Er bestaat ook een goed boekje over houten scheepsrompen bouwen. Dat wordt uitgegeven door Schiffmodell Verlag. De uitgeverij die ook de magazines uitgeeft. Het is wel in het Duits, maar staat vol tekeningen en foto's. Verschillende bouwwijzen worden besproken. Kijk eens op hun site ... Baaidewee: een houten romp bouwen is nu ook weer niet ZO moeilijk dat het moet afgeraden worden. Gewoon doen. Trouwens voor de prijs hoef je 't niet te laten. Want voor de kostprijs van een polyester romp van enige grootte, bouw je zelf twee houten rompen... Bouw ze wel niet te zwaar. Heb voor mijn laatste bootproject oon in hout gewerkt. En ik heb spanten van miltiplex gebruikt, en latjes grenen van 15mm breed en 2 mm dik... En wegen dat het ding doet !!! Go for it !!
een polyester romp van sleper +/- 100cm : kost ongeveer 100€ tel eens op hout , lijm , polyester ,glasmat , polyesterplamuur ,spuitplamuur ,schuurpapier,stofmaskers en zweet en nu ga ik zwijgen en ieder zijn ding laten doen , ik heb het één keer gedaan ,maanden zwoegen om dat perfect te krijgen en besloten er nooit meer aan te beginnen groeten
Ja penneman, Dat zweet en de stoflomgetjes weegt nog het meeste door he ?!? Je hebt ergens wel gelijk. Vooraleer je een boot hebt waar je ziet hoe hij gaat worden , heb je er al heel wat werk ingestoken. Da's waar. Met een poly romp, kan je meteen aan de leukere dingen beginnen. Langs de andere kant moet elke, zichzelf respecterende bootmodelbouwer, toch eens een houten boot gebouwd hebben he. Al was het maar om de poly rompen meer te kunnen waarderen 8) Zoals je zegt: ieder zijn ding. Momenteel ben ik ook weer aan de gang met een poly romp... Zo zie je maar.
Voor mij is het leukste de houten romp, en dan zelf een mal en romp in polyester bouwen. De afwerking ligt me zo niet.
@zinnia De afwerking ligt me zo niet Wat doe je daar dan mee zinnia? :? Laat je dat aan een ander over ? mvg Frederik
Neen Frederik, ik bijt me er doorheen. Dikwijls met de nodige vertraging. Dat is misschien ook één van de redenen dat ik militaire schepen bouw, geen gepriegel met allerlei kleurtjes. Overigens, je spreuk onderaan, vind ik schitterend.
Wat is de levensduur van een houten romp eigenlijks? Mits goed bewerkt en waar redelijk vaak mee gevaren word :roll:
mennojan, de levensduur is niet zonder meer te voorspellen. Het hangt ervan af hoe je bootje behandeld wordt. Als het dunne laagje glasvezel/polyester of epoxy aan de buitenkant intakt blijft, is de levensduur onbeperkt. Maar ik ken vaarders met zware boten die hem over de grond naar de waterkant sleepten, dan wordt die laag beschadigd. Dan was met 10 jaar het hout (eik!) al rot op de kiel.
Nog beter is om de houten romp als plug te gebruiken en er een polyesterromp van te laten maken. Wij hadden hier vroeger een Kanobouwer die deed het voor ons. Polyester romp geen problemen lichter en meer ruimte om wat in te bouwen.
CC, Ik heb mijn eerste houten romp gemaakt van 1,5 mm vliegtuigtriplex. De spanten waren 7 of 8 mm dik. Was een mooie romp, maar heb hem nooit in de polyester gezet. Vaartijd ongeveer 10 minuten en dan liep de boot vol. Veel tijd ingestoken en is eigenlijk niets geworden. De tweede romp was met een epoxy coating, dit ging perfect. Zelfde materiaal gebruikt. De derde romp was iets meer dan 2 meter lang, deze heb ik met 4 mm triplex latjes beplankt. Dit ging als een trein. Makkelijk!. Daarna in de polyester gezet (was voor mij eerste keer, dus ging er vanalles vaut! ). Nu ben ik bezig met een romp met 3,5 mm triplex, inmiddels heb ik er zeker 2 mm afgeschuurd. Als dit klaar is, dan pas zet ik hem in de polyester. Ik heb best wat ervaring opgedaan, maar elke romp kost mij geweldig veel tijd, was bij mij niet in 1 vakantie te doen! Als ik de romp klaar heb, dan zal ik er een foto van laten zien. Groeten, Jan
Zoveel reactie Amai.. :wink: Om te beginnen: Die romp gaat wat kosten.. Ok.. en dan ben ik nog niet zeker als ze lukt... Maar het geld heb ik er nog best wel voor over, vooral omdat het niet allemaal in 1 keer is, maar meer gespreid.. Dat heb je dus als je zelf je boot maakt.! De romp maken is best ook wel leuk, natuurlijk komen de eerste foutjes nog hoor.. Nu heb ik nog maar 6 spanten... kunnen uitzagen wegens tijdsgebrek ? :wink: :!: Mijn eerste onduidelijkheid: Elke spant verschilt van elkaar, duh, maar ook in hoogte, ik zal dit eens aantonen met een foto straks.. En ben niet zeker of dit klopt? Ik heb wel een handleiding gevonden en afgedrukt, en daarin stond dat men de deklijn moest trekken op de tekening.. Dus van de ene hoe naar de andere hoek van het schip. (op de spanten). En daardoor verschilt de hoogte, ma bon ik kan dit niet goed uitleggen met woorden, straks maak ik een foto en dan wordt het wel duidelijk.. Oja: Kan nu iemand mij eens vertellen hoe ik een kiellijn uit een tekening kan halen en zelf kan maken?? ... :? @ jboers: Ik ben van plan een mal te maken hoor, dan heb je een reserve, het origineel voor als er iets voorvalt... Lijkt me het beste.. Waarom heb je er zoveel afgeschuurd? (2mm) Oja, er komt trouwens zeker een mal want de romp gaat teveel wegen vrees ik... De spanten zijn elke 12mm dik van MDF ... en dat weegt zowiezo al behoorlijk.. maar of het was 6mm of 18 mm.. Heb de 12mm genomen..
Nou Chrisophe, komt je antwoord: (Ik heb de Dundrum Bay van Laurent als voorbeeld gebruikt.) Op het bovenste plaatje zie je het originele zijaanzicht. Op het onderste de ingetekende kiel. Helemaal bovenaan zie je een horizontale lijn. Deze kun je aannemen als "nul"lijn en eventueel ook als bouwplank. OOK zie je dat ik de deklijn heb ingeteken. Dit verloopt behoorlijk. Je spanten moet je dan (tijdelijk) verlengen tot aan die bouwplank. Bouwen doe je dan tot aan de deklijn, of tot aan de bovenzijde verschansing. Het overdeel kun je, wanneer de romp klaar is, weer afzagen. Succes met de bouw. Wim
@ Wimg: Dus feitelijk moet je de kiel zelf tekenen?... Straks eens proberen... en dan uitzagen en inmaken. De lengte tussen de spanten, die moet ik gewoon aflezen van het plan? ( is Schaal 1/50 hoor...) Dus iets van een 90-98 cm... Danku :wink: Ps: straks komt de foto nog...Van het 'onduidelijkheidje'
Ja, uit je zij aanzicht halen. MAAR: Let op! Je hebt je spanten getekend alsof ze 0 (nul) mm dik waren. Dat zijn ze niet. Je moet dus bepalen waar je het spant zet. In de PDF die op de vorige bladzijde staat, kun je zien dat de spanten afgeschuind worden. Zorg er dus voor dat de grootste maat dus naar het midden van het schip (meestal de breedste plaats) gericht staat. Je hebt dan dikte om af te schuinen. De spanten van de neus naar het midden staan dus allemaal een beetje naar voor (met de grootste maat op de geschreven lijn van je plan), de spanten naar achteren staan dus net andersom. Maak eventueel ook een "rugje" waar de spant tegen aan kan leunen. Zo heb je meer plek om te lijmen. Wim
Dat driehoekje op de kiel, die extra steun geeft aan de spant. Staat naast bijna elke spant getekend. (Kan nu even niet het plaatje veranderen om aan te wijzen. Staat op m'n andere computer.) Wim
M'n onduidelijkheid van daarstraks is opgelost.. ff goed achter gezocht.. Nu, de kiellijn is gezaagd, de eerste 5 spanten staan erin. Ziet er wel leuk uit en sta te popelen om verder te doen.. Iemand nog informatie of foto's van de Smit Orca? .. het is deze Boot... :wink:
@ Wim... Ik zie de driehoekjes op je tekening.. Jammer genoeg heb ik het nu pas door en is de kiellijn al gezaagd, ik zal kleine direhoekjes maken en die er op lijmen met houtlijm. is ook iets van versterking! :wink:
Ik ben benieuw naar je eerste foto's! Heb je al ontdekt waar je probleem met de kleiner wordende spanten zat? Wim
Jep... De deklijn die afloopt... Enkele foto's: Nog neit alles staat 100 % recht tegenover elkaar, en moet nog geschuurd worden, morgen ga ik schuren. Dit zijn de eerste 9 spanten. Nog veel te gaan! Groetjes Srry voor de slechte kwaliteit, maar m'n camera en 's avonds werken niet goed op elkaar in :lol: