Multiknikspant coastertje

Gisteravond de kluisgaten afgetekend, geboord en voorzien van pijpen. Deze met een ring op de huid versterkt. De kettingen zijn overmaats, maar t.z.t. vinden we wel iets passends. Nu bezig met een paar ankertjes. Hieronder met een paar ijzeren snottebellen uit de neusgaten. Gr. Klaas.

 
Laatst bewerkt:
Met dit weer moet je niet te lang voor open kluisgaten liggen, dus maar iets gefabriekt van strookjes raamlamel. Welgeteld bestaat een anker(tje) uit 17 onderdelen. Gaat niet zo snel als met een 3 D printer, maar het lijkt wel iets. Helemaal als ze straks afgewerkt en geverfd zijn. Gr. Klaas.

 
Laatst bewerkt:
Ziet er - net als het voorgaande - allemaal weer netjes en strak uit Klaas!
Een 3D printer is mooi en heeft in de modelbouw ook zeker een stukje toekomst maar het ouderwetse hand- en vakwerk is gewoon schitterend om te zien of te doen :thumbsup:.
 
Een deel van mijn inspiratie haal ik uit het boek De Hazenberg Modellen. Zo mooi en natuurgetrouw bouw ik ze niet. Maar als ik dan zie hoe ze destijds (zonder moderne spullen) een model bouwden, dan kan je daar alleen maar diep respect voor hebben. Helemaal knap wordt het als je zoiets zo uit je hoofd vorm kunt geven. Gr. Klaas.
 
Gisteren een 7,2 V accuutje samengesteld voor een proefvaart. Zou jammer zijn als deze motor-schroefcombinatie de verkeerde was. Viel goed uit. Met een beetje ballast in het ruim en een totaal gewicht van 1,8 kg was er goed mee te varen. Is wel windgevoelig, maar zal een beetje verbeteren als de kimkielen eraan zitten. Met 3,9 kg ligt ze even over de ijk, maar vaart nog goed. Geladen scheepje komt ongeveer op 3,5 kg uit. Gr. Klaas.
 
Gisteren lag het schip met 90 graden slagzij om de lijm waarmee het spantenraam was gefixeerd uit te laten harden. Intussen wat geschikt materiaal gezocht en gemaakt om de winches van samen te stellen. Het algemeen plan geeft weinig details, maar met Google als hulp toch wat kunnen maken. Nadat de ankerwinch gereed was het spul op het voordek uitgestald voor een paar plaatjes. Ook de mast op lengte gebracht. De oude breinaald, die ik daarvoor heb gebruikt was te kort. Onderdeks een paar RVS kunstbenen gegeven. Nu nog het voordek bekleden met een paar plaatjes kunststof. Een beetje weinig licht voor duidelijke foto's.
Eer het kleine spul gemonteerd wordt een uitslag maken van de windveren op het voorschip en nadenken over een naam. Op vakantie ben ik in Noorwegen eens aan een heel klein fjordje geweest en die naam lijkt me wel iets. Gr. Klaas.


 
Laatst bewerkt:
Nog niet Thijs, maar er ligt nog wel iets van voorgaande jaren. Pas een oude radio gesloopt, waar een paar mooie ledjes voor de boordlichten in zaten. Voor de witte lampen heb ik nog wel kleine ledjes. Meestal vul ik mijn voorraad zonodig na de Kerst weer aan. Dan gaan een hoop spullen voor half geld weg. Voor de lamphuizen gebruik ik dunne aluminium pijp. Die kan je met een Stanleymes snijden. Wel een (saté)stokje erin om te voorkomen dat je het pijpje plat drukt. Past net een 3 mm ledje in. Koperkleur verf erop en dan lijkt het net echt. Moderne boordlichten hebben geen metalen huis meer. Daarbij kan je het ledje aan de bovenkant plat vijlen en er een rond schijfje zwart plastic op en onder lijmen. Wel zorgen dat je een passend weerstandje tussen je stroombron en ledjes zet. Je kunt voor bijna niets een heleboel zelf maken. Maar je moet wel over een beetje geduld beschikken. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Ben je een beetje bekend in Noorwegen? Piepklein fjordje, met een klein wit kerkje. Gelukkig hebben we nog een foto met de naam erop. Gr. Klaas.
 
Back
Top