Klassieke S-spant als zeilend RC model

Onder 'Bouwverslagen Schepen' is er een begin gemaakt met het bouwverslag van een klassieke S-spant op basis van een polyester romp. Het gaat worden een RC bestuurd zeilend model in schaal 1 op 10, het model zelf meet 102 cm lengte over alles, met als voorbeeld zeiljachten als de Sturgeon, Trewes en Trintella. Er wordt gebouwd zonder bouwtekeningen en/of bouwbeschrijvingen maar uitgegaan van genoemde jachten welke in werkelijkheid wel kleiner zijn dan 10 meter l.o.a. maar mooie voorbeelden van dekindeling en tuigplan. De foto's tonen de vorderingen tot dit moment, heb al eens de Billing Boats Draak als statisch model gebouwd, maar aangezien dit mijn eerste zeilende model is zijn alle tips en aanwijzingen welkom!

Veel lees en kijkplezier,

Johan

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Romp is oke maar de opbouw gaat optisch te groot worden , als je een model namaakt ,zo tezien trintella ga eens googelen dan vind je toch wel veel tekeningen info/foto`s die kunt downloaden dan zie je en kun je schaal technisch makelijker bouwen,zelfs de kleuren .
hier een link
trintella - Google zoeken
dit in je brouwser kopieren,
en dan zie je iets meer , en je kunt het ook uitprinten en opslaan als werkmap ,dat doe ik ook ,zoveel mogelijk info opslaan en dan een werkmap maken van foto`s en tekeningen die je op internet vind ,ja ik weet een hele hap ,

maar sucses rexonamen
 
Kajuitdak klassieke S-spant

Vandaag aan het getrapte kajuitdak van mijn klassieke kajuitzeiljacht gewerkt. Alleen het voorste deel waarin het vlucht- en ventilatieluik zich bevindt wordt vast gemonteerd, daarachter twee afneembare dakdelen, dit om de besturing en de zeilbediening bereikbaar te houden. De onderzijde van het voorste kajuitdeel is ook versterkt om de mast te ondersteunen, de mast gaat met een stut ook rusten op het vlak van de romp. De mast komt te staan achter het luikhoofd.

full


De afweging die nog gemaakt gaat worden: 'wel of geen mastvoet met mastwangen?'
De mogelijkheid is er ook nog om voor een doorgestoken mast te gaan.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hallo Johan,

Rexonamen heeft gelijk; als je een vel papier op de foto houdt om de waterlijn te simuleren, dan is de kajuit hoger dan de romp boven de waterlijn, zo'n groot hondenhok is dan ietwat buitenproportioneel...

Als bijkomend nadeel komt je tuigage noodgedwongen hoger te staan wat gevolgen heeft voor de mate van helling onder zeil en de optiek.

Groeten, Jan.
 
Je gaat vrij vlot! Weet je al hoe je alle techniek in gaat bouwen? Wordt het een pure zeiler of komt er nog een hulp motor in?
 
Je gaat vrij vlot! Weet je al hoe je alle techniek in gaat bouwen? Wordt het een pure zeiler of komt er nog een hulp motor in?

Het gaat een zeilend model zonder hulpmotor worden, uitgerust met stuurservo en zeillier en daarvoor benodigde stroomvoorziening. Het model (casco) heeft nu een gewicht/waterverplaatsing rond de 1700 gram, op de waterlijn liggend kan er nog zo,n 2500 gram bij aan ballast, tuigage, ontvanger, servo en zeillier en natuurlijk afwerking. Op advies van ervaren modelbouwers wil ik een afneembare hulpkiel gaan bouwen om het zwaartepunt zo laag mogelijk te brengen en de zeileigenschappen te verbeteren.

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Verlijmen voetrail en kajuitingang

Inmiddels is het strokendek gelegd en wordt de voetrail verlijmd. Heb ook besloten een te openen kajuitingang aan te brengen waardoor de zeilbediening met een oneindige lijn op rollen als geheel naar binnen kan. Het kajuitdak blijft daarbij ook afneembaar.

full
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Strokendek gelegd, kajuitingang aangebracht

Het strokendek is gelegd en het laatste deel van de binnenzijde van de voetrail wordt verlijmd, het deel boven de spiegel volgt nog. Daarna zal bovenop deze houten lijst zal het potdeksel worden gelegd. De opening in het kajuitdak is aangebracht, waarop het schuivende kajuitluik gaat komen.

full
full
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Construeren schuifluik kajuitingang

Begonnen met de constructie van het schuifluik

Foto's spreken voor zich

full
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dekluiken en schuifluik

Aanbrengen van dekluiken op kajuitopbouw en achterdek,
alle luiken opgebouwd met mahonie lijstwerk.

full
full


De kuipranden ontbreken nog, deze worden pas aangebracht na het verlijmen van het potdeksel. Door de kuipranden als laatste aan te brengen blijft er ruimte voor lijmklemmen om het lijstwerk aan te drukken bij het verlijmen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Verlijmen dek

Dag Johan,

Je maakt er iets moois van! Ik kan niet anders zeggen.

Voor zover ik heb gezien is het dek inmiddels verlijmt met de romp. Als dat zo is, gaat het dan straks niet moeilijk worden om de zeilbesturing en andere zaken een plekje te geven onderdeks?

Succes met bouw,

Jan-Willem
 
Voor zover ik heb gezien is het dek inmiddels verlijmt met de romp. Als dat zo is, gaat het dan straks niet moeilijk worden om de zeilbesturing en andere zaken een plekje te geven onderdeks?

Jan-Willem,

Dank voor het compliment!

Het dek is inderdaad al verlijmd maar het kajuitdak is in twee delen afneembaar. Het voorste deeltje is vast, deze is zo geconstrueerd dat deze sterk genoeg is om de neerwaartse druk van de mast op te vangen.

Om de zeileigenschappen te verbeteren komt er een afneembare hulpkiel opgehangen aan twee RVS draadeinden in de romp/gestoken door twee aluminium pijpjes tot dekhoogte (ruim boven de waterlijn).

De zeilwinch komt tussen deze twee verticale aluminium pijpjes te staan vanwege het gewicht dat zo centraal en laag mogelijk komt, een omlooplijn op een buiten de romp opgebouwde uithouder wordt zo ver mogelijk naar voren gestoken in de boeg. Maar hoe precies ben ik nog aan het uitdokteren.

Volg overigens jouw bouwverslag ook met bijzondere belangstelling,

Johan

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Zeilwinchsysteem

Terwijl de werkzaamheden 'aan dek' wat kleinigheden ondergaan zoals het verlagen van de schuifluikrails (kon achteraf 3 mm lager) begonnen met het zeilwinchsysteem na verzamelen van onderdelen en systemen bestuderen (dank Jan-Willem voor de link). http://www.minisail-ev.de/mb/mb-02-03/mb-02-03.htm#a01

Zeilwinch en batterijhouder komen tegenover elkaar te liggen, de gewichten van deze onderdelen komen nagenoeg overeen. In de voorpiek komt de keerrol, het spansysteem van de keerlijn begint te ontstaan in mijn hoofd.

Overigens eerst van goedkoop hout een proefmodel gemaakt alvorens over te gaan tot het definitieve exemplaar. De batterijhouder van openingen voorzien om gewicht te besparen, ervoor zorgend dat er geen water in kan blijven staan en om te kunnen variëren met de bedrading. Bovendien staat het sjiek en oogt het dat er werk van is gemaakt.

Al met al tevreden met het resultaat, onderwijl kijkend naar de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning. Historisch gezien ook belangrijk :music:

full
full
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dag Johan,

Je bent actief op deze mooie en bijzondere dag! Die link kwam trouwens van Wim, alias "Wim1951" op het Starlet bouwverslag (#137). Ik moet natuurlijk wel de bronvermelding zuiver houden anders krijgen we ruzie in het hok :-)

Vraagje: ik zie in je opstelling op het eindwiel geen systeem om de omlooplijn onder spanning te houden. Ga je dat anders oplossen? Zo ja hoe?

Groet,

Jan-Willem
 
Johan,

Met een stevig veertje in de lijn van de eindeloze schoot kun je deze prima op spanning houden. In mijn Smaragd werkt het als een tijger en dus komen er ook twee in mijn in aanbouw zijnde Atlantis. Wat mij betreft heel simpel.

full


full


Suc6

P.S. koop een paar ballonnetjes voor je batterijhouders :-)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dit werkt!! niet en zo tezien ook niet met gevaren ,tja droog test werkt alles , de schoten trekken de omloop omhoog en rukt de omloop v/d trommel , plus je touw is dik wat ook dubbeld op de trommel en dat vangt dat veertje niet op ,een oplossing is de omloop lijn in een buisje telaten lopen waar ook de schoot aan zit , en de omloop tordeerd wikkelt je schoten omheen .

gr rexonamen
 
Back
Top