Q's Bird of Time

Begonnen met het bekleden van de vleugel met Koverall
Om kromtrekken te voorkomen wil ik zo weinig mogelijk warmte erin brengen em dus krimp van de Koverall.
Hiervoor de heisseglerkleber langs de randen aangebracht en ff laten drogen, daarna de folie met de folieijzer vast gemaakt zo strak mogelijk.
Daarna met de folieijzer zo verwarmd op (ca 120) graden dat het strak over het hout ligt.

foto1.jpg


Daarna met de blanke lak enkel de folie wat op het hout ligt ingestreken waardoor er een hechting aan het hout plaatsvind, wel heb ik steeds opgepast dat het wel echt vlak op het balsa ligt.

foto2.jpg

Nadat de folie rondom vast ligt heb ik de open stukken met de folieijzer gekrompen waardoor het mooi strak kwam te zitten.en heb op deze manier zo weinig mogelijk krachten van de folie op de vleugel gekregen dacht ik.

foto4.jpg

Misschien zijn er betere methodes maar dit was snel gepiept.

Groet Hajo
 
Heb je de lak nu ook nog verdund of heb je hem op de normale dikte gehouden?

Ietsje verdund Huibert, het moet wel door de folie om goed contact te maken met de balsa, de open plekken ga ik pas doen als ik voor de tweede keer ga lakken en dus de hele vleugel in de folie zit.

Groet Hajo
 
De vaart zit er weer lekker in Hajo! Prachtig!

Zelf ben ik vandaag bezig gegaan met de sterkte vd vleugel pennen. Ik heb recent een 3D printer gekocht (CR10S pro) en dacht daar een test bankje mee te kunnen maken. Zo gezegd zo gedaan:

F5E23467-05E5-494E-A2E7-F71DA7BFDF7F.jpeg

14B7D9DC-D705-46EF-B430-A517BA6CBF3D.jpeg

F4AB894B-AE26-4FCD-AAB9-DDEC96E45FA6.jpeg


Tooltje is uit vol materiaal want er komt nog aardig wat kracht op te staan.

Om de kracht te meten heb ik et tooltje op een weegschaal gelegd. Met een metalen staaf rond 5mm heb ik daarna getest hoeveel kracht de pennen konden verdragen:

7E3D0D9B-16D3-42A2-A0F1-7C827DFE4A69.png



De verbindingen konden veel kracht verduren, zo rond de 40kg (!). De resultaten zijn geheel naar verwachting qua vezel richtingen van het triplex: Hoe meer vezels netjes in langs richting, hoe hoger de breek last.

Aangezien niet alle pennen hetzelfde uit de lijm klemmen zijn gekomen, even alle pennen omgerekend naar de spanning bij breuk. Ik heb hiervoor de equivalente breedte berekening gebruikt met enkel triplex en balsa. Het effect van de lijm is hier dus buiten beschouwing gebleven:
B5479478-8744-4CD7-B93C-CFAF2318B8F6.jpeg


Heel positief van deze test is dat de spanning bij breuk veel hoger licht dan eerder verwacht kon worden op basis van enkel balsa en triplex (50MPa). De lijm verbinding geeft enorm veel meer sterkte: met juiste vezelrichting maar liefst 2x zoveel!

Dat betekend dat omgerekend de BoT een 6g dynamisch als maximum zal aankunnen. Dat lijkt me voldoende maar maakt em zeker geen stormvlieger.. Maar dat vind ik niet erg, zweven vind ik leuk met windkracht 0 tot 2, daarna vlieg ik liever m'n Puma.

Ok, 6g... Das waar et om ging. Blij mee. Tijd voor maiden!

Nu dan het effect van de lijm op de sterkte. 100MPa is echt teveel voor triplex. Dus ik ben nog wat verder gaan rekenen om een idee te krijgen welke parameters de lijm zou kunnen hebben voor wat realistischere waarden. Aangezien ik geen E-modul van uhu lijm of iets soortgelijk kan vinden is er echter geen eenduidig antwoord. Met een beetje spelen zijn dit soort waarden mogelijk (aanname dat lijm enkel in balsa goed intrekt):

E-modul lijm:
75GPa ; 50GPa ; 35GPa

percentage lijm in balsa:
16% ; 25% ; 38%

Dikte lijmlaag in balsa (2 zijdige lijm verbinging)
0,5mm ; 0,8mm ; 1,2mm

Met dit soort waardes zou de breuk spanning weer bij 50MPa liggen.

Al met al leuk om getest te hebben en wat gevoel te krijgen wat de BoT aan zal kunnen. Ook heb ik antwoord gekregen waarom de vorige berekening niet overeen kwam met de meting.

Ook vind ik het een leuke weetje dat m'n niet oplettendheid bij het maken van de pennen heeft gezorgd voor een maximale BoT belasting van 6g ipv 7,5g wanneer het triplex goed gericht was geweest. Blijft jammer maar nu is dus duidelijk dat m'n fout de sterkte met 20% heeft verminderd. Toch mooi om gekwalificeerd te hebben.

Groet Q
 
Laatst bewerkt:
Mooi onderzoek. De vleugelpennen kunnen behoorlijk wat krachten verstouwen. Wat komt er ná de vleugelpennen? Zijn dat de liggers? De volgende vraag die zich aandient is dan hoe sterk de verbinding is tussen vleugelpen en liggers. Zelf heb ik wel ‘ns meegemaakt dat het op die overgang vervolgens misgaat. Naar analogie van de spreekwoordelijke ketting ...

EDIT ... even post #81 bekeken... overgangen zien er ook solide uit... Zolang er relaxed met de BOT gevlogen wordt...
 
Laatst bewerkt:
Mooi onderzoek. De vleugelpennen kunnen behoorlijk wat krachten verstouwen. Wat komt er ná de vleugelpennen? Zijn dat de liggers? De volgende vraag die zich aandient is dan hoe sterk de verbinding is tussen vleugelpen en liggers. Zelf heb ik wel ‘ns meegemaakt dat het op die overgang vervolgens misgaat. Naar analogie van de spreekwoordelijke ketting ...

EDIT ... even post #81 bekeken... overgangen zien er ook solide uit... Zolang er relaxed met de BOT gevlogen wordt...

Kan verholpen worden door liggers te omwinden met twindraad.
Dit voorkomt dat liggers uit elkaar trekken bij overbelasting.

Zie pagina 11 en 15

http://manuals.hobbico.com/gpm/gpma0530-manual.pdf
 
De spijker op z'n kop Eric, de rest v.d. Constructie is maar zo een stuk minder sterk.

De pennen zitten goed opgesloten in een behuizing van een paar mm triplex en balsa in het vleugel middendeel. De pennen schuiven als passing in de behuizing. Zitten dusdanig opgesloten dat ze nergens meer heen kunnen en de vleugel tips vasthouden zonder verdere magneten oid. Was ik eerst wel van plan naar pracht voorbeeld van Huibert. Maar blijkt in dit geval niet nodig.

Na deze bevestiging komen weer balsa liggers, webbing, sheeting etc. Ik verwacht dat de constructie mooi in evenwicht is over het geheel.

Also, in een ander draadje kwam dit onderwerp ook nog boven. Even een citaatje

Dankje voor je antwoord! Materie is buitengewoon interessant!
Nee... ik was nog niet aan het speurneuzen gegaan. :)
Er moest ook nog gebouwd worden in het hobbyhok. Zeker met het uitgestelde vliegweer een unieke kans om door te blijven bouwophokken!
Je bijlage toont idd een alleraardigste doorleunactie. Vroeger deed ik zulke pogingen met mijn Dinky Corgy Toys voor betere camber. Whoeha! Ik kreeg ze goed krom. Dat was echter op een gegeven moment niet zinvol meer. Ben ik op reparatiemodus ingesteld geraakt.

Maar het geeft wat aan. Ook als is het niet echt laboratorium condities zijn. Wel toon je een puntbelasting over een gegeven lengte stuk. Weet niet hoe ze dat in DIN uit drukken in een lab.

Zo heb ik eens een emmer water aan een carbon stuurstang gehangen. Met kwiklink verlijmd en gekrompen aan 2 mm carbon rondstaf. Die hield het net aan. De kwiklink was de zwakste schakel en had ik natte voeten.

Ik verwacht dat 3 laags berkentriplex veticaal meer sterkte geeft dan in het horizontale vlak.
De kern geeft dan extra gewicht een geen sterkte meer op basis van rek en compressie is in zekere zin nutteloos.
In de verticale stand zal er meer sterkte te verwachten zijn. Balsa is vulstof en dient als spacer en geeft stabiliteit tegen vervormen van de dragende stukken (torsie).
Heb je dat ook nog getest?
De lijm? Geeft die sterkte? Ja en nee... houdt de spacer goed op z'n plek, de dragers in het gareel.
Het is toch de houtsoort die de spanning draagt, de multiplex latten. De krachten kunnen bij een crash pieken, maar bij normale vliegcondities?
Er speelt ook nog zo iets als elasticiteit en veerkracht. Dat doet niet breken.
Toch zie ik al behoorlijk sterkte bij de optimum positionering.

Pas je wel op voor carbonspinters in je fikken? Of is het een stalen staf?
Die splinters zijn onprettig! Top!
Groet Bas

De test is een drie punt buig proef. Is gangbaar in sterkteleer onder EN ISO 178 en 11296-4 die ik uiteraard nauwkeurig heb aangehouden :rofl:

Ziet er b.v. Zo uit:

https://goo.gl/images/JYYqtQ

Deze heb ik in weze ongeveer nagemaakt met houder en metalen pen en weegschaal :rofl:

Mooier is echter:

https://goo.gl/images/d1FvBt

Waarbij het moment mooier wordt ingeleid. Als de balk te dik is, breekt ie door de schuifspanning waar de kracht wordt ingebracht.

Omdat de pennen op buiging worden belast zal de pen met de meeste vezels in lengterichting het sterkste zijn. Dit blijkt ook erg leuk in de test zo te zijn.

Torsie heb ik niet getest want torsie wordt bij mijn vleugel verbinding door een extra lip in rib en koolstof pen in voorlijst opgenomen. Zou de pen ook de torsie moeten opvangen, dan zou ie zeker breken met een stuk lagere last!

Maar goed, de lijm lijkt toch wel flink bij te dragen hoor Rob en koolstof zat er niet in! Wist ik de E-modul van UHU maar.. Grrrr.

Groet Q
 
Laatst bewerkt:
Ik ben dit draadje al een tijd met genoegen aan het volgen.
Met de BOT heb ik een haat-liefde verhouding. De vorm is mooi maar spreekt toch tegen mijn aerodynamisch gevoel.
Om hem zo groot (?) te bouwen had ik zo wie zo geen zin maar dacht aan een kleinere versie.

Vandaag kwam ik in de mailing van Aerofred tekeningen deze tegen, de Mini Bird K10 met een spanwijdte van 2.06 meter.
https://aerofred.com/details.php?image_id=102009

Ga ik toch weer twijfelen, maar het aantal plannen is al veel te groot.......:hammer:
 
Adembenemend mooi Hajo: ik word er stil van :worship:

Zwaar gefeliciteerd en de bespanning is toch ook geweldig zo he. Broer en zus zijn ze straks!

Gr Q
 
prachtig wanneer de zon mooi door de bespanning schijnt:yes:

Zwaar gefeliciteerd en de bespanning is toch ook geweldig

Dat werd hier op het veld ook al gezegd Huibert dus misschien laat ik het zo en geen kleur onder.

Ik vind de bespanning ook mooi Q rn best makkelijk om er op te maken, viel me reuze mee in ieder geval, nu moet hij nog goed vliegen..:)
Maar daar komt ook wel een foto of film van.

groet Hajo
 
Bij mij zijn ook de laatste loodjes (letterlijk) gelegd. Met m'n nieuwe 3D printer een waag gemaakt om het zwaartepunt goed in te stellen:

2C906690-AAFF-4F74-B1F0-AFDCD88EA244.jpeg

DC8FFC68-CA4A-4065-8AD8-E1BE1194F194.jpeg


Gewoon gedownload van Thingiverse.com. Alu buisje van de Formido.

Tijd voor maiden, maar helaas moet ik de laatste tijd weer veel voor werk weg. Hmm, misschien donderdag ;-)

Groet en ook succes met maiden Hajo!


Q
 
Vanmorgen was het volledig wind stil. Perfect gelegenheid dus voor voor Maiden en het is gelukkig gelukt! De BoT vliegt prima en erg elegant (vind ik dan he :yes: ).

Eenmaal op het veld aangekomen was er natuurlijk niemand. Eerst naar eens opbouwen:

4065F026-872F-4FBC-A6C7-75F6DEAA4781.jpeg
3F0792BE-2C01-46B4-B1CF-CB12D8489B6C.jpeg

A304258C-AB50-4206-B20D-FFB787687F5A.jpeg


De vlekken bij de vleugel verbinding heeft nog een likje spanlak nodig maar verder wil ik em zo laten als ie nu is.

Er was niemand om te filmen, dus start en landing heb ik er niet op staan. Maar na een tikje trim had ik hoogt niet meer nodig, dus met de linker hand maar even wat filmpjes proberen te schieten:




En een in slow motion


Vliegen gaat erg makkelijk en hij (of is het een dame?) laat zich makkelijk sturen met weinig uitslag. Hoogte bij rustig draaien niet nodig en Tsjonge wat daalt ie maar langzaam. M'n telemetrie geeft gemiddeld waarden tussen de 0,3 en 0,4m/s daalsnelheid aan bij rechtdoor vliegen. Das wel wat anders dan m'n parkflyer die met 1+m/'s daalt..

De Electro motor is op zich wel voldoende sterk maar recht omhoog is er niet bij. Hoeft ook niet echt want na een half uur vliegen zat de accu nog voor de helft vol. Dus tijd zat ;-).

Volgende keer met @eric_laermans op stap met zijn camera en film kunsten!

Nu jij nog Hajo! Gaat helemaal goed komen de BoT vliegt (zonder wind iig) heel gemoedelijk!

Groet Q
 
Hi Rick,

Modelvliegclub Noord-Oost Veluwe. Ligt bij Heerde in de buurt (zuidelijk van Zwolle). Tis inderdaad een prachtig veld gelegen in een water geul voor watersnood gevallen. Daardoor eigenlijk geen omwonenden en alle ruimte!

Qua thermiek e.d. is het wel wat minder spannend dan ergens op een veluwe met wat bosranden etc. Veelal begint de thermiek boven onze parkeerplaats / pits en daar hoor je natuurlijk niet te vliegen ;-)
 
Vliegen gaat erg makkelijk en hij (of is het een dame?) laat zich makkelijk sturen met weinig uitslag. Hoogte bij rustig draaien niet nodig en Tsjonge wat daalt ie maar langzaam. M'n telemetrie geeft gemiddeld waarden tussen de 0,3 en 0,4m/s daalsnelheid aan bij rechtdoor vliegen. Das wel wat anders dan m'n parkflyer die met 1+m/'s daalt..
Groet Q

Qua thermiek e.d. is het wel wat minder spannend dan ergens op een veluwe met wat bosranden etc. Veelal begint de thermiek boven onze parkeerplaats / pits en daar hoor je natuurlijk niet te vliegen ;-)

Een thermiekbelletje van 0,5 m/s zou voor jou al voldoende moeten zijn om langer in de lucht te blijven en als ik zo naar het vliegbeeld kijk gaat dat echt wel lukken. Ik denk dat je nog hele mooie vluchten gaat maken met de BoT.
 
Back
Top