bouwverslag pantserdekschip Hertog Hendrik

@Newbie,

Logisch, de sloepen hebben minder te lijden...;):D Nee je hebt gelijk, daar zal ik nog wat aan doen.

Ben vorige week naar de MMI-vaardag geweest te Biddinghuizen. Hier nog wat foto's...

IMG_0541.jpg


IMG_0544.jpg


IMG_0542.jpg


IMG_0543.jpg


P5150146.jpg


P5150145.jpg


De laatste twee foto's zijn gemaakt door Aad (Abtmodelschepen). Een prachtige vaarplek, mooi weertje, gezellige mensen, wat wil een mens nog meer....

groeten Paul
 
lofwerk

Hallo allen,

Na een lange bouwstop ben ik weer begonnen met het laatste detailwerk van de Hertog. Het lofwerk op de achterzijde waar ik al geruime tijd tegen aan zat te hikken is nu eindelijk af. Net als het voortse lofwerk is het gezaagd uit 2mm dik messing plaat en nagestoken met graveerstekers.

IMG_0631.jpg


IMG_0630.jpg


IMG_0637.jpg


IMG_0641.jpg


IMG_0642.jpg


IMG_0643.jpg


IMG_0644.jpg


IMG_0645.jpg


De volgende stap zijn de deuren in het hek.

groeten Paul
 
Erg Mooi weer!!! Diep omder de indruk. Graag zou ik dat ook kunnen maar goed, iedereen heeft zijn specialiteiten! :-)

Nog maals, erg mooi schip!!

Groeten,

Joris
 
Zomerstop voorbij Paul? en gelijk weer een schitterend detail erbij !
Paul , heb je dat alleen met die beitels gedaan of ook met de figuurzaag?
en ik vraag me af welke nabehandeling je het geeft om in het ergste geval groen uit te laten slaan, te voorkomen?
 
Dank je Joris!

@Brandaris,

Alles is eerst uitgezaagd daarna nagestoken en gepolijst. Er zit geen blanke laklaag of coating op. Al het lofwerk is afneembaar zodat ik eens in de zoveel tijd het in de ultrasoon stop. Daarna komt het erweer brandschoon uit.

Om het na elke vaarbeurt een beetje netjes te houden wrijf ik het messing met een oude "Brasso"poetsdoek op.

groeten Paul
 
Aha , ultrasoon , ja ik had het kunnen weten met jouw beroep !
Mijn vrouw zag de foto en vroeg of je het van goud maakte, zo mooi vondze het.

groeten, Brandaris en vrouw !
 
Hoe ?? heb je dit dan gemonteerd als het afneembaar is.

Aan de achterkant boutjes geplakt want zilversolderen zou ik niet meer riskeren den ik.

btw prachtig vaarbeeld ,hoop binnen een 10tal jaren in de buurt van uw niveau te zitten.
 
@Brandaris,

Leuk dat je vrouw ook intresse toont in deze hobby. Goud ehmm, mij iets te duur...

@Newbie,

Zilversolderen kan prima als je maar de juiste graden gebruikt anders smelt het fijnere messingwerk. Maar dat heb ik niet gedaan. Op de foto is te zien dat er in enkele krullen een gaatje geboord is met 0,8 mm. Na het rond kloppen en buigen van het lofwerk heb ik het vastgespijkerd op vijf punten. De spijkertjes kan ik er altijd weer uittrekken, zodoende.

groeten Paul

ps. alles wat metaal (koper of messing) is vertin of hardsoldeer ik. Al het beslag zit klemmend en /of gespijkerd op het model. Een enkele keer er verzegeling en extra kracht verlijm ik sommige dingen. Het voordeel is dat vrijwel al het beslag ook demontabel is.
 
Wederom prachtig gemaakt, maar ik vind de vlag eigenlijk een beetje minder, een beetje stijfjes. Kan je geen superdunne stof vinden die kan wapperen als een echte vlag?
(of zijn stoffen van die dikte al zo'n beetje doorzichtig?)
 
@Ludozz,

Ben het met je eens. De stof van die vlag is vrij stug. Elke keer vouw ik de vlag in een rimpeling met voor een tijdje een knijper erop maar na verloop van tijd ontplooit het weer. Ik zal weereens die knijper erop zetten. Fixeren met haarlak kan altijd nog...


groeten Paul
 
Paul wat voor werktafel gebruik je om het lofwerk met de vijl verder uit te vijlen .

Ik vermoed niet de zijkant van de tafel want er zitten een paar zeer zwakke punten in het hele werk die snel kunnen breken.
 
@Ludozz,

Ben het met je eens. De stof van die vlag is vrij stug. Elke keer vouw ik de vlag in een rimpeling met voor een tijdje een knijper erop maar na verloop van tijd ontplooit het weer. Ik zal weereens die knijper erop zetten. Fixeren met haarlak kan altijd nog...


groeten Paul
Vlaggen / Flags | ModelbouwShopFlevoland

heb er verder nog geen ervaring mee maar ben wel van plan om daar binnenkort wat te bestellen...
 
@Newbie,

Ik gebruik een "vijlpen" oftewel ewen figuurzaagplankje... Daar maak ik vrijwel alles op. Ergens begin in het verslag heb ik het voorste lofwerk gemaakt en moet ik daar wat meer over verteld hebben. Bij sommige draaiingen kon ik het werkstuk amper vasthouden wat dus erg moeilijk gingen.

Voor het rondbuigen gloeide ik het messing eerst uit maar wat metaal allemaal doet, daar heeft Ad Bakker al een prachtig verhaal van geschreven.

@Danny,

Hoeveel ervaring wil je met een vlaggetje hebben...;)

groeten paul
 
Zonder meer, een prachtig model met hoge graad van detaillering, kan het zelf niet beter, maar ik mis toch de balken waarop de sloepen geplaatst worden als deze binnen boords gedraaid zijn en het zichtbare spantenwerk welke zich aan de binnenkant van de verschansing bevindt. Nu ja als ik reeds schreef ik kan dat zelf niet maken, ben ooit eens begonnen met de bouw van de Koningin Regentes 1:50 helaas is dat project gestrand.
Mooi schip echt wel.
 
maar ik mis toch de balken waarop de sloepen geplaatst worden als deze binnen boords gedraaid zijn
Klein beetje verder kijken.

IMG_0250.jpg


Paul, hoe draaiden ze die sloepen naar buiten met de davits in deze stand?
Lijkt me dat de hijsdraden vreselijk aan de davits trekken, zodat ze weer naar binnen willen zwenken.
Het is net of de sloepen te kort zijn.
Ik heb zelf ook een werkboot aan boord en met de davits haaks op de huid naar buiten gedraaid, hangen de hijsdraden exact verticaal boven de hijsogen in de sloep.
 
Baggeraar

Baggeraar, kijk eens naar het voorste ophijspunt van de sloep op de foto.
Dan zie je dat het hijspunt naar binnen staat dus er komt ruimte vrij bij het naar buiten zwenken.
grt
Hawser
 
@Zwikbeer,

Bedankt voor het compliment. Volgens mij ken ik het model wat je toen aan het bouwen was. Als ik mij niet vergis was de romp klaar en geheel wit. Had je de romp en de tekeningen niet verkocht aan iemand in het oosten van het land?

Over de spanten van de verschansing kan ik kort zijn, dit waren niet meer als een soort van schoortjes/paaltjes schuin tegen de gepantserde verschansing. Grote delen van de verschansing met name de gehele achterzijde was neerklapbaar.



@Baggeraar en Hawser,

Ik geloof dat jullie beide een beetje gelijk hebben. Maar aangezien ik de davits niet vastgelijmd heb en dus nog draaibaar zijn zal ik de proef op de som nemen en een foto maken van de uitgeklapte stand...;)

groeten Paul
 
Hallo Baggeraar,

Hier de foto's van het zwenken van de sloepen zover de gespannen draad tussen de beide davits het toelaten. In het echt kunnen ze deze draad laten vieren om verder uit te zwenken alleen dan zou ik de draad moeten doorknippen...:(

Eerst de foto van ingeklapte toestand. De draad hangt nu slap en de hijsblokken staan schuin naar binnen.

IMG_0678.jpg


De tweede foto laat zien dat de draad tussen de davits strak gespannen staat en in dit geval mijn uiterste stand van zwenken is. Als ik de draad zou doorknippen dan kan ik verder door zwenken. De sloep hangt nu bijna buiten boord.

IMG_0679.jpg


IMG_0680.jpg


De hijsblokken staan nog steeds schuin genoeg om verder uit te kunnen zwenken. Dit moet voldoende zijn om de sloep veilig langs de romp te doen neerdalen.

IMG_0681.jpg


Dit moet zo'n beetje het antwoord op je vraag zijn.;) De draad tussen de davits werd bediend via een kikker aan de binnenzijde van de verschansing. Deze draden moet ik nog spannen...

groeten Paul
 
Back
Top