Hellingzweven “light”

Hi allemaal,

Na 20-25 jaar modelvliegen vind ik hellingzweven misschien wel het leukste naast heli’s vliegen.

Maar hellingzweven deed ik vroeger, toen ik nog in België woonde. Tripjes naar zee of een kleine 1,5 uur naar de mooie bekende kusten in Frankrijk.

Helaas past dit niet meer, alsook het rijden richting zee om even te spelen.

Dus ik dacht laatst, er zijn vaak wel geluidswallen of dijkjes te vinden in Nederland. Vaak dichtbij. Tenminste, in mijn geval. Misschien een meter of 3-5 hoog. Paar graden helling. Niets wilds maar misschien net voldoende balans tussen reistijd en toch ontspannen plezier.

Ik ben vast niet de enige dus vraag mij af, wie doet dit? En wat voor kleine of lichte modellen gebruikt men dan? Is er überhaupt iets?

Groet!
 
Zou mooi zijn om zoiets te vinden. Maar ik moet je wel waarschuwen: de laminaire wind waar je aan de kust in vliegt doet het veel beter dan wat je in het binnenland kan verwachten. Uit mijn deltavlieg-ervaring weet ik dat als een gegeven helling aan de kust bij een gegeven wind goed vliegbaar is, je bij eenzelfde helling in het binnenland veel meer wind zal nodig hebben (en of het dan nog leuk vliegbaar is...?)
Een helling van 3 à 5 meter aan de kust is goed denkbaar, maar ik betwijfel of er zulke lage hellingen in het binnenland zijn die vliegbaar zijn.
Meerdere malen stond ik in de Alpen met mijn delta op een startplek op 700 meter hoogte en dacht, Ha bij deze wind draagt het op Langevelderslag ook prima! Om vervolgens roemloos langs de helling omlaag te zakken...
 
Hallo Miura,

Er zijn in Nederland voldoende dijken en dijkjes waarlangs je zou kunnen hellingzweven, probleem is, dat je niet overal kunt en mag komen, dat geld vooral voor de zeedijken.
Ik weet dat er langs het surfstrand bij de Ketelbrug tussen de polders bij gunstige wind gevlogen word.
Zelf ben ik nog niet actief wezen zoeken naar helling vlieglocaties.

Groeten, Jan.
 
Bij de Ketelbrug is de aangevoerde wind denk ik ook laminair. Bij veel van de dijken en dijkjes ook.
 
Jup. En voor het geval je op het briljante idee komt (vraag niet hoe) dat de dijk aan de polderkant veel hoger is en daar dus ook prima zou werken met NO wind.... leuk idee, maar heeft me al 2x bijna een total loss vliegtuig opgeleverd! Bij NO is de wind alles behalve laminair. Hij draagt prima die dijk, maar veilig en rustig vliegen is anders.

Bij Z of ZW is het aan de Ketelmeer/IJsselmeerkant prima vliegen in de laminaire wind.
 
En wat voor vliegtuigen denken jullie aan? Ik dacht een “Le Fish” van Depron, soort van aerobatic Ahi-achtige zwever. Of een Micro Gentle Lady, balsa zwever circa 75cm en onder 100 gram volgens mij.

Ketelbrug is voor mij overigens net zo ver rijden als de zee :)

Had een beetje gehoopt dat men foto’s had van succesvolle / leuke plekken. In ieder geval om sneller iets te “spotten” onderweg.
 
Licht is niet altijd het belangrijkste op kleine hellingen.
Zeker als deze vrij vlak is, is het belangrijker dat het toestel een goede glijhoek heeft, en dat is vaak bij heel lichte kistjes niet het geval.
Bij steile hellingen en hellingkjes en lichte wind heeft het wel zin om een lage vleugelbelasting te hebben.
 
Om met LeFish achtig modellen echt leuk te vliegen heb je best een flink hoge helling nodig. In Nederland eigenlijk alleen Zoutelande bij niet te veel wind.
Ik heb er enkele zien vliegen op Santa Barbara in de VS. 45 meter hoog en bijna 90 graden steil. Dat ging echt goed. Ook in de Alpen met die omstandigheden prima. Steve Lange is een Zwitser die in Californië woont.
Een Ahi doet het veel gemakkelijker omdat diens glijhoek veel beter is.
 
in de nacht wordt het ook vaak laminairder, ik vraag me af, of hellingen waarbij het meestal niet goed lukt,
'snachts wel zou lukken.
in de schemer is het ook al anders (op een goede helling) en kan het model bijv heel ver. ook heel kalm vliegend, bijna geen verstoring.
de wind bij de helling waar men staat, is dan ook afgenomen.

vlakbij waar ik woon, is een glooiing waar het met goede wind, ook lukt boven te blijven. die is best vlak maar heel wijds.
wel steiler dan de glijhoek van het model (toev: op dat moment.) . (moet wel, als het lukt boven te blijven in hellingwind. toch?)

(tekst iets verfijnd, idd goed gezegd, punt)
 
Laatst bewerkt:
Het gaat niet alleen om de glijhoek, maar ook om de penetratie: de glijhoek die je overhoudt als je de snelheid opvoert. Dat is de reden dat een licht toestel niet per se beter is. Op een vlakke helling moet je soms tegen de wind in versnellen, als je dan een slechte glijhoek overhoudt kom je er niet.
 
Dit soort kleine hellingen zijn er wel te vinden. Maar soms is het er erg turbilent. Daar moet je van houden. In mij woonregio zijn dat de dijken van het Julianakanaal rn de grensmaas. Maar dat zijn maar beperkte stukken. Ook op de sint pietersberg zijn enkele plekken, maar bedenk wel dat daar veel volk rondwandeld en fietst. De plek op de foto's gaat redelijk aan beide zijden. Ohja is wel midden in de ctr van MAA.
 

Bijlagen

  • 20250714_100152.jpg
    20250714_100152.jpg
    344,2 KB · Weergaven: 0
  • 20250714_100149.jpg
    20250714_100149.jpg
    362 KB · Weergaven: 0
Back
Top