Bouwverslag UNION BOXER Scratch Build

Niet gehinderd door al te veel kennis over de voorgeschiedenis van de rol: Die twee ronde-printplaat-plaatjes-met-sleuf, draaien die mee met de rol? Zo nee, wellicht kun je die een derde slag draaien zodat de sleuf net onderdeks uitkomt, dan hoef je niks af te werken en zit de rol geborgd.
 
Niet gehinderd door al te veel kennis over de voorgeschiedenis van de rol: Die twee ronde-printplaat-plaatjes-met-sleuf, draaien die mee met de rol? Zo nee, wellicht kun je die een derde slag draaien zodat de sleuf net onderdeks uitkomt, dan hoef je niks af te werken en zit de rol geborgd.
Bedankt voor je reactie Pentip. De ronde printplaatjes zijn gelijmd. De sleuf blijft dus altijd zo staan.

De sleuven verder draaien zodat ze net onderdeks uitkomen gaat hem niet worden. Dan krijg ik namelijk de rol er niet meer uit, en dat is juist de bedoeling;)
 
voor het verwijderen van de rol de plaatjes weer terugzetten bedoelde ik. Dus: rol erin, plaatjes kantelen tot sleufjes onderdeks, onzichtbaar. Rol eruit: plaatjes terugdraaien.

Maar goed, als ie nu ook netjes blijft zitten is het prima natuurlijk. Dacht meer aan het laten verdwijnen van dat sleufje.
 
voor het verwijderen van de rol de plaatjes weer terugzetten bedoelde ik. Dus: rol erin, plaatjes kantelen tot sleufjes onderdeks, onzichtbaar. Rol eruit: plaatjes terugdraaien.

Maar goed, als ie nu ook netjes blijft zitten is het prima natuurlijk. Dacht meer aan het laten verdwijnen van dat sleufje.

Hallo Pentip,
Sterker nog, dij de 1:1 zie je de afdekplaatjes zitten waarmee de gleuf afgedekt is. Bij het model zie je dus niet de sleuven maar wel het "afdekplaatje".
 
Ik vind het een goede oplossing Sjoerd.
Maar Pentip, je hebt me wel op een idee gebracht.
Ik snap je principe en ga dit gebruiken voor een bouwpakket wat ik aan het maken ben, bedankt hiervoor! :worship:

Slim om nu al de constructie voor je pinnen te plaatsen, zo zit je niet met het probleem van waterdichtheid van de gehele installatie!
 
Ik vind het een goede oplossing Sjoerd.
Maar Pentip, je hebt me wel op een idee gebracht.
Ik snap je principe en ga dit gebruiken voor een bouwpakket wat ik aan het maken ben, bedankt hiervoor! :worship:

Slim om nu al de constructie voor je pinnen te plaatsen, zo zit je niet met het probleem van waterdichtheid van de gehele installatie!
Bedankt Carène voor je reactie.
 
Hallo allemaal,
Hierbij weer de vorderingen tot nu toe. Tijdens het bouwen maak je wel eens iets waarvan je, mede ook door reacties van derden, achteraf denkt, misschien toch niet zo slim op deze manier. Wel , precies dat is met de roosters het geval. Had ik eerst in de romp alle gaten apart er in gemaakt, nu heb ik alle roosters die bij elkaar zitten uit één stuk gemaakt. Effect blijft hetzelfde maar is gewoon strakker. Heb eerst de roosters gefreesd van 2 mm Styreen en vervolgens er nog 3 lagen Styreen achter geplakt. In de romp kun je zien waarom ik dat gedaan heb.

Bekijk bijlage 277940

Omdat de romp ter plekke van het rooster niet vlak is, heb ik dit opgevangen door het rooster te verdikken zeg maar. Ook even wat meer oppervlak om te lijmen.
Bekijk bijlage 277941

Hier nog te zien hoe de patrijspoorten zijn gemonteerd. In het messing gedeelte wordt nog een schijfje perspex geplaatst. Ook het voordek alvast pas gemaakt. Dit om de anker ketting buis later af te tekenen.
Bekijk bijlage 277942

Ook een, wat mij betreft in ieder geval, vervelend en best wel moeilijk klusje gedaan. Het aftekenen van de ankerkluizen. Zit nooit geen rechte hoek aan natuurlijk. Maar uiteindelijk toch de zaag er maar in gezet. En dan ziet het er zo uit.

Bekijk bijlage 277945

Maar dan ben ik er nog niet. De ankerkluizen zelf zijn net zo erg. Zit geen recht aan, sterker nog, ze moeten ten opzichte van de huid ook nog weer onder een hoek staan. Nou ja, na 2 pogingen die zeker niet naar mijn zin waren, uiteindelijk toch tevreden met hetgeen er nu in zit.
Bekijk bijlage 277943

Natuurlijk weer vergeten een foto te nemen waarin je kunt zien hoe de kluizen er aan de binnenkant uitzien. Komt vast nog wel een keer voorbij.
Bekijk bijlage 277944

Ook aan de onderkant zijn een 4-tal roosters aanwezig. De langwerpige horen bij de roosters die aan de zijkant zitten. De voorste twee roosters zijn de aanzuig punten voor het water van de FiFi's.
Bekijk bijlage 277946

Hier is het zijrooster mooi te zien. Ook het berghout is nu aan beide zijden gemonteerd. Ook is op eerste knik vanaf boven nog een halfrond profiel aangebracht.
Bekijk bijlage 277947

En ook de gaten voor de boegschroef zijn er in gemaakt. Ik ben nog heel sterk aan het twijfelen of ik de boegschroef werkend ga maken. De binnen diameter van de straalbuis zou volgens berekening 20 mm gaan worden. Buiten het feit dat de boegschroef voor het varen en manoeuvreren van het model weinig toegevoegde waarde heeft, zal een boegschroef van dit formaat weinig effect hebben. Gewoon omdat de diameter te klein is. Wel zou ik de straalbuis wat wijder kunnen maken zodat er een grotere schroef gemonteerd kan worden. Een andere optie zou nog kunnen zijn om er een lepeltje in te maken. Heeft sowieso bij deze diameter een beter rendement. Als er andere opties zijn, hoor ik ze graag.
Bekijk bijlage 277948

En nog even een plaatje hoe ze er nu bij ligt.
Bekijk bijlage 277949

Heb inmiddels een stuk of 20 banden besteld. Deze komen aan de buitenkant van de romp te hangen. Hoop daar de volgende keer iets van te kunnen laten zien. Ook de Kimkielen moeten nog worden aangebracht.
Tot zover maar weer en tot de volgende keer.
Hallo allemaal,
Weer even een berichtje over de stand van zaken. Voornamelijk bezig geweest met de achterkant en de Karmforks en Towingpins. Ook nog wat aandacht voor de thrusters.
Op onderstaande foto is te zien hoeveel onderdelen je eigenlijk nodig hebt voor een thruster. De witte delen zijn allemaal printdelen. Pim Hoogenraad heeft hiervoor de tekeningen gemaakt. Vervolgens heb ik, buiten de motor en servo , de overige delen gemaakt. Daarna alles samengebouwd en afgesteld.

Bekijk bijlage 280096

Deze foto toont de onderkant van het achterdek. Hierop is de bak te zien waarin de hekrol draait. Daarvoor staat het frame waarin de Karmforks en de Towingpins in worden gemonteerd. Ook de complete besturing met microswitches worden hierin gemonteerd. Het gehele frame kan worden gedemonteerd voor eventueel onderhoud. Bij het samenbouwen hiervan zullen nog wel enige foto's volgen.
Bekijk bijlage 280097

In het achterdek ook een opening gezaagd om bij de motoren en de vaartregelaars te komen. De thrusters met regelaars nemen veel minder plek in dan motoren met schroefassen. Lekker compact allemaal. Ook is te zien dat er een raamwerk in is gemaakt waar het valse dek in komt te liggen. Deze zorgt er voor dat er bij het varen geen water in de boot kan komen. Dit raamwerk zit nu nog met een paar boutjes bevestigd maar wordt tzt met epoxy aan het dek verlijmd.
Ook is nu te zien waar de Karmforks en Towingpins komen. Tov het origineel zitten deze iets te ver naar voren en staan de Towingpins iets te ver uit elkaar. Dit heeft alles te maken met de aandrijving onderdeks. Heb gewoon een minimale ruimte nodig tussen de Pins. Althans met de aandrijving die ik gebruik. Dat het geheel iets te ver naar voren staat heeft weer te maken met het frame van deze module, zoals te zien op de vorige foto. De verschillen met het origineel zijn marginaal maar toch...

Verder is hier te zien hoe ik de hekrol heb gemonteerd. In eerste instantie zou er een as door de hekrol heenkomen die in de zijwanden zou zitten. Maar de hekrol moet wel gedemonteerd kunnen worden om deze te kunnen spuiten, dus zal je moeten zorgen dat de doorvoer van de as waterdicht is. Nu kwam ik een foto tegen hoe de hekrol eigenlijk gemonteerd zit op het origineel. Wel die manier heb ik gebruikt om mijn hekrol te monteren.
Bekijk bijlage 280098

Op de vorige foto en ook op onderstaande is in de zijkant van de hekrol bak een schuine sleuf te zien. Deze zit uiteraard aan beide zijden. In de hekrol is aan beide zijden een bronzen bus ingeperst. Vervolgens een haakse pen gemaakt die enerzijds in de bronzen bus past ( rond) en anderzijds in de sleuf aan de zijkanten van de bak glijden( rechthoekig) Ik kan de rol nu heel simpel en gemakkelijk in de gleuven laten zakken. Uit zich zelf zal de hekrol nimmer uit zijn bak vallen. ( Zwaartekracht) Nu is de hekrol nog gemaakt van kunststof. Als later blijkt dat er nog wat gewicht bij moet aan de achterkant kan ik deze nog vervangen door een stalen exemplaar, al dan niet deels uitgedraaid.
Bekijk bijlage 280099

En hier is te zien hoe de hekrol gemonteerd zit. Ook zijn er nu nog 2 boutjes te zien waarmee het eerder genoemde frame vast zit. Deze worden bij definitieve montage nog vervangen door verzonken boutjes en dan 4 stuks.
Bekijk bijlage 280100

En als laatste een plaatje zoals ze er nu bij ligt.
Bekijk bijlage 280101

Volgende keer waarschijnlijk het definitief monteren van de thrusters en verder met de Karmfork en Towingpins. Kan ook zomaar wat anders zijn natuurlijk;)
Tot de volgende keer.
hey Sjoerd , lekker bezig weer word weer een prachtig model , dat word weer genieten tot snel!!
 
Hallo allemaal,

Kreeg deze week de printdelen voor mijn boegschroef binnen, dus daar eerst maar aan begonnen. De straalbuis gemaakt van een stuk PVC staf. De wand wat extra dik gehouden om straks na montage de druppel er in te kunnen vijlen zonder weer in de romp terecht te komen. De schroef is 24 mm en de aandrijving in de gondel gebeurt met 2 kunststof kegeltandwielen. Had liever messing gehad echter dat is in deze maat niet leverbaar, althans niet kunnen vinden. Kleiner dan dit moet het niet worden. Verder spreekt de aandrijving voor zich denk ik. Mochten er vragen zijn hoor ik het wel.

P1000277.JPG


Dit is de gondel met daarin een bronzen lager, RVS as van 3 mm, schroef 24 mm en een schroefbaar deksel aan de achterkant.
P1000278.JPG


In de gondel wordt een messing buitenpijp gestoken, waarin vervolgens de binnenpijp, met daaraan vast de motorconstructie, geschoven kan worden. Het hieronder afgebeelde geheel wordt middels epoxy in de PVC buis gemonteerd. Door middel van het inbusje kan het motorgedeelte in de deze pijp worden vastgezet. Hiermee kun je tevens het geheel afstellen voor een soepele loop.
P1000279.JPG


Op de volgende foto is te zien hoe mooi de schroef gecentreerd zit in de straal buis. Rondom een speling van 0,5 mm. Deze centrering wordt mede bereikt door de twee vleugeltjes die in het ontwerp van de gondel mee geprint zijn. Idee van mijn maatje Pim die uiteraard het tekenwerk voor het printgedeelte heeft gedaan.
P1000281.JPG


Hier het geheel samengesteld buiten het schip.
P1000282.JPG


en nog even van een andere kant.
P1000283.JPG


En hier dan nog een plaatje van hoe het geheel komt te zitten
P1000276.JPG


Ook nog even met de verschansing bezig geweest. Mooi werk maar oh, wat een gepriegel.
P1000292.JPG


Maar als ik dit dan weer zie aan het einde van de dag, krijg ik toch wel een goed gevoel. Ziet er goed uit.
P1000293.JPG


Wel, planning iets anders gelopen dan gedacht, maar hé, het moet allemaal gebeuren toch? Nog een dikke week te gaan voor de vakantie. Maar kijken wat we gaan aanpakken. Ga in ieder geval de verschansing proberen af te maken. Verder de straalbuis voor de boegschroef ingieten/vastzetten.
Tot de volgende keer allemaal.
 
Wat voor de ene modelbouwer "simpel" is, is voor een andere "moeilijk".
Succes met de bouw van de Furie.
Als stoomfanaat, komt er ook een stoommachine in?

nee helaas er is ruimte voor maar geen kaas van gegeten en de discussies erover !!! niet voor mij weggelegd ,
ik bewonder ieders werk maar soms gaan ze wat ver.
 
Wat een mooie boot wordt dit weer ik ben al helemaal fan van die boegschroef! Je werk is echt inspirerend ik volg dit altijd met heel veel plezier!
 
Back
Top