vliegmodus. Je krijgt er dan dus een vliegmodus "take-off/landing" bij. Of je koppelt je landingsgestel aan de vliegcamera instelling. Ik neem aan dat je een ingetrokken landingsgestel alleen nodig hebt voor de opname camera. Martin
Hallo Martin, De failsafe is eigenlijk een mix op de bediening gps, att en Manuel. Deze ben je nodig om de failsafe te kunnen activeren in de dji. Het idee om te combineren met de video switch is/ was ook de bedoeling. Alleen krijg ik geen optimale mix om via 1 kanaal dit voor elkaar te krijgen. Ook heb ik een arduino geprobeerd met sonar, helaas werkt een sonar niet betrouwbaar bij verschillende ondergronden. Denk hierbij aan gras die het signaal retour verstoort. De schakeling/ kanaal vliegmodus is een aansluiting naar de vliegcontroller. Daar kun je niet een 4de aanhangen. Normaal zou je inderdaad bij de vliegmodus in de zender een extra fase kunnen programmeren. Eigenlijk zou een soort multi switch (3 kanalen) de beste oplossing zijn. Door de multiswitch te koppelen aan een 3-weg schakelaar bepaal je daarmee welke afnemer op dat moment door een 2de kanaal wordt bediend. Dus dan maak je van 2 kanalen een 3 kanalen.
Ok, bedankt. Duidelijk verhaal. Misschien zou je tussen ontvanger en controller een schakeling kunnen hangen die de extra vliegmodus "take-off/landing" aftakt als sub-modus, dus binnen een bestaande modus. De controller zou er niets van hoeven merken. Ik weet niet precies of dit kan, maar ik stel me zo voor dat je nu b.v. een kanaal opdeelt in 3 gebieden 1000 - 1300 "normaal", 1300 - 1600 "homelock", 1600 - 1900 "courselock" en dat je b.v. "normaal" zou kunnen opdelen in 1000 - 1150 "normaal, gestel-uit" en 1150 - 1300 "normaal, gestel-in". Iets dergelijks. Ik weet niet hoe zo'n DJI in elkaar zit, dus misschien praat ik onzin. Martin
Wat je klopt zou best een aardig idee zijn, alleen verwacht ik dat het niet werkt omdat de controller blijft mee bewegen. En dan zou naar verwachting de tussen instelling net in grensgebied zitten of vallen in andere modus. En dan heb je nog het schakelmoment van de servoretract of videoswitch die allebeide ook schakelen in het zelfde schakelgebied als de vliegmodus. Maar zeker een idee om eens over na te denken.