Nomad, 3 mtr twin, 2x10cc

Oeh, dat zal een lekker geluidje geven met 2 viertakjes.
En vliegen stelt niks voor, is net een trainer.
 
Inmiddels ben ik begonnen met de romp. Deze behoeft wel enige aandacht, de staat is wel wat beter dan de middenvleugel met de motorgondels en de andere vleugeldelen. Dus eerst maar eens het hoofdlandingsgestel (van verenstaal) verwijderd en daarna de gehele romp maar eens geschuurd. Door het schuren werden de scheuren, barsten en butsen goed zichtbaar. Deze scheuren, barsten en grote butsen eerst maar eens gelijmd met dunnen twee seconden lijm. En heb mij daarna maar eens verdiept in het neuswiel, deze blijkt afgebroken, maar de bevestiging cq het draaipunt blijkt op geen enkele wijze bereikbaar. Goede raad is duur, dus besloten om de romp op dat punt open te snijden en de opening later maar van luikjes te voorzien.
upload_2024-10-20_11-42-5.jpeg


upload_2024-10-20_11-43-2.jpeg


upload_2024-10-20_11-43-30.jpeg


Het draaipunt van het neuswiel blijkt goed vast te zitten en is groter dan verwacht, dus heb ik belsloten deze niet te verwijderen. De as van het neuswiel zit nog in deze bevestiging compleet met stuurhevel en een stuurstang. Deze stuurstang bestaat uit een grof krom stuk (balsa) hout met een metalen stang welke met ijzerdraad weer op het stuk (balsa) hout is bevestigd. Het geheel is ook nog met lijm ingesmeerd ???. De afgebroken as van het neuswiel blijkt te zijn gemaakt van een dikke spijker. Het afgebroken stukje spijker zit vast gesoldeerd op het neuswiel. Al met al een merkwaardige constructie welke kennelijk toch heel wat jaren heeft voldaan.

upload_2024-10-20_11-47-21.jpeg


upload_2024-10-20_11-47-53.jpeg


Tja, ik heb daarom besloten om een nieuw tweebenig neuswiel te maken op basis van het oude. Dus eerst het stukje afgebroken spijker op het tweebenige deel los gesoldeerd alsmede ook twee stukjes waar de as van het neuswiel bevestigd was.
Daarna het tweebenige deel waar nodig glad gevijld. Op basis hiervan heb ik op de draaibank een nieuwe stuuras (van metaal) gedraaid zodat het tweebenige deel strak ik deze nieuwe stuuras past en deze te samen geborgd met een borgstift.
upload_2024-10-20_12-2-34.jpeg


Tevens ook twee nieuwe bussen (van messing) gedraaid voor de latere bevestiging van de as van het neuswiel zelf. Al met al een prima resultaat

upload_2024-10-20_12-4-36.jpeg


Het hoofdlandingsgestel ook onder handen genomen. Daarvan de verf met verfafbijt verwijderd en de as-delen waar de wielen opkomen ingekort met 20 mm. Dit omdat bleek dat de assen nogal uitstaken t.o.v. de later aan te brengen wielen.

upload_2024-10-20_12-12-56.jpeg


Zoals gezegd komen er luikjes in de romp daar waar het neuswiel komt. Dus de gemaakte opening in de romp eerst voorzien van steunhoutjes etc.



En daarna eerst een heel luik pasgemaakt in de opening. Daar de romp rond is dit luik gemaakt van twee lagen balsahout. Om de juiste ronding te krijgen deze twee lagen met water nat gemaakt en met elastieken aangebracht in de opening om ze vervolgens te laten drogen.

upload_2024-10-20_12-27-35.jpeg


Na droging hebben de twee delen nagenoeg de zelfde ronding als de romp.
Vervolgens deze twee delen met elkaar verlijmd op de zelfde manier. Om te voorkomen dat een en ander t.g.v. overtollige lijm vast in de opening kom te zitten, de opening eerst afgedekt met huishoudfolie.

upload_2024-10-20_12-28-19.jpeg


Nadat de lijm droog was in het luik een gat gemaakt t.b.v. de stuuras van het neuswiel. En vervolgens het luik in twee delen gesneden op dat het neuswiel t.z.t. gemonteerd kan worden.
 
Keurig opgelost zo:thumbsup: wel een kleine opmerking, moet het neuswiel niet 180 graden gedraaid zodat de veer zich als het ware oprolt bij belasting?
 
Helemaal lekker bezig zo :thumbsup:
Neuspoot heeft het bij ons altijd goed gedaan, gelukkig ;-)

En eens met Huibert, dacht direct hetzelfde.
 
Beste Huibert en Berto,
Ik heb met verschillende vliegers gesproken over de stand van de veer van het neuswiel. En volgens hen maakt het niet echt uit of de veer naar voren of naar achteren zit. Volgens hen kost het oprollen van de veer net zo veel kracht als het afrollen ervan. Dus ja, wat is wijsheid. Voorlopig laat ik het zo, ik vind het zo wat mooier staan. Wanneer ik het neuswiel 180 graden draai, dan staat het naar achteren gericht, lijkt dan net of hij al te ver is doorgebogen t.g.v. een zware landing.
 
Na het plamuren van alle gaten en butsen in de romp en het stabilo, heb ik eind vorig jaar (oktober) nog het stabilo en een paar kleine luikjes in een sneldrogende grondverf gezet. En toen werd het te koud in mijn werkplaats om verdere voorbereidende schilderwerken uit te voeren. De temperatuur zakte onder de dubbele cijfers het geen de grondverf tot stroop veranderde. En vandaag was de temperatuur gelukkig in de loods weer in de dubbele cijfers, dus van de gelegenheid gebruik gemaakt om de romp met grondverf te behandelen. Hiertoe de romp eerst met wat hout en nylon draden redelijk stabiel opgehangen aan een lichte handtakel (3 loper). De raampjes heb ik afgeplakt met maskeerfolie. De witte vlekken op de raampjes is papier onder de maskeerfolie opdat ik later de maskeerfolie van het midden uit kan verwijderen.

20250224_115309.jpg


En vervolgens de romp met een rollertje dun in een sneldrogende grondverf gezet.

20250224_132628.jpg


Hierna ga ik een aanvang maken met het in de grondverf zetten van de drie vleugel delen, daarover later meer.
Wordt vervolgd.
 
En volgens hen maakt het niet echt uit of de veer naar voren of naar achteren zit. Volgens hen kost het oprollen van de veer net zo veel kracht als het afrollen ervan. Dus ja, wat is wijsheid.

Dat is correct... Echter: "afrollen" dwingt de veer zich wat te openen, "oprollen" trekt de veer samen. Er is een kleine kans dat de poot wat stabieler is met de veer aan de achterkant. Dit zal, verwacht ik, niet echt merkbaar zijn.

MAAR....
Wanneer ik het neuswiel 180 graden draai, dan staat het naar achteren gericht, lijkt dan net of hij al te ver is doorgebogen t.g.v. een zware landing.
DIT maakt wél verschil en behoorlijk ook: een naar achteren staande poot, in deze constructie, zal als het wiel een obstakel tegenkomt en naar achteren beweegt, tegelijk OOK een beetje optillen, ofwel de neus toestaan wat te zakken (of minimaal "minder ver omhoog geduwd te worden door het obstakel").
EEn poot die wat naar voren staat, en een obstakel tegenkomt, MOET eerst nog iets verder naar beneden,, en daarmee DWINGT het de neus VERDER omhoog vergeleken met de andere situatie.

Die poot naar achteren is dus duidelijk beter qua stabiliteit in zowel de startaanloop alsook de landing en uitrol.

Het zal geen schokkend verschil zijn, maar er IS verschil, en met wat pech, merkbaar.
 
Jan ..... laat eens zien hoe de Nomad er nu bijstaat, we hebben er zondag bij staan kijken en wat ik zag daar mag je echt trots op zijn
hij is nog niet klaar maar het model staat er keurig bij :wave
 
Back
Top