beste sleep kist met goede looks gezocht

alleen het gewicht zegt niet alles om een goeie sleper te zijn.
Een TC piper bv. sleept niet slecht maar is niet echt een sleper.
Voor de snellere zwevers is hij gewoon te traag , ook al is hij nog zo licht.

De praktijk zal het uitwijzen.
 
Inderdaad, gewicht is niet alles.
Ik heb liever een iets hogere vleugelbelasting. Dan kom ik met voldoende snelheid op de grond om nog volledige aanstroming op de roeren te hebben. Te langzaam, en het is een blaadje in de wind.
Gisteren de hele dag gesleept met mijn 18 kilo Piper, vleugelbelasting 120 gram per dm2. Gaat perfect. Een sleep duurt niet langer dan 2 minuten tot boven 400m.
We slepen ook met een Swiss trainer, die 23 kilo weegt (116cc), en een Balk die 13kilo op de weegschaal brengt met 62cc Zenoah. Allemaal betrouwbare slepers.
 
Gisteren de hele dag gesleept met mijn 18 kilo Piper, vleugelbelasting 120 gram per dm2. Gaat perfect. Een sleep duurt niet langer dan 2 minuten tot boven 400m.
We slepen ook met een Swiss trainer, die 23 kilo weegt (116cc), en een Balk die 13kilo op de weegschaal brengt met 62cc Zenoah. Allemaal betrouwbare slepers.

Hi

En waar vind al die actie plaats ??

Arno
 
@(14 kg vind ik wel veel voor een 2,4 m kist met een 58 cc motor .)

'Onze' sleepkisten:

Piper Pawnee Schneider Modell 2,7 meter ZG62 9 kilo >2500 sleeps.

Piper Cup TC 'clone' schatting 9 a 10 kilo ZG 62 > 2ooo sleeps.

Jodel Robin (van tekening) 2,65 meter MVVS 80 cc +/- 10 sleeps 11,5 kilo.

14 Kilo lijkt inderdaad wat hoog, zelf de Pawnee echt een zeer fragiel ding blijft, buiten het gewone onderhoud, gewoon heel.

Harry

Er worden een beetje appels en peren vergeleken.
De ene spreekt van spanwijdte, ik heb het echter over Vleugeloppervlak.
120 gram per dm2 bij 115dm2 vleugeloppervlak geeft 13.8 kilo. Dus mij lijkt er niets mis mee. Met een motor die in de huidige uitvoering ruim 6 pk op de prop brengt, is dat een pietsje meer dan 2 kilo per pk, goed voor vertikaal klimmen zonder zwever.
 
Normaal heeft iedereen het over de spanwijdte en het vlieggewicht .

Over vleugelbelasting praat bijna niemand ,is ook voor mij niet belangrijk omdat die nooit hoog is bij mij .

Ik denk niet eens dat mijn sleper aan de 75 gr/dm² komt .

Met de RC1 vliegtuigen zaten we vroeger aan de 120 gr/dm² en die zweefden voor geen meter als daar de motor uit was . :D

Mvg Johan
 
Dat is natuurlijk onzin. Ik had een kleine yak3 schaal jager met 110gr/dm2, en die kon ik bijna niet op tijd langzaam genoeg krijgen om te landen. Heeft alles te maken met de weerstand/gewicht verhouding.
Als spanwijdte het criterium is, hoe zit dat dan bij zwevers? Grote spanwijdte, hoge vleugelbelastingen per dm2, kleine glijhoek, maar toch relatief laag gewicht. Die blijven zelfs in termiek hangen als de piloot het wil.
 
Laatst bewerkt:
De PeDi heeft inmiddels nieuwe staartveren gekregen. Het stabilo is vergroot van 22 naar 32 dm2 ivm het gebruik van flaps, en het kielvlak, hmmmm. Wel groot! Eerst maar invliegen. Door de schroefconstructie kan het deel gemakkelijk veranderd worden. Het zwaartepunt ligt nu op 28% van de koorde zonder lood in de neus. De wielen staan op 19° voor het zwaartepunt, vanuit het zwaartepunt. Dit is misschien wat te veel. Vandaag gaat de test van start, dus dan zien we wel.
Dsc01509-s.jpg
 
Laatst bewerkt:
Voor de geinteresseerden, bij cnc-modellbauservice hebben ze een CNC-kit van de Husk voor 480,- wel kompleet houtbouw, maar een redelijk komplete kit zo te zien.

Technische Daten
Spannweite ca. 2680 mm
Länge ü.a. ca. 1750 mm
Fluggewicht je nach Ausrüstung
ca. 9500 g mit Motorisierung DL 50

Lieferumfang
Bauanleitung auf CD bebildert. Alle benötigten Leisten, 0,4mm Flugzeugsperrholz für die Beplankung, 30mm Rohrsteckung, GFK-Randbögen , GFK-Motorhaube, GFK-Sporn, Zubehör für die Anlenkung der Landeklappen, sämtliche Ruderhörner, Tropfenprofilleisten für die Flügelstreben.

Er staat momenteel eentje op Ebay die kompleet gebouwd is, mooie kist, maar voor mij een beetje te ver rijden, helaas.
 
Pe,

Heb je met dat enorm hoge kielvlak geen last dat de sleeplijn erachter blijft hangen als de zwever een buitenbocht maakt en de lijn aan de binnenzijde kielvlak ligt?

Groet,
Gerben
 
Het kielvlak is extra groot gekozen om te kijken hoe het prototype ermee vliegt. Vanddag is e.e.a. uitgebreid aan de tand gevoeld, en de kist blijkt overstabiel in dwarsrichting (wat te verwachten was). Bij dwarswindlandingen is het net een windvaantje, en gaat vanzelf in "slipmodus" over. Door de gekozen construktie is het echter zeer eenvoudig om een nieuw kielvlak te maken en te testen. Het is zelfs mogelijk om afhankelijk van condities met een ander kielvlak te vliegen. Het eindresultaat zal zeker een lager kielvlak zijn. Mijn design kriterium is bij voorkeur een grenshoek van 15° vanaf de sleephaak. Onder die hoek zal de sleeplijn het kielvlak gaan raken.
Op zich vind ik het niet erg storend als de zwever het kielvlak raakt cq omtrekt. Dit corrigeert mij, zodat ik aan de combinatie zie wat er gebeurt op grote hoogte en bij de grenzen van het zicht.
Test data:
overtreksnelheid is geschat op 30kmh. Lager dan dat, en het geheel zakt gecontroleerd door. Nog lager in snelheid verliezen de rolroeren hun werking, de neus gaat omlaag en een beetje gas erbij herstelt volledige controle.
Na een goede driepuntslanding rolt de kist nog ongeveer drie meter uit. Met een beetje oefening is geen huppel aanwezig.
Wiellandingen zijn strak en zonder huppelen, uitloop afhankelijk van de snelheid bij het opzetten.
In de start komt de staart niet omhoog, maar vliegt e.e.a. in de driepunts starthoek (12°) weg op het moment dat normaal de staart los zou komen. (zwaartepunt op 28% vd koorde). De daaropvolgende stijgvlucht is stabiel zonder stuurcorrecties.
Topsnelheid is zeer hoog, terwijl het bij winddstilte bijna kan stilhangen in de lucht.
't is wel FF anders dan een PiperCub.
Sleeptests volgen zodra de 58cc motor ingelopen is. Prop is 3W 21x12x3 (erg breed blad) Dit draait lekker rustig. Volgende tests wordt een 24x8 tweeblad voor beter remmen bij het binnenkomen. Als het FF kan wil ik zonder flaps blijven vliegen.
 
Back
Top