Bouw van Smit Nederland in Zuid-Afrika

Als ik het van het begin mocht overdoen, dan had ik het inderdaad anders gedaan. Dan eerst het dek spuiten en de verschansing steunen en railing binnenkant voor het inzetten spuiten.
Maar ja, je wilt te graag wat in elkaar zetten in het begin, en dan maak je dit soort verkeerde beslissingen.
Idee is nu om het deel van het dek dat binnen de verschansing steunen ligt met een penseel te schilderen en dan de railing afplakken langs de rand van de steunen. Dan het dek spuiten.
Nog geen idee hoe dit te doen, maar het gaat een beetje op de Pippie Langkous manier: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik weet hoe het moet.:)

Deze werkwijze is zeker haalbaar en uitvoerbaar. kleine tip, verdun de verf voldoende om met een penseel te schilderen, beter 2 dunne laagjes dan 1 te dikke, ten opzichte van het gespoten gedeelte
 
Bemanning aangekomen
Goed en minder goed nieuws vandaag. Het goede nieuws is dat de bemanning voor de boot is aangekomen vanuit Nederland. Het minder goede nieuws is dat ze veel te vroeg zijn en dat ze niet zijn opgeleid voor het werk op een sleepboot maar voor het werken op een torpedoboot. Daarnaast spreken ze alleen maar Italiaans en een beetje steenkolen Engels.
Ik heb daarom maar direct besloten om ze allemaal naar de Zeevaart school in Kaapstad te sturen, dan kunnen ze daar bijgeschoold worden.
Het zal daarnaast nog een hele toer worden om de juiste werkkledij te vinden, momenteel zijn zitten ze nog wat schraal in de persoonlijke spullen, om beter te zeggen, ze zijn nog wat naakt.
Maar niet getreurd, we gaan met ze aan het werk en het zal best lukken om er sleepboot werkers van te maken.

View media item 273906
View media item 273907
 
Heb er wel wat werk aan gehad maar die ik geronseld had zijn best goed omgeschoold.
35 (6).JPG
62 (6).jpg
 
Bij mij granaatsjouwers maar een dikke tros in handen gegeven. De twee gestrekte figuren staan in en achter het stuurhuis. Gelukkig zaten er ook hoofden zonder petten bij. En zelfs 2 katten in het setje. Gr. Klaas.

20250123_232144.jpg
 
Laatst bewerkt:
Panamakluizen
Goed, nu weer even serieus. De reparatie onderdelen voor mijn Cool Tool zaag/draaibank zijn ook gekomen en daarmee heb ik de steunen rondom de Panamakluizen kunnen maken. Een bijzonder priegelig werkje. Ik heb eerst kartonnen sjablonen gemaakt om het precies passend te krijgen en daarna overgetekend en uitgezaagd uit 2 mm triplex.
Vervolgens de steuntjes vastgelijmd aan de kluizen zodanig dat alles precies paste op de gaten in de verschansing.
Daarna in de grondverf gezet, in kleur gespoten en vastgezet in de verschansing. Niet 100% perfect, maar ik ben er tevreden mee.
Inmiddels ook begonnen met het gladmaken van het inzet dek, dit als proef om te ervaren hoe ik het vaste dek glad kan krijgen. Ook hier had ik dit veel beter kunnen doen voordat ik het dek erin zette, maar ja, je wilt te snel wat doen. Een goede manier gevonden om de ongelijkheid van het hout op te vullen met plamuur, zonder dat ik me later wezenloos moet schuren om het mooi glad te krijgen.
Met het maken van de sleepwinch gaat het voorspoedig, bijna alle losse onderdelen zijn klaar en ik werk nu aan onderdelen die niet bij het pakket horen, maar wel op de foto's van de boot en Hans Berting te zien zijn. Als het geheel klaar is maak ik hier een verslag van.

View media item 273917
View media item 273918
View media item 273919
View media item 273920
Kleuren van de foto's zijn niet helemaal geweldig vanwege verkeerd licht, geen zin om een betere plek te zoeken voor betere lichtinval
 
dit ziet er allemaal toch mooi uit, denk dat er weinig schaalmodellen rondvaren met zulk een prachtige panamakluizen.
 
Sleepwinch bouwen deel 1
Al een tijdje geleden ben ik begonnen met het maken van de sleepwinch omdat ik moest wachten bij het maken van andere onderdelen.
Allereerst heb ik alle onderdelen bij elkaar gezocht en er nummers opgezet.

View media item 273992
View media item 273993
Om een beetje overzicht te houden tijdens het maken heb ik de tekening aan de muur geplakt, in een poging om geen fouten te maken. Al snel werd het me duidelijk dat de standaard bouw van het pakket een versimpelde vorm van de werkelijkheid is. Een van de zichtbaar sterk afwijkende onderdelen is een groot draaiwiel aan de zijkant van de winch. Bij het pakket zit een knullig plastic wieltje wat te klein is en ook niet correct is. Dus dit draaiwiel geprobeerd te maken van messing. Het is me redelijk gelukt, maar mijn gebrek aan ervaring en juist gereedschap breekt me hier een beetje op. Voor het in elkaar zetten van de railing bij het stuurhuis zal er nog wat soldeergereedschap bij moeten komen en vooral ervaring.
Het draaiwiel is prima bruikbaar, maar had strakker gekund.
View media item 273995Een ander onderdeel wat niet zo mooi is, is de electro aandrijf motor op de winch, dus deze heb ik aangepast n.a.v. de foto's die ik heb.
View media item 273989Een soort van wiel aan de rechtkant van de haspel aangepast en verfraaid.
View media item 273988Een voor mij onbekend onderdeel nagemaakt n.a.v. de foto's van Hans Berting, zijn niveau haal ik bij lange na niet, maar het ziet er wel aardig uit.
View media item 273986Zijkanten aangepast naar de werkelijkheid
View media item 273990View media item 273991Ondereel aan de voorkant van de winch aangepast, verbreed en extra onderdelen erop. View media item 274004Wordt vervolgd.


 
Laatst bewerkt:
Hallo Bert,

Goed bezig.... :)
Onderdeel 28 met de kunststof band die je ook erop gemaakt werkte met de verticale cilinder als rem band van de sleepwinch...

Weet niet of je misschien de dikke as waar de geleiding groeven in zijn ook met deze groeven wil gaan maken.
Ik heb dit erin gevijld met een klein dun vijltje....

groetjes: Hans
 

Bijlagen

  • P1041124 - 7-12-2012.JPG
    P1041124 - 7-12-2012.JPG
    276,1 KB · Weergaven: 47
  • P1041125 - 7-12-2012.JPG
    P1041125 - 7-12-2012.JPG
    300,2 KB · Weergaven: 40
  • remcilinder - remband winch.jpg
    remcilinder - remband winch.jpg
    39 KB · Weergaven: 41
  • 09-11-2012 075.jpg
    09-11-2012 075.jpg
    180,6 KB · Weergaven: 43
  • P1041455 - 2020-07-17 10.42.JPG
    P1041455 - 2020-07-17 10.42.JPG
    267,2 KB · Weergaven: 25
Laatst bewerkt:
Bij mijn Smit Finland had ik de houten sleeplier in elkaar gezet volgens tekening. Dat is inderdaad een vereenvoudigd model van de echte. Op termijn begon het toch te kriebelen om deze lier werkend te maken. Maar om iets te veranderen aan een afgebouwd schip is toch wel een dingetje. Een deel moet worden gesloopt, c.q. gedemonteerd. In de reductiekast paste wel een motortje met vertraging. in de rommelkist lagen een paar bruikbare tandwielen voor een haakse overbrenging. Dus aan de slag met de beschikbare middelen. Motor, regelaar en de voeding daarvoor. Hier een plaatje van opstelling van de motor.

20220411_231534.jpg


Op zich werkte dit wel, maar naar mijn zin niet optimaal. De motor met overbrenging liep niet echt lekker. De motor was 6 Volt en werd gevoed door een spanningsconverter.


Het geluid "zegt" het al. Er zit een zwaar punt in. Op een gegeven ogenblik vond ik een 12 V motortje met haakse overbrenging. Dus de boel weer uit elkaar en aangepast. De spanningsconverter kon er tussenuit, maar er moest nog wel een aanpassing komen op de as van de lier. de 2,5 mm as eruit en in de trommel een 4 mm alu buis gelijmd. Aan de motorkant was die aangepast, opdat de motor deze mee kon nemen. Aan de kant van de winchtrommel een 3 mm asje uit een Braun tandenborstel in de alu as geschoven. Aan de kant van de winchtrommel was geen plek meer voor een metalen lager, dus aan die kant loopt de 3 mm as in een triplex lager. Geen hightech, maar het moest bij mij, zoals gewoonlijk, weer voor een dubbeltje op de eerste rang. En nu loopt de lier naar behoren. Kan niet tegen de bollardpull van de schroeven op, maar op deadslow vooruit kan de lierdraad worden opgespoeld. Zou eventueel de remtrommel nog wat op kunnen leuken met de hydraulische klem, maar die zit helemaal aan de achterkant. Een remband zou naar mijn idee meer toevoegen. Uiteindelijk heb ik de lier, die aanvankelijk op twee 1 mm paspennen stond "verankerd" met 2 M2- bouten.
Met dit verhaal wil ik jou niet uitdagen om de lier ook werkend te maken Bert, maar ik vond het leuk om te doen. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Hallo Klaas,
Dat heb je mooi werkend gemaakt op je SMIT FINLAND.:)
Zover ben ik niet gegaan met m'n SMIT NEDERLAND en ga dit nu niet meer veranderen...:(
groetjes: Hans
 

Bijlagen

  • clear.png
    clear.png
    137 bytes · Weergaven: 30
Laatst bewerkt:
Is uiteindelijk buiten verwachting gelukt Hans. Op de video komt de draad nog van de bovenkant van de trommel. Ziet er nu wat beter uit. Wel jammer dat ik eigenlijk geen goed sleepobject heb, maar soms zet ik de sleepdraad vast op de wal en ga op mijn manier een potje tornen. Dat is de boot een soort schaatsende bwegjng laten maken, waarbij op het eind van zo'n beweging het gewicht van de boot wodt uitgebuit. Heb het in het echt wel eens gedaan met het tankertje waarop ik voer en op de Gelderse IJssel een ander schip probeerde los te trekken. Helaas niet gelukt, maar ook niets kapot getrokken. Meer dan 55 jaar geleden, maar de herinneringen zijn er gelukkig nog. Gr. Klaas.
 
Gaaf gedaan Klaas. Zo maakt iedereen weer wat anders op zijn boot.
Ik snap nu ook gelijk hoe die sleepkabels over het dek heen gaan naar achteren.
 
Een door een gesleept object aangeleverde tros beleg je op de beting. Een aangeleverde staaldraad haal je door het oog onder de beting en dan gaat het oog op de sleephaak links naast de lier. De sleepdraad op de lier gaat door het oog onder de beting en dan over de sleepbogen naar achteren. Op de achterste sleepboog kun je een paar towingpins zetten voor sleepwerk op een lange draad buitengaats. Die pennen moeten voorkomen dat de draad, als de spanning eraf gaat, naast de boot glijdt en onder de straalbuizen of roeren geraakt. Bij sleepwerk is het gewenst dat het aangrijpingspunt van de sleepdraad zo laag mogelijk zit en de boot niet onnodig scheef gaat. Zie bijgaande video, waarbij de sleeptros is belegd op de beting en moet worden gekapt. Gr. Klaas.

 
Laatst bewerkt:
Kijk dit is een manier dat het goed fout kan gaan beleggen op de beting ga altijd een keer fout als je een te hoge snelheid krijgt
als je een tros van het schip krijgt altijd op de haak slepen vooral als achter boot
voorboot stond ook wel een beetje lang volgens mij
 
Sleepwinch bouwen deel 2
Bij de foto's van de boot zie ik aan de onderkant van de winch een soort van geleide bak, helemaal goed is het niet te zien, dus heb ik daarvan maar een eigen interpretatie gemaakt hoe dit er waarschijnlijk uit heeft gezien.
View media item 274011Na al dit zaag en plakwerk ben ik begonnen met verven en spuiten. Dit gaat nog steeds niet zo als ik wil, de paintbrush verstopt te snel omdat ik het niet goed doe, m.a.g. dat ik het ding weer schoon moet maken. Je komt er wel, maar het duurt veel langer als verwacht. De primer die ik heb van Vallejo is ook geen toppertje, het is meer verf als primer, waardoor het niet vasthoudt op o.a. messing. Een spuitbus met acrylic primer gehaald, werkt opzich goed, maar is moeilijk op kleine onderdelen te spuiten. Er zit meer op je handen dan op het onderdeel.
Maar goed, na enige tijd zat alles in de verf en kon ik gaan denken hoe het in elkaar te zetten.
Het frame van de winch heb ik versierd met stukjes koperdraad die bouten moeten voorstellen. Een zenuwwerkje om te doen, 40 gaatjes boren van 1 mm en dan daarin een stukje koperdraad lijmen. Dit dan op gelijke lengte zien te vijlen zonder dat de boel kapot gaat. Op een paar plaatsen heb ik het maar niet gedaan, want dat was naar mijn idee vragen om problemen. Al met al vind ik het resultaat goed gelukt.
De houten asjes in de winch heb ik vervangen door messing, ziet er strakker uit.

Alle te monteren onderdelen op een rijtje:
View media item 273999View media item 274000View media item 274001View media item 273998
Hieronder dus het eindresultaat.
View media item 274006View media item 274007View media item 273997View media item 273996
Ik ga nu eens nadenken hoe verder met de romp, binnen de verschansing moeten nog veel details komen, aan de buitenkant een soort van stootrand en ik wil het dek glad zien te krijgen.
 
Is toch een deftige lier geworden Bert! Niets mis mee. De stootrand voor en achter heb ik gemaakt van een plaat rubber, die ik vond langs de weg op het fietspad. Wel even getest of deze zwart af gaf. In de bouwdoos wordt daarvoor hout gebruikt. Je zou eens kunnen kijken of je een oude binnenband van een vrachtwagen kunt scoren. Een keer op maat gesneden heb ik met een scheermesje (krabbertje) er schuine kantjes aan gesneden. Mesje beetje nat en dan diagonaal snijden. De op maat gesneden blokjes verlijmd met CA-lijm. Om het dek bij mij glad te krijgen was nogal een klus. Wilde geen plamuur gebruiken. Denk dat ik er een laag of 5 watergedragen parketlak op heb gezet en daarna groen. Gr. Klaas.
 
Weet niet of je misschien de dikke as waar de geleiding groeven in zijn ook met deze groeven wil gaan maken.
Ik heb dit erin gevijld met een klein dun vijltje....
Nee, ik laat het voor wat het is. De vijl die ik heb is te grof ben ik bang voor, het kan nog uitelkaar, dus als ik ooit een keer de moed bij elkaar kan pakken (of een extra buisje heb gevonden) dan kan het altijd nog.
Wel duidelijk nu wat het "ding" aan de achterkant is. Ik heb lang gezocht in de foto's van de boot of dat kon vinden, maar de foto die jij nu plaatst zit daar niet bij.
 
Hallo Bert,

Het is aardig wat werk en tijd om deze groef goed in het messing te vijlen...
Weet niet zo gauw welk ding je bedoeld aan de achterkant...
Wat de "geleide bak" onder de winch betreft die heb ik aan de hand van foto's wel goed gelijkend gemaakt.
Deze is bij mij geheel zwart geverfd en later satijn zwart, maar eigenlijk is de schuine plaat origineel van RVS....

groetjes: Hans
 

Bijlagen

  • IMG_6616 - 2009-12-9.JPG
    IMG_6616 - 2009-12-9.JPG
    883,6 KB · Weergaven: 33
  • IMG_0235.JPG
    IMG_0235.JPG
    359,7 KB · Weergaven: 42
  • AZ36.JPG
    AZ36.JPG
    340,6 KB · Weergaven: 37
  • Winch 02.jpg
    Winch 02.jpg
    272,4 KB · Weergaven: 32
Laatst bewerkt:
Weet niet zo gauw welk ding je bedoeld aan de achterkant...
Hallo Hans,
Met wat ik als "ding" of "onbekend onderdeel" bedoel is de remcylinder op de achterkant van winch.
De geleide bak onder mijn winch is nagenoeg hetzelfde als op jouw foto, ik heb jammer genoeg vergeten een foto te maken ervan toe hij nog niet aan de winch vast zat.
Mooie foto's op je fotoalbum met het nu mooie groene dek.

gr.
Bert
 
Hallo Bert,

Hierbij 2 foto's van de remcilinder zoals ik het heb gemaakt..
Deze foto's van mijn SMIT NEDERLAND heb je ook bij de vele andere foto's die ik via Wetransfer heb gestuurd...
Is soms wel "even" zoeken om goede foto's ervan in de mappen te vinden van de echte 1800's.

groetjes: Hans
 

Bijlagen

  • P1041465 - 2020-08-17 16.15.JPG
    P1041465 - 2020-08-17 16.15.JPG
    160,3 KB · Weergaven: 31
  • P1041469 - 2020-08-17 16.35.JPG
    P1041469 - 2020-08-17 16.35.JPG
    185,2 KB · Weergaven: 28
Back
Top