Bouwen vliegdekschip

Tijd voor mijn stokpaardje: eezebilt.tk
Daar zitten een torpedoboot en een RAAF rescue launch tussen, zijn relatief simpel te bouwen en zeer goedkoop te motoriseren - voor je eerste bootje moet je onder de €100 klaar kunnen zijn incl. zender etc (hobbyking is je vriend! 6- of 8-kanaals zenders voor onder €60 zoals de Turnigy 9x of HK-T6a), volgende boten kunnen goedkoper want de zender heb je al.

Als je ze gaat bouwen, schaal de tekeningen dan even op tot een bootje van 50-60cm, vooral de torpedoboot (originele serie) is nogal klein wat het motoriseren juist weer moeilijk maken. Zoek maar even op EeZeBilt op dit forum voor bouwverslagen, er zijn er wel een paar te vinden (o.a. van mijn hand).
 
Ik heb nu de tekeningen van de USS Zumwalt waar ik heel blij mee ben maar, Hoe kan zelf van deze tekeningen maken en hoe ontwerp ik een schip? iemand daar een goed programma voor?
 
Daarom hebben we je aangeraden Nick om eerst eens een simpel scheepje te bouwen. Dan zie je het verband tussen tekeningen en het model wat je ermee kunt maken. Nu heb je tekeningen, waar je blij mee bent, maar niets mee kunt. Althans je snapt niet hoe het nu verder moet. De kunst is om het eerst te leren snappen. Klinkt heel vervelend, maar we bedoelen het nog steeds goed. Dus nogmaals neem de goede raad ter harte en bouw eerst een simpel model. Dan krijg je het "vanzelf" in de vingers. En gooi bij dat vanzelf maar een flinke schep zout. Je zult je modelbouwkunsten zelf moeten ontwikkelen, maar probeer niet hoger te springen dan je kunt. En nogmaals, we schrijven dit alleen maar om je te behoeden voor teleurstellingen. Om vanaf tekening te kunnen bouwen zul je eerst moeten uitvinden hoe je iets doet. Dat kunnen wij niet voor je uitvinden. Verder zal ik je niet meer met mijn goede raad vervelen. Gr. Klaas.
 
Ik heb nu de tekeningen van de USS Zumwalt waar ik heel blij mee ben maar, Hoe kan zelf van deze tekeningen maken en hoe ontwerp ik een schip? iemand daar een goed programma voor?
In het modelvliegtuigsubforum zitten diverse Rhino gebruikers.
O.a. @Bart83 gebruikt Rhinoceros_3D voor zijn vliegboten.
Vliegen, varen, bommen, schieten, eigenlijk zijn het ook vliegdekschepen :D
Do24K
 
Laatst bewerkt:
Heeft iemand nog een goede site voor onderdelen? Ik heb nu iets in gedachten met een watergekoelde motor en dan kan ik de motor wel vinden maar de pomp niet dus het zou fijn zijn als er een site is met een uitgebreid assortiment.
 
Allemaal, op de regelaar na, veel te zwaar voor zo'n klein bootje! Of wil je een onderzeeër. Zoek nu eerst eens een handzaam bootje uit en lees daar een bouwverslag van. Daarin zie je vaak ook wat er aan andere onderdelen is gebruikt. Mag ik eens vragen hoe oud je bent Nick? Heb wel eens meer zitten sakkeren en bleek het om een jonge instappende modelbouwer te gaan. En kinderen denken anders dan volwassenen. Mijn kleinzoon wilde ook een boortje bouwen. Maak maar een tekening was mijn advies. 15 cm lang, 8 cm breed en 2 cm hoog. Daarna alles wat erin moest op de keukenweegschaal gelegd. Daarop de wet van Archimedes losgelaten en de noodzakelijke afmetingen bepaald. En toen kwam er toch een varend scheepje. Zie onderstaande link. Hoop dat je er iets aan hebt. Gr. Klaas.
http://www.modelbouwforum.nl/threads/bouwverslag-frans.213966/
 
Ik kreeg pas op dit forum te lezen (niet dit topic) dat je eerste bootje niet te klein moet zijn omdat met een grotere boot het gewicht niet zo precies steekt.
Maar wat bedoel je precies? Eerst een boot bouwen en dan pas motoren en dergelijke.
 
Mijn bootje word een speedboot van 30 cm lang gemaakt van spanten van 9mm multiplex en balsahouten bekleding ik wil wel 50 km per uur kunnen varen. Ik ben 16

50km/uur is niet, ik herhaal: NIET haalbaar met een speed 500 op 7,2V.
Bovendien: 50km/uur is het beste recept om een eerste boot (met wellicht een aantal bouwfouten) binnen no time óf tegen de kant aan gruzelementen te jagen, óf met een spin ondersteboven in het water te laten eindigen en dan langzaam maar zeer zeker te zien zinken.
Ik zal je een filmpje laten zien van mijn laatste scheepje, een jetboot. Dat ding gaat achterlijk hard. Denk je.
De boot van een maat van me voer er naast. Topsnelheid was even snel. Die maat had zijn topsnelheid met een GPS gemeten. Wat denk je? 26 km/uur. (Topsnelheid op 1.31 bereikt)Een beetje fietser kan het bijhouden. Zie:

En spanten van 9mm dik multiplex? Voor zo'n scheepje? Ben je van plan er op te gaan staan of zo?
De huid van balsa? Dan wordt het bootje een spons. Tenzij dat je 'm heel goed in de glasvezel met polyester zet. Maar da's niet nodig als je triplex als huid gebruikt.

@k-k : Klaas, ik neem aan dat je de servo bedoeld die te zwaar is? Die Thor-regelaartjes zijn op zich prima.

Nick, een goeie volgorde is:
* bouwverslagen lezen, bouwverslagen lezen, bouwverslagen lezen. Nadenken, heel voorzichtig gaan bouwen, en oh ja: had ik al "bouwverslagen lezen" gezegd?
 
Ja Roel, daarom schreef ik ook, op de regelaar na. Nu Nick zijn leeftijd bekend heeft gemaakt, snap ik zijn benadering wel een beetje. Toevallig was ik ook betrokken bij de Wiesel, waarnaar je verwees. Die Wiesel haalde eerst 15, na hermotorisering 30 en toen met een paar lipo's erin 40+km/uur. Alleen was hij toen niet meer onder controle te houden en flipte. Maar kleizoon gaf niet op en met een paar flapjes aan de achterkant gaat het al wat beter. Eigenlijk is de geheel van triplex gebouwde Wiesel te zwaar en gaat duiken als je opeens het gas dichtgooit. En Nick, ik snap dat je gezien je leeftijd snel wilt. Dat wilde ik op die leeftijd ook. Niks mis mee, maar bedenk wel dat zoiets specialistenwerk is. Ik raad je aan om eens bij een vaarclub voor snelle bootjes te gaan kijken. Laat je daar goed voorlichten. Bedenk dan nog eens of je echt snel wilt gaan varen en hoe dat je dat met de kennis van nu kunt bereiken. Je zult eerst uit moeten vinden hoe je een lichte boot moet bouwen. Zonder enige ervaring neem je dan een bouwpakket zoals aangeraden. Zelf iets ontwerpen zonder bouwervaring kun je vergeten. Dus lees alle adviezen nog eens en maak je keus. Ik hoop van harte dat je iets vindt en het tot een goed eind brengt. Gr. Klaas.
 
Mijn bootje word een speedboot van 30 cm lang gemaakt van spanten van 9mm multiplex en balsahouten bekleding ik wil wel 50 km per uur kunnen varen. Ik ben 16
Hallo Nick,

Nog zo'n ouwe knakker hier...
Om met een bootje van 30 cm de 50 km/h te kunnen halen moet je een zeer getalenteerde en ervaren modelbouwer zijn, dat gaat je met 16 jaar niet lukken, met een beetje mazzel wel het omgekeerde: 30 km/h met een boot van 50 cm

Hier staat een eenvoudig model dat goed vaart en die je kunt verkleinen naar de maat die je wilt hebben (het origineel is 72" [183 cm] en bedoeld voor een benzinemotor):
http://www.john-tom.com/FrameKits.html#Mono72

Ik bouw zelf al jaren houten modelboten van relatief goedkoop materiaal (Gamma 3,2 mm populieren triplex), goed in de verf (of epoxy) gezet gaat dat jaren mee.
Hier een paar filmpjes van mijn (nog niet afgebouwde) 110 cm M.A.S. (opgeschaald van de tekening, origineel is 'ie 85 cm), éénmotorig vaart dit rond de 50 km/h:


En op groot water (volume héél ver opdraaien):

Groeten, Jan.
 
... Nu Nick zijn leeftijd bekend heeft gemaakt ...
Met de oude forumsoftware was leeftijd in één oogopslag links naast berichten te zien. Erg handig voor bepalen van insteek van antwoorden (vervoer, budget, tijd, ervaring, kennis, vaardigheden, scholing/talen, concentratie).
 
Laatst bewerkt:
Back
Top