Uitslag Roeren

Discussie in 'Algemeen scheepsbouw' gestart door Luit, 10 apr 2004.

  1. poebe

    poebe

    Lid geworden:
    8 jan 2012
    Berichten:
    2.047
    Locatie:
    meppel drenthe
    Klopt! Helemaal fout ontwerp!
    Dit is een kokkel vis schip welke droog moet kunnen vallen op de wadden. Vandaar dat alles in de tunnel is verwerkt.
    De fout was dus dat er geen spanten in zaten en wel lucht.
    Als er bovenin een gat was geboord zoadat het roer vol was gelopen met water was dit niet gebeurd waarschijnlijk. Het schip heeft sinds 2015 al nieuwe roeren gelukkig.
    Puur door de deuk tijdens rechtuit varen is het gebarsten
    Noemen we het dan onderdruk omdat het water er vacuüm op crieerde?
     
  2. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    14.430
    Locatie:
    Oostvoorne
    Hier twee roeren achter een tunnel. We hadden de schroef verloren en hier gaat na het draaien van een nieuwe moer de reserveschroef erop. Roeruitslag ongeveer 80 graden. Schip liep met roeren aan boord draaiend amper vooruit. En nog een video van de Willem Marie draaiend in het Wantij te Dordrecht. Deze sleepboot heeft een enkel roer en gaat al draaiend niet vooruit. Momenteel wordt de boot weer omgebouwd naar stoom. Daaronder nog een video van een draaiend binnenvaartschip. Zo te zien met Hitzler patentroeren. Van de 3 roeren staat het kleinere middenroer iets verder naar voren en sluit bij roeren aan boord tegen een van de buitenste roeren. Zo te zien loopt dit schip tijdens het draaien ook niet vooruit. Gr. Klaas.

    1971-8 Hoogezand 4.jpg



     
    Laatst bewerkt: 23 nov 2023
    Jan Walpot, Gerrit-Jan en poebe vinden dit leuk.
  3. Peter58

    Peter58

    Lid geworden:
    4 nov 2019
    Berichten:
    2.837
    Locatie:
    Vrouwenparochie
    Roeren.... Ik heb van een sleper kaptein de raad gekregen om bij een 2 schroeviggen boot met twee roeren het volgende te doen.
    Een roer rechts uit slaan en een roer links (mits beide schroeven tegen elkaar in draaien) Bij recht uitvaren de roeren weer beide de zelfde kant op draaiend.
    Dit heb ik toe gepast op mijn multicat, en ze draait op de plaats rond,
     
  4. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    29.165
    Locatie:
    Oldeberkoop
    De helediscussie nog eens doorgelezen...

    Ik heb vanaf 1993 vrijwel uitsluitend op schepen gevaren (toch wel redelijke jongens, 35000 ton/180 meter meestal) die 50 tot 60 graden roeruitslag naar beide boorden hadden.
    Allemaal zonder uitzondering "fishtail" roeren. Enige uitzondering was de TI Europe die nog een normaal roer had, maar met 500.000 ton en 380meter maakt men zich blijkbaar niet meer zo druk over of je op een postzegel kunt draaien. Een Williamson-turn duurde ongeveer 50 minuten, dus als je van lan was over boord te vallen moest je daarna wel effe geduld hebben...

    Maar ik heb een 20.000 tonner bij volle dienstsnelheid (15 knopen) binnen 5 minuten rond zien gaan. We waren ook gelijk 9 knopen kwijt en er was een hoop rommel van de bureaus gevallen (20 graden slagzij). Was een kapitein die op zijn allerlaatste reis wilde weten wat er wel en niet mogelijk was. Onbekend of er daarna scheuren in het roer zaten. Was best wel een heftige belevenis...
     
    Jinny en Jan Walpot vinden dit leuk.
  5. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    14.430
    Locatie:
    Oostvoorne
    Als je ziet wat er de laatste decennia aan de ontwikkeling van roeren is gedaan maakt dat best wel indruk. En als je bedenkt dat in het begin de Sattelschleppers met 2 x 750 PK met het handje werden gestuurd dan moet daar wel een goed roerwerk met een licht lopende overbrenging op hebben gezeten. Wel maakte het stuurwiel tig slagen van boord naar boord. Dacht zo'n 30 slagen. Op het laatste schip waar ik op voer (die met de kont boven water) was dat 6 slagen en het Bolnesje was maar 250 PK. Nu is de stroomlijn en verstoring van het schroefwater belangrijk. De meeste binnen schepen hebben een boegschroef en kunnen daarmee op de plaats draaien. Vond het leuk om het allemaal van nabij te hebben meegemaakt en een beetje mee te klooien aan een model. Gr. Klaas.
     
    Jan Walpot vindt dit leuk.
  6. horsepower

    horsepower

    Lid geworden:
    29 mei 2008
    Berichten:
    393
    Ooit uitgezocht, bij een bedrijf dat roeren produceerd.

    Roer uitslag bij schepen in de praktijk is: 35° stuur/boord 35° bakboord
     
  7. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    29.165
    Locatie:
    Oldeberkoop
    En toch heb ik in de 32 jaar dat ik nu op zee zit, inclusief mijn stage, dat maar héél weinig meegemaakt. Kan ze op de vingers van één hand tellen:
    NedLloyd Rouen (stagejaar) had max 35 graden, Oaxaca van Van Ommeren (eerste reis in rang) had dat, en de TI Europe. De rest had allemaal stuurmachines met een uitslag van minimaal 50 graden, éénmaal met een Beckerroer, en de rest allemaal Schilling of fishtail roeren.
     
  8. horsepower

    horsepower

    Lid geworden:
    29 mei 2008
    Berichten:
    393

Deel Deze Pagina