Bouwverslag UNION BOXER Scratch Build

Hallo allemaal,
Hier weer een verslagje van de voortgang. Wel, de drijftest is gedaan en dat is maar goed ook. Zonder wat er in, hing ze behoorlijk achterover wat niet vreemd is natuurlijk. Affijn niks aan de hand. Vaaraccu's er in, 2 x 12Volt-7,2 Amp, vaartregelaars en andere attributen. Tot mijn verbazing zag ik water in de romp wat ook nog eens snel steeg. Alles er weer uit ,water er uit , toen weer in bad en goed gekeken waar het weg kwam. Het achterdek was natuurlijk al verlijmd en als het daar onder zou lekken, zou ik een probleem hebben. Gelukkig bleek dat niet het geval. Het water kwam via de kimkiel, aan één kant, naar binnen. Eigen stommiteit, was 1 kant vergeten te lijmen. Zoals eerder gezegd moest dit in 4 sessies gedaan worden. Eentje vergeten dus. Boot droog gemaakt en de laatste lijmsessie aan de kimkiel gedaan. Volgende dag weer in bad en geen spatje meer binnen. Altijd spannend en stiekem best wel weer blij. Ik had de waterlijn al bepaald aan de hand van de tekening en dus de volgende dag de boot weer in bad en geladen met wat er zoal in moest. Nu kreeg ik toch een volgende verrassing. Wist natuurlijk wel wat ze uiteindelijk zou wegen maar met alles zover in de boot kon ik nog ruim 3,5 kilo aan ballast bijplaatsen. Was toch meer dan ik had verwacht. Kan dus nu met een gerust hart verder bouwen zonder me zorgen te maken over het gewicht. Alles wat er nu nog bijkomt, zoals lieren en de opbouw, zit daar waar ze het meeste drijfvermogen heeft. Al met al ziet dat er goed uit.
Daarna verder gegaan met het detailleren van het lierendek. Ik zal daar verder weinig over zeggen en de plaatjes het verhaal laten vertellen.

Het schip hangt helemaal vol met dit soort lampen. Heb ze zo goed als mogelijk na proberen te maken met gebruikmaking van kleine Leds die warm licht uitstralen. ( Ex kerstverlichting). Deze ledjes zijn kleiner dan 3 mm maar groter dan 2. Hele aparte maat.
P1000364.JPG

Moeten nog wel sluitwielen op de deuren, zoals op de andere deuren geplaatst. Vergeten:hammer:
P1000365.JPG

Hier en daar nog een beetje plamuurwerk.
P1000366.JPG


P1000367.JPG


P1000368.JPG


Zo meteen nog even kijken, deze naad staat wel erg ver open:(
P1000369.JPG


Escape Hatch is nog dryfit en niet helemaal gereed. Ook moet er nog een reddingsboei op de kopse kant komen, net als aan BB zijde.
P1000370.JPG


En nog 2 plaatjes van het geheel.
P1000371.JPG


P1000372.JPG


Volgende zal zijn het aanbrengen van de verschansing aan de voor en zijkanten op het Forecastledek. Dit dek moet ook eerst geheel gereed zijn en gemonteerd. Pas dan kan ik de romp gaan spuiten en eventueel gaan proefvaren. Maar voor dat het zover is zullen er nog wel een paar UpDates passeren.
Tot de volgende keer.
 
Waarom polystreen tegen printplaat geplakt en niet direct de printplaat als wand gebruikt.
Ik neem tenminste aan dat het printplaat is?
 
Waarom polystreen tegen printplaat geplakt en niet direct de printplaat als wand gebruikt.
Ik neem tenminste aan dat het printplaat is?
Klopt Adam, is printplaat. Is ongetwijfeld een optie, maar ik werk graag met Styreen. Aangezien styreen het beste plakt op styreen, eerst de details op een (dun) styreen plaatje geplakt en deze vervolgens met epoxy op de printplaat geplakt.
 
Hallo allemaal,
Ondanks dat er op het achterdek nog wel enige details geplaatst moeten worden, toch ook maar begonnen met het voordek. De gefreesde platen lagen al enige tijd klaar en op één of andere manier vond ik dat het tijd was om deze te plaatsen. Aldus geschiede.
Dit is dus de reden waarom ik nu printplaat gebruik. Kan nu de gefreesde platen op het dek vast solderen. Geeft enorm veel stevigheid en is mooi af te werken. Nog wel een beetje teveel tin gebruikt. Heb het laten zitten omdat er naderhand weinig of niets meer van te zien is.

P1000373.JPG


Op de verschansing komt uiteraard een potdeksel. In mijn geval een messingbuis van 3 mm. Deze uiteraard ook gesoldeerd. Goed te zien dat de kluisgaten ovaalvormig zijn.
P1000374.JPG


Dit was nog wel even een dingetje. Van een staf rond 12 de kluizen gemaakt. Eerst het ovaal er in gefreesd en daarna de contouren gevijld. Achter de verschansing
komt een dubbelle plaat waar de kluizen ook doorheen steken. Pas gemaakt en ook gesoldeerd.
P1000377.JPG


En zo ziet het er dan aan de binnenkant uit. Naadjes naderhand nog dicht gesoldeerd.
P1000378.JPG


Bovenkant van de kluizen dichtgemaakt en de verschansing steunen aangebracht. Weer een groot voordeel van de printplaat. Niks lijmen, gewoon vastbakken. Vergt enige oefening maar gaat steeds beter.
P1000381.JPG


En de opstap gemaakt compleet met leuning. Het rooster is tijdelijk. Heb nu geëtste rooster besteld, zodra die binnen komen worden deze roosters vervangen. Op zichzelf zien deze roosters er trouwens ook niet slecht uit. De kleur is in ieder geval perfect. Met close up zie ik trouwens nog wel een paar plekjes die gekuist moeten worden. Maar ook hier geldt waarschijnlijk, als de verf er op zit is het probleem opgelost.
P1000383.JPG

En dan begonnen met alle frutsels die langs de verschansing zitten, er op te maken. De bolders zijn zo gemaakt dat ik ze eerst kan spuiten en daarna over de gesoldeerde binnenwerken kan schuiven en vast te lijmen met epoxy.
P1000385.JPG


Stukje leidingwerk. Net als alles, ook het leidingwerk demontabel.
P1000386.JPG


Ontluchters en één van de filterkasten. Er komen 6 ontluchters op en tientallen filterkasten. De filterkasten worden gemaakt van een combinatie messing/styreen. De ontluchters zijn gemaakt van massief 4 mm messing. Ik krijg het niet voor elkaar om 4 mm pijp in een zo korte radius te buigen. Dus dan maar massief, goed heet maken en dan om een malletje heen buigen. Koud buigen gaat niet, dan breekt het. Onderin de ontluchter een gaat geboord zodat ze over de aangebrachte pinnen geschoven kunnen worden. Ontluchters kunnen dus apart gespoten worden en naderhand worden gemonteerd. Dat is trouwens met alles wat tegen de verschansing aan gezet gaat worden. Op deze manier kan ik zowel het dek alsmede de verschansing op een nette manier afplakken/spuiten.
P1000387.JPG

Ben ondertussen al weer een beetje verder maar dat laat ik de volgende keer wel zien. Wil nu eigenlijk het voordek zover gereed maken dat ik deze ook permanent kan bevestigen. Als dat gebeurt is kan ik ook de romp aan de buitenkant spuiten. Maar morgen denk ik er mogelijk weer anders over. j
Jullie zien wel waar ik volgende keer mee kom. Tot dan.
 
je hebt je best weer gedaan Sjoerd, je verslag blijft boeiend en leerzaam, betreffende de gebruikte technieken.
En natuurlijk mag je werk ook gezien worden, prachtig.
 
Hallo allemaal,
Op een paar details na, is het leidingwerk aan Bakboord zijde gereed. Hierbij een paar plaatjes zonder bijschrift.

P1000388.JPG


P1000389.JPG


P1000390.JPG


En een wat groter beeldje van de achterzijde. De staafjes die door de lekbak steken worden nog voorzien van deels filterkasten en deels blindflenzen.

P1000391.JPG


Volgende update hopelijk de resterende details aan BB zijde. Dan zal er een begin gemaakt worden met de SB zijde. Tot dan.
 
je hebt de gang er lekker in zitten Sjoerd, dat solderen bevalt wel zeker ? ;)
Hallo Tinus, ja lekker bezig zeg maar. En ja, messing is voor mij wel een favoriet materiaal bij mijn hobby. Heerlijk om mee te werken. Echter de foto laat weer zonder pardon een foutje zien bij het einde van de railing. Zit niet recht zo te zien. Morgen even checken.:(
 
Zit niet recht zo te zien. Morgen even checken.:(
En ja, messing is voor mij wel een favoriet materiaal bij mijn hobby. Heerlijk om mee te werken

Voor mij is messing ook het meest ideale materiaal.
Messing samen met zachtsolderen is heel vergeving gezind.
Al ontdek je maanden later een onvolkomenheid, lossolderen, geen hak- en breekwerk, herstellen en weer vastsolderen.
Je wilt niet weten, hoe vaak ik sommige delen van de Dockyard heb los gesoldeerd en hersteld.

Verder, mijn compliment over de verwerking van het messing en de wijze van aanleggen van de leidingen en railing.
Eveneens vond ik het leuk om te lezen over het gebruik van dubbelzijdig printplaat.
 
Back
Top