800mm swept wing uit de 3d printer

Nou, ik heb de elevons toch wat kleiner gekregen, van 53 naar 40mm, het scharnier is daar door wel een stuk kleiner geworden. Die verdraaiing heb ik maar ff laten zitten voor de volgende versie, want zoals mijn inventor model nu op gebouwd is kan ik er niet achter af een twist aangeven. En al zou ik dat doen komen alle constraints te vervallen en kan ik dus zo goed als op nieuw beginnen...
 
978c914c5de6439714a3ccaf526ac6f9.jpg


Het test printje ziet er alvast toppie uit. Pet in een stuk taaier als Pla. Alleen is het maar in 1 kleur te krijgen: doorzichtig
Zit er wel hitech uit, maar of dat nou zo handig is voor een modelvliegtuigje.....
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik moest even goed kijken naar wat ik zag, maar als het goed is kijk ik naar een opengewerkt vleugelprofiel met daarin schuine lijsten ter versteviging. Persoonlijk houd ik van vliegtuigen die gemaakt zijn om te vliegen, en volgens mij voldoet dit plaatje prima aan die omschrijving. Niet te zwaar uitgevoerd, maar voldoende om de aerodynamische krachten te kunnen weerstaan. Goede beslissing om elevons in formaat terug te brengen, daar krijg je geen spijt van.
 
Ja. Gaaf spul dat pet. Het lijkt wel of de 'doozers' uit de freggel grot het gemaakt hebben [emoji1]

ba1cf8897a2240a5d64f7c0b5d8ddbd6.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Al een heel stuk langer dan de eerdere vluchten.
Je schrijft up-down te weinig en pitch te gevoelig.
Pitch is up-down. bedoel je dat rol te gevoelig is?
De aansturing van de roeren zit in het midden dan is de torsiestijfheid van de roeren van belang. Is die hoog genoeg?
Ik blijf bij mijn stelling dat het deel van de roeren bij de romp wel eens negatief kunnen werken, waardoor met een aansturing bij de romp en mogelijk te slappe roeren de hoogeroer werking slecht kan zijn terwijl de rol besturing geen of minder last heeft van die effecten.

Ik zou het volgende model met HS520 uitvoeren en alleen de buitenste helft van je roeren gebruiken, het middendeel gewoon vast aan de vleugel. Je servo's moeten dan naar buiten en wat naar achteren maar de accu kan best nog een centimeter naar achteren. Omdat je minder scharnierlengte hebt wordt het model achter het zwaartepunt ook nog iets lichter.

Succes, je bent op de goede weg!

Rick
 
@erwin... ik zie progressie! :) Mijn gevoel erbij: 'niets mis met de wing en uitslagen'. Je zou eerst 's kunnen oefenen met een HK Bonsai-wing van EPP bijvoorbeeld, die zijn nagenoeg onverwoestbaar. In het begin lijkt zo'n wing erg lastig te vliegen, totdat je in de smiezen hebt waar je op moet letten. Je ervaart nu een behoorlijk roll-gevoeligheid. Persoonlijk vind ik dat prettig, maar het is wel wennen in het begin. Vergeet ook niet dat je tijdens het vliegen rekening moet houden met de wind. Als je met de wind mee vliegt en er staat een stevige bries, dan moet je bij het maken van een bocht extra letten op tipstall en hier rekening mee houden.

PS pitch-sensitivity = reactie van de wing op up/ down
 
Sorry. Ik bedoelde dus rollen... Overigens denk ik dat ik best overweg kan met een gevoelige wing. Mijn andere vliegtuigje is een hobbyking skipper. Een delta van 800mm. En dat ging goed met deze wind...
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Wat mij overigens verbaasde was dat de romp nog intact was na zo'n klap. Is toch goed spul dat PET...
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@erwin, idd HK Skipper is ook behoorlijk roll-gevoelig. Misschien toch CG wat verder naar voren bij de Swept-wing. 't Is toch moeilijk in te schatten zo vanaf een afstandje op basis van een youtube-filmpje.
 
Het heeft even geduurd maar hier is ie dan toch: een filmpje van de G-code flying wing versie 3.


..... dus ik heb weer een hoop geleerd, en heb ook al een wishlist voor de volgende versie:
Carbon tot in de wingtips, en nog wat 3d print gerelateerde puntjes waar door ik minder support materiaal nodig heb.
 
Wat een super vet project!

Ik ben ook van plan om zon soort gelijk vliegtuig te ontwikkelen. Een paar vraagjes:

- Is het handig om een ligger erin te maken, of is het materiaal stevig genoeg?
- Is het mogelijk om de 3d files van je project te gebruiken bij de ontwikkeling?
- Wordt de neuslijst wel voldoende glad door het support materiaal? of heb je hem op de zijkant geprint?

Alvast bedankt!
 
Top! Ik ben erg benieuwd naar je ontwerp!

Helaas heb ik geen kant en klare oplossing voor hoe je een 3d geprint vliegtuig ontwerpt, eerlijk gezegd ben ik dat zelf nog aan het uitvinden. Maar dat is dan ook de sport!
Ik kan je hooguit verwijzen naar dit draadje met de bijbehorende youtube filmpjes zo dat je een idee hebt van wat ik geprobeerd heb.

Verder kan ik wel verklappen dat mijn volgende versie swept wing bijna klaar is:

full


In tegenstelling tot eerdere berichten zit er in deze versie helemaal geen carbon staaf meer! Niet zozeer om technische redenen, maar meer om te kunnen zeggen dat het vliegtuig 100% uit de 3d printer komt, op de elektronica na dan....

Verder wordt deze vleugel met 2 perimeters (omtrek lagen) geprint, en een ander Infill patroon waardoor er allemaal dwarsspanten ontstaan. Gevolg is wel dat deze vleugel zwaarder wordt, maar wel veel sterker!

En tot slot heb ik een nieuw soort filament gevonden "Performa PLA" van plastic2print. Dit zou slagvaster en taaier moeten zijn dat gewoon PLA.


Wat betreft de 3d files, die wil ik eigenlijk pas ergens posten als het project "af" is, in de hoop dat anderen dan een perfect werkend vliegtuigje kunnen printen.

En dan je laatste vraag: Ik heb er voor gekozen om het 3d model in stukjes te hakken, en "dwars" uit te printen, zie dit filmpje na 13 seconden:


ik hoop dat je er wat mee kunt en kijk uit naar foto's en video's van jou ontwerp!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
misschien een hele rare vraag.. is misschien al voorbij gekomen..
de aansturing van je aileron zit helemaal op de hoek van je stuurvlak
is dat stuurvlak wel stijf genoeg?

ik heb eens een toestel zien vliegen waarbij de aansturing ook op de hoek zat.. alleen was het stuurvlak niet stijf genoeg.
gaf een erg raar vliegbeeld, op momenten was hij bijna niet te houden
iedere keer als hij stuurde gebeurde er niets, tot het model opeens alsnog alles in 1 keer deed.
 
De control horn in het midden is uit oogpunt van torsie stijfheid beter, maar deze stuurvlakken zijn behoorlijk stijf. Bovendien is het op deze manier het makkelijkst te printen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Even los van de wind (tijdens de maiden van "Test flight 2") behoren deze kistjes redelijk stabiel te kunnen vliegen.
Printtechnisch lijkt me er niets mis mee, qua sterkte zou dit ook ruimschoots moeten voldoen (mits niet gecrasht wordt).
Ik denk niet dat carbon oid. nodig is.

Dat laatste (crashen) lijkt me hier het probleem. En de oorzaak lijkt me aerodynamisch.
Ik denk dat je daaraan beter eerst wat aandacht kunt geven. Even een discussie over het aerodynamische ontwerp. Profielen, pijlstelling, wortel-/tip-koorde, verdraaiing, vlieggewicht, ligging ZW-punt. Waarschijnlijk krijg je dan iets wat in één keer vliegt en heel blijft ...

Even iets over je laatste ontwerp (versie 4):
Ziet er fraai uit, maar ik verwacht dat hij na de eerste de beste rol-bocht onderuit gaat n/of de bocht niet wil nemen.
Reden: de winglets zijn weg. Die opgekrulde tips zijn onvoldoende. Feitelijk zou je nu een Horten-achtige verdraaiing nodig hebben (ik verwacht niet dat die er in is gebouwd). Maar zo'n verdraaiing stelt ook weer eisen aan de in te zetten profielen ....
 
Back
Top