1.8 meter Telemaster als sleepkist

We willen bij ons op de club een telemaster met een 10cc motor als lichte sleepkist in gaan zetten.

Nu hebben we een vraagje:

Wat voor kabel te gebruiken als sleepkabel, en hoe lang zou deze ongeveer moeten zijn?


De koppeling wil ik op de vleugel maken, net op of ietsjes achter het zwaartepunt.

B.v.d. Frank.
 
Wij slepen meestal met kabels van ongeveer 25 meter. Zorg er wel voor dat er geen rek in de kabel zit. Aan de uiteinden van de kabel maken we lusjes met een veel lagere breeksterkte als de kabel zelf. Deze maken we veelal van vis nylon. Als er dan tijdens het slepen iets gebeurt breekt het nylon en kun je de vliegtuigen vaak nog redden.

Succes met slepen

Groet
 
Zo maar even een snelle reactie:
Waarschijnlijk hebben jullie "iets" meer ervaring dan ik ...(die net komt kijken in het zweefvliegen :D)
maar ik las iets over touw en toen moest ik aan mijn eigen ervaringen denken.

Vwb vliegertouw: Kijk eens naar de lijnen van dynema ( schrijf ik dat goed :?: ) gebruikt bij kitesurfen. Verkrijgbaar van 5 tot 500 Kg en volledig rekloos.
btw, ook in standaard 25M met keurige lussen aan het eind.
Het lijkt mij dat je het best dun visdraad nylon kunt gebruiken als breeklijn....maar daar was je al achter.

suc6

Ik zal me proberen er niet meer mee te bemoeien :wink:

Ferdy
 
Vliegertouw is sterk genoeg, ga dan voor minimaal 100 kg. Wij gebruiken echter lijn van minimaal 4 mm dikte liefst zelfs 6mm van een opvallende kleur, de reden hiervoor is tweeledig. 1. tijdens het vliegen is deze lijn beter te zien. 2. het gebeurt vaker dan je denkt dat per ongeluk de lijn gelost wordt. Vliegertouw vind je dan nooit meer terug.

Groet
 
Ferdi,
Kom eens kijken op een van onze BIGGS meetings, dan leer je veel over slepen. (www.biggs.nl)
Of 22-23-24 Juni in Nijverdal, de grote DGAC acro zweefwedstrijd.

Voor een kleine 10cc sleepkist is gevlochten touw van 2-3 mm (verkrijgbaar in boten/vaar winkels) dikte genoeg. Voor het zware werk gebruiken we bij BIGGS 6mm nylontouw. De (enorme) sterkte heb je niet nodig, maar zoals André al zegt, je raakt het minder snel kwijt, ziet het prima in de lucht, het gaat na afkoppelen niet in de war en het heeft een goede demping, omdat het tijdens de sleep ook ietwat doorhangt, maar ook weer niet elastisch is. Te dun touw kan soms leljke beschadigingen maken, er zijn complete vleugels mee doorgesneden.....

Mocht je interesse hebben in slepen, overweeg dan een lidmaatschap van BIGGS, na inschrijven krijg je ook het sleepmanual, dat staat vol met allerlei tips en truuks over slepen en gesleept worden.
 
@richard

FF :offtopic:

Ik zal zeker komen kijken bij de BIGGS meetings ben erg geïnteresseerd in het modelzweven vooral in schaal en semischaal.
Vroegha wel eens een zwever in de hand gehouden en tegenwoordig wel eens een Slowstick, ben wat aan het stoeien met micro heli’s (piccolo V2 getuned) en hobby matig VFR piloot.
Ben nu bezig met mijn eerste eigen model zwever om daar eens goed les mee te krijgen (EasyGlider) en dan over te stappen op hetgeen ik echt ambieer schaalzweven……
Je zal me dus nog wel zien :lol: :lol:

:?: BTW ik kon het niet echt vinden maar hebben we nog een topic over schaal/semischaal zweven of moet ik dan gewoon het hele zweefvliegforum doorworstelen :?:
zo terug :ontopic: maar weer....

Ferdy
 
Ferdy,

Er zijn wat draadjes geweest over de Baby, Reiher, Minimoa etc, het is zoeken, maar het zweefforum is (nog) niet zo groot.
Bij de Oosterburen gebeurt veel meer op dit gebied, kijk bvb eens op de duitse site www.rc-network.de

Maar hier zijn wat links om lekker in weg te dromen

http://www.baby58.nl/
http://www.m-ohlwein.de/
http://www.buecker-museum.de/modellbau/berichte/zar2004/bericht.htm
http://www.oliver-theede-oldtimersegler.de/
http://www.scalesoaring.net/scalesoaring.htm
http://www.piotrp.de/MIX/durl04s3.htm
http://www.retroplane.net/berfalkmaquet/page1.htm

Op de site van www.biggs.nl staan ook nog diverse interessante links.
 
Sucses

Het heeft even geduurd, maar de telemaster heeft gesleept.
Een Minimoa van 1.7 meter van 600 gram.

Ging echt niet slecht als je in beschouwing neemt dat we dit nog nooit eerder gedaan hadden.
Alle koppelingen werkten perfect, alleen bleef een keer de sleepkabel hangen aan de carbon staven op de staart, na het loskoppelen. Hij sloeg precies vast aan de bevestiging.
Maar ook met de kabel er nog aan netjes kunnen landen.

De telemaster moet makkelijk 2.5 a 3 meter zwevers aankunnen, zolang ze niet al te zwaar worden.
 
Frank, mooi, gefeliciteerd.

Niettemin, kom eens langs op een sleeptreffen, daar leer je veel meer in korte tijd, dan dat je zelf moeizaam bij elkaar kunt vliegen met alle risico's
Een touw wat blijft hangen KAN erg gevaarlijk worden als je over een prikkeldraad oid moet binnenkomen en het touw zit vastgeslagen aan de kist.
Een goede tip is dus dik touw te gebruiken (we vliegen hier allemaal 6mm oranje nylon) en het stuk wat tegen je kielvlak aan komt "bekleden" met een isolatie "worst", zie bvb de foto van de landende Wilga op sleepmeeting-lelystad
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik zal wel eens naar een meeting komen. Lijkt me zeer interesant en zeker ook leerzaam voor een beginner als ik, in het slepen.

Dat de kabel bleef hangen had toch een andere oorzaak. De ring die we aan de sleepkabel hebben zitten, sloeg onder de brace tussen het hoogteroer en het richtingsroer. En dat precies op zo'n manier dat ie dus ook haakte. Ik weet niet of Jullie ook met een metalen koppelingsring werken.
 
Ik heb van de week van Kevin uit Oss dat boekje gekregen met die sleeptips.
Daar heb ik ook een 2.4 meter sleper van overgenomen om met wat zwaarder materiaal te gaan slepen. 2.5 kg is nogal wat meer als de vorige pogingen. Maar het moet kunnen.

Ik zal ook de Biggs agenda eens in de gaten gaan houden voor dagen in de buurt.
 
Weer een stapje verder.
Zaterdag hebben we de B4 gesleept. Met die wind was het af en toe niet makelijk, maar het enige wat niet echt lekker ging was het op gang krijgen van de B4 zonder wiel. Daar hadden we stiekem toch wel veel veld voor nodig. Landen met zwever ging ook erg mooi met de stoorkleppen. Flink aanduiken in een bocht, en toch perfect kunnen landen.
 
Back
Top