bouwverslag prototype Zwarte Zee III in oorlogskleed

Hallo Jan,

Wat Harm schreef, met koffie/thee doe ik niet. Een model wat nat en dus ook de touwen. Daardoor kunnen vieze druppels ontstaan op je schip.

Wat K-K schreef gebruik ik ongeveer ook. Ik kleur mijn touwen met kleuren als gebrande omber en gebrande sienna (Talens olieverfen). Sterk verdunnen met terpetijn.

Groeten Paul
 
Paulus, Paulus, Paulus .....

Langzamerhand weten we gewoon niet meer wat te schrijven : geweldig, schitterend superdetails etc. etc. etc.
Ik had kunnen weten dat je ook bij een bootje voor Rick je niet in zou kunnen houden maar wederom de overtreffende trap. Ik doe mijn best maar alleen je tempo al ga ik niet halen.
Binnenkort maar eens een bakkie doen want ik heb een probleempje met mijn mast en dat wil ik eens overleggen.

See you,
Luc
 
Hallo allen,

De davits voor de dieptebommen zijn geplaatst. Deze zijn verplaatsbaar wanneer er sleepwerk moet gebeuren. Het bovendek is ook belegd met deklatten (Abachi hout). Nu nog licht van kleur omdat het nog blank hout is wat geschuurd moet worden. Daarna een aantal lagen G4 erover heen, op kleur brengen en aflakken met matte blanke lak.

Eerste kader op het bovendek is gelegd.

IMG_1935.jpg


IMG_1937.jpg


Vanuit de hartlijn beleggen.

IMG_1939.jpg


IMG_1941.jpg


IMG_1942.jpg


Groeten Paul
 
Erg mooi Paul,

Heeft u een soort schaartje waarmee u de latjes precies 45 graden kunt afknippen?
Zodat ze precies een hoek van 90 graden maken als u de kaders gaat inleggen.


Jan
 
Paul,

Zoals altijd lees ik met plezier jouw bijdragen en bewonder steeds het resultaat.
Ik zou graag de afmetingen willen weten van de latjes die je voor het dek gebruikt.
De reden is dat ik het resultaat heel mooi vind, maar aan de andere kant heb ik steeds het vermoeden dat ze aan de brede kant zijn.

Groet Henry
 
@Jan, Ik gebruik hier voor een gewone kopkniptang met iets schuine bekken. De hoek bepaal ik zelf en anders een beetje eraf vijlen tot de juiste hoek.

@Henri, De deklatten zijn inderdaad iets te breed. Ik gebruik latten van 1 meter lengte, 0,5 dikte en 5 mm breed.

Groeten Paul
 
Hallo allen,

Een kleine update. De houten kozijnen gemaakt. Hierna kan er glas voor worden gezet en kan het brugdek er boven op. Ook nog op het achterdek wat detailwerk aangebracht zoals de veiligheidslijn, stokankertje en nog wat extra trossen.

IMG_1948.jpg


De werfplaat komt straks tussen de twee luchtertjes in.

IMG_1947.jpg


IMG_1946.jpg


Groeten Paul
 
Prachtig Paul,

Ik kan uren naar de foto's staren, mankeerd helemaal niks aan, nergens geen uitschietertje, of wat dan ook.

Blijft bijzonder om te zien, zo'n Zwarte Zee in het grijs.




Jan
 
Hallo allen,

In deze update het maken van het brugdek en de houten verschansing. De afdeklijst op de verschansing was een lastig klusje. De houten lat moest in de breedte gebogen worden. Even in de pure amonia gelegt en onder spanning laten drogen. Daarna snel verlijmd en in de G4 gezet. Op de laatste fotois het hout nog nat van de G4. Als het droog is komt er matte blanke lak over heen.

IMG_1956_zps7c177e82.jpg


IMG_1957_zps1803e1fd.jpg


Het schuine eindwandje is de munutiebunkertje. Bij de echte ZZ3 is dit in oorlogstijd aan het witte huis vast gelast en het dek verlengd voor een 12 ponder. Helaas gaat het niet lukken om er een 12 ponder erop te zetten en wordt dit een enkelloops Oerlikon.

IMG_1958_zpsde186122.jpg


IMG_1959_zpscc1dde71.jpg


IMG_1960_zps653b9fe9.jpg


IMG_1961_zps6fdb570b.jpg


Vanaf nu kan ik gaan werken aan het houten stuurhuis en de ovale schoorsteen.

Groeten Paul
 
De afdeklijst op de verschansing was een lastig klusje.

Maar toch weer prachtig geklaard!!!! Ik begin wel behoorlijk jaloers te worden op het mooie hout dat je gebruikt. Het kost me de laatste tijd steeds meer moeite om goede kwaliteit te bemachtigen.

Nog een vraagje, Paul. Is de dekrondte bij de Zwarte Zee zo gering dat je die gewoon weg kunt laten? Ik zit naar tekeningen te kijken van een rader stoomsleepboot die ik ooit wel eens varend (elektrisch) wil maken. Maar die heeft op het voorschip naast de kromming van de zeeg ook een niet onaanzienlijke dekrondte. Dat lukt met een vlak stuk triplex nooit, dus dan is de keuze of dekrondte weglaten (zeeg kan niet) of dek niet uit één plaat maar uit stroken maken. Het is me wel opgevallen dan de dekrondte bij veel modellen wordt weggelaten. Heb jij een advies/suggestie?

Groet,

Ad
 
Het is me wel opgevallen dan de dekrondte bij veel modellen wordt weggelaten.


Dat heb ik inderdaad ook gedaan, mijn opbouw/dek had ook bol moeten lopen, maar omdat dit zo gering is, heb ik het achterwege gelaten.


Paul,


Prachtig!
Wat ziet dat er goed uit zeg, al dat hout, de dekken, brug , geweldig!



Jan
 
Bedankt voor jullie reacties.

Even op de vraag van Ad Bakker. Bij dit model heeft het sleepdek en bovendek een ronding. Het dek van de opbouw heeft nagenoeg geen ronding alleen bij de houten verschansing is er nog iets afwatering.

Hoe kleiner de dekbreedte wordt hoe minder zichtbaar het blijft zeker wanneer er nog opbouwdelen er op komen te staan. Vandaar dat ik in dit geval gekozen heb voor een vlak brugdek.

IMG_1970_zpse5e27968.jpg


Bij de Nautilus is goed te zien dat het brugdeel gebogen loopt. Dit heeft de Mark vrijwel niet.

IMG_1966_zps4f6ccabf.jpg


Wel is te zien dat de hoofddekken gebogen lopen. Zie lineaal. Bij de Hertog Hendrik heb ik al haar dekken vlak gehouden. Het voordeel is dat dekhuizen makkelijk en sneller te bouwen zijn. Als het dek gebogen is al is het maar een lichte hellingshoek moet je alle dekhuizen met diezelfde kromming mee laten lopen wat veel arbeidsintensiever is. Het is een keuze.

Het brugdeel wat Harm laat zien is sterk gebogen wat vooral in die tijd typerend was. Later werd dat wel iets vlakker.

Groeten Paul
 
Het brugdeel wat Harm laat zien is sterk gebogen wat vooral in die tijd typerend was. Later werd dat wel iets vlakker.

Bedankt voor het uitgebreide antwoord, Paul. Het blijft inderdaad een keuze. Bij de sleper uit rond 1920 die ik op het oog heb is de dekrondte zo'n 3%, bij de ss Rotterdam uit 1957/59 is dat nog maar 1%. Dus het neemt inderdaad flink af in de tijd.

Groet,

Ad
 
Back
Top