RotorFlight

Discussie in 'Flybarless' gestart door Rick NT, 18 sep 2024.

  1. Rick NT

    Rick NT

    Lid geworden:
    29 dec 2002
    Berichten:
    1.691
    Locatie:
    Boxtel
    Benieuwd of er piloten zijn die ervaring hebben met RotorFlight als Flybarless systeem en deze willen delen.

    RotorFlight is een open-source project voor het vliegen met Helikopters en afgeleid van BetaFlight dat ontwikkeld is voor drones.

    www.RotorFlight.org

    Het project loopt blijkbaar al enkele jaren, maar sinds begin dit jaar is release 2.0.0 uitgebracht en zijn er ook leveranciers van dedicated hardware-units op de markt gekomen, zoals Nexus van Radiomaster.
    https://www.radiomasterrc.com/products/nexus-helicopter-flight-controller

    Hiermee lijkt de gebruiksvriendelijkheid sterk toegenomen en biedt het vergelijkbare spec's op papier met systemen geleverd door commerciële partijen tegen een aantrekkelijke prijs.
     
  2. helihenk

    helihenk

    Lid geworden:
    4 apr 2004
    Berichten:
    445
    Locatie:
    Etten-Leur
    Rick ,
    Ja hoor , ik en wat mensen die ik ken zijn er al volop mee bezig .
    Het systeem is sowieso goed en goed bruikbaar .
    Alleen de leer curve is wat anders als wat je gewent bent , is zeker niet plug en play !
    Het is wat meer puzzelen , maar dat is overstappen naar een andere zender fabrikant ook .
    Maar vliegen doet het zeker goed !

    Zoek maar eens wat filmpjes op youtube op , dan zul je snel overtuigd zijn denk ik .

    Henk
     
  3. Gerard_nl

    Gerard_nl Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 sep 2002
    Berichten:
    15.943
    Locatie:
    eindhoven, El diablo.
    Zoals ik alle info ziens het vliegen als een a segment unit, voor een c segment prijs.

    Wel een in mijn ogen nog beel en veel te uitgebreid instelgeklungel tov de vbar waar je een heli letterlijk in 3 minuten in de lucht hebt en zonder ps
     
  4. raptor117

    raptor117

    Lid geworden:
    2 jan 2010
    Berichten:
    579
    Locatie:
    Brabant of omgeving
    ik vlieg zelf ook heli , wat ik me afvraag is , je koopt een heli van laat zeggen rond e 1500 a 2000 euro , maar je gaat vliegen met een goedkoop fbl systeem en goedkope zender ? lijkt me en verkeerde besparing ....
     
    Helikapoter vindt dit leuk.
  5. pach1977

    pach1977

    Lid geworden:
    11 mrt 2010
    Berichten:
    690
    Locatie:
    breda
    Maar het voelt wel lekker, alleen te veel instel werk.
    Patriek
     
  6. helihenk

    helihenk

    Lid geworden:
    4 apr 2004
    Berichten:
    445
    Locatie:
    Etten-Leur
    Dan weet je ook precies wat je te veel betaald voor de spullen van een Duitse leverancier , ook allemaal elektronica uit China .
    Radiomaster is geen onbekende in de modelvliegwereld , en de drone wereld .
    Minstens zo betrouwbaar als de rest die te koop is , zit netjes in elkaar .

    En nee , het is ( nog ) niet inbouwen en binnen een paar minuten vliegen .
    Maar zeker de moeite waard !
     
  7. twin

    twin

    Lid geworden:
    7 jul 2021
    Berichten:
    100
    Locatie:
    Moerkapelle
    Toevallig kom ik vandaag dit draadje tegen. Zelf ben ik volledig overstapt op Rotorflight voor alle heli's. Op zich zelf is Rotorflight niet persé heel veel moeilijker als andere FBL's. Zeker als je ervaring hebt met andere systemen dan lukt dit met de documentatie zeker wel. Het probleem zit hem vooral in het feit dat je niet alleen Rotorflight moet leren, maar ook EdgeTx of Ethos. Tenminste als je volledige integratie wilt gebruiken. Als je dan nog een stap verder gaat en ExpressLRS als radio protocol gaat gebruiken dan betekent dat dus dat je 3 systemen moet gaan leren en ook moet zorgen dat alles met elkaar samen werkt.

    Zelf gebruikte ik Vbar i.c.m. vbar control. Als je iets wilt wat gewoon werkt, dan ben ik van mening dat Vbar nog steeds koning is op dat gebied. Werkt altijd en met de standaard instellingen qua gains is vrijwel elke heli goed vliegbaar. Wil je echter wat meer instel mogelijkheden en vind je het leuk om daar in te duiken dan is Rotorflight een absolute aanrader. Als je je daar flink in verdiept dan zijn de vliegeigenschappen gewoon ontzettend goed.

    Zelf kan ik nu een heli op Rotorflight in een kwartiertje ingesteld hebben en na 3 vluchten zijn de PID's ook zover getuned dat het vergelijkbaar met vbar is.

    Tja, dat klopt. Echter schaar je open source nu wel aan de verkeerde kant. Juist omdat de software kant volledig vrijwillig wordt ontwikkeld zitten daar dus geen kosten aan. Dat maakt dus ook dat Radiomaster/Frsky alleen de hardware kosten hebben.
    Daarnaast omdat er heel veel mensen samen werken die in hun normale "baan" werkzaam zijn in de meest uiteenlopende beroepen zie je dat er heel veel programmeer kennis zit en die zaken van een hele andere kant bekijken. Ook zijn hier veel mensen bij betrokken en is het haast bizar om te zien dat in de 2 jaar dat Rotorflight nu bestaat dat het qua vliegeigenschappen al zo goed is. Als er een nieuwe functie komt wordt dit vrijgegeven in een test kanaal en iedereen die het wil kan zaken testen. Dit zorgt ervoor dat je dus veel sneller updates kunt uitbrengen en welke ook getest zijn. Zelf vlieg ik nu van 700 maat tot 420 maat alles op Rotorflight en dat bevalt mij heel goed ;).

    Is de toekomst dan alleen opensource? Dat geloof ik dan weer niet. Het blijft door mensen gemaakt die houden van techniek en dat betekent vrijwel altijd, dat het ingewikkelder blijft. Maar als je dus houd van het feit dat je iets wil maken/doen en dat er altijd wel een omweggetje beschikbaar is om het mogelijk te maken dan is het een no-brainer. Zie ook hier een video van Bert Kammerer die het kort geleden ook geprobeerd heeft:

     
  8. Rick NT

    Rick NT

    Lid geworden:
    29 dec 2002
    Berichten:
    1.691
    Locatie:
    Boxtel
    Goed te lezen dat er reeds ervaringen zij n met Rotorflight binnen Nederland.

    Hoop dit topic zuiver te houden met ervaringen en tips m.b.t. Rotorflight en niet te verzanden in of prijs een maatstaf is voor bruikbaarheid/kwaliteit.

    Heb onlangs een OMP M4 MAX kit opgebouwd met een Nexus, zender is een Frsky X10 met Edgetx, die ik zo al een tijd in gebruik heb.Gebruik de interene ACCST D16 zendmodule met R-XSR ontvanger.
    om de telemetrie van de Nexus goed binnen te krijgen op zender was het wel nodig om de FW van de ontvanger terug te zetten naar V2.1.0.

    Voor deze eerste setup gebruik gemaakt van diverse video's:
    Jonas uitgebreid


    RC Video Reviews Rotorflight playlist


    Raider over filters


    Op de site van RotorFlight is bij de voorbeelden de settings van Jonas te vinden voor de OMP M4 Max, deze overgenomen.

    Mijn setup is blijkbaar toch iets anders waardoor de staart wat slingert in de hover op 1800 toeren en ook wel eens oscilleer bij voorwaartse vlucht.
    En dus op zoek aan welke knoppen ik moet draaien om dit eruit te krijgen.

    Verder vlieg ik graag in het lagere toerental gebied met als voordeel wat langere vlucht-tijden.
    Heb het profiel van 2750 toeren dan ook gedumpt en draai 2450 als max en 2150 als meest gebruikte toerental.

    Met het vermoeden dat het profiel voor de 2150 tov van de 2400 nog wat tunning kan gebruiken en hoe dit aan te pakken.
     
  9. twin

    twin

    Lid geworden:
    7 jul 2021
    Berichten:
    100
    Locatie:
    Moerkapelle
    Dat zal vast wel goed komen ;). Wat ik wel echt merk is hoe groter de heli hoe beter de defaults al zijn. Bijvoorbeeld mijn Specter 700 heli heb ik heel weinig hoeven aan te passen omdat die gewoon echt al goed vloog. Afgezien van de staart maar dat is zo getuned.

    Dat klopt inderdaad. Ik weet ook niet of dat in een toekomstige update opgelost wordt. Dat is ook wel een van de redenen dat ik dus ExpressLRS gebruik. Dat wordt continue geüpdated en wordt ook vanuit de Rotorflight community actief ondersteund.

    Dankje. Deze video komt uit mijn koker :friends:. Binnenkort probeer ik een kort video'tje online te zetten over de dynamic filters.

    Ik zelf heb ook een M4 max. Ik heb Jonas zijn settings ook geprobeerd echter dat was bij mij ook niet een volledig succes. Als de staart in hoover langzaam slingert is het I-gain verlagen of P-gain / D-gain verhogen. Echter die zijn al vrij hoog in zijn setup dus ik zou eerst eens de I-gain verlagen en kijken of het dan verbeterd.

    Zelf vlieg ik op 1800 rpm, 2400 rpm en 3e profile op 2800 gewoon omdat het kan. Voor af en toe wel is leuk om echt met hoog toerental rond te jagen, maar meestal gebruik ik 1800 rpm of 2400.

    Edit: Ik gebruik trouwens Flydragon V2 fbl en Nexus fbl
     
    Laatst bewerkt: 11 nov 2024
  10. raptor117

    raptor117

    Lid geworden:
    2 jan 2010
    Berichten:
    579
    Locatie:
    Brabant of omgeving
    heb even naar de video gekeken , voor mij te veel parameters om een goed vliegende heli te krijgen ,ik ben bekend met ethos en betaflight, waar dit van afgeleid is .
    ik kies voor simplele setup , en vbar blijft dan toch erg makkelijk
     
  11. twin

    twin

    Lid geworden:
    7 jul 2021
    Berichten:
    100
    Locatie:
    Moerkapelle
    Precies. Wat ik ook al zei Vbar is daar heel goed in en als je gewoon wilt vliegen zonder poespas is dat de eerste keuze!
     
  12. Rick NT

    Rick NT

    Lid geworden:
    29 dec 2002
    Berichten:
    1.691
    Locatie:
    Boxtel
    Naar aanleiding van info op https://rcflightpath.com/articles/pid-tuning/rotorflight/?topic=guide[/urll] naar mijn logs gaan kijken om te zien waar de oscillatie op de staart vandaan komt. Maar alle gains laten een oscillatie zien, staan ze dan allemaal te hoog of is er een de oorzaak van de oscilattie en volgt de rest.
    M4Max_1800_Tail.png
    Ingezoomd zit er ook nog een hoge frequentie ruis overheen, maar die zie je dan alleen terug in de D-gain. Dat is de enigste die ik tot nu toe niet verlaagd heb.
    M4Max_1800_Tail_zoom.png
     
  13. twin

    twin

    Lid geworden:
    7 jul 2021
    Berichten:
    100
    Locatie:
    Moerkapelle
    Eerlijk gezegd geven de losstaande termen altijd wel een oscilatie. Bij elkaar na de PID loop zou er een setpoint uit moeten komen die niet oscileert. Aangezien ik de schaal niet kan zien is het een langzame oscilatie of is het een snelle oscilatie (meerdere per seconde)

    Wat zijn nu je PID waarden? D term is voor al mijn heli's voor de staart op ongeveer 30 - 50. I term vanaf 180 tot zelfs 350 op mijn M4 max met laag toerental. Proportional zit ik tussen de 70 en de 150 ongeveer.

    Zelf gebruik ik de blackbox voor het tunen van de PID's niet heel erg veel. Een volgens de blackbox locked-in heli voelt namelijk heel raar/onnatuurlijk en vind ik in ieder geval niet lekker vliegen. Dit bevestigen overigens meerdere mensen op discord.
     
  14. Rick NT

    Rick NT

    Lid geworden:
    29 dec 2002
    Berichten:
    1.691
    Locatie:
    Boxtel
    Een van de meest recente PID voor Yaw die heb gebruikt is: P = 119, I = 255, D = 87 bij een toerental rond de 1800.
    In Backblox zie ik dan een oscilatie van om en nabij de 5 Hz, visueel in hover lijkt het veel langzamer. Wel hoor ik af en toe het snellere slaan bij hogere (voorwaartse) snelheid
    De I stond in het begin op 350, maar zie nog geen echt verschil.
    Heb ook de standaard PID (80-120-40) geprobeerd, dan wordt de frequentie wel iets lager 3 Hz, en in hover nog steeds wat zwaaien, leek wel onregelmatiger.
    Jij hebt het over 'Setpoint', ik interpreteer dat als het inkomende signaal van de zender/knuppel. Die is zover ik kan zien stabiel. Bedoel je niet PID Sum, maar daar zie ik ook osicilatie in, met dezelfde frequentie.

    Waar ik aan twijfel is de ballink op de staart-servo, heb de kleinste OMP staart-servo erop zitten, volgens de handleiding moet je de ballink dan op 12.5 mm zetten, maar dan loopt de stuurstang tegen de servo voordat je de maximale uitslag op de staart behaald. Heb hem daarom op 16 mm gezet, dit heeft natuurlijk effect op de mechanische versterkings factor maar wellicht op de resolutie van de servo.
    Maar op m'n standaard M4 heb ik dezelfde servo, ook op 16 mm maar dan met een Brain 2 en die is wel rustig.
     
  15. Student

    Student Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jan 2008
    Berichten:
    16.421
    Locatie:
    Rotterdam
    kan ook nog met demping van de estab te maken hebben.
    strakke draden.
    dan komen de trillingen uit het frame 1 op 1 in de unit, en kan dit rare meetwaardes van de sensor geven.
    in mijn geval was het toen met een ander plakkertje eronder opgelost.
    bij een leerling van me heb ik de heli unit wel eens moeten verplaatsen. strakke draden en plaatsing 2 kanten tegen het frame.
    na de verplaatsing en dikker schuimpje eronder, probleem weg

    ook wel eens gehad.. op een punt van ellende ff een oude 401 staartservo erop gezet. zelfde probleemgedrag.
    Dus iig geen digitaal afstellingsprobleem, hardware probleem
    mechanisch gaan zoeken, bleek er een zwaar puntje in de aansturing van de staart te zitten

    iig, dit openbaarde zich als een staart die in hoover zich gedroeg alsof hij een te lage gain had.
    beetje traag heen en weer, trage reactie
    bij verhogen gain opeens een gedrag alsof de gain veels te hoog stond
    normaal heb je daar een correct functionerend iets tussendoor, hier niet.
    heeft me een stevige tijd gekost..


    Qua ballink: kun je de ball niet aan de andere kant van de hevel er in draaien?
    loopt de link ook niet tegen de servo..
     
  16. Rick NT

    Rick NT

    Lid geworden:
    29 dec 2002
    Berichten:
    1.691
    Locatie:
    Boxtel
    Een redelijk leer-proces achter de rug met RotorFlight.

    Er is redelijk wat tijd in het goed werkend krijgen van de LUA script gaan zitten, met de LUA kun je vanaf de zender veel van de instellingen van de FBL (Nexus) wijzigen.
    In eerste instantie hadt ik niet door dat je de FBL-unit moet disarmen om de gewijzigde settings ook daadwerkelijk goed op te slaan in de unit, zodat deze ook voor de volgende vlucht worden gebruikt.
    Is blijkbaar een drone-dingetje oid.
    Maar ook met disarmen ging het niet altijd lekker en werden gewijzigde settings niet elke keer overgenomen, op een moment had zelfs een andere setting dan die ik aan het tunnen was, een onmogelijk hoge waarde gekregen. Waardoor de rotorkop onstabiel werd al tijdens het optoeren, gelukkig geen schade.
    Na een tip op de Discord groep heb ik de FrSky ontvanger voorzien van de Uni-Firmware, deze zou beter omgaan met de telemetrie-verbinding, waar de LUA gebruik van maakt.
    Dit werkte al iets beter, maar nog niet helemaal lekker.
    Uiteindelijk bleek de oplossing om niet de originele interne FrSky zend-module te gebruiken maar de externe 4in1 module (die ik normaal gebruik voor Spektrum-ontvangers) in standje FrSkyX2 oid.

    Gisteren begon ik het tunnen ook een beetje logisch te vinden en is het me gelukt om de staart strak sturend te krijgen zonder wiebel.

    Omdat blijkbaar de X10 qua hardware toch wat achter loopt heb ik nu een RadioMaster TX16S met ELRS aangeschaft, dat wordt ook door veel andere gebruikers toegepast.
    Dus dat wordt de volgende uitdaging om op te pakken.
    Als dat dan ook goed werkt, wil gaan proberen om ipv van ESC interne governor (Scorpion Tribunus) de governor van RotorFlight te gaan gebruiken om de Headspeed m.b.v. FeedForward nog wat stabieler te krijgen.
     
  17. twin

    twin

    Lid geworden:
    7 jul 2021
    Berichten:
    100
    Locatie:
    Moerkapelle
    Het leerproces :rolleyes:.... De eerste keer met mijn m4 max instellen heb ik er 4 dagen overgedaan. Bij elke stap alles nalezen op de tutorial van de website etc. Nu stel ik een heli in, in 20 minuutjes. Niet helemaal een eerlijke vergelijking want toen was ik ook nog aan het puzzelen met de zender en Expresslrs. Mocht je een model voor de tx16 willen hebben dan kan ik deze met je delen dan heb je alvast een startpunt.

    Het disarmen is in het begin wel een dingetje ja. Echter moet ik zeggen dat dit heel goed werkt als je er aan gewend bent en een goede veiligheidsfeature is. Ook het feit dat je niet meer naar de staart hoeft te kijken op moment dat je aan het lopen bent met je heli naar de startplek. Deze gaat altijd weer naar het midden terug. Neerzetten, armen, en opstarten :thumbsup:.

    Zelf heb ik ook een TX16S met elrs. Dus als je daar vragen over hebt dan kan ik je helpen.

    Als je widgets wilt hebben is dit een fijne:
    https://github.com/Jiki-Mo/rotorflight-flylog/releases

    Of:
    https://github.com/bob01/etx-widgets


    Zelf heb ik nu 1 heli nog op de interne scorpion governor zitten, 2 andere heli's met scorpion op de RF governor. Ik zie dat met rotorflight de rpm wisseling binnen de 5-10% blijft en met de esc governor zie je nog weleens het toerental flink dippen. Met vliegen merk ik echter nauwelijks verschil. (scorpion governors zijn ook gewoon goed). Echter merk ik ook dat als je de Feedforward van de governor te strak afstelt dat je de staart niet meer goed strak krijgt. Dat is ook logisch door de enorme koppel wisselingen die er dan gegeven worden om het toerental vlak te houden.
     
  18. helihenk

    helihenk

    Lid geworden:
    4 apr 2004
    Berichten:
    445
    Locatie:
    Etten-Leur
    Er is net een filmpje geplaatst van een paar fervente gebruikers met een geweldige oplossing : System X

    Hiermee zou het instellen een stuk eenvoudiger worden .
    Wordt vervolgd .
     
  19. twin

    twin

    Lid geworden:
    7 jul 2021
    Berichten:
    100
    Locatie:
    Moerkapelle

    Wat ik er van lees en zie is het een discord groep. Dat betekend dat je nu 3 discords hebt: rotorflight, rc video reviews en systemx.

    In die groep kan je je files delen van je radio en rotorflight en vragen stellen/beantwoorden maar of dit het nu makkelijker maakt? In ieder geval doen we dit ook al in de andere 2 groepen. Ik zit inmiddels ook in de systemX groep. We gaan het zien.
     
  20. Student

    Student Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jan 2008
    Berichten:
    16.421
    Locatie:
    Rotterdam
    ff voor mij persoonlijk:
    wat uitzoeken, tuurlijk.
    dat is de lol van de hobby, voor een deel van de hobbyisten
    velen gaan voor plug and play, wijzigen nooit iets (terwijl het misschien wel nodig is..)

    ik weet van vroegah met de eerdere stabilisaties dat het ook wel eens even klooien was om het goed te krijgen.
    maar, in de regel was de basis instelling wel vliegbaar. (als je de setup lijst goed had gevolgd)
    daarna kon je met een reeks sliders en troep, waarbij de uitleg van de werking netjes erbij verteld was in het programma, de boel scherp zetten
    en dat was de 3g, kon je mee omgaan of niet.
    tegenwoordig heb je de microbeast en vbar en dergelijke, vanaf een basis installatie, zie ik zelden echt veel wijzigingen nodig om goed te vliegen

    Als ik dan zie dat hier al zoveel sites mee bezig zijn, filmpjes, blijkbaar nog iemand met een los setup programma..
    ga je hiermee dan niet een stuk terug in de tijd?
    dat de prijs aantrekkelijk is, ok
    maar je bent zo te lezen ook wel even een weekje bezig om in te lezen, daarna nog heel wat testvluchten verder voor het goed is
    of lees ik alleen de slechte dingen van het ding? :D
     

Deel Deze Pagina