Benny,
Je keuze voor een servo moet niet alleen gebaseerd zijn op kracht.
Zwaardere servo's ook doorgaans ook degelijkere tandwielen, een stevigere potmeter, stabieler huis.
1/.Sleepkisten staan soms lang statonair te draaien, dat geeft een enorme slijtage door vibraties, zeker als de roeren onvoldoende (statisch) gebalanceerd zijn.
2/.Sowieso, met een sleepkist maak je véél meer uren (zou veel meer uren moeten maken...) als een normaal model, componenten moet je daarop kiezen.
3/. Op mijn ST heb ik de richtingsroer servo al 3 X moeten vervangen, steeds door weer een grotere als de voorganger, er zit nu een HITEC 805BB op. Het richtingsroer krijgt namelijk regelmatig een zware klap van het sleeptouw, als er weer eens iemand schuin achter hangt. In zeker mate hebben de hoogteroeren hier ook last van bij verticale bewegingen van het touw.
De ST heeft ook als "nadeel" dat je het hoge kielvlak plus rudder makkelijk gebruikt om hem even ergens naar toe te duwen, als je dat niet zorgvuldig beetpakt dan kost je dat een tandwielenset.
Er is niks vervelender als je op een treffen na 10 sleepjes al moet afhaken omdat er iets stuk is gegaan.
Het eerste jaar heb ik daar ook meer last van gehad met de ST, het afgelopen jaar nauwelijks, maar ondertussen zijn zowat ALLE servo's verwisseld voor nóg sterkere als de originele. En dat heb ik NIET gedaan omdat ik stuurkracht te kort kwam!
Het voordeel van digi's is dat je vanwege kanalen tekort bvb je hoogteroer servo's op één kanaal kunt zetten en met de "programmer" de uitslagen gelijk kunt trekken.
Bij slepen moet je dus van een andere filosofie uitgaan als een "normaal" model, de krachten die op een sleepkist inwerken zijn NIET vergelijkbaar met een gewoon zondagmiddag kistje.