Bouw Scuderi 4-takt motor

Bedankt voor de tips Willum,
Ik heb hetzelfde vloeimiddel gebruikt als tijdens onze cursus. Het vreemde was dat het aluminium al smolt voordat het soldeer begon te smelten.

binnenkort ga ik het weer eens proberen

jeroen
 
Vloeimiddel voor aluminium hardsolderen,

Al-Flux 0726/2zG
Witte pasta?

Aan jou foto was af te lezen
dat je alleen maar van boven kon verwarmen,
recht op de draad.
De rest van het alu profiel was ingebed in steen.
Had je een zachte vlam gemaakt met meer propaan dan zuurstof?
De vlam ver genoeg weg van het aluminium.
Heb je meer warmte nodig, dan ga je dichterbij.

Ik probeer altijd rondom met een zachte vlam te verwarmen zodat alles opwarmt.
Dan als de draad gesmolten is nog even bovenop na verwarmen.

Succes
Willum
 
De afgelopen weken met van alles bezig geweest en de nodige reisjes gemaakt. O.a. naar Hamburg. Daar heb ik de havendagen bijgewoond. En natuurlijk naar het fantastische maritieme museum geweest.

Ze hebben er een groot aantal stoommodellen staan. Ik heb wat foto’s gemaakt die ik hier even deel:

IMG_1440.jpeg
IMG_1442.jpeg
IMG_1444.jpeg
IMG_1445.jpeg
IMG_1446.jpeg
IMG_1448.jpeg


Ik heb ook nog een middagje meegevaren op het museumschip Cap San Diego. Was erg leuk, ik ben indertijd mijn koopvaardijcarriere op een vergelijkbaar schip begonnen. Veel foto’s in de machinekamer gemaakt

https://www.team-bhp.com/forum/comm...ap-san-diego-hamburg-germany.html#post5544687
 

Bijlagen

  • IMG_1450.jpeg
    IMG_1450.jpeg
    382,5 KB · Weergaven: 95
Jij komt nog eens ergens.
Daar was veel te zien.
Mooi museum.
Top dat de machinekamer te bezoeken was.
Super modelbouwwerk.
Modelbouw vooraf 1:1 installatie te bouwen.

Hier bouwt men achteraf op dit forum.

Alles voor modelbouw,
Willum
 
Gisteren een hele middag lekker aan het prutsen geweest!

Alle gaten en uitsparingen in de fundatieplaat gemaakt.
IMG_1763.jpeg


IMG_1764.jpeg


In de zijkant van de plaat moest ook nog een gaatje worden geboord. Hier komt een palletje in wat op het vliegwiel de diverse posities gaat aanwijzen. Blijkt mijn freesmachine toch weer bijna te klein. Maar met wat kunst en vliegwerk toch weten in te spannen.

IMG_1765.jpeg

Daarna de bevestigsgaten boren en tappen in de staanders. Gelijk ook nog maar even een heel klein stukje van de voetjes afgehaald. Nu zijn beide staanders exact even lang. Met de DRO is het reuze gemakkelijk al deze gaten in de fundatieplaat en de staanders exact op dezelfde plaats te krijgen.

IMG_1766.jpeg

IMG_1767.jpeg


Met al het boren en frezen gedaan, tijd om de boel eens in elkaar te zetten. Ben wel een tijdje bezig geweest om alles precies pas te krijgen. Ook moet ik nog een asje maken voor het vliegwiel en pulley. Daar heb ik nu even, voor de foto, een stukje gereedschap voor gebruikt.

IMG_1770.jpeg

IMG_1772.jpeg

IMG_1773.jpeg

IMG_1774.jpeg


IMG_1775.jpeg


Begint al een beetje op een motor te lijken. Nog veel te doen!!

Jeroen
 
Vandaag aan de gang gegaan met de spanrol van de distributieriem. De spanrol is gewoon een kogellagertje, wat op een pennetje zit die weer op een plaatje zit wat op en neer kan schuiven. De tekening van Jan is niet helemaal compleet en ik vermoed dat er ook een klein foutje in zit.

Twee keer gecontroleerd en ik heb die gaten echt volgens tekening geboord en getapt. Maar achteraf gezien denk ik dat het precies andersom had gemoeten. Dus gewoon maar even twee busjes gedraaid.

IMG_1779.jpeg

Boutjes de door en aan de achterzijde moet ik ze nog even afslijpen

IMG_1780.jpeg

IMG_1781.jpeg


IMG_1782.jpeg
IMG_1783.jpeg


Ziet er weer keurig uit. Alles weer in elkaar gezet. Het is nauwelijks te zien want het spanrolletje zit nogal verstopt onder en achter alles. De riem zit erg strak en de spanner zit al op zijn uiterste positie. Ik laat het maar een 24 uur staan. Die riemen, rekken nauwelijks, maar je weet nooit. Ik denk dat ik de sleuven in de spanplaat iets ruimer moet maken.

IMG_1784.jpg
 
Als je nog even naar het berichtje ervoor scrolled zie je ook nog dat ik gebruik maak van de branders die je voor mij hebt gereviseerd! Altijd handig zo’n lekkere grote vlam om onderdelen die vast zitten los te krijgen!
Jeroen
 
Gas en zuurstof hardsoldeerset

Dat is alweer een tijdje geleden.
Er is al weer veel water door de Maas gestroomd in deze tijd.

Mooi dat je er goed gebruik van maakt.
En je lasvoorstuk nummer 6 is dan altijd groot genoeg?
Mocht het krap aan zijn, er zijn van Perkeo ook douchekopbrander voorstukken.
Deze geven een grotere ronde vlam
omdat het branderkopje geperforeerd is zoals een kleine ronde douchekop.
De kant en klare van Perkeo zijn nogal prijzig, op MP staan ze zelden.
Losse douchekopjes zijn als wisselonderdeel te koop.
upload_2023-6-4_9-8-41.png

Misschien kun je er een zelf maken als je er een nodig hebt.
Branderkopjes zijn bij gas met zuurstof van koper, vaak fosferkoper.
Hier links en rechts koper opzetstuk, midden inzetstuk van koper.
Mengkamer is hier van messing.


Goed gereedschap
altijd inzetbaar,
Willum
 
Ik heb ooit ergens gelezen dat gereedschappen, leidingen, etc., waar acetyleen mee in aanraking komt nooit van 100% koper mogen zijn maar van een legering die niet meer dan 63% koper bevat.
Acetyleen en koper vormt acetyliden en dat schijnen bijzonder gevaarlijke (explosieve) verbindingen te zijn.
Dat zal de reden zijn dat er fosforkoper gebruikt wordt, veronderstel ik.
 
Ik ben de afgelopen week druk bezig geweest met het vliegwiel. Een aantal van jullie herinnert zich wellicht nog wel, dat bij mijn vorig motortje dat ook een probleem was. Mijn draaibankje is niet sterkg genoeg om dit soort diameters in staal te draaien. Uiteindelijk heb ik destijds een lokaal machinebedrijfje gevonden die voor mij het vliegwiel hebben gedraaid.

Toevallig had ik van een vriend een stukje rond staal gekregen, wat dicht in de buurt zat van wat ik nodig had. We zijn toch wel weer een jaar verder en wellicht ben ik iets handiger geworden. En de diameter van het vorige vliegwiel was ook wat groter. En ik heb nu ook een behoorlijke freesmachine.

Eerst maar eens zorgen dat de hoofdmaten, 100mm diameter, 20mm dikte erin komen.

Screenshot 2023-06-29 at 9.05.14 PM.png


Ik heb in eerste instantie met de freesmachine zowel de dikte als de diameter op ongeveer 1mm extra gebracht.

IMG_2314.jpeg


Met mijn verdeeltafel ging dat vrij goed.

IMG_2315.jpeg


Daarna met de grote kntterbeitel de dikte op maat (+1mm).

Vervolgens een taats gemaakt om het vliegwiel in de draaibank verder op maat te kunnen maken. Het probleem is dat het gat voor het asje slechts 8mm bedraagt. In eerste instantie had ik de taats te klein gemaakt en brak de boel. Toen maar gelijk een veel sterker ontwerp bedacht. Was vermoedelijk nog beter geweest als ik dit van staal had gemaakt. Maar dat heb ik niet in grote diameters en zelfs als ik had, heb ik hetzelfde probleem daarmee als met het vliegwiel. Gelukkig heb ik ook heel veel aluminium (met veel dank aan Willum).
Zelfs met aluminium op de grote buitendiameter (+/- 75mm) heeft mijn draaibank het al zwaar. Iedere keer maar zo’n 0,5mm eraf totdat je beneden de 55mm doorsnee bent. Dan kan het naar een (1) mm.

IMG_2334.jpeg


De taats is doorboord en met een boutje erdoor heen wordt het vliegwiel op zijn plek gehouden. Omdat het asje maar 8mm diameter is, heb ik ervoor gekozen er geen draag in te tappen maar gewoon een bout erdoorheen te steken en die met ringetjes en een moer vast te zetten. Daarna de bout aan de bovenzijde gevlakt en een center erin gedraaid.
Veel stabieler dan dit krijg ik het in mijn draaibankje niet opgespannen.

IMG_2336.jpeg


Vandaag bij HBM nog even wat nieuwe beiteltjes opgehaald. Het is slecht te zien op de foto, maar ik ben best wel tevreden over het resultaat. Dit is nog voordat ik met schuurpapier had nabewerkt.

IMG_2355.jpeg


Het gaat wel erg langzaam, maar het gaat wel. Duimen maar!!

Jeroen
 
Beste Jeroen, volgens mij hadden we het er al eerder over gehad. Je kunt het ook zelf ( onder begeleiding) bij mij thuis komen doen op de Weiler of Schaublin. Hierbij wat tips van mij;
Je bankje is niet robuust genoeg voor dit soort werkstukken zoals je zelf al opmerkt. Tevens is het gebruikte staal langspanig, alternatief zou een plak automatenstaal wat makkelijker verspaant.
Het gebruikte beiteltje op de foto is een hardmetaal type zonder spaanbreekvlak en de beitelstand is ook niet optimaal , je gebruik nu enkel het puntje waardoor je de aanzet als strepen in je werkstuk ziet.
Algemeen kun je stellen dat je voor HM beitelplaatjes en andere HM opgesoldeerde beitels veel toeren, voeding en aanzet moet geven en dit kan eigenlijk alleen met een forse stabiele draaibank.
Met dit soort kleine bankjes kun je mooi resultaat boeken met HSS geslepen beitels en wat snijolie.
Verder probeer je beitel zo kort mogelijk in te spannen in je beitelhouder, dit voorkomt ook het veren van de beitel wat je weer kunt zien als resonatiestrepen op het werkstuk. Probeer je dwarssupport niet te veel te verschuiven dan is je beitelhouder ook stabieler. Om het werkstuk zo stabiel mogelijk in te spannen in de klauwplaat had je het werkstuk in de omkeerbekken kunnen klemmen ipv op een klein asje. Een goede werkvolgorde is dan wel een pre.

al met al een leuk leerproject en succes.
groet René
 
Back
Top