Airbreak
Na bijna een jaar weer een update. Tot de zomervakantie weinig tijd gehad om aan de Hunter te werken maar sinds een aantal weken zit de gang er weer in.
Onder de romp zit een airbreak. Deze wordt van glasvezel plaat en proskin gemaakt.
Om een goede aansluiting met de romp te krijgen bouwen we de klep op de romp. Na het aanbrengen van beide lagen proskin en de scharnierpunten in de romp ziet het er van onderen zo uit:
Hierbij moesten ook nog een paar bevestigingspunten van printplaat worden gefreesd want hoe de klep aangestuurd moet worden moet je (zoals de meeste zaken bij deze kit) zelf maar uitzoeken.
De klep wordt bij 'de echte' met een hydrauliek cylinder aangedreven. Dus aansturing met een luchtcylinder bij het model? Het lijkt er wel op maar ik wil de klep met een servo bedienen. De snelheid is beter regelbaar en ik heb niet het risico dat ik teveel lucht gebruik. Daarom de volgende oplossing:
Cylinder van messing buis en van verenstaal een doorgaande cylinderstang. Aan het uiteinde van de stang zit een aansluiting voor een kwiklink. Zo ziet het er in de romp uit:
Met de koppeling aan de servo arm doormiddel van een koolstof staaf krijgen we de volgende foto:
Servo houder in de ronding van de romp uitgefreesd. De stang moet best een behoorlijke slag maken van bijna 60 mm. Bovendien komt er bij volle snelheid een behoorlijke kracht op de remklep. Dus een Hitec servo gebruikt welke een slag heeft (programmeerbaar) van 180 graden. Hierdoor kan de servo arm relatief kort blijven. Voordeel van deze constructie is ook dat de servo arm bijna in het verlengde van de koolstof staaf ligt bij volle uitslag waardoor het koppel op de servo bij volle uitslag van de klep nog wel mee valt.
Bij dit ontwerp blijft de koolstof staaf ook laag in de romp. Dit is belangrijk want er komt nog een jetpijp in de romp te zitten.
Alleen nog alle verbindingen nog goed vast zetten dan is dit deel klaar. Volgende klus wordt het neuswiel met aansluring en wieldeuren.
groet,
Cees