Voor een knutselprojectje heb ik de magneten uit enkele oude computer harddisks gehaald. Maar nu blijkt dat deze magneten ook vastgelijmd (denk ik) zijn aan het werkingsmechanisme. Hoe zou ik deze magneten kunnen loskrijgen zonder ze te breken?
Ik klem het stuk metaal waar ze op zitten meestal aan een punt tussen de bankschroef en buig het een stukje krom, vervolgens tik ik er een oud aardappelschilmesje oid onder, zodat hij los komt. Soms blijft het chroom niet om de magneet zitten en dan krijg je wat vlijmscherpe randjes/schilletjes. Pas daarvoor op met je vingers.
Pas op met verhitten. Magneten verliezen hun kracht als ze te warm worden. Vooral neodymium magneten kunnen slecht tegen hitte. De meeste "normale" neodymium magneten die je koopt verliezen hun magnetisme al bij temperaturen boven 80°C. Er zijn diverse "klassen" magneten die tot bepaalde temperaturen kunnen gaan. Die klassen worden meestal met een letter aangegeven. Zie de onderstaande lijst. no letter= 80 ºC = 176 ºF (60 ºC for N50 and N52) M= 100ºC = 212 ºF H = 120ºC = 248 ºF SH = 150 ºC = 302 ºF UH = 180 ºC = 356 ºF EH = 200 ºC = 392 ºF VH / AH = 230 ºC = 446 ºF Ik weet niet of alle fabrikanten dezelfde lettering gebruiken maar dat helpt je niet veel want die "code" staat zelden op de magneten afgedrukt. Let op, als een magneet zijn magnetisme kwijt is zal dat definitief zijn! Je hebt speciale apparatuur nodig zoals in de fabriek om ze weer te magnetiseren. (hmeijdam was me net voor).