(Bouwverslag) Biglift met 26 cc MVVS (filmpjes vanaf pag.33)

Perfecte link Lindert.
Voordat ik het ergens in ga zetten moeten er natuurlijk wel eerst proefmonsters gemaakt worden. Ik zit te denken aan een (evtl. eenzijdig) diabolo dwarsdoorsnede voor flexibiliteit en onbelaste randen.
 
Snelkoppelingen

Hendrik , als je voor de strutz snelkoppelingen wil hebben moet je maar wat zeggen.

Heb ze voor de Decathlon en komende projekten bestelt
Krijg ze in verzinkte stalen uitvoering voor M4 schroefdraad.

full


full


Mvg Johan
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mooi systeem! Lijkt erg veel op dit ;):

Zie pagina 9 van dit draadje:


Zojuist nog wel even bezig geweest met de ''vleugelverbinders'' van romp naar vleugel. Ik denk dat dit wel een aardig systeem is, wat erg makkelijk los en vast te maken is:

Het plaatje aluminium op maat gemaakt, en daten in geboord. Het plaatje zit nu even met een schroef, maar nadat de vleugel straks uitgelijnd is, kan hij definitief in de epoxi, en wordt de schroef vervangen door boutje moertje (= escape voor het geval de epoxy mocht loslaten). De hoofdliggers zijn aan beide zijden verstevigd met vliegtuig triplex.

Ik heb voor draadeind m4 gekozen, die in de ''verbinder'' gedraaid wordt. De verbinder schuif je met de spleet in de aluminum strip, je haalt de ''pal'' over die op het ronde gedeelte van de ''verbinder'' klikt en klaar is kees. Om het draadeind nog meer versteviging te geven (en een betere ''look'' schuif ik over het draadeind een buis van koolsto. Deze gaat er precies overheen, net niet te strak en zeker niet te los (geen speling, nét alsof het ervoor gemaakt is):





 
Laatst bewerkt:
Het was je dus ontgaan dat ik dit al ingebouwd had. Maar met die pin van jouw gaat ook mooi ja. Hoewel, als je de krachtverdelingslijnen gaat tekenen.... maar we moeten maar niet gaan discuseren over de krachtverdeling hier, zou iets te ver gaan.
 
Nee, het staal bedoelde ik ook niet, maar de hoek waarmee hij in het hout zit en de hoek waar de kracht op komt. Maar maakt niet uit.... Als het blokje waar ie nu in zit maar goed verlijmd zit en zijn kracht kwijt kan. Dat bedoelde ik.

Heb het veslag gezien. Heb je ook filmpje?
 
Laatst bewerkt:
Zo, de rolroeren zijn klaar.

Nu de voorkant aanpakken. Bij een tweede bouw zou ik het gelijk zo gedaan hebben, nu maar achteraf...

Het motorschot zat niet stevig genoeg naar mijn zin. Ook met anderen over gehad en het klopte, dit moet steviger. En omdat ik de orriginele motorkap ook niet heb, en dit van hout wil maken, moet ik het geheel toch verlengen. Dan maar in 1 keer goed. Motorschot ga ik nu met vertanding inlijmen in de zijschotten en het onderschot. Verder ga ik de zijkanten tot de vleugel dubbelwandig maken.

Eerst het voorstuk eruitgesneden, en nu op de manier dat er een groter lijmoppervlak gecreeërd wordt:

 
Laatst bewerkt:
De twee zijkanten zitten er weer in (hier nog maar 1 op de afbeelding): 2 mm vliegtuigtriplex. Aan de binnenzijde komt ook nog een volledige laag van voorzijde tot de vleugel. Dan is de verbinding ook weer sterk!


 
Zo, dit gaat lekker. De twee zijkanten van de romp zijn nu klaar.

Nieuw motorschot gemaakt, nu met uitsparingen die door inkassingen in de romp vallen. Dit zit zo strak dat ik er al flink aan moest trekken en zelfs een schroevendraaier ertussen moest zetten om hem er uit te halen (na het passen). Zelf nu de onder en bovenkant nog niet eens dicht zit.

It feel good! :D

Je ziet ook de potllotlijnen. De ''horizontale'' is de neutrale lijn van het vliegtuig, de ''vertikale'' is de 2-graden domp-lijn. Dit motorschot staat straks 2 graden naar beneden en 2 graden naar rechts:



 
Laatst bewerkt:
dat gaat goed komen .netjes vertrapte lijmnaden (heb ze ook in mijn scout gebruikt ) geeft extra draagkracht aan de constructie
 
He Hendrik,

Mag ik eens vragen waar die 'Neutrale lijn vh vliegtuig' zich juist bevind ?
Hoe heb je dit gemeten ?

Groetjes,

Lindert
 
Bij een onbekend toestel moet je ergens beginnen. Ik neem dan meestal de lijn door het stabilo, die dan evenwijdig verschoven kan worden door het zwaartepunt. (kruispunt langs en dwars-as van het toestel).
Het is echter gewoon een Y-Z "datumlijn" die de referentie voor alles is. Het verticale X-datumvlak loopt doorgaans door het motorschot, maar kan ook verder naar voor verschoven liggen, of verder naar achter, zoals de vleugel neuslijst.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb nu de motor erin gehangen, op de plaats zoals die me goed lijkt ?!
Pé, dit is bijna hetzelfde idee als we hebben overlegd?, behalve dat hier de uitgaande koellucht niet via de zijkanten (vishieuw) wordt afgevoerd, maar via onderzijde motorschot en dan naar beneden door onderzijde romp. Waar het om gaat: heb ik de koeling op deze manier goed geregeld???


De onderzijde van de cilinder steekt dus een stukje door de bodem van de romp heen. Bovenkant latje is dus onderkant normale bodem van de romp:



Van onder vandaan gezien: ik heb dus een sleuf in de onderzijde van het motorschot gemaakt. Hier gaat de uitlaat doorheen, maar dient straks ook als afvoer van de koellucht:



Bovenaanzicht:



Met papier heb ik de wanden laten zien zoals ik van plan ben dit te maken. De koellucht komt dus langs de cilinder heen. De onderzijde (ongeveer twee centimeter blijft dus rondom uitsteken, ténzij ik de romp tpv de motor verlaag, maar das niet echt mooi. Als het beter is voor de koeling, ga ik dat uiteraard wel doen:



De cilinder steekt dus uit. Hier zit het papier nog strak om de cilinder, maar daar hou ik straks wel een kleine cm ruimte omheen. De zijkanten van de romp worden ingekort tot aan het papier:



Zonder prop:





Beetje moeilijk te zien, maar deze foto is van onderen genomen, van achterkant naar voorkant. Hier zie je de sparing uit onderzijde van motorschot, waardoor de ''warme'' lucht wordt afgevoerd. Deze lucht wordt door het dat in de rompbodem (volgende foto) afgezogen:




Het papier wordt dus weer dichtgezet (ook de nog zichtbare driehoek). Ik zou links en rechts van de ontluchtingssleuf nog een paar cm hout kunnen laten staan om iets meer sterkte in de bodem te houden/krijgen. De twee uitlaatpoorten kunnen hun afvoer kwijt via de gaten die er nu al zitten. Moet ik alleen aan de binnenzijde van de romp nog een soort bakje maken, zodat de uitlaatgassen niet langs de gaten in de romp komen:

 
Laatst bewerkt:
Back
Top