wildvliegen; ja of nee

De WA-verzekering van de KNVvL zal ook niet uitkeren als je riskante dingen doet (denk daarbij aan op mensen af vliegen en laat wegdraaien).
Ook niet als je dat soort riskante dingen in clubverband doet lijkt mij (lees: je niet aan de veiligheidsinstructies van de club houden). Onverantwoordelijk gedrag staat los van wildvliegen of clubvliegen, en is altijd je eigen keuze en je eigen verantwoordelijkheid.
 
Tuurlijk, vliegen in clubverband is geen vrijbrief. En het voordeel van club is dat er wel altijd iemand is om zulke types op hun donder te geven.
 
Laatst bewerkt:
Hierbij wil ik als (lijdend) voorwerp toch nog even reageren.
Mijn broer was wel Wa verzekerd en ook het modelvliegen was hierin opgenomen,alleen de bottelneck waren de kleine lettertjes onder de aanvullende bepalingen/uitsluitingen.
Naar ik hoop zijn de verzekeringen tegenwoordig beter,maar als TIP zou ik wellen zeggen lees deze eens goed door en ga bij vragen naar je tussenpersoon/verzekering.
Het kan je een hoop ellende besparen.
Verder wens ik een ieder een goed en veilig vliegseizoen.

Egbertje


Helemaal met je eens Egbert.

Vraag altijd even na bij je verzekeraar, dan ga je op save. Als het in je verzekering is opgenomen dan is wildvliegen dus net zo verantwoord dan vliegen in clubverband.......... (Mee eens Egbert ??, zijn wij twee eindelijk van die discussie af ;))

Groeten,

Paul.
 
Laatst bewerkt:
Ik ook, maar als er in Raalte een club had gezeten had ik er misschien wel anders over gedacht. Ik wil gewoon niet altijd in de auto hoeven stappen en een half uur rijden voor een club. We vliegen hier meestel met zn 5en wild. Dus eigenlijk hebben we een soort van eigen cluppie ;-) :yes:
 
raalte is wel een club in de buurt , deventer .



ik ben geen lid van de knvvl ,maar via flugsportverrein emmerich rees verzekert wereld wijd behalve in de u naait me steeds in amerika (maar daar kom ik toch nooit).en ook dus via de wa van univee . en wild vliegen doe ik regelmatig met de yak3 over ons veld ,maar vrij vliegen af en toe (15mei onder andere )met meerdere personen zodat er altijd wel iemand is die om zich heen kijkt .
 
wildvliegen

Wat waren dan de kleine lettertjes die je broer de das omdeden Egbert?
En wanneer speelde e.e.a.?


De WA-verzekering van de KNVvL zal ook niet uitkeren als je riskante dingen doet (denk daarbij aan op mensen af vliegen en laat wegdraaien).

Ron, het gebeuren speelde zich af in 1998 en in de kleine lettertjes stond zoiets als dat de dekking alleen gold als er werd gevlogen op daarvoor aangewezen plaatsen/terreinen.
Ik heb de betrokken stukken jarenlang bewaart,maar heb ze nu niet meer anders kon je de tekst zelf lezen.
 
En wie bepaalde volgens de verzekering wat aangewezen is? Gemeente, provincie, KNVvL, rijk, rijksluchtvaartdienst, plisie? Moest er vergunning(en) voor zijn? Verharde baan? ... M.a.w. wat was hun definitie van aangewezen?
 
Dat is idd krom, juridisch bestaat er in NL helemaal niet zoiets als een aangewezen plek, is er geen verschil tussen wildvliegen of op een club, althans, voor de wet niet.

Denk eerder dat die boer hier roet in het eten gooide door te zeggen dat er geen toestemming was. Dat zal de plek 'ongeschikt' of 'niet aangewezen' gemaakt hebben.
 
Dat is idd krom, juridisch bestaat er in NL helemaal niet zoiets als een aangewezen plek, is er geen verschil tussen wildvliegen of op een club, althans, voor de wet niet.

Denk eerder dat die boer hier roet in het eten gooide door te zeggen dat er geen toestemming was. Dat zal de plek 'ongeschikt' of 'niet aangewezen' gemaakt hebben.

Volgens mij is dit een paar jaar wel zo geweest: Precies van wanneer tot wanneer exact kan ik mij niet meer herinneren, maar volgens mij is er een korte periode geweest, waarin in de luchtvaart wet stond dat alle luchtvaartuigen uitsluitend vanaf "voor luchtverkeer bedoelde inrichtingen" mochten opstijgen en landen, en modelvliegtuigen en modelvliegvelden vielen hier ook onder.
Heel korte tijd heeft het brevet ook hierdoor een officiele status gehad (luchtvaartuigen mogen alleen bestuurd worden door iemand die hiervoor gebrevetteerd is of door een instructeur begeleid word, modelvliegtuigen dus ook). Dat is de reden geweest dat ik vroeger mijn helibrevet ben gaan halen bij Flycam, ondanks dat ik in Friesland woon en vlieg: ik kreeg de idiote situatie dat ik al 20 jaar heli vloog, de enige helivlieger op de club was, maar toch niet zonder "instructeur" (die er dus helemaal niet was op die club) mocht vliegen.

Dat kan dus heel goed in of rond 1998 ook het geval geweest zijn, en dan zou destijds dat juridische verschil er best eens wél kunnen zijn geweest....

Groet, Bert
 
Dat zou inderdaad kunnen, voor mijn tijd.. maar op dit ogenblik is dat in elk geval niet zo.
 
wildvliegen

Om je vraag te beantwoorden Ron moet ik diep graven in mijn geheugen,maar ik meen me te herinneren dat de betrokken verzekering inderdaad doelde op een wetgeving en kon de reactie van Bert wel eens heel goed in dit beeld passen.
Zoals ik al eerder melde heb ik helaas de stukken niet meer, maar weet nog wel dat de polis-voorwaarden van de betrokken verzekering een jaar later waren aangepast en de betrokken regels verdwenen waren.Of het en met het ander te maken heeft gehad zou ik niet durven zeggen.

Egbert
 
Maar bij mijn weten is er nooit sprake van geweest dat brevetten een wettelijke status hadden of zouden krijgen.

Op dit moment hebben modelvliegtuigen een aparte status binnen de luchtbvaartwetgeving, maar er is een korte periode geweest (een paar jaar maar, 2 of 3 hooguit) dat modelvliegtuigen gewoon volledig onder de luchtvaart regelgeving vielen, inclusief de wettelijke verplichting van een brevet. Dat weet ik zeker, anders had ik destijds nooit mijn brevet gehaald.
Het is echter nooit zover gekomen dat er een wettelijk voorgeschreven "format" of andere uniforme eisen aan gesteld zijn.
Het is ook snel teruggedraaid.

Het was een frats van een van onze roemruchte vrouwelijke ministers van verkeer en waterstaat van weleer, volgens mij Netelenbos, maar dat weet ik niet meer zeker

Groet, Bert
 
Back
Top