Het expeditieschip van Willem Barentsz - Kolderstok

Je gaat als een speer Hans, ziet er prachtig uit! Ik zie dat je ook de versiering op de uitlegger hebt aangebracht. Is dat een reliëf?
Gun je ons ook een plaatje van onder de opbouw bij de boeg?
Constant
 
De uitlegger / het galjoen heeft inderdaad een relief-versiering. Dit wordt in het pakket straks een (uitgesneden) gelaserd plaatje van 1 mm dik wat erop gelijmd wordt.
Ik zal straks even een foto posten. Ik moest gisteren de boegspriet opnieuw plaatsen en heb daarmee de versiering wat beschadigd met het loshalen van de sjorring. Wil dit eerst even herstellen.
 
Nu, het dagelijkse leven komt er altijd tussendoor terwijl je andere plannen maakt. De versiering is wat gerepareerd, maar niet naar wens. Daar kon ik echter nog niet mee verder gaan.
IMG_20190927_091936.jpg

Wel een foto van de voorkant:
 
De versiering doet het net even goed zo Hans!
Dit wapenschild? Is dat origineel zo? Excuses he.. Ik weet weinig van de Willem Barentz.
Qua uitstraling wordt het bij elkaar weer prachtig.. ook straks leverbaar in een eiken uitvoering?
 
In het blad; Spiegel der zeilvaart, jaargang 42 nr 3, stond het verhaal waar ik al eerder op wees over sloepen. De afbeelding van Jan Claesz. Visscher (1614) is daar wat groter afgebeeld en dan zie je op de spiegel van het schip een soort versiering. Het gaat om het zelfde type schip, dus misschien heb je daar wat aan.

upload_2019-9-29_12-48-27.jpg


Het wapen van Amsterdam hoort er uiteraard op.

Constant
 
Even een vraag voor tuigage-kenners onder ons.
Zie de foto hieronder. Ik ben nu met de pardoens (of bakstagen) van de grote mast bezig. Als ik een beetje de lijn van de tuigage volg (zoals bij de rode pijl voor de fokkemast) zou ik de pardoen van de grote mast moeten beleggen onder het roosterdek voor de stuurhut (blauwe lijn, start bij kruis, rondje is het blok).

Op zich kan dit wel, maar ik vraag me af in hoeverre dat gebruikelijk was.
Nb. de tekeningen uit het boek van Ab Hoving zijn daar wat vaag in (maar misschien kijk ik niet goed).

IMG_20191002_094434.jpg
 
Er zullen nog veel meer touwen dwars door dat roosterdek moeten. Denk alleen al aan de bediening van de bezaanroede. Zolang het pardoens zijn lijkt me dat niet zo'n punt, die veranderen niet van positie tijdens het zeilen. Dus die kunnen door een wellicht iets groter gat in het roosterdek. Anders ligt dat bij de touwen die tijdens het zeilen van positie kunnen veranderen.
Bij mijn bezoek aan de werf vorig jaar heb ik het daar staande model nauwkeurig bekeken en ook helemaal gefotografeerd. De bouwer daarvan kwam er kennelijk ook niet uit en heeft maar hier en daar wat vastgeknoopt. Ik had nogal wat kritiek op dat model, hoewel het een schitterend gebouwd model is op grote schaal.
Ik denk dat je eerst moet nagaan waar alle touwen zitten en dan oplossingen moet vinden voor het roosterdek.
Constant
 
Ik weet natuurlijk nagenoeg niets van dit soort scheepjes, dus weet ik helaas ook niet hoe de pardoens precies moeten lopen. Je hebt echter altijd twee soorten pardoens, de vaste- en de slingerpardoens.
De vaste pardoens hadden zoals de naam al doet vermoeden een vaste plek, terwijl de slingerpardoens gebruikt werden daar waar nodig en dus verplaatst konden worden. Deze laatste werden zelfs wel eens gebruikt als extra stag tijdens slecht weer. Als ik zo naar je foto kijk, dan lijkt mij dat dit wel mogelijk is omdat sommige pardoens wel vaker aan het bovenste berghout werden vast gezet. Het beleg punt onder het roosterdek is wel een probleem omdat je daar in dit geval niet meer bij kan, dus zou je de lijn moeten bevestigen voor je het roosterdek maakt. De pardoen kun je natuurlijk ook beleggen op het vaste punt (bij het kruisje) wat helemaal niet ongebruikelijk is of aan een ring of klamp op het potdek naast het roosterdek op de plaats waar de lijn nu naar toe loopt.
 
Uiteraard heb ik ook diverse foto's van het schaalmodel in Harlingen, maar daar is de tuigage maar pover uitgevoerd. Pardoens zitten er bijvoorbeeld helemaal niet op.
Het beleggen van de pardoen van de grote mast is natuurlijk lastig omdat ik niet meer onder het roosterdek kom. Ik ga de tuigage daar toch door het roosterdek voeren
Daar verzin ik wel een handigheidje op die in het bouwpakket straks goed uitvoerbaar is en die er op neerkomt dat je begint bij het belegpunt en eindigt bij het startpunt op de rust.
Voor de bezaanroede is het natuurlijk hetzelfde verhaal.
 
dus weet ik helaas ook niet hoe de pardoens precies moeten lopen
Tuigage was in de grote scheepvarende landen vrij uniform, dus de Nederlandse wijze van pardoens en andere tuigage week niet zoveel af van wat in Engeland of Frankrijk gebruikelijk was.
 
Uiteraard heb ik ook diverse foto's van het schaalmodel in Harlingen, maar daar is de tuigage maar pover uitgevoerd. Pardoens zitten er bijvoorbeeld helemaal niet op.
Het beleggen van de pardoen van de grote mast is natuurlijk lastig omdat ik niet meer onder het roosterdek kom. Ik ga de tuigage dan toch door het roosterdek voeren
Daar verzin ik wel een handigheidje op die in het bouwpakket straks goed uitvoerbaar is en die er op neerkomt dat je begint bij het belegpunt en eindigt bij het startpunt op de rust.
Voor de bezaanroede is het natuurlijk hetzelfde verhaal.
Op zich een goed plan denk ik, ben wel benieuwd hoe je het gaat doen...
 
Nu, als volgt opgelost op mijn model:
Van staaldraad een soortement ankertje gebogen en daar de draad aan geknoopt en gefixeerd met lijm.
20191002_130020.jpg

Dit ankertje door een gat in het roosterdek gestoken en terug strak getrokken. Het kan er niet meer uit nu.

Daarna door het blok van de pardoen gevoerd en op de rust belegd.
IMG_20191002_181325.jpg
 
Back
Top