De vragenbak

Hoi Gert-Jan,

Bernard stuurde me een berichtje dat je op zoek was naar een Fokker F.II tekening op peanut schaal. Mijn broer Niels heeft er ooit eentje gebouwd, maar als mijn herinnering me niet in de steek laten dan heeft hij de vleugel een stuk dunner gemaakt dan op de originele peanut tekening die ik je zo in een PM-tje zal sturen. Dit is de originele peanut tekening van Walt Mooney; de tekening is niet super duidelijk ingescand maar is even wat ik zo voorhanden had.

Deze tekening komt van de "Plan Gallery" van het Hippocket Aeronautics forum op https://www.hippocketaeronautics.com

Ik zie dat jullie Wout z'n website al hadden gevonden; hij heeft dezelfde tekening gevonden als ik (de file naam is hetzelfde dus zodoende denk ik dat). Als ik het goed heb dan heeft Wout de vleugel wel op de originele dikte gebouwd.

Groetjes,
Gert
 
Dag Gert

Ik dank je hartelijk voor deze Katie en ook natuurlijk Bernard.
Ik ga de tekening goed bestuderen en het draadje van wout.

Groetjes Gert-Jan
 
Dag Gert

Ik dank je hartelijk voor deze Katie en ook natuurlijk Bernard.
Ik ga de tekening goed bestuderen en het draadje van wout.

Groetjes Gert-Jan

Zoals ik al eens aangaf. Ik ben echt niet enige die wil helpen. Veel vragen speel ik door naar mensen die nog veel meer weten dan ik zelf. Niet iedereen voelt de behoefte op dit platform te zitten, neemt niet weg dat iedereen nog steeds bereid is te helpen waar mogelijk.
 
Heeft er iemand een idee hoeveel rapier/jetex motors kosten? ik bedoel zo die kleine raketmotoren die gebruikt worden voor schaaljets... Het lijkt me wel een leuke vorm voor modelbouw... maar heb geen flauw idee hoeveel het kost.
 
Heeft er iemand een idee hoeveel rapier/jetex motors kosten? ik bedoel zo die kleine raketmotoren die gebruikt worden voor schaaljets... Het lijkt me wel een leuke vorm voor modelbouw... maar heb geen flauw idee hoeveel het kost.

Pas echt op waar en hoe je ermee vliegt. Het blijven raketjes dus brandgevaar met alle droogte de afgelopen jaren. Ik heb al paar keer zelf gezien hoe snel vuur zich verspreid...
 
Er blijkt een doorstart te komen van Jet-X..
http://new.jet-x.us/

Je kunt je volgens mij als tester inschrijven. Vliegplek blijft idd een dingetje
Rapier motoren liggen hier en daar nog op een plank, maar wordt niet meer gemaakt/ verkocht.
Ben benieuwd wat waar en hoe Janhein kan betekenen!

Zou een waterjet een oplossing zijn? Boven een meertje vliegen lijkt me veilig...
 
ik heb goeie contacten met een Poolse motoren fabrikant , die perste in het verleden altijd mijn motoren volgens mijn specificaties.
Hij heeft een poosje gelden speciaal voor mijn zwever een aantal Rapier achtige motoren voor mij gemaakt en ik wil er wel een aantal leveren.


De motor klasse is even zo uit mijn hoofd D3-15-0.

D9 en E9 heb ik ook .
 
nee nee ik wil er nog geen hebben! ik vroeg me gewoon af hoeveel zoiets kostte... vliegplaatsen zijn idd een probleem. zekfs voor rubbermodellen. allemaal veel te klein hier maar goed.
 
Poging om bedrukt hout te maken: aardig mislukt. o_O Naar advies van een aantal mensen heb ik geprobeerd om inkt van het papier op het balsa te strijken, maar dat werkte langs geen kanten. Ik heb het papier met de inkt naar beneden op het balsa gelegd en daar een aantal keer met de strijkbout over gegaan. Er is helemaal niets gebeurd, behalve dat het hout kromgetrokken is, wat snel opgelost is, maar goed. Wat doe ik verkeerd?
Waarschijnlijk gebruik jij inkjet printen en geen laser of kopieermachine.
De laatste twee gebruiken een toner die door warmte drukt.
Deze kun je door warmte ook weer losmaken en overbrengen.
Maar als het is voor onderdelen over te nemen.
Dan zou je met carbonpapier het over kunnen trekken.
Of gewoon met een beetje prittlijm tijdelijk erop lijmen en dan uitsnijden.
Daarna papier eraf halen.
En als je het goed doet effe alles schuren met 1000 schuurpapier.
 
Mijn enige raad is (uit ervaring o_O): begin iets dunner/te dun, en bouw dan op. Als hij dik is, geeft dat automatisch meer snelheid, en meer kans dat ie kapot gaat als de trim nog niet perfect zit.
 
20190714_110800.jpg
20190702_135744.jpg


Mijn comper swift vordert goed. Bespanning is bijna compleet en ik kan beginnen spanlakken. dit zou ik willen doen met eze dope. Hoe sterk moet ik dit verdunnen?
En welke verf kan ik hiervoor best gebruiken? is acrylverf hiervoor geschikt?
 
EZE dope moet je 70% verdunnen. De fabrikant schrijft ook voor dat je het bevochtigen van het tissue, voor het spanlakken, moet doen met 10% EZE dope en 90% water. Ik heb dit echter nog nooit gedaan omdat ik een beetje bang ben dat mijn plantenspuit zal verstoppen, dus ik bevochtig het tissue met gewoon water.
Welke verf je wilt gebruiken hangt of van welke verf je gewend bent en hoeveel van het blauwe tissue je wilt verven. Keus is uit spuitbussen (autolak, Action, Tamiya of Humbrol), met de kwast opbrengen (meestal de zwaarste optie) of met de airbrush ( Humbrol Tamiya, Vallejo). Ik heb mijn recente De Havilland Moth afgewerkt met Humbrol, met de airbrush. Dit is een VV model met een 0,5 cc dieseltje. Omdat je een rubbermodel bouwt, zou ik voor de lichtste optie gaan, acryl verf, dun spuiten, met de airbrush.
IMG_0418.JPG
 
Back
Top