Compleet beginner met vraagjes en eventjes voorstellen

Hallo allemaal! Ik ben bart, bijgenaamd zatar. Als technisch geschoolde heb ik men roeping gevonden: Prutser.
Hiermee bedoel ik dat men hobby's dingen moeten omvatten waar je wat handig voor moet zijn en leuke dingen mee kan doen. Een daarvan is gitaarbouw, klein fototje van the work in progress:


Nu het winter wordt zou ik graag met een andere (extra) hobby van start gaan waar ik gedurende de wintermaanden binnenshuis aan kan 'sleutelen'.
Omdat ik al modelbouw vliegen al heel lang GIGA cool gevonden heb, zou het deze hobby ook mogen worden!

Nu heb ik zo al een beetje rond liggen neuzen in de faq's, google, enz. En ik zou toch graag zelf men eerste vlieger maken. Liefst meteen een vette balsa vlieger die loopings enzo kan doen,... maar misschien is het slimmer eerst een depron of piepschuim model te maken? Of zijn de balsa trainers ook goed te doen?

De elektronica zou ik overwegen zelf in elkaar te knutselen. Ik heb namelijk een paar 4-kanaals 433MHz zenders en wat ervaring met het programmeren van microcontrollers. Dat in combinatie met playstation joystickjes zou wel een leuke zelfbouw controller kunnen opleveren denk ik. (In geval van falen haal ik wel een 2.4GHz zender & ontvanger)

Nu zal ik maar van start gaan met men vragen...

  1. Balsa model = brandstof motor of is brushless ook goed mogelijk?
  2. Welk(e) model(len) raden jullie aan die een beginner best zelf kan maken?
  3. Heeft er iemand een goede tekening van een trainer model/staat er een goede in het subforum 'tekeningen'?
  4. Zijn er buiten balsa en depron andere materialen te gebruiken voor rc vliegtuigjes? Ik denk bv. aan epoxy & glasvezel, mahonie hout, multiplex ofzo...
  5. Voorlopig zit ik nog in de beginfase bij het maken van een kleine cnc machine. Het zal dus nog allemaal handwerk zijn. Zijn er hierbij buiten een preciesie mes, een dremel (met bovenfrees hulpstuk) en een figuurzaagmachine, nog andere zaken nodig?

Leren vliegen zou ik op eigen houtje willen doen (Oh ja ik heb de youtube film bekeken, lijkt me juist kei spannend dikwijls crashen en herstellen! Hoeveel het herstellen kost is nu niet zo'n belangrijk punt -> het leukste is toch het bouwen of niet?)

Alvast bedankt voor de hulp!
 
Hoi Zatar, welkom op het forum!


Ok dus je wilt:

a) een kist zelf bouwen
b) de zender/ontvanger (besturing) zelf bouwen
c) zelf leren vliegen

En dat allemaal in 1 keer? En je hebt geen ervaring als modelvlieger/bouwer?

Dat lijkt me aardig ambitieus! 1 van die punten is al een enorme uitdaging!
Als ik jou was zou ik heel snel twee variabelen elimineren.

Dus:

-zelf een kist bouwen, maar een goede zender/ontvanger kopen en je zelf gebouwde kist laten invliegen door een geoefend modelvlieger

-een ARF-kit van een goed vliegend model kopen, een goede zender/ontvanger kopen en zelf leren vliegen

-een ARF-kit van een goed vliegend model kopen, zelf een zender/ontvanger bouwen en laten invliegen door een goefend modelvlieger


Elke andere combinatie lijkt me gedoemd om te mislukken want je pakt drie projecten die op zichzelf al ontzettend lastig zijn in 1 keer. Als ik jou was zou ik ze opdelen in stukjes!

Persoonlijk zou ik beginnen met het aanschaffen van een goed vliegend foam model (easystar achtige kist) met een goede zender en daarmee (desnoods zelfstandig, maar samen is echt gezelliger!) leren vliegen. Dat kun je prima nog in september/oktober doen.

Dan heb je veel meer inzicht in hoe een vliegtuig werkt en hoe hij afgesteld moet worden. Ook heb je meer inzicht in de gebruikte electronica en hoe onze zenders werken. Dan kun je van de winter lekker klussen en je opgedane kennis in de praktijk gebruiken. De kans op succes is dan vele malen groter!

En mocht er dan iets niet lukken met je zelfgebouwde kist, dan ga je je easystar vliegen met je zelfgebouwde zender. En als je zelfgebouwde zender het niet zo lekker doet, dan ga je met je gekochte zender je zelfgebouwde kist vliegen (want je kunt dan immers al vliegen..).

Want bouwen is wel leuk, maar vliegen is toch ook wel erg leuk hoor! En vooral ook erg gezellig!

Anders vrees ik dat we je over een paar maanden 'opeens' niet meer terug zien op dit forum omdat je gefrustreerd de zooi in de hoek gegooid hebt.

(Oh ja ik heb de youtube film bekeken, lijkt me juist kei spannend dikwijls crashen en herstellen! Hoeveel het herstellen kost is nu niet zo'n belangrijk punt -> het leukste is toch het bouwen of niet?)
Je beseft je dat de jongen op dat youtube filmpje een goede ARF kit als vliegtuig had en een goede zender om de kist mee te besturen? hij hoefde dus alleen maar te leren vliegen (en dat koste al 4 of 5 crashes!).

Moet je je voorstellen als je ook het vliegtuig dat je zelf gebouwd hebt nog moet afstellen (zwaartepunt, uitslagen, trim, onderdelen die niet sterk genoeg zijn, onderdelen verkeerd gemonteerd, motor die niet betrouwbaar loopt, etc) en een zender gebruikt die misschien minder goed werkt / minder mogelijkheden heeft als een goede commerciele zender terwijl je niet kunt vliegen.

Ik kan het me namelijk niet voorstellen.
 
Laatst bewerkt:
Oh dan laat ik het zelf leren vliegen maar vallen. De controller kan ik ook eventueel laten vallen... hoewel ik moet zeggen dat ik nogal wat van elektronica afweet. Ik zal eerst eens een controller maken en gewoon wat motortjes mee aansturen en die dan eventueel voor een 2e kist gebruiken.

Dus.... we blijven erbij zelf een kist te bouwen en dan maar bij men grootouders in mollem (asse) langs te gaan. Daar wordt vaak gevlogen op enkele meters van hun deur, vast wel iemand die me een paar beginsels wil leren. ;)
 
Zender zelf bouwen kan/mag niet meer. Zelfbouwzenders worden sinds dertig niet meer gekeurd, dus ook niet goedgekeurd.
Oeps, België. Geen idee hoe het daar zit met zelfbouw van zenders en goedkeuring.
... De controller kan ik ook eventueel laten vallen... hoewel ik moet zeggen dat ik nogal wat van elektronica afweet. ...
Aantal doe-het-zelf borstelloze regelaar ontwerpen:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=140454
Idem, voor borstelmotoren:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?s=&threadid=157193
 
Laatst bewerkt:
Hoe bedoel je niet mogen? In de betekenis van: niet toegestaan bij een vliegclub, bij wet verboden, ... ? Want gaat het hem uiteindelijk niet over de toegepaste frequentie? Weliswaar wel afhankelijk van land tot land of het een 'vrije' frequentieband is of niet... Dat dacht ik toch?
 
Zatar

Welkom! Fraggy heeft het bij het rechte eind. Wil je dit tot een goed eind brengen zal je toch ergens moeten beginnen en dan niet van nul maar laat dit de pret niet drukken.

Ik ken jou soort wel (ben net zo) Ik heb vroeger van een electrische gitaar ook de pickups aangepast omdat ik het zelfde geluid wenste als Eddie Van Halen. Het resultaat was alles behalve maar nogmaals dat kon de pret niet drukken:D

Je ziet wel waar je uitkomt. Mij ging het ook niet zo zeer over dat gitaarspelen maar meer het gepruts errond. Wil je dit echt ernstig als hobby gaan uitoefenen dan zal ik je moeten teleurstellen, het kan zeker wel maar wie wil een wiel uitvinden? Die is er al, remember

Misschien zie je het te romantisch allemaal maar er komt zeer veel bij kijken. De pret is ver weg als je voor de 5de keer een kist de grond induwt door een foute handeling (los van het feit of je zelfgemaakte materiaal nu deugd of niet)

En nu loop je reeds tegen een (wettelijk) probleem aan en je bent nog niet begonnen. Maakt niets de niemendal uit of je zend vanaf een vrijgegeven frequentie voor onze doeleinden met je zelfgemaakte spullen. Dit is gewoon zo. Zelfs officieel in massaproductie gemaakte zenders uit Azie worden aan de grens soms tegengehouden omdat ze geen typegoedkeuring hebben.

Stevo
 
Laatst bewerkt:
Dus als ik het goed begrijp mag je nog perfect in staat zijn een zender te maken, die moet je gewoon kopen omdat hij "goedgekeurd" moet zijn? En dat goedgekeurd gaat dat dan over een CE label of eerder om het gebruik van bepaalde chips of bepaalde taxen ofzo? (gewoon curiositeit)

Dan koop ik maar een zender...

Is er soms een goed beginnersmodel in depron te maken (kan hiervoor ook piepschuim gebruikt worden?) dat toch redelijk groot is? Zou toch zelf iets willen maken en liefst zo geen speelgoedwinkel model. Nuja ik ga ervan uit dat jullie zich er sowieso niet mee bezig houden, maar groot is gewoonweg leuker vind ik.

En om toch even terug te komen op de vorige vraagjes:

  1. Balsa model = brandstof motor of is brushless ook goed mogelijk?
  2. Welk(e) model(len) raden jullie aan die een beginner best zelf kan maken?
  3. Heeft er iemand een goede tekening van een trainer model/staat er een goede in het subforum 'tekeningen'?
  4. Zijn er buiten balsa en depron andere materialen te gebruiken voor rc vliegtuigjes? Ik denk bv. aan epoxy & glasvezel, mahonie hout, multiplex ofzo...
  5. Voorlopig zit ik nog in de beginfase bij het maken van een kleine cnc machine. Het zal dus nog allemaal handwerk zijn. Zijn er hierbij buiten een preciesie mes, een dremel (met bovenfrees hulpstuk) en een figuurzaagmachine, nog andere zaken nodig?
(anders geraken die een beetje in de vergetelheid vrees ik :))

Al zeker erg bedankt voor de snelle reacties en hulp!
 
Blijkbaar raakt het topic toch wat achterop in de lijsten... Toch had ik graag jullie hulp nog even.

Ondertussen ben ik wat styrofoam met dikte 2, 3 en 4cm (= depron of alternatief, niet?) en 3mm vloerisolatie (polydinges...) rijker.



Via 2dehands.be heb ik ook nog een koopje gedaan: ongebruikte, splinternieuwe MDS 38 motor met een propeller erbij (€20).



Nu heb ik hier een beetje liggen neuzen en vraag me af of deze zelfbouw een geschikt model is om mee te starten. In dat geval zou ik die maken dan.

Zouden jullie me ook kunnen zeggen of (en als het mogelijk is ook Waarom) een van deze zenders voldoet?
-Hobbyking 2.4GHz 7CH
-Hobbyking 2.4GHz 6CH
- Hobbyking 2.4GHz 6CH, v2

En zou dit een goed setje zijn ervoor?
Dealextreme: 2700kV motor, 10A BEC, servo's, motor shaft

Alvast erg bedankt!!! (als deze opgelost zijn mogen jullie een bouwtopic verwachten!)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Even kort:

Ik heb persoonlijk nog nooit een foam model gezien met een methanolmotor. Lijkt me niet handig, want een methanolmotor gooit enorm veel olie en onverbrande zooi uit de uitlaat. Als je een houtbouw kist hebt die gefolied is, dan veeg je die zooi zo van de folie af. Bij een foam kist absorbeert het foam meteen alles.

Dus als je met foam gaat werken moet je eigenlijk een electro-setup hebben.

Of de tigermoth geschikt is als beginnerskistje weet ik ook niet. Mij lijkt een dubbeldekker wel veel lastiger 'recht' te bouwen dan een 'normale' kist. Of de setup die jij hierneer zet geschikt is voor deze kist, weet ik niet. Is er niets in dat topic over die tigermoth te vinden over benodigde aandrijving?

Qua zender zou ik een computerzender kopen. Want anders ben je erg beperkt en kun je niet meerdere kisten in je zender 'programmeren'. Daarnaast heb je met meer complexere kistjes veel meer mogelijkheden met instellingen (mixers, expo, dual-rates, etc.) Dus van de drie zenders die jij aandraagt de eerste, de 7 kanaals versie.

Persoonlijk zou ik in jou geval voor een (2ehands?) Spectrum DX6i gaan. Die heeft zo'n beetje elke modelvlieger wel eens in zijn handen gehad en dus kan zo'n beetje iedereen je helpen met het programmeren van je model in je zender.
 
Ik denk dat je me verkeerd begrijpt. Die methanolmotor zou ik houden voor later en nu gewoon een brushless motortje in een foam vlieger steken :)

/edit niet volledig gelezen: bedankt voor de tip over DX6i zal ik snel opzoeken
 
LET OP !!!!

De genoemde Hobby King zenders (ik heb zelf de HK-7X V2) zijn niet CE-goedgekeurd (hebben dus ook geen CE-sticker); mijn zender werkt overigens prima.

Wat ik heb echter gelezen is dat dergelijke niet goedgekeurde zenders door de Belgische douane zonder pardon in beslag worden genomen....

Paul
 
Ik heb een 6 kanaals zender 2.4 van HK, die is wel europees goedgekeurd, hangt stickertje op, en word ook verkocht in Europa..
 
Denk dat ik toch voor die DX6i ga gaan. De andere van HK mag dan wel programmeerbaar zijn, de enige compatible ontvangers kan je bij hen kopen maar zijn niet terug te vinden in hun shop (m.a.w. je kan ze helemaal niet kopen...)

En verder ziet die DX6i er gewoon vet uit!
 
Back
Top