clyde puffer morningstar

Teveel schilderwerk om alles gelijktijdig op de werkplek kwijt te kunnen. Het gaat dus in verschillende etappes uitgevoerd dienen te worden.
19.jpg

Maar natuurlijk was aan de romp ook nog wat werk, vooral de berghouten en het roer hebben me verschillende uren bouwplezier opgeleverd.
19 (1).jpg

Daarna alles maar eens netjes opgeruimd en een beetje gepresenteerd om te kunnen vaststellen wat er nog moet uitgevoerd worden voor we ook aan de romp kunnen starten met het nodige schilderwerk. Gelukkig of helaas , het is maar hoe je het bekijkt, dient er toch nog een en ander geknutseld te worden.
19 (2).jpg

19 (3).jpg


19 (5).jpg


tot later dan maar weer, Marc
 
Teveel schilderwerk om alles gelijktijdig op de werkplek kwijt te kunnen. Het gaat dus in verschillende etappes uitgevoerd dienen te worden.
Bekijk bijlage 592316
Maar natuurlijk was aan de romp ook nog wat werk, vooral de berghouten en het roer hebben me verschillende uren bouwplezier opgeleverd.
Bekijk bijlage 592312
Daarna alles maar eens netjes opgeruimd en een beetje gepresenteerd om te kunnen vaststellen wat er nog moet uitgevoerd worden voor we ook aan de romp kunnen starten met het nodige schilderwerk. Gelukkig of helaas , het is maar hoe je het bekijkt, dient er toch nog een en ander geknutseld te worden.
Bekijk bijlage 592313
Bekijk bijlage 592314

Bekijk bijlage 592315

tot later dan maar weer, Marc
Een laagje verf doet wonderen. Netjes, Marc.
Enne …… niet alles tegelijk, werk hebben is het niet, werk houden …….
Gr. Peter
 
Veel is er niet gebeurt, zo lijkt het toch :D
Heb mijn hoofd inwendig eens goed aan het werk gezet om de stuurinrichting origineel te behouden via kettingen en takelblokken.
Uiteindelijk ben ik gelukkig met het uitzicht en werking van V3 :yes:
Nu de stuurhut nog een beetje aanpassen en dan eerst eventjes nog genieten van een week verdiende vakantie ( althans dat vind ik toch)
Daarna gaan we weer verder.
20 (1).jpg

20 (2).jpg

20 (3).jpg

tot later, Marc
 
Ondertussen weeral in de volgende maand beland en de vakantie dagen voor dit jaar bijna allemaal op gesoupeerd:(
Gelukkig kunnen we nog veel bouwen, tekenen,printen en schilderen aan ons bootje.
Ook al raakt de bodem van het potje met geschilderde onderdeeltjes vol en worden er regelmatig afgewerkte items op het dek geïnstalleerd, blijft het potje met te schilderen redelijk gevuld. Maar ach we hebben dus nog wat te doen en hoeven niet op café van verveling.
De laatste dag voor mijn vakantie had ik de binnenkant van het ruim nog voorzien van een extra laag epoxy en die is ondertussen mooi uitgehard.
Vandaag eveneens wat aan de wieltjes van de draaibank gedraaid tot er een mast en giek tevoorschijn kwamen.

21 (3).jpg

het potje geschilderde items hierboven en de nog af te werken en te schilderen hieronder
21 (4).jpg

en dan nog wat bolders, touw geleiders en deksels geplaatst op het dek
21 (5).jpg


21 (6).jpg

alsook de stuurhut aan de binnenzijde een kleurtje gegeven en een primer laagje aan de buitenkant.
21 (2).jpg


21 (1).jpg

en als laatste foto de mast en giek,
tot later maar weer, Marc
 
Dag Marc en Brutus,
Ik heb 42 jaar in de scheepsbouw gewerkt , en inderdaad nooit anders meegemaakt dan zwarte boordlicht bakken.
Maar van mijn 13 modellen , hebben er 9 stuks geverfde (groen en rood) bakken.
De laatst gemaakte modellen hebben zwarte bakken. Blijkbaar ben ik in de loop der tijd daar ook achter gekomen.
Maar zonet toch even in mijn fotoarchief gezocht , en wat schetst mijn verbazing : ik heb foto's van echte schepen met gekleurde bakken. Bijvoorbeeld : de Antar (Suezcanal sleepboot ) en Rau IX (Walvis jager).
Dus ik denk dat het geen voorschrift is , maar dat de eigenaar zelf dit mag bepalen.

Dus ik laat het maar zo bij mijn modellen.

Gr. Menne

Rau_IX_whaler.jpg


1173673810_7c987b3293.jpg
 
Die matzwarte kleur in de boordlichtbakken is pas van latere datum. Weet niet exact wanneer dat is veranderd. In 1979 zat ik op een navigatiecursus en meen me te herinneren dat toen de zeevaart net om was naar zwarte bakken. De binnenvaart zal wat later zijn gevolgd. Denk dat de reden om het te veranderen het fellere electrisch licht was en dat in de gekleurde bak weerspiegelde. En dan is de sector van uitstraling (112,5°) niet zuiver meer. Hieronder nog een foto uit 1963 van een binnenschip met gekleurde bak. Tegenwoordig heb je met de moderne boordlichten geen bak meer nodig. Het is op het Forum wel eens eerder ter sprake gekomen. Zie link onder de foto. Gr. Klaas.

1963 Konvooi Lek 2.JPG


https://www.modelbouwforum.nl/threads/navigatie-lichtbak.102819/
 
Laatst bewerkt:
Marc, Soms heeft het voordelen als je iets ouder bent en die transitie hebt meegemaakt. En gelukkig is het lange termijngeheugen nog redelijk intact. Maar ons Forumlid Beagle wist al eens op te merken dat met het ouder worden het vergeten steeds beter wordt. Dat is dan maar zo. Voorlopig bouw jij een mooie Clydepuffer. Succes verder met de bouw. Gr. Klaas.
 
Weet niet exact wanneer dat is veranderd. In 1979 zat ik op een navigatiecursus en meen me te herinneren dat toen de zeevaart net om was naar zwarte bakken.
In de jaren '77 tot '80 zat mijn oudste broer op de zeevaartschool en moest o.a. het ZAR uit zijn hoofd leren.
Ik bouwde toen ook al zo nu en dan een bootje.
Ik heb later (rond '92) zelf mijn eigen examens nautische vakken gedaan en heb toen gebruik gemaakt van het lesboek van broerlief.
Ik weet tamelijk zeker dat het toen al een dingetje was.

Zoals Klaas al zegt, het heeft te maken met dat bakken die aan de binnenzijde in kleur geschilderd zijn, de hoek niet zuiver af te bakenen valt, en dat verergert met slechte atmosferische omstandigheden (moeilijke manier om "mist" te zeggen). Die overstraling kan behoorlijk fors zijn en als je in de mist dan toch al zo weinig ziet, kan dat in bepaalde gevallen heel erg verwarrend zijn.

Wanneer die regels ingegaan zijn weet ik niet, maar ik weet wel dat in de vaart zijnde schepen die nog gekleurde boordlichtbakken hadden ten tijde van die verandering, die bakken zwart moesten schilderen om aan de regels te blijven voldoen, en niet aan de regels voldoen kon hele hoge kosten tot gevolg hebben (in het ergste geval onverzekerd na een aanvaring).
Dus het hangt een beetje af van tot wanneer die Morningstar is blijven varen.
 
Bert, het is maar net wanneer die foto is genomen en in welk tijdvak Marc zijn bootje een plek geeft. Wanneer het voor de zeevaart is veranderd zijn we het redelijk over eens. Geen idee echter hoe snel je die verandering moest uitvoeren. Destijds op de cursus hadden we les van een zeeloods. Gr. Klaas
 
Vermits er een werkende stoommachine inkomt zit het tijdslot wel goed.
Mijn bemanning loopt er trouwens nog bij als in de jaren 1940.
Dit alles verklaart wel waarom de gerestaureerde schepen wel zwarte borden en nieuwe verlichting hebben terwijl op de foto's van het museum ze allemaal rood en groen zijn met olie lampen, Welke er trouwens bij mij ook opkomen, zelfs met flikkerende ledjes ( zal het glas maar mat maken voor de controle commissie ;))
 
Marc, Raad je aan om geen flikkerende ledjes in de boordlichten te zetten. In wezen simuleren die een flakkerende kaarsvlam. Boordlichten waren voorzien van petroleumlampen, waarbij een in hoogte instelbare kous de olie opzoog en de vlam in een glazen buis brandde. Na het aansteken werd de brandende kous heet en verdampte de olie. Daardoor trok de vlam wat op en ging roeten. Door de kous iets lager te draaien werd het roeten voorkomen. Daarna had je een constant gelig licht. Doordat het lamphuis onder en boven ventilatiegaten had was de brandende lamp beschermd tegen weersinvloeden. Gr. Klaas.
 
Hier zijn we weer met wat begint te lijken op een wekelijkse update.
ik ga jullie 4 foto's laten zien en hoop van jullie wat feedback te krijgen en hopelijk kan ik hierna beslissen dat het werk van een hele week niet tevergeefs is geweest en we gewoon verder kunnen met klinknagels te plaatsen. Jullie kunnen misschien al wel raden welke richting ik uit ga, ben namelijk gestart met de plaat overlappingen aan te brengen en vind ze wat grof lijken al zijn ze maar 1mm te breed volgens mij.

1- starlicht  (1).jpg


22 (1).jpg

zo sterk contrasterend lijken ze echt wel te zwaar. maar eenmaal alles in dezelfde kleur staat lijkt het weer mee te vallen.
22 (2).jpg

22 (3).jpg

Hier en daar moet er nog wel wat bijgewerkt worden maar voor ik er nog meer tijd in steek graag even de mening van de scheeps experten.
groetjes Marc
 
Niet dat ik me de expert voel Marc, maar zoals ik het zie zijn het gejoggelde en geklonken naden. Het is wel wat extra werk, maar je kunt de hoekige strip aan één kant schuin plamuren. Dan is de overgang minder hard en lijkt het echter. Zie onderstaand plaatje. Links is gejoggeld. Doorgaans worden alleen de hoizontale naden (landen) gejogged. De verticale naden (stuiken) niet. Die zie je rechts op het plaatje. Daarbij zou je de strippen aan de voorkant wat breder kunnen plamuren. Met dank aan Binnenvaarttaal van Pieter Klein. Hoop dat het zo duidelijk genoeg is. Gr. Klaas.

upload_2024-10-11_20-4-48.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Hoi Marc, als je zelf niet tevreden bent kan je er ook nog een deel af schuren. Bij de langste delen iets van de gewenste dikte er naast plakken zodat je niet te diep schuurt. De overlap is maximaal een plaat dikte dus ongeveer 8 mm gedeeld door de schaal van het model. Succes want het staat wel goed. Zoals je hierboven kan zien zitten de koppen van de klinknagels aan de binnenkant van het schip.
Groet, Jan.
 
Hier zijn we weer met wat begint te lijken op een wekelijkse update.
ik ga jullie 4 foto's laten zien en hoop van jullie wat feedback te krijgen en hopelijk kan ik hierna beslissen dat het werk van een hele week niet tevergeefs is geweest en we gewoon verder kunnen met klinknagels te plaatsen. Jullie kunnen misschien al wel raden welke richting ik uit ga, ben namelijk gestart met de plaat overlappingen aan te brengen en vind ze wat grof lijken al zijn ze maar 1mm te breed volgens mij.

Bekijk bijlage 595918

Bekijk bijlage 595919
zo sterk contrasterend lijken ze echt wel te zwaar. maar eenmaal alles in dezelfde kleur staat lijkt het weer mee te vallen.
Bekijk bijlage 595920
Bekijk bijlage 595921
Hier en daar moet er nog wel wat bijgewerkt worden maar voor ik er nog meer tijd in steek graag even de mening van de scheeps experten.
groetjes Marc
Hoi Marc. Alles geverfd neemt het iets van de scherpte weg. Maar straks is het afhankelijk van het licht op je model hoe het dan toont. Ik zou ook iets aan ‘de bovenkant’ en ‘een zijkant’ van de strips afschuinen zodat het meer op overlappende platen lijkt. Zeker omdat je zelf ook al een beetje twijfelt. Je blijft het zelf ‘altijd zien’.
Gr. Peter
 
Marc, Raad je aan om geen flikkerende ledjes in de boordlichten te zetten. In wezen simuleren die een flakkerende kaarsvlam. Boordlichten waren voorzien van petroleumlampen, waarbij een in hoogte instelbare kous de olie opzoog en de vlam in een glazen buis brandde. Na het aansteken werd de brandende kous heet en verdampte de olie. Daardoor trok de vlam wat op en ging roeten. Door de kous iets lager te draaien werd het roeten voorkomen. Daarna had je een constant gelig licht. Doordat het lamphuis onder en boven ventilatiegaten had was de brandende lamp beschermd tegen weersinvloeden. Gr. Klaas.
Klaas mag ik hier nog even op terug komen? Heb je er weet van of het glas van die lampen dan ook gekleurd (rood en groen) of het gewoon wit was?
 
Back
Top