Billing Boats Zwarte Zee

Greenpeace, alle kleuren van de regenboog ...? O nee, dat was de Elbe ...
En de derde Zwarte Zee, jawel, die is in het grijs geweest tijdens de oorlogsjaren.

Nee hoor, na de overweging om totaal voor blank gelakt te gaan toch het besluit genomen voor de nieuwbouwkleuren van zowel de Zwarte - als de Witte Zee. alleen de groene waterlijn laat ik achterwege, gewoonweg omdat ik dat niet zo heel erg mooi vind staan.

Een ander punt; de zonnetent rondom het stuurhuis. Op de tekeningen staan deze, ook in het boek 'Vier Zwarte Zeeën', soms zie je een model voorbij komen met het frame. Maar ik kan mij geen foto's herinneren van de Zwarte- of Witte Zee in werkelijkheid met dat frame, alleen bij de nieuwbouw, nog in de menie. Toch wil ik dat nog wel aanbrengen; het is zo karakteristiek!

Sorry Johan, maar als je de foto's van R. Verburg goed bekijkt, is het frame van de zonnetent wel aanwezig.
 
ja hoor eens,je maakt een model goed,of je doet t niet he haha

Vrije interpretatie mag natuurlijk ook. Het is altijd de keuze of je een historisch correct model maakt, of wat jezelf het mooiste vindt. Bovendien heb je ook vaak bij schepen dat er in de loop van de tijd wat dingen worden aangepast, en als je dan geen datum bij de referentiefoto's hebt, zou het zomaar kunnen dat je het schip bouwt in een uitvoering zoals ze nooit in het echt heeft gevaren.

Als deze niet met de juiste schoorsteen wordt gebouwd, dan hebben we nog een paar kansen met de 4 stuks die Setsunakaede op de werf heeft staan... ;)
 
Precies, ik was eerst van plan om deze schoorsteen gewoon lekker zo te laten en de volgende schoorstenen goed te doen.
Maar ik ben gezwicht onder de sociale druk en heb gisteravond het bovenste deel van mijn schoorsteentje afgesloopt... Foto's volgen vast en zeker binnenkort in mijn eigen ZZ draadje.
 
houten dekken

Johan de vries.

Je hebt een mooi model van de Zwarte Zee gemaakt, ik heb op dat schip gevaren,maar als ik me niet vergis( het is al een halve eeuw geleden) had de Zwarte zee houten dekken, zeker het sloepen dek, en een deel van het werkdek, of het nu helemaal was, weet ik niet meer, het kan zijn dat na de machine kamer kap het dek van staal was.
Ik hoop je met deze mededeling wat geholpen te hebben.
 
Houten dekken

Je hebt een mooi model van de Zwarte Zee gemaakt, ik heb op dat schip gevaren,maar als ik me niet vergis( het is al een halve eeuw geleden) had de Zwarte zee houten dekken, zeker het sloepen dek, en een deel van het werkdek, of het nu helemaal was, weet ik niet meer, het kan zijn dat na de machine kamer kap het dek van staal was. Ik hoop je met deze mededeling wat geholpen te hebben.

Dank voor het compliment, doet altijd goed. Inmiddels heb ik ook een deel van het werkdek voorzien van hout, tot halverwege de trossenbergplaats. Johan (die ook best eens een reis had willen maken met de Zwarte Zee om haar machines te horen en om de zeegang te ervaren)
 
Zwarte Zee

Johan.

Het was in die tijd, het absolute topje van de sleepvaart, het was een juweel van een schip.
Ik vond het toen jammer dat ik er af ging ( met verlof), en daarna op de Witte Zee werd geplaatst, een stuk kleiner.
Heb je nog vragen, dan wil ik je zo goed mogenlijk helpen, maar bedenk wel een halve eeuw is een lange tijd, en dan ga at de leeftijd tellen.
 
Licht en geluid op de Zwarte Zee

full
full
full


Na een periode van stilte een update van mijn Zwarte Zee, voorzien van verlichting en dieselmotorsoundmodule
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Erg netjes Johan!

Leuk dat je de zonnentent voor de brug hebt zitten;)
Zie je toch niet zo vaak.


Voor de rest, is hij erg strak gebouwd.



Jan
 
Wow! Hoe heb je die railing zo strak gekregen?? Ik hoop dat dat bij mij hetzelfde zal zijn. Grtn brecht

Dag Brecht, ik zal het je uit gaan leggen:

Je neemt de drie messing draden (liggers) en schuift daar een aantal scepters (staanders) overheen, ongeveer zoveel als dat je er denkt nodig te hebben voor het stuk reling. Dan begin je met het vast solderen van een scepter aan het begin van het stuk reling. En je zorgt ervoor dat deze mooi haaks staan op de drie liggers. Daarop klem je bijvoorbeeld met een houten wasknijper deze eerste scepter op een plaatje hout met de onderzijde gelijk aan de rand van dit plankje, en dan schik je de nog losse scepters op de gewenste afstand, en natuurlijk ook recht. Je slaat drie of vier scepters over en ook die klem je vast met een wasknijper, en je soldeert vervolgens de andere die op zijn plaats liggen. En zo ga je door, net zo veel als dat je nodig hebt. Als je ervoor zorgt dat de scepeters goed plat liggen bouw je zo een mooie reling op, die je later in vorm kan buigen en op lengte in kunt korten. Het vraagt even oefening maar het resulyaat is ernaar! Succes! Johan
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dieselmodule

ziet er prachtig uit, waar koopt u die diesel module?

Paul, de dieselmodule die ik gebruikt heb, die heb ik van iemand gekregen, de luidspreker gekocht in een modelbouwzaak, heeft een diameter van 7,5 centimeter. Denk dat daar ook geluidsmodules verkrijgbaar zijn.
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Geluidsmodule

deze geluidsmodule is van robbe

Dank voor de info, dat wist ik niet. Het aardige is dat het geluid ingeregeld kan worden, hier eenzelfde geluidmodule ingebouwd in een Billing Boats Bankert (niet meer in mijn bezit overigens)

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top