Sleephaak inbouwen in 3.2 meter Extra 330.

Kwam dit inbouwvoorbeeldje tegen;

039a_12.jpg


Dat moet toch wel te realiseren zijn?
 
En doe je dat bij sleepkisten met een 150 cc motor ook zo?
Ik soldeerde er een koperen pijpje op van een paar cm.
Verder zou ik het wel leuk vinden als je er foto's van maak Alexz.
Er moet wel rond de 30 kilo aan kunnen hangen in jouw geval, en dat is geen kleinigheid.

Ik denk wel dat het sterk genoeg is voor mijn toepassingen. Ik laat ook geen hele cm open tussen beide steunpunten. Trouwens, koper is ook maar weke boel...

Het gaat om een Paf trainer met een 3W70 op met reso, kracht is ongeveer vergelijkbaar aan een king 100 met gewone uitlaten.

Alexzzz zit met een styro beplankte romprug, ik denk niet dat het de bedoeling is van daar slagen van +30 kg op af te vangen.

Voor je de trekstang monteert alles goed invetten met vaseline. Dit kan nooit kwaad. In de begindagen van het slepen met de decathlon had ik moeite om te ontkoppelen onder spanning. De nauwe passing, stijve stuurstang, niet gesmeerd,... leide continu tot het blokkeren van het systeem.
 
Alexzzz zit met een styro beplankte romprug, ik denk niet dat het de bedoeling is van daar slagen van +30 kg op af te vangen.

Nee, dan zal ik een mooie constructie moeten maken daarvoor.

Zou de constructie van de foto 2 posts terug voldoen denken jullie?
 
Ik heb geen enkele ervaring met slepen, maar bij het lezen van bovenstaande komt de vraag bij mij op:
Kennelijk is het in de modelvliegerij gebruikelijk dat de sleper zijn sleephaak op de romprug heeft. Wat is hiervoor de overweging? Ik zou me kunnen voorstellen dat als de zwever een beetje laag zit t.o.v. de sleper (wat moeilijk te zien is als ze recht boven je zitten) de sleepkabel ruzie zou krijgen met het richtingsroer...
Waarom niet gewoon, zoals in 1:1, achteraan de staart?
 
Meestal hangt de zwever toch bóven de sleper? En op grotere hoogte zitten ze qua hoogte meestal gelijk.

Correct me if I'm wrong:)
 
Meestal hangt de zwever toch bóven de sleper? En op grotere hoogte zitten ze qua hoogte meestal gelijk.
Ja, maar die positie moet wel (door de zweverpiloot) gestuurd worden.
(Ik heb in zoverre wél ervaring met slepen, als piloot van een zeilvlieger achter een ultralight).
Komt de zwever te laag dan zit-ie in de propwash, dus dat wil je vermijden. Maar als de sleep min of meer recht boven je vliegt heb je daar naar mijn idee weinig zicht op, en is een beetje propwash misschien minder vervelend dan dat het rudder van de sleper naar één kant geblokkeerd wordt...?
 
Als de sleper op de rug zit trekt deze vlak bij het zwaartepunt en het toestel zijn draai punt. Als deze op de staart zou zitten dan heeft de zwever teveel invloed op de kist en zal de sleper erg moeilijk te sturen zijn.
 
Als de sleper op de rug zit trekt deze vlak bij het zwaartepunt en het toestel zijn draai punt. Als deze op de staart zou zitten dan heeft de zwever teveel invloed op de kist en zal de sleper erg moeilijk te sturen zijn.
Sorry dat ik nog even doorvraag...
Waarom leiden dezelfde voor- en nadelen als bij 1:1, tot een andere eindcoclusie?
Met de kabel achteraan heeft de sleep inderdaad een "dempend" effect op de stuurbewegingen van de sleper, maar dat is niet per sé een nadeel. En dat effect is minder dan een richtingsroer dat naar links uitslaat maar rechts wordt geblokkeerd door een sleepkabel...
Sleept er niemand met de kabel aan de staart?
 
Sleept er niemand met de kabel aan de staart?
Ik durf met grote zekerheid te zeggen nee.

Elke slinger die de zwever maakt zal door gegeven worden aan de sleper waardoor deze ook gaat slingeren,
Waardoor de zwever weer gat slingeren, enz, totdat 1 van de twee moet lossen.

In de 1 op 1 vliegerij zit er mannetje in de zwever die direct een standsverandering ziet ten opzichte van de sleper en hierop kan corrigeren.

Wij als modelbouwers zien die vernadering veelste laat en dan wordt er over gecorigeerd.

+ dat de slepers van altijd overpowered zijn waardoor de zwever veelal sneller vliegt dan die zou moeten en daardoor boven de sleper hangt.
Doe je dit op de staart aangesloten dan trekt de zwever de sleper gewoon uit de lucht.
(zou je met een 1 op 1 ook wel voor elkaar krijgen denk ik).

Met de sleepkabel dicht bij het zwaartepunt, kan de zwever in principe doen wat die wilt zonder dat dat nadeilige gevolgen heeft voor de sleper.
 
Slepen in de staart kan wel, maar beide piloten moeten heel goed weten wat ze doen.

Er is een heel eenvoudige reden waarom we niet in de staart slepen:
de zwever komt steeds als eerste van de grond. Gaat die dan iets te hoog vliegen, dat trekt die de staart van de sleper omhoog (terwijl die nog op de grond rijdt), en dat eindigt met een neusstandje voor de sleper. Als het meevalt heb je enkel de prop stuk van de sleper, als het tegenvalt botst de zwever bovenop de sleper, en heb je twee modellen stuk.

Dit is niet anders bij de 1/1. Je start met stick in de buik, die gaat met een beetje snelheid naar neutraal, en als je loskomt moet die stick naar voor. Duwen om laag te blijven, zo niet geef je de sleper een neusstandje.
 
Bart,
Dit is een typische beginners vraag, niks mis mee, je geeft zelf aan dat je er geen ervaring mee hebt.
Kom eens kijken op een sleeptreffen, bvb op eentje van "ons". (BIGGS)
www.flytobiggs.com
en dan bij evenementen.
Dan zie je waarom het eigenlijk niet toepasbaar is in de praktijk, zoals gezegd in incidentele gevallen, een zéér goed op elkaar ingespeeld team en dan ook nog tot een geringe hoogte.
Op grotere hoogtes is het hoogteverschil al helemaal niet meer te zien, met als gevolg dat het mis gaat.
Na plm 3-4000 sleepstarts plus vervolgens nog een veelvoud daarvan geobserveerd te hebben, durf ik gerust te zeggen dat ik zelf geen (dure) sleepkist ga wagen aan een staarthaak....Ik heb het zelf ook nooit iemand zien doen.
Ik heb in de 1/1 luchtvaart zowel er achter gehangen als de sleper gevlogen en het klopt wat Berto zegt, de positie van de zweverpiloot direct achter de sleepkist is een totaal andere als die van een modelvlieger op de grond, het is niet te vergelijken.

Toekomst dromen met een perfect werkende camera die realtime naar beneden zendt, in de zwever...??? :) :) :)
 
Bedankt allemaal...
Kweet nog niet of ik het zelf ooit zal proberen (ik vind een outrunner voorin wél zo makkelijk, en op mijn club vliegen 2 Hückepäcks) maar nu begrijp ik tenminste hoe en waarom!
 
Misschien is het FPV systeempje voor staartslepen de oplossing??

Hier zie je door een bril ( zo dacht ik toch ) direct de staart van de sleper.

Is allemaal theorie hoor ...:rolleyes:
 
Om het verhaal van de staarthaak af te sluiten (het duikt steeds weer op...), ik heb eea bij elkaar gezet en staat nu op onze site www.flytobiggs.com onder tips.
Ik hoop dat iedereen hiermee kan leven en kunnen we weer "on topic".

Voor wat de start van dit draadje betreft:

  1. Een midden- of laagdekker is verre van een ideale sleepkist, een haak achter de cockpit leidt tot een enorm koppel achterover met slepen. Met de Swiss Trainer (middendekker maar in tegenstelling tot een acro bak met een zeer grote V-stelling) is dit nog goed te doen, maar alle Extra-achtigen is het belazerd vliegen. Laagdekkers zijn helemaal lastig, kijk naar de Piper Pawnee, er zijn er honderden van gebouwd om mee te gaan slepen, er vliegt er maar één die ik ken redelijk mee, en die heeft zelfs een gyro op hoogte ingebouwd! Daarentegen vliegen modellen zoals de Wilga met nauwelijks trimverschil tussen wél of niet een zwever achter. Mijn ST moet ik voor iedere start de trim inschatten hoeveel ik "downtrim" denk nodig te hebben vanwege dat achterovertrekkende koppel van de zwever.
  2. Het probleem van de zwaartepuntshaak is gedeeltelijk te ondervangen middels een Y-vormige sleepkabel, die aan beide zijden in de romp gekoppeld zit, zo'n beetje ónder de cockpit. Verre van ideaal, het leidt oa op den duur tot ernstige beschadigingen van cockpit en bovenbouw.
  3. Een Extra is een acro toestel, wat gebouwd is met wendbaarheid als eerste vereiste, zo je wilt een onstabiele kist. Met de krachten die bij slepen optreden wordt het gedrag sterk nadelig beïnvloedt. Een sleepkist moet een stabiele bak zijn, die niet bij de eerste turbulentie of ruk aan het touw op één oor ligt.
Ik zeg niet dat het niet mogelijk is, maar het is verre van ideaal, ik zou er mijn dure acro bak niet aan wagen. Ik ga er dan van uit dat je ook anderen wilt slepen, die mogelijk niet zo mooi volgen als je beste vriend, en jouw kist de vernieling in helpen.

Wil je een serieuze stap richting sleperij gaan maken, dan moet je beginnen met een model wat van meet af aan ontworpen en gebouwd is (zie probleem versterkingen) met slepen als hoofdoel en géén ander doel.
Zie tips op de BIGGS site: "keuze sleepmodel".

Ik vlieg uitsluitend sleepvluchten met mijn sleepkisten, als ik zin heb om ff te `raggen` dan pak ik wel een andere kist. Teveel sleepvliegers hebben hun mooie sleper al naar de vernieling geholpen (het is natuurlijk uitnodigend met véél teveel power aan boord...) met na een dag gedisciplineerd slepen de belasting op de sleepkist net even te ver door te voeren.
 
Laatst bewerkt:
:smile: Gisteren nog kunnen genieten van een zeer realistische sleep.
Bruno trok met zijn Jodel Robin ( ook een laagdekker ) Kurt zijn nieuwe 9 meter ASW 27 zwever ( 24 kilo ) omhoog, ook de grote 6 meter Swift ( 20 kilo ) van Sam ging ermee de lucht in...
Krachtreserve was er zeker niet .
 
Laatst bewerkt:
Back
Top