Brand aan boord van de Old Lady en hoe nu verder?

Discussie in 'Algemeen scheepsbouw' gestart door Bert V, 12 sep 2015.

  1. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    14.443
    Locatie:
    Oostvoorne
    Probeer eens de diepste put eerst Bert. Dan zie je hoe het gaat en naar je zin wordt. Daarna eventueel verder. Nadat alle putten gedempt zijn, nog een keer schuren en er een dun laagje plamuur overheen zetten om één geheel te krijgen. Als je bij de eerste put ziet dat het niet naar je zin wordt dan de zaag erin. Voordeel is dan dat beide zijden qua bolling weer gelijk zijn. Gr. Klaas.
     
  2. Roelof_l

    Roelof_l

    Lid geworden:
    30 jun 2015
    Berichten:
    1.417
    Locatie:
    Hendrik-Ido-Ambacht
    Nou Bert, ik zou het ook eerst met (een paar dunne lagen) plamuur beginnen. De 'slijptol' kan je altijd nog pakken als het plamuur resultaat tegen valt.
     
    Laatst bewerkt: 5 nov 2015
  3. Bert V

    Bert V verslagschrijvers

    Lid geworden:
    7 apr 2009
    Berichten:
    1.225
    Locatie:
    Steenbergen
    Vandaag begonnen met de bakboord zijde van de romp te voorzien van een eerste laagje plamuur.
    Als ik kijk naar de geringe hoeveelheid die ik gemengd en er op gezet heb en wat daar het voorlopig resultaat van is, geloof ik dat ik daar - nadat de eerste laag goed uitgehard is - nog even mee door ga.

    [​IMG]

    Nu er steeds meer licht aan de horizon begint te komen wordt het tijd om zo onderhand ook eens de nodige aandacht aan de machine en zijn installatie te gaan besteden.

    Uit mijn eigen "forensisch onderzoek" (kort na het voorval) naar de oorzaak van de brand is gebleken dat de gastank een zeer belangrijke rol bij dit alles heeft gespeeld. Op onderstaande foto is dit nog eens goed te zien.

    [​IMG]
    Nadat ik de gastank uit het schip gehaald had heb ik hem opnieuw met een kleine hoeveelheid gas gevuld en daarna - zoals je ook je fietsband controleert als deze lek is - in een emmer water onder gedompeld.
    Op precies de plek waar het voetplaatje het meeste verbrand is komen ook de luchtbelletjes tussen het naadje van de tank uit. En ........... bingo:eek: Maar wel een bingo zonder leuke hoofdprijs:(.

    Eerder al eens op internet geprobeerd iets over de constructie van dit tankje te vinden maar dat is nihil en eigenlijk als je er goed naar kijkt kan het niet anders zijn dan dat je kopse kanten aan weerszijde gewoon open moet kunnen schroeven.

    Het principe idee van het benodigde stukje gereedschap berust bij de sleutel die je ook voor het wisselen van een slijpschijf op je (haakse) slijptol gebruikt.
    Vanzelf sprekend is dat natuurlijk net een andere maat maar met een kleine en simpele aanpassing past hij nu wel.

    [​IMG]
    Twee gaatjes van 4 mm. met de juiste onderlinge afstand, schroefjes en moertjes om de boel te stellen en vast te houden en klaar is Kees. Geen schoonheidsprijs maar hij is per slot maar voor een éénmalig gebruik en het werkt.

    Het dekseltje zat echt muur en muurvast en ik moest zelfs de sleutel in de bankschroef zetten om samen met mijn handen en een paar stevige lappen het zaakje los gedraaid te krijgen.

    Ik denk dat het afdichtingsmateriaal door ouderdom poreus o.i.d is geworden en daardoor is gaan lekken.
    Iets van een pakking in de vorm van bijvoorbeeld een O ring zat er in elk geval niet tussen.
    Mogelijk iets van "Locktite" en of "Teflon tape" of zo????

    [​IMG]

    Hier een kijkje in het geheel.
    De regelschroef hoort bij de andere kant van het tankje, maar omdat die kant niet lekt wil ik die ook niet verder open maken.

    Morgen de schroefdraad goed schoonmaken en kijken of ik kan ontdekken wat er voor afdichtingsmateriaal tussen zat en/of weer in moet.

    De druk die er straks weer op komt is die van de druk in een gasaansteker welke je ook gebruikt in het huishouden of voor het aansteken van bijvoorbeeld een sigaret.
    Omdat het tankje heel dicht bij de ketel zit loopt de temperatuur daar ook nog wat op maar ik weet niet wat de mogelijke invloed van toename in de druk hiervan is.

    Is er iemand die hier een idee van heeft en weet wat ik er dan het beste als afdichtingsmateriaal tussen kan doen?
     
  4. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.924
    Locatie:
    Salland
    Als het Teflon was, zou je het gezien hebben... Voor afdichtingen zou ik bij Harm te rade gaan. Als er iemand is die daar verstand van heeft, is hij het wel.
    Qua druk zal het allemaal wel meevallen. De warmte is juist een voordeel, omdat die warmte er ook voor zorgt dat je gasvoorraad niet te ver afkoelt. Maar dat heb ik je al eens uitgelegd.
     
  5. Roger Lab72

    Roger Lab72

    Lid geworden:
    8 okt 2015
    Berichten:
    70
    Locatie:
    Haalderen
    Nou ik zie dat het weer helemaal goed komt met de Old Lady petje af hoor :thumbsup:
    Ik denk dat ik zelf de boel op zolder had geschoven :weetnie:
    Zelf heb ik ook nog een Patricia ( ongebouwd ) liggen dus ik ben afkijkend aan het volgen :oops:
    Succes groet, Roger
     
  6. barryh

    barryh

    Lid geworden:
    23 feb 2015
    Berichten:
    22
    Qua afdichting zou ik de draad in ieder geval goed schoonmaken, en dan kijken of er een type afdichting van Loctite is, welke tegen gas kan, en tegen de optredende warmte.
    Zelf gebruik ik Loctite 542 veel, maar dat is in watertanks. Werkt heel eenvoudig. Op de schroefdraad aanbrengen, dichtdraaien, klaar. Ik zou het in dit geval wel een dag laten uitharden voor je weer een lektest doet. (met water wachten we een half uur, maar dan is de druk ook veel lager)

    Ik zeg dus nadrukkelijk niet dat Loctite 542 de oplossing is, zelf even onderzoeken of er een type is (542 of een ander type) wat tegen gas kan. Ik heb alleen ervaring met water.
     
  7. Bert V

    Bert V verslagschrijvers

    Lid geworden:
    7 apr 2009
    Berichten:
    1.225
    Locatie:
    Steenbergen
    Ik heb via Harm een lijst met alle Loctite producten en bijbehorende eigenschappen gehad en het lijkt er inderdaad op dat de 542 de beste keus voor deze afdichting wordt maar de 55 van Loctite kan ook nog een optie zijn.
    Voor de zekerheid ga ik vandaag of morgen nog even bij een stoombouwer hier in de buurt langs om te kijken wat hij van het tankje en zijn afdichting vindt en of ik eventueel een paar druppels van hetgeen hij gebruikt kan krijgen of overnemen.
     
  8. jlquist188

    jlquist188

    Lid geworden:
    12 aug 2015
    Berichten:
    32
    Locatie:
    NL
    Hoi Bert
    Ik heb zojuist je stukjes en foto's bekeken vrij heftig, maar dat je het ook vol energie aanpakt dat vind ik mooi. Wat ik mij afvraag moet die gas ketel open kunnen? bij mijn stoommachine is de gasketel gelast,als ik de gevolgen bij jou zie denk ik moet je dit niet zien te voorkomen door het te solderen. Ik zal binnenkort weer eens wat vorderingen van de alte liefbe er op zetten ,dat gaat niet zo snel (tijdgebrek) het is ook hobby en het gezegde is voor mij letterlijk en figuurlijk schoenmaker blijf bij je leest
    Groeten Jan
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 5 dec 2015
  9. jlquist188

    jlquist188

    Lid geworden:
    12 aug 2015
    Berichten:
    32
    Locatie:
    NL
    Sorry instelling staat weer fout weer veranderd
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 5 dec 2015
  10. BertusvB

    BertusvB

    Lid geworden:
    14 sep 2011
    Berichten:
    1.258
    Locatie:
    Hoeksewaard
    Hoi Bert,
    Nog ontwikkelingen aan "de Old Lady"?
     
  11. Bert V

    Bert V verslagschrijvers

    Lid geworden:
    7 apr 2009
    Berichten:
    1.225
    Locatie:
    Steenbergen
    Hoi Bertus,
    Met de ontwikkelingen is het momenteel even rustig - zij staat keurig achter mij op de plank maar ademt minder zwaar in mijn nek dan een aantal maanden geleden toen ik nog moest gaan bedenken hoe en of ze te redden was - maar die rust kan zo veranderen.
    Ik ben momenteel - al gaat de vooruitgang daar van op het zicht best wel traag - ook aardig aan de Victoria bezig.
    Snel hoeft dit ook niet te gaan, als het maar gaat zoals ik wil en er mijn eigen dingetjes en plezier in kwijt kan.
    Wat de "Old Lady" betreft; alles - inclusief het houtwerk - is geschuurd en ik wil binnenkort beginnen het houtwerk en daarna de romp te lakken.
    Als ik haar voor het nieuwe vaarseizoen klaar wil hebben - en dat wil ik eigenlijk wel - zal het lakwerk van de romp i.v.m. de te lage temperatuur in mijn schuurtje om te kunnen spuiten wel binnen in huis met een lak rollertje moeten gaan gebeuren.
    Ik heb jaren geleden in Goes op de beurs eens een mini verfrol setje gekocht en boek daar redelijke resultaten mee.
    Het gastankje ligt nog uit elkaar, maar omdat ik bedacht heb deze toch met loctite 55 i.p.v. de 542 in elkaar te gaan zetten moet ik even wachten tot ik een oud collega gesproken heb en ik bij hem een busje 55 kan lenen. Mocht dat te lang gaan duren zal ik alsnog zelf een keer naar de winkel moeten.
    Maar met de WSD 2016 zal zij - hoewel dit type schip niet echt onder de werkschepen valt - klaar zijn om hopelijk haar volle charme weer (wel)varend aan het publiek te tonen. Wellicht samen met de Victoria.
    Zodra er weer nieuwe foto's en lezenswaardige tekst voor handen zijn ga ik verder met dit verslag.

    Gr. Bert
     
  12. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    Je moet je pas druk gaan maken als ze dat zwart op wit en van te voren gaan melden.
    En even tussen haakjes die baby blauwe schepen zijn niets meer dan een stoomsloepje: kunnen ook alleen maar vooruit, achteruit, links- en rechtsom.
    Het echte werkschip laat nog even op zich wachten, er is eindelijk vooruitgang in het gieten van de emmertjes. :D
     
    Bert V vindt dit leuk.
  13. BertusvB

    BertusvB

    Lid geworden:
    14 sep 2011
    Berichten:
    1.258
    Locatie:
    Hoeksewaard
    Volgens mij had vandaag het vaarseizoen kunnen beginnen, qua temperatuur.
    Hoe zo "opwarmen"! :p
     
  14. Bert V

    Bert V verslagschrijvers

    Lid geworden:
    7 apr 2009
    Berichten:
    1.225
    Locatie:
    Steenbergen
    Vandaag begonnen met het opnieuw lakken van de houten opbouw.
    Als dit met een paar lagen en tussentijds schuren gedaan en goed uitgehard is kan ik aan de romp beginnen.

    De romp staat nog steeds niet in de grondlak en is dus ook nog lastig te zien hoe de eindresultaten er uit gaan zien.
    Nu lijkt alles glad en egaal maar pas als alles één kleur is wordt het duidelijk of er nog verder geplamuurd moet worden.
    Misschien wel op plekken die ik nu helemaal niet zie of verwacht?

    [​IMG]

    Vanmiddag kwam ik bij toeval in de bouwmarkt de Loctite 55 tegen.
    Ik kende dit materiaal nog van bij mijn (oud) werkgever en had ook bedacht het daar bij gelegenheid een keertje op te pikken, maar behalve een MBF vaarbezoekje aan het haventje van Maasdam brengt mij momenteel niet veel meer naar die regio en had het oppikken van de 55 dus nog wel even kunnen duren.
    Deze 55 kan t.o.v. de meeste andere afdichtingsmaterialen net wat hogere temperaturen en meer druk aan en geeft me een goed gevoel van vertrouwen bij deze afdichting.
    Ik kan nu dus weer aan de gang en morgen of maandag maar eens proberen of het is wat ik er voor deze reparatie van verwacht. Uiteraard zal ik vóór montage in het schip alles nog goed en zo nauwkeurig mogelijk op lekkages testen.

    [​IMG]

    En zo begint er na een poosje van stilte toch weer wat beweging in de renovatie te komen :banana:

    Het is - voor je het weet - ook weer zo voorjaar :D.
     
  15. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    :(

    Ik heb dat touw nooit gebruikt, kan er niets over zeggen.
    Heb er zelf geen fijn gevoel bij, omdat je bij dat gastankje maar weinig gangen hebt en het touw erg dik is ten opzichte van de diepte van de schroefdraad.

    Hogere temp? Loctite 542 gaat pas los bij 250° (zie handleiding)
    Hogere druk? Ik heb loctite 542 gebruikt bij startluchtsets en leidingaansluitingen, dan heb je het over 35 Bar.
    Moest ik het zonder 542 doen, zou ik nog liever standaard tape gebruiken.

    Goed testen geeft de enige zekerheid.
     
  16. Bert V

    Bert V verslagschrijvers

    Lid geworden:
    7 apr 2009
    Berichten:
    1.225
    Locatie:
    Steenbergen
    Tja Harm, misschien heb je wel gelijk en voor mij was het een keuze op gevoel.
    Zoals gezegd kende ik het - hoewel al weer bijna vergeten dat het bestond - al langer en heb er wel eens mee gewerkt.
    Als ik het vandaag of morgen ga gebruiken merk ik het vanzelf en merk ik ook of het wel of niet lekker loopt en kan ik altijd nog terug en naar de gewone teflon tape o.i.d. en heb ik in elk geval mijn gevoel gevolgd en geprobeerd.

    Ik heb zojuist even met een schuifmaat geprobeerd de dikte van het koord te meten maar dat valt - omdat je het al snel plat duwt - tegen en mijn gevoel zegt dat die dikte ook wel meevalt maar dat kan ik ook faliekant mis hebben :hammer:.

    De werkelijke druk en temperaturen in en rond het gastankje valt inderdaad wel mee en stellen misschien niet zulke hoge eisen als dat ik er nu aan lijkt te hangen maar het vergroot voor mij het gevoel van optimale degelijkheid van de afdichting.

    Wat de 542 betreft; ook hiervoor had ik naar de winkel gemoeten. Ik was hiervan afgestapt omdat ik nog mijn vraagtekens bij de midden afdichting op het deksel heb en ik er dus rekening mee houd dat het deksel toch misschien weer snel en opnieuw los moet????? Hier zat in het verleden enkel iets van lijm of kit tussen. Maar hopelijk overschat ik dit probleem en valt het allemaal mee.

    Wat de bevindingen met het koord betreft zal ik zodra ik meer weet hier verslag van doen. Ook als mocht blijken dat ik er naast zat en het (voor dit werk) een verkeerde keuze blijkt te zijn :confused:.

    Het zal dus inderdaad een kwestie testen en uitproberen worden.
     
    Laatst bewerkt: 19 dec 2015
  17. Jan Walpot

    Jan Walpot verslagschrijvers

    Lid geworden:
    26 okt 2007
    Berichten:
    1.372
    Locatie:
    Giessenburg
    Wat een enorme pech heb je gehad Bert.
    Wel mooi dat je toch de moed hebt gevonden haar weer op te knappen.
    Veel succes.

    Groeten, Jan.
     
  18. Bert V

    Bert V verslagschrijvers

    Lid geworden:
    7 apr 2009
    Berichten:
    1.225
    Locatie:
    Steenbergen
    Gisteren - toen ik klaar was met wat schuur- en lakwerk aan de Old Lady - maar eens geprobeerd of ik het inmiddels beruchte gastankje weer lekdicht kon krijgen.

    Omdat ik verwachte dat dit een fluitje van een cent zou worden dacht ik dat nog gemakkelijk na de middagkoffie en voor het avondeten te doen.
    [​IMG]
    (foto boven is de eerste poging en daarna nog vele pogingen en varianten waar geen foto's van zijn)

    De schroefdraad van het tankje en zijn deksel had ik een poosje geleden al eens schoongemaakt en hoefde nu dus alleen nog maar even van - In dit geval de Loctite 55 - afdichtingskoord voorzien en dicht gedraaid te worden.
    Na een aantal windingen hiervan en het stevig handvast aandraaien, een kleine hoeveelheid gas in de tank en vervolgens ondergedompeld in een bakje met water.
    Jammer, .......... gasbelletjes ..............:oops: dan de boel nog maar wat strakker aan proberen te draaien, maar ook toen nog steeds kleine gas belletjes uit de afdichting van het dekseltje.
    Pogingen met meer, maar ook met minder koord en zelfs het koord nog een beetje laten pluizen - zoals je dat vroeger ook met hennepkoord deed - leverde niet het gewenste resultaat op.
    Vandaag maar weer verder geprobeerd en - na ook de beide schroefdraden nog eens minutieus schoon gemaakt en op eventuele rare dingen gecontroleerd te hebben - tot slot ook nog maar eens met (Harm zijn voorstel) PTFE-tape geprobeerd maar ook hiermee bleef na allerlei verwoede pogingen en varianten het tankje nog steeds lekken :frustie:.

    De gasbelletjes zijn weliswaar maar als speldenprikjes zo groot, maar als ze zo in mijn fietsband zouden zitten fiets ik in no-time op een bonkende velg en dat wordt hem dus niet.

    Wonderwel is datgene waar ik het meest voor vreesde - de centrale afdichting midden in het deksel met een glad gat en schroefdraad op de brander leiding - bij elke poging het meest lekvrij :weetnie:.
    Het (55) koord op de uitstekende schroefdraad winden en na het aandraaien van het deksel en de zeskant moer is alles hermetisch dicht!!!
    [​IMG]

    [​IMG]

    Op deze foto is het Loctite 50 koord en zijn structuur - die iets weg heeft van het vroeger gebruikte Hennep koord - goed te zien. Het voelt enigszins vettig aan en na even wat er aan pluizen heb je zwarte vingers.
    Een best wel fijne structuur die ondanks verwoede en serieuze pogingen toch blijft lekken :frustie::frustie::frustie:.

    Een beetje extra vet zou misschien kunnen helpen maar dit zal - mijns inziens - na verloop van tijd verdrogen en alsnog voor lekkage gaan zorgen.

    Wordt het dan toch en alsnog de boel dichtplakken?

    Opnieuw op de site van Loctite gekeken en dan lijkt het dat hun 5776 of 5400 een volgende optie zou kunnen zijn, maar wel een (probeer) optie van gemiddeld richting de 30 €uro :hammer:.

    De 542 zou een (beter betaalbare) oplossing kunnen of moeten zijn maar als ik het met koord of PTFE-tape niet dicht kan krijgen, vult deze dan wel de lekkende ruimte:weetnie: ?
     
    Laatst bewerkt: 22 dec 2015
  19. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    Soms zijn dingen lastig dicht te krijgen.
    Vaarweer is het niet echt, anders zouden we het met wat druppels 542 aan de haven in elkaar kunnen plakken (sorry zetten).
     
    Bert V vindt dit leuk.
  20. BertusvB

    BertusvB

    Lid geworden:
    14 sep 2011
    Berichten:
    1.258
    Locatie:
    Hoeksewaard
    Alternatieven voor dit tankje?
    Dicht solderen?
    (niet lachen, ik heb geen verstand van stoomperikelen)
     

Deel Deze Pagina