Ik weet dat het vaker gevraagd is, maar ik zie ook altijd veel discussie over het beste water. Ik heb een grote stoom tractor waar ongeveer 2,5L water in gaat en deze gaat na gebruik ook helemaal leeg. Ik zoek een makkelijk bron voor water en heb geen zin om met een regenton en filters te gaan klooien (geen ruimte voor) dus ik ga gedestilleerd water gebruiken. Ph verhogen doe ik met Natriumcarbonaat (allebei makkelijk te vinden in de bouwmarkt) maar tot welk niveau moet het ph? Bij een machine in bedrijf moet het ongeveer 11 zijn maar wat ik niet eenvoudig kan vinden is wat het water moet hebben aan ph als ik het klaarmaak. Ik heb kannen van 5L dus maak kleine hoeveelheden. Tijdens verhitten loopt het op maar hoeveel? Moet ik het water op 8 of eerder 10 krijgen in de kan? Hoeft uiteraard niet perfect maar ik wil schade voorkomen als dat eenvoudig kan. De machine wordt ook enkele keren per jaar opgestookt in de zomer en staat in de winter periode opgeslagen.
Nou, zulke dingen schud ik ook niet zo maar uit de losse mouw, want e.e.a is ook afhankelijk van het ketelmateriaal, en de intensiteit van het gebruik. Koper is er niet zo gevoelig voor, staal wil graag pH 9,5~10 zien in een naar kamertemperatuur afgekoeld sample. Wat veel belangrijker is, is dat ALS het een stalen ketel is, dat je hem weg zet met nokvolle ketel, pH boven de 8 en een zuurstofbinder. Let even op in de bouwmarkt, want demiwater en gedestilleerd water zijn niet hetzelfde maar de minder deskundige verkoper kent dat verschil niet en geeft je probleemloos demiwater mee als je om gedestilleerd water vraagt.
Voor koper heb je naar mijn beste weten alleen maar een pH boven de 7 nodig, met wat ruimte, zolanghet maar NIET zuur is Regenwater is zuur, ik weet dat Harm er een kopje kraanwater bij doet om het zuur te neutraliseren. Volgens hem werkt dat goed Zelf destilleer ik mijn eigen water.