algemeen draadje voor actueel neergestorte vliegtuigen.

full

full

full


SCHIPHOL - Een Boeing 737-800 van luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc heeft zondagavond 6 juni 2010 even voor tien uur een noodlanding gemaakt op luchthaven Schiphol.

Alle 737 series hebben overigens geen mogelijkheid om brandstof te lozen, vliegtuigen met de aanduiding 'heavy' hebben dat wel, b.v. 747

De minimale hoogte die is voorgeschreven is 400 ft of 120 meter, op slechts 1 motor en met het startgewicht is het winnen van hoogte moeizaam, het draaien van bochten gebeurd over de werkende motor.

Vaak laat men de brandstof crossfeed valves open om het verschil in gewicht van brandstof in beiden vleugels gelijk te houden, dat is overigens niet de voorgeschreven procedure van de fabrikant. Belangrijkste is dat het is goedgekomen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het klopt inderdaad dat de 737 geen mogenlijkheid heeft om brandstof te lozen, echter doet de callsign 'heavy' daar bij bijv. de 747 niks aan het feit dat deze het wel kan. Volgens de wet moet je binnen een kwartier op max landingweight zitten en de 737 red dat met volle tanks domweg door een kwartier te vliegen, dat is bij de 747 weer niet zo.
Verder klimt een 737 op 1 motor nog heel erg prima. 600ft/min als je erg zwaar bent ongeveer, daar zijn sommige kleinere toestellen erg jaloers op.
Bochten worden niet percee over de werkende motor gemaakt, daar houdt de verkeersleiding geen rekening mee.
Crossfeed gaat wel eventjes open waarschijnlijk om de tanks gelijk te trekken. Maar zo net na take-off gelijk een rondje maken voor de landing duurt hooguit een half uur en veroorzaakt niet zoveel inbalans dat het echt nodig is de tanks te balanceren.

Verder: Dat moet een flinke vogel geweest zijn. Er zit zelfs schade aan de staart van een losgeslagen motorstuk. Moet vrij heftig geweest zijn zeg, pff.
 
Je bent toch een heavy als je op een bepaalde procent van je gewicht zit ?
 
Nee, je bent heavy wanneer je widebody bent, oftewel plaats voor 2 gangpaden en dus 3 keer een rij stoelen naast elkaar. Ook word er naar je maximum startgewicht gekeken, maar dat gewicht zou ik even op moeten zoeken. De callsign heavy is bedacht voor de enorme hoeveelheid turbulentie die grotere toestellen veroorzaken, vooral bij start en landing waar de vliegtuigen kort op elkaar vliegen.
 
Vandaar: 'heavy metal' !

(4) Aircraft Classes. For the purposes of Wake Turbulence Separation Minima, ATC
classifies aircraft as Heavy, Large, and Small as follows:
(a) Heavy-Aircraft capable of takeoff weights of more than 255,000 pounds whether or not
they are operating at this weight during a particular phase of flight.
(b) Large-Aircraft of more than 41,000 pounds, maximum certificated takeoff weight, up
to 255,000 pounds.
(c) Small-Aircraft of 41,000 pounds or less maximum certificated takeoff weight.

bron: http://rgl.faa.gov/Regulatory_and_Guidance_Library/rgAdvisoryCircular.nsf/0/1472662a19f6603b86256c1600733da7/$FILE/AC90-23f.pdf blz: 02/20/02 AC 90-23F

Maargoed, bij elk multi-engine vliegtuig is het verstandig om over de nog werkende motor te draaien (dead foot = dead engine) motorvermogen maximaal, de resulterende beweging om de top-as tegensturen met de staart.

In het geval van de Royal Air-Maroc is overduidelijk motor nummer-1 kapot, vliegtuig wil dan graag naar links neigen, doel is om dat tegen te sturen. Linkerbochten gaan draaien omdat de verkeersleiding dat zo graag wil is echt onbespreekbaar in zo'n geval, de boel bijeen houden is echt priority one. Linkervleugel levert geen vermogen, overtrekt dus eerder.

Moet overigens wel een spectaculair gezicht zijn geweest voor de mensen in het aanliggende dorpje...
 
Linkerbochten gaan draaien omdat de verkeersleiding dat zo graag wil is echt onbespreekbaar in zo'n geval, de boel bijeen houden is echt priority one.

En daar zeg je nou precies waarom er niet gekeken word welke kant de bocht om word gegaan. Doordat het een redelijke stressvolle situatie is(ondanks dat het veeeeeel getrained wordt in de simulator en dus eigenlijk een standaard trainingsrondje is) gaan piloten niet nadenken welke kant ze op moeten draaien. Geloof mij, met 1 motor kapot vlieg je hard genoeg om ver, ver, ver boven je minimum control speed of de stallspeed.
Nee je doet niet per regel wat de verkeersleider wil, dat kan soms niet, maar als je linkermotor kapot is en hij vraagt om een linkerbocht, ga je echt niet denken, ow sh*t dan stall ik eerder, dus dat doe ik niet. Moet je is proberen, die verkeersleider verklaard je voor gek.
 
Bij een gecontroleerd vlieg-veld als Schiphol zijn er vaste routes, in dit geval de snelst mogelijke route terug.
De manual zegt ook: 'land at nearest suitable airport' als er 1 van de twee motoren uit is.

De verkeersleiding neemt echt wel ter harte wat de piloot zegt over de toestand van zijn/haar vliegtuig. In dit geval is dat de torenverkeerleider geweest.

Feit is dat het vliegtuig eerder overtrekt in een situatie van assymetrische stuwdruk, snelheid is daarbij het belangrijkste gegeven, is de snelheid ruim boven de stall dan is het inderdaad geen probleem, maar dan nog, een overtrek kan bij elke snelheid gebeuren. (invalshoek)

De Royal Air Maroc zat in een mayday situatie, dat maakt regels ondergeschikt, de piloot is dan volledig de baas, daar kan geen twijfel over bestaan. (wat inderdaad niet wil zeggen dat hij dan geen procedures hoeft af te werken)

Hier het complete filmpje, incl squawk 7700

 
Laatst bewerkt door een moderator:
In principe doet de piloot wat hij moet doen om het toestel veilig aan de grond te zetten, is het een bocht over links terwijl ATC zegt naar rechts is dat jammer dan. Maar het zal weinig te maken hebben met welke motor geen vermogen meer levert. Stel een van de motoren valt uit op het kritieke punt tijdens de start oftewel beslissingssnelheid (V1) dan accelereert het toestel door naar rotatiesnelheid, vliegt door op V2 (of sneller als het kan) rechtdoor tot op een veilige hoogte, zeg 1000' ( zo'n 300 meter) voordat er enige actie wordt ondernomen. Misschien wordt er dan met ATC gepraat, motor gezekerd etc, dat zal per maatschappij verschillen. Er zal worden geklommen naar een zgn "acceleration altitude" stel 1500' . Zoals het woord al zegt wordt er geaccelereerd zodat flaps-slats kunnen wordt ingetrokken en het toestel een veilige snelheid heeft waarmee het normaal bochten kan maken en het niet uitmaakt of het over de dooie motor draaid of niet.
Indien er eerder een bocht gemaakt moet worden (zoals in bergachtig gebied)zal dat gedaan worden met flaps-slats met minimale snelheid V2 (of hoger) wat nog altijd genoeg zal zijn zonder te stallen, maar dan met "half bank" (rond de 16 graden ipv 25).

Bovenstaand gaat wel over toestellen met jetmotoren, turboprops e.d. kan wat anders zijn , dat weet ik niet.

Cor
 
Misschien beter om een apart draadje hierover te openen in het fullscale forum? We gaan namenljik wel erg off topic.
Corvl: Grappig te lezen, de hoogtes zijn wat anders maar verder echt precies dezelfde procedure zoals ik hem geleerd heb(bank angle ook iets anders maar dat is toestelafhankelijk natuurlijk).
Marcelair: Wat je zegt is allemaal zeker waar, in theorie, in praktijk blijkt dat de verkeersleider een soort van heel groot circuitje maakt voor het toestel in nood en daarbij niet heel erg kijkt naar links of rechts, want zoals Corvl en ik hiervoor ook al zei: je hebt toch meer dan genoeg snelheid. En stall/overtrek kan inderdaad ook bij hogere snelheid gebeuren.
Grappig ook dat het filmpje wat je laat zien een vliegtuig betreft met een engine fail aan de RECHTERkant en hij uiteindelijk geïnstrueerd word een RECHTERbocht te maken, waar de piloot ook mee akkoord gaat.....
 
Wat ik niet snap aan het filmpje.
De air Maroc was een 737.
En dit is duidelijk een Airbus.
En er staat Thompsonfly.com op. Air Maroc heeft een heel ander filmpje, hoe is dat te verklaren ?
 
Vier doden bij helikoptercrash

Drie doden bij helikoptercrash - Binnenland - Telegraaf.nl [24 uur actueel, ook mobiel] [binnenland]

http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/493644/2010/06/28/Helikoptercrash-Maasvlakte-eist-vier-levens.dhtml

Heli Holland Airservice wist kort na de crash nog geen nadere gegevens te melden. Het is volgens de directeur van het bedrijf onduidelijk wat er precies gebeurd is. Ook is onduidelijk of de helikopter, die vanaf Rotterdam The Hague Airport was vertrokken, in zee of op land is neergestort.

Het gaat om een Eurocopter EC130, een zogenoemde turbinehelikopter. Het toestel was vijf jaar oud. Volgens een zegsman van Heli Holland Airservices is dat naar luchtvaartbegrippen ,,een vrij nieuw toestel''.
 
Laatst bewerkt:
Twee doden bij ULM crash (B)

Volgens de kant De morgen

De Morgen Binnenland - Twee doden bij crash ULM in Kiewit (1128731)

In het Hasseltse gehucht Kiewit is een ultralicht vliegtuigje (ULM) neergestort aan het vliegveld van Aero Kiewit. De instructeur uit Kermt en een leerling-piloot uit Beverlo zijn daarbij om het leven gekomen. De crash gebeurde rond 18.45 uur. "Vermoedelijk kreeg het toestel na het opstijgen al vlug motorpech. De instructeur en de leerling probeerden naar het vliegveld terug te keren, maar dat mislukte. Het toestel botste tegen een aarden wal en vloog onmiddellijk in brand", zegt burgemeester Hilde Claes.

De brandweer van Hasselt bluste het brandende toestel, maar al snel was duidelijk dat voor de twee inzittenden geen hulp meer kon baten. Het gaat om de 59-jarige instructeur Johny R. uit Kermt en de 53-jarige leerling-piloot Ronny T. uit Beverlo.

De politie en het gerecht van Hasselt zijn een onderzoek gestart. (belga/sam)
 
SpitsNieuws : Vliegtuig met parachutisten verongelukt

Een vliegtuigongeluk in Roemenië heeft aan zeker tien inzittenden van een militair vliegtuig het leven gekost. Het toestel stortte kort na de start in Tuzla bij de Zwarte-Zeestad Constanta neer.

Aan boord van het Russische Antonov-vliegtuig waren parachutisten die op weg waren naar een oefening. Slechts drie inzittenden overleefden de crash. Zij zijn zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen
 
Back
Top